aradon.ro Web analyticsTrei luni de grație pentru angajații din pandemie

De Sorina Ambruș

Trei luni de grație pentru angajații din pandemie

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement
Personalul angajat în pandemie rămâne în sistem 90 de zile, timp în care vor fi organizate concursuri. De prevederile legii vor beneficia şi sute de angajaţi din Arad.
Scris de Sorina Ambruș - Personalul angajat în pandemie rămâne în sistem 90 de zile, timp în care vor fi organizate concursuri. De prevederile legii vor beneficia şi sute de angajaţi din Arad.

ARAD. Parlamentul României a aprobat legea nr. 59/2022 prin care se prelungește perioada în care personalul angajat pe perioada stării de alertă poate rămâne pe posturile ocupate în pandemie. Dacă într-o primă fază era vorba de 30 de zile de la ridicarea stării de alertă, noua lege vorbește despre o perioadă de 90 de zile, timp în care vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor respective. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis în cursul zilei de luni.

De prevederile aceste legi vor beneficia angajații Ministerului Sănătății şi a unităților aflate în subordinea sau în coordonarea acestuia, dar și cei ai Ministerului Afacerilor Interne şi a unităţilor subordonate, dar și personalul angajat de către autorităţile administraţiei publice locale şi alte ministerele, instituţiile cu reţea sanitară proprie, precum şi instituţiile publice de asistenţă socială.

Astfel, personalul angajat în condițiile stării de alertă generate de pandemia de Covid-19 își continuă activitatea, cu acordul său, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 90 de zile.

„În acest interval, vor fi organizate examene în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care, în perioada stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, a ocupat fără concurs posturi de execuţie pe perioadă determinată”, se mai arată în textul de lege.

Peste 300, în domeniul sanitar

În baza stării de alertă, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au fost încadrate, pe perioadă determinată, aproape 300 de persoane. Este vorba despre 22 de medici, 129 de asistenţi medicali, 89 de infirmieri, 31 de brancardieri, 14 registratori medicali şi patru muncitori necalificaţi. Conducerea spitalului doreşte însă să păstreze o parte dintre angajaţi, dar aşteaptă apariţia unor reglementări legale privind posibilitatea încadrării lor pe perioadă nedeterminat.

De asemenea, la Direcția de Sănătate Publică Arad au fost angajate, în baza stării de alertă, 45 de persoane. Și aici există intenția de a păstra pe mai departe o parte din personal.

Cu toate acestea, deocamdată niciuna dintre instituțiile menționate nu a luat o decizie în privința numărului de persoane de care are nevoie pe mai departe, întrucât se așteaptă normele metodologice, dar și bugetul alocat acestor angajări, în baza căruia se va putea stabili numărul total de persoane care poate fi angajat.

În așteptarea normelor

Personalul nominalizat poate participa la examenul organizat în vederea încadrării în postul ocupat pe durată determinată din cadrul unității unde îşi desfăşoară activitatea. De aceste prevederi beneficiază şi „medicii angajaţi în structurile nou-create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID-19, aceştia putându-se prezenta la examenul organizat de unităţile sanitare cu paturi în specialitatea în care sunt confirmaţi dacă unitatea cu care a încheiat contractul de muncă pe perioadă determinată nu are în structura sa o secţie din aceeaşi specialitate, după caz, la solicitarea unităţii spitaliceşti. Modalitatea de organizare şi desfășurare a examenului se elaborează şi se aprobă prin ordin al ministrului sau, după caz, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se mai arată în document. Prevederile nu se aplică, însă, pentru personalul care a ocupat funcţii de conducere.

Nevoie de specialiști

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declarase pe 12 februarie că personalul medical, inclusiv cel din direcţiile de sănătate publică, care a fost angajat suplimentar pe perioada pandemiei, ar putea rămâne să lucreze în sistem, apreciind că este nevoie de specialişti în acest domeniu.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  ARADON Sport local

  ACB Ineu promovează în Liga 3, câștigând și returul
  Elevii lui Cristian Sculici au câștigat la scor și returul și au promovat cu 11-2 la general.

  Mapamond

  Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie
  Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susţine un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia ţării.

  Mapamond

  Beijingul redeschide şcolile iar Shanghaiul declară victoria asupra Covid
  Beijingul a anunţat sâmbătă că va permite şcolilor primare şi secundare să reia cursurile cu prezenţă fizică, iar şeful partidului din Shanghai a declarat victoria asupra COVID-19, după ce oraşul a raportat zero cazuri noi pentru prima dată în ultimele două luni, informează Reuters.

  Mapamond

  Mâna dreaptă a lui Putin aruncă mărul otrăvit spre România
  Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”, susţine vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă TASS. 4

  Local

  Avertizare Nowcasting: Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ
  1

  Local

  Polițiștii locali fac razii în zonele rău famate ale municipiului
  Au fost evacute 12 persoane care ocupau ilegal două imobile părăsite. Proprietarii clădirilor abandonate vor avea și ei de-a face cu polițiștii locali, dacă nu iau măsuri. 4

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj. 4

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană. 4

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.