aradon.ro Web analyticsUltimele personaje pamantene ale lui Francisc Baranyai

Reactualizat la:
Reactualizat la:
  Arad. 1923. 3 octombrie. Anul în care s-a născut Francisc Baranyai. Pictorul Baranyai, de la care cei care îl iubesc şi cei care i-au apreciat lucrările de artă şi-au luat adio de curând. Încă un artist arădean care a decis, de curând, să nu mai picteze pe pământ, ci în ceruri.
Scris de Adriana Barbu -   Arad. 1923. 3 octombrie. Anul în care s-a născut Francisc Baranyai. Pictorul Baranyai, de la care cei care îl iubesc şi cei care i-au apreciat lucrările de artă şi-au luat adio de curând. Încă un artist arădean care a decis, de curând, să nu mai picteze pe pământ, ci în ceruri.

Până să ia această decizie a stat printre oamenii simpli, fără să epateze, cu entuziasm şi bună-dispoziţie şi a pictat. Până la sfârşitul vieţii. A absolvit, pe când era tânăr, Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (profesori: Béla Nagy Abody, Tibor Kádár, Catul Bogdan, Aurel Ciupe) şi a expus în expoziţii personale şi de grup, la nivel naţional şi internaţional. De ceva ani, s-a retras în atelier de unde a mai „scos pe uşă” câte un peisaj sau un nud. Membru activ al Filialei locale a UAP, a expus în 1956 pe simezele regionale organizate anual la Timișoara, iar din 1968 în cadrul manifestărilor județene, deschise la Arad.

Cariera

Iubitorii picturii i-au putut admira lucrările la Arad, Timișoara, București, Deva, Sibiu, Oradea, Baia Mare, la Békéscsaba, la Szarvas, Orosháza, la Zrenjanin, la Subotica, Asperg și Darmstadt. S-a specializat în restaurare şi a ales să lucreze în laboratorul Muzeului Județean Arad. Împreună cu Sever Frențiu a executat lucrarea monumentală de mozaic la Reșița, iar cu Valeriu Brudașcu și Ionel Munteanu a restaurat Sala Cavalerilor din Deva. Iar aceasta e doar o parte din activitatea sa artistică.

Cei mai mulţi dintre cei care l-au cunoscut şi admirat şi-au luat la revedere de la pictorul arădean săptămâna trecută. A rămas însă în mintea şi inima lor pictorul cu inima cât o casă. Şi nu doar în inimă, ci şi pe pereţii imobilelor căci Francisc Baranyai este prezent prin operele sale în colecții particulare din România, Germania, Franța, Italia, Ungaria, Israel, Norvegia, Canada, Spania etc.

Câteva vorbe

„Cariera artistică a lui Francisc Baranyai a reprezentat o lungă galerie de portrete care nu urmăresc simpla și banala asemănare cu modelul, ci, mai ales, surprinderea unor stări de suflet. De la energia interioară până la melancolia și expresia inefabilă, portretistica lui Baranyai parcurge o gamă largă de stări sufletești. Modul în care folosește lumina este cel asemănător cu al maestrului Corneliu Baba. (…) Dar pictorul arădean e prea îndrăgostit de culoare pentru a se rezuma doar la clarobscur”, spunea cândva despre pictor, Horia Medeleanu.

Despre Baranyai

„Într-o lume dominată tot mai insistent de pragmatism, de rigoare și de egoism, te bucură să întâlnești oameni sociabili și comunicativi, generoși și altruiști detașați de contingent, trăind cu savoare clipa, iradiind în jur căldură, bonomie, exuberanță. Un asemenea personaj plin de farmec, dominat de un admirabil sentiment fratern, este pictorul arădean Francisc Baranyai pentru care timpul se consumă sub vraja unui ademenitor statut de boem”, l-a caracterziat cândva pe pictorul arădean şi Negoiță Lăptoiu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  20.553 de fermieri au depus cererile unice
  APIA Arad a încheiat campania de preluare a cererilor unice pe suprafață, în total peste 20 de mii de fermieri fiind înregistrați.

  Local

  Autospecială de stingere pentru pompierii arădeni, printr-un proiect european
  În cadrul aceluiași proiect, ISU Arad va mai primi trei autospeciale SMURD și un autocar de transport persoane. 1

  Advertorial

  Comunicat de presă
  Anunț finalizare proiect “Dezvoltarea firmei SC LEXUS PUBLICITATE SRL prin achiziția de noi echipamente”

  Local

  60 de persoane s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie
  În ultimele 24 de ore, au fost administrate 1602 doze de vaccin, în centrele din municipiu și județ.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ Adela Alexa, nutriţionist, dietetician: Recomandări dietetice în anemie

  Local

  Liliana Dragomir, aur balcanic la alergare montană
  Atleta de la CSU Arad a urcat pe prima treaptă a podiumului cu echipa României.

  ARADON Sport local

  Remarcaţi pe pista de atletism

  România

  Valeriu Gheorghiţă: Dacă se va face a treia doză, probabil nu se va vaccina toată populaţia
  Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, a declarat marţi că în cazul în care se va decide să se folosească şi a treia doză de vaccin, aceasta ar putea să nu fie utilizată pentru toată populaţia. 3

  Local

  Attila Cseke, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – în vizită de lucru la Arad
  Acesta va vizita mai multe lucrări de investiții și va avea o întâlnire cu primarii din județ 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.