Cu mai puțin de o lună înainte de Crăciun, Aradul se confruntă cu pesta porcină africană și măsuri stricte impuse de autorități. DSVSA Arad a anunțat că la această data pe raza județului Arad sunt în evoluție trei focare de PPA la porcii domestici și un caz de pestă porcină africană la mistreț. Toate aceste cazuri au impus „măsuri suplimentare de protecție pe 10 km în jurul localităților Fîntînele, Olari și Șiclău, respectiv interdicția de intrare și ieșire a porcilor din aceste zone”, după cum a transmis directorul DSVSA Arad, Marcel Roșu.
„Pentru evitarea îmbolnăvirilor prima și cea mai importantă măsură o constituie anunțarea medicului veterinar pentru orice situație de îmbolnăvire la animale, achiziție de porci și carne de porc sau suspiciuni privind originea sau condițiile improprii de obținere a cărnii și produselor din carne de porc”, a mai transmis directorul Roșu.
Focarul pe la Olari, descoperit la jumătatea lunii noiembrie, a afectat o fermă mare, în care a trebuit să se ia măsura uciderii preventive a peste 5.600 de porci. Aceştia au fost îngropaţi pe un teren de aproximativ 200 de metri pătraţi, după ce au fost luate toate măsurile de biosecuritate, groapa fiind căptuşită cu o izolaţie specială. În judeţul Arad funcţionează 22 de ferme mari de porci, cu un total de aproximativ 60.000 de capete, trasmite AGERPRES.
Verificări stricte la toată carnea de porc
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să verifice toate loturile de carne de porc aduse din Uniunea Europeană, pentru pesta porcină africană.
Săptămâna trecută, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții marilor rețele comerciale, ai Consiliului Concurenței și ai ANSVSA, în cadrul căreia ministrul Agriculturii a solicitat ca în perioada sărbătorilor de iarnă peste 75% din carnea comercializată în magazine să fie de proveniență românească, având în vedere că România asigură în prezent aproximativ 52% din consumul intern de carne de porc.
Potrivit datelor ANSVSA, citate de către AGERPRES, în perioada 1 ianuarie – 27 noiembrie, în România au fost confirmate 453 de focare de pestă porcină africană, din care 431 în gospodăriile populației și 22 în exploatații comerciale. În prezent, mai sunt active 47 de focare de PPA: 44 în gospodăriile populației și 3 în exploatații comerciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!