aradon.ro Web analyticsTot cu ploaia în apartamente

De Eugen Rogojan

Tot cu ploaia în apartamente

Au apartamentele distruse din cauza reabilitării comandate de Primăria Arad. Așteaptă cu toții despăgubiri, dar în timp ce pe unii municipalitatea i-a luat în calcul, pe alții i-a omis definitiv.
Scris de Eugen Rogojan - Au apartamentele distruse din cauza reabilitării comandate de Primăria Arad. Așteaptă cu toții despăgubiri, dar în timp ce pe unii municipalitatea i-a luat în calcul, pe alții i-a omis definitiv.

 

ARAD. A plouat și încă mai plouă în blocurile care se află în proces de reabilitare prin contractele semnate de Primăria Arad. Apartamentele arădenilor care locuiesc acolo sunt distruse, nu doar cele de la ultimul etaj, unde acoperişurile au fost decopertate şi au fost refăcute doar după ploi serioase, care au dus la infiltraţii, ci şi la cele de la etajele inferioare. Chiar şi la parter a plouat în blocurile reabilitate. Iar situaţia nu pare să se îndrepte nici după luni bune de la primele sesizări făcute de arădeni, sesizări pe care le-ați putut citit pe Jurnal arădean şi www.aradon.ro.

Deşi toate blocurile aflate în 2021 în reabilitare trebuiau deja finalizate, la toate încă se lucrează. Sau mai degrabă nu se lucrează, dar mai e mult până la finalizarea investiţiilor.

Ne-am adresat de ceva vreme Primăriei Arad, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor, de ce nu s-au finalizat investiţiile, dacă au fost somate firmele care execută lucrările de reabilitare la blocuri, dacă oamenii au fost despăgubiţi pentru pagubele produse tocmai de firmele care reabilitau termic imobilele. Am fost curioși să aflăm ce a făcut Primăria Arad pentru familiile disperate de la blocurile: A33, 42 și cel de pe Bulevardul Revoluției 26-38. Și am vrut să mai știm și când se va pune punct final coșmarului arădenilor care credeau că, odată intrați în programul Primăriei de reabilitare, cel susținut pe fonduri europene (dar plătit și din bugetul Primăriei, și din banii lor), l-au prins pe Dumnezeu de picior. Dar s-au trezit în iad.

După câteva zile bune, Primăria Arad ne-a răspuns astfel la coșmarul prin care trec arădenii care locuiesc în blocurile ce ar trebui reabilitate serios, dar care sunt lucrate în bătaie de joc: „Pentru remedierea infiltrațiilor produse la apartamentele de la ultimul nivel al blocului 42, de pe Bulevardul Ștefan Augustin Doinaș, respectiv cele din blocul situat pe Revoluției nr. 26-38, firma de asigurări a analizat situația, a identificat problemele și a înscris societatea la firma de garantare pentru acordarea despăgubirilor. În ceea ce privește stadiul de execuție a lucrărilor de reabilitare termică a celor 5 blocuri cuprinse în Loturile I și II, începând cu luna octombrie a acestui an (2021), ritmul de lucru a fost diminuat până la clarificarea situației privind asigurarea garanției de bună execuție a lucrărilor. În prezent, ținând cont de perioada sărbătorilor și a condițiilor meteo nefavorabile, executantul lucrărilor a solicitat sistarea pe timp friguros a lucrărilor. Cele 5 blocuri aflate în lucru sunt în faze diferite de execuție, cu un stadiu cuprins între 30% și 50%. Termen de finalizare preconizat este 30 iunie 2022”.

Adică, pe scurt, proprietarii apartamentelor stau încă cu acestea deteriorate în aşteptarea despăgubirilor, în timp ce firma care execută lucrările a suspendat şantierul şi a primit termen de graţie până la mijlocul acestui an. O imagine care te duce cu gândul la faptul că, pentru executivul local, e mai importantă firma care execută lucrări proaste decât arădenii pentru care şi pe banii cărora se execută aceste lucrări.

Lotul III, pe roz?

Dacă la blocul de pe strada Ștefan Augustin Doinaș/Corneliu Coposu şi la cel de pe Bulevardul Revoluţiei, locatarii mai au speranţe că situaţia se va îndrepta măcar prin despăgubiri, la blocul din Vlaicu, primul de unde am fost sesizaţi că plouă peste tot, în apartamente, pe casa scării, pe fațadă, distrugerile generate de intervenţia proastă a firmei par să nu îi deranjeze pe cei de la Primărie. De ce spunem asta? Pentru că ne-am interesat şi de soarta acestui bloc şi am aflat de la Primăria Municipiului Arad că situaţia e în regulă aici!

Am aflat că în cazul acestui bloc, care face parte din lotul III al proiectului Municipalităţii, lucrările la terasă sunt finalizate şi că Primăria nu a mai primit reclamaţii. „La blocurile din lotul III s-au aplicat polistiren pe faţada, s-au refăcut terasele şi la un singur bloc, X2, s-a înlocuit tâmplăria în procent de 50%”.

Situația tragică de la A33

Numai că situaţia nu e nici pe departe atât de roză pe cât o vede Primăria. Potrivit locuitorilor de aici, deşi lucrările trebuiau să se finalizez în septembrie, aşa cum scrie în cel mai recent afişaj de pe şantier, mai e mult de lucru. Dar nu asta ar fi cea mai mare dintre probleme, ci faptul că încă plouă în apartamente. Deşi acoperişul a fost refăcut de constructor, noi pete au apărut pe tavan la câteva dintre apartamente, iar din petele vechi care au acoperit tavanul altor apartamente încă picură apă, așa că ligheanele sunt postate din nou prin casă, să adune apa.

Imaginile care însoțesc acest material indică felul în care arată unul dintre apartamentele în care a plouat în vară, dar unde nimeni nu a venit să evalueze daunele și să promită despăgubiri. Tot în imaginile de acum se poate vedea cum arată un apartament distrus de ultimele ploi, cele de după ce noul acoperiș a fost montat.

Nici faptul că nu există plângeri nu pare a fi deloc adevărat. Ele au fost remise Primăriei, dar din partea instituției nu a venit, nici până astăzi, un răspuns.

Scrisoarea-sesizare disperată

Iată ce indică locuitorii blocului A33 în scrisoare adresată Primăriei Municipiului Arad, primarului Călin Bibarț, Direcția Tehnică, directorului executiv, Elena Portaruetc.

1.) Vă rugăm să luați urgent măsuri pentru a se opri de îndată continuarea infiltrării apei în apartamentele de la imobilul mai sus menționat și implicit a prejudicierii locatarilor, ca urmare a stării de fapt pe care o relevăm mai jos (..). A se readuce imobilele afectate la starea inițială, pe cheltuiala persoanelor vinovate.

Vă reamintim că o primă sesizare a fost înregistrată la Primăria Municipiului Arad în data de 19.08.2021 prin adresa nr. 64079/19.08.2021 (…) semnalând apariția unor infiltrații în apartament. Acestea au survenit din cauza faptului că acoperișul fusese decopertat, după care – în mod cu totul iresponsabil – constructorul nu a asigurat suprafața timp de mai multe săptămâni și nu a montat noul acoperiș (…). În urma repetatelor ploi din datele de 22, 23, 27 și 28 august 2021 infiltrațiile au reapărut, de data aceasta în apartamentele mai multor locatari de la scara A, afectându-le locuințele și celelalte bunuri. Facem precizarea că, în continuare acoperișul este decopertat, acoperit superficial cu prelate/folii, iar în eventualitatea căderii de noi precipitații infiltrațiile se vor extinde, iar apartamentele vor fi din nou afectate.

O altă problemă pe care dorim să o semnalăm este faptul că burlanele existente pe clădirea blocului A33, scara A, au fost înlăturate de către constructor în urmă cu câteva luni de zile (!), care însă nu a luat nicio măsură pentru a împiedica scurgea apei direct pe clădire, lucru care evident că deteriorează clădirea. 2. La prezenta solicitare vă rugăm să ne comunicați un răspuns în scris (…) în care să indicați totodată — alături de modul în care înțelegeți să soluționați cererile de la pct. 1 de mai sus — și următoarele: măsurile pe care le-ați luat față de firma TOMA SEB CONSTRUCT SRL, având în vedere problemele majore survenite în timpul procesului de reabilitare termică a blocului A33, scara A, modalitatea în care au fost trași la răspundere funcționarii din cadrul Primăriei Municipiului Arad care se fac responsabili de consecințele prejudiciabile descrise mai sus, prin neluarea măsurilor preventive și de control asupra lucrărilor efectuate în baza unui contract în care Municipiul Arad este parte, respectiv prin neefectuarea monitorizării acestor lucrări. În cazul în care nici după această sesizare nu se vor lua măsuri urgente pentru împiedicarea imediată a oricăror noi stricăciuni, pentru rezolvarea situației semnalate și pentru remedierea grabnică a deficiențelor descrise, ne rezervăm dreptul de a întreprinde toate demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului și pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”.

Fără bani pentru constructor?

Această scrisoare-sesizare datează din 30 august. E drept, de atunci acoperișul a fost refăcut, dar de plouat a început să plouă în alte apartamente. Cât privește răspunsul Primăriei, acesta se lasă încă așteptat. Și probabil îl așteaptă degeaba săracii arădeni în condițiile în care Municipalitatea crede că lucrările se desfășoară ca la carte la blocul din Vlaicu.

Dacă Primăria nu le-a răspuns la scrisoarea disperată care îi era adresată, constructorul i-a informat că lucrarea la blocul A33 nu putea fi gata în septembrie și că va fi gata undeva în vara anului viitor, pentru că firma… mai are patru blocuri în lucru iar bani de la Primărie pentru blocul A33 nu a primit, deși îi aşteaptă din septembrie.

Cine a fost sacționat?

Un lucru pare însă desprins dintr-o realitate paralelă, dar atât de familiară, din păcate, Primăriei Arad: firmele, deşi în întârziere majoră cu lucrările, executând mai degrabă gafe după gafe decât lucrări de calitate, nu au fost sancţionate, ci au fost păsuite. Poate că nu au fost încheiate bine contractele, iar acum executivul nu-i poate sancţiona pe cei vinovaţi, dar de aici până a-i lăsat de izbelişte pe singurii pe care ar trebui să-i apere – pe arădeni – drumul e lung, prea lung până şi pentru statul român!

Adriana Babru

adriana.barbu@informmedia.ro

Așa arată apartamentele și blocul care trebuia finalizat de reabilitat în septembrie FOTO: A.B.

mai multe foto pe www.aradon.ro

Material în material

Contractul inițial pentru reabilitarea a nouă blocuri

Reamintim cititorilor că, în octombrie anul trecut, Primăria Municipiului Arad a atribuit contractul pentru reabilitarea termică a nouă blocuri şi că banii pentru lucrări urmau a fi plătiți din fonduri obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Câștigătoare a licitației pentru lotul I și lotul II a fost o firmă din Galșa, Fildo Starcons SRL, care în 2020 a avut un număr mediu de 19 angajați și o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei, iar pentru lotul 3 – o firmă din Sebiș, Toma Seb Construct, care în 2020 a avut un număr mediu de 13 angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 900 de mii de lei.

Potrivit anunţului de atunci, primul lot făcea referire la blocurile 26-38, de pe Bulevardul Revoluției, iar suma pe care Primăria urma să o plătească pentru izolarea termică a acestuia era de 2.545.915 lei. Cel de-al doilea lot făcea referire la patru blocuri: Bloc 42, de pe Bulevardul Ștefan Augustin Doinaș, Bloc P3, de pe Calea Iuliu Maniu, Bloc 185-186, de pe strada Miorița, respectiv Bloc 216, de pe strada Abrud iar firma din Galșa urma să încaseze la final 3.293.501 lei. Lotul al treilea cuprindea blocurile A 33, de pe strada Stupilor, Bl.5 de pe strada Rodnei, X2, de pe Aleea Tomis, și A1-3, de pe Calea Aurel Vlaicu. Pentru acestea, municipalitatea va plăti până la final 2.952.133 lei.

17 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aradean 1 says:

  Asa sfideaza Primaria Arad condusa de mafia Falconeti aliata cu mafia PSD cetatenii orasului Arad

 2. Falcuta says:

  Unde e Falca care se lauda cu ce a făcut 😂😂😂

 3. Câștig says:

  Doar primăriile PNL au câștigat și pe lângă ei și partidul….

 4. Aradean2 says:

  Probabil ca constructorii au mituit tot de a fost de mituit, ca sa obtina “pasuire”, iar locatatii care platesc taxe la Primarie si cota parte la reabilitarea blocurilor.. ce mai conteaza.. Aceasta a fost impresia lasata, la o sedinta organizata cu locatarii blocurilor afectate din lotul 1, impreuna cu constructorul si o ‘doamna’ de la primarie. Ciudat, ca in teorie reprezentantii statului ar trebui sa apere drepturile cetatenilor, dar sedinta a decurs total invers.., de unde si concluzia..

 5. Alexandra says:

  Eu locuiesc langa compania de apa si abia a 3-a oara am gasit o firma serioasa care ne-a facut o lucrare perfecta si de 8 ani nu mai avem probleme.
  Lukas Construct se numeste. Telefonul domnului inginer Luca este 0723273746.

  • Mocofan-club says:

   Am primit și eu referințe bune despre Lukas construct.

  • Kidu says:

   Confirm, si noi tot cu ei am facut si sunt de departe cei mai buni si mai seriosi din Arad. Membranele folosite de ei sunt de buna calitate, chiar si cea mai ieftina este mult peste ce folosesc astia de la primarie. Sunt n cazuri de lucrari facute de primarie cu o calitate execrabila, vedeti stadionul UTA si multe altele.

 6. Eu nu vreau says:

  Cel mai bine ar fi sa nu va doriti astfel de reabilitari. In primul rand si daca sunteti despagubiti, deranjul nu vi-l acopera nimeni.

 7. G. Falca says:

  Cand faci cu firmele de casa si incasezi parandaratul nu mai poti sa ai pretentii la calitate 🙁 bine bibi, nimic nu s-a schimbat totul merge inainte

 8. Reabilitare pt. protejarea posmagiilor says:

  Și moca si cu pretenții!
  Băi pimanagiilor, n-aveți bani nici de ligheane si umbrele !?

 9. helmut says:

  firmele falkonistoide cu lucrari de tot rahatul,
  nu va este rusine??
  acum paduchele vrea sa fie in 2024 presedinte CJ Arad,
  peste 25 de ani la putere acest imbecil de la brad!!

 10. anotimp says:

  Ce?! Instanta! La Bucuresti fara discutii, sti cum te baga in instanta? Aoleoooo!!

 11. Bilbao says:

  Romania lucrului bine facut – de Dorel

 12. Anonim says:

  Bataie dec joc din partea aurorutatilor. Un proiect care putea fi un suuces a ajuns un mare esec si o palma pe obrazul autoritatilor.

 13. Alex says:

  Am apartament in X2 la et5, cel din lotul 3 si nu ploua deloc, precum nu am vazut apa nici pe casa scarii. De pura curiozitate o sa intreb si alti vecini daca le ploua in casa.

 14. Dani says:

  Cred ca oamenii vor fugi de reabilitari de proasta calitate

 15. ARADON Sport local

  Alexandra Ghiță, aur în CN Universitar după argintul din LNBF 
  Pivotul care a evoluat în ultimul sezon pentru FCC Baschet UAV Arad va merge la Jocurile Europene Universitare. 

  Local

  Motociclist amendat pentru comportament agresiv în trafic, pe Bd. Revoluției
  Polițiștii rutieri arădeni au dat prima amendă pentru comportament agresiv în trafic!

  România

  România a avut cea mai mare creștere economică din UE
  Ultimele date Eurostat arată că România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în primele trei luni ale acestui an, cu un avans de 5,2% comparativ cu trimestrul patru din 2021.

  Local

  Raport lunar cu investițiile din spital
  Stadiul investițiilor licitate de Consiliul Județean pentru spital, lucrările și contractele semnate în ultima perioadă, date făcute publice prin intermediul unei comunicări.

  ARADON Sport local

  CS Judo Arad, de şase ori pe podiumul naţional!
  SIBIU. Deşi pare neverosimil, un club de cartier (Sînicolau Mic), unul dintre cele mai tinere din ţară, face furori (aproape) la fiecare competiţie unde se împart medalii naţionale. Meritul aparţine neobositului Cristian Rus şi sportivilor de la CS Judo Arad.

  UT Arad

  Utiştii Isac şi Miculescu, sub tricolor!
  ARAD. Vacanţă de vară mai scurtă pentru cei doi juniori Under 21 ai „Bătrânei Doamne” care au bifat cele mai multe minute în sezonul de Liga 1 recent încheiat. Mijlocaşul Damian Isac şi atacantul David Miculescu au fost convocaţi sub tricolor de selecţionerul reprezentativei de tineret, Florin Bratu.

  Mapamond

  Ucraina: 200 de cadavre găsite în subsolul unui bloc din Mariupol
  Muncitorii care săpau printre dărâmături au găsit 200 de cadavre în Mariupol, au anunţat marţi autorităţile ucrainene, o altă descoperire sumbră în oraşul portuar în ruină, care a cunoscut unele dintre cele mai mari suferinţe din cele trei luni de război. Cadavrele găsite în subsolul unei clădiri de apartamente prăbuşite erau în stare de descompunere, a declarat Petro Andryushchenko, consilier al primarului oraşului. 1

  Local

  Kirchweih la Vladimirescu, sâmbătă
  Sâmbătă, pe 28 mai 2022, la Glogowatz – Vladimirescu, se va sărbători hramul bisericii romano-catolice din localitate.

  Local

  Încep Zilele Academice Arădene
  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad organizează ediţia cu numărul 32 a manifestărilor academice.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.