aradon.ro Web analyticsUltimele personaje pamantene ale lui Francisc Baranyai

Reactualizat la:
Reactualizat la:
  Arad. 1923. 3 octombrie. Anul în care s-a născut Francisc Baranyai. Pictorul Baranyai, de la care cei care îl iubesc şi cei care i-au apreciat lucrările de artă şi-au luat adio de curând. Încă un artist arădean care a decis, de curând, să nu mai picteze pe pământ, ci în ceruri.
Scris de Adriana Barbu -   Arad. 1923. 3 octombrie. Anul în care s-a născut Francisc Baranyai. Pictorul Baranyai, de la care cei care îl iubesc şi cei care i-au apreciat lucrările de artă şi-au luat adio de curând. Încă un artist arădean care a decis, de curând, să nu mai picteze pe pământ, ci în ceruri.

Până să ia această decizie a stat printre oamenii simpli, fără să epateze, cu entuziasm şi bună-dispoziţie şi a pictat. Până la sfârşitul vieţii. A absolvit, pe când era tânăr, Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (profesori: Béla Nagy Abody, Tibor Kádár, Catul Bogdan, Aurel Ciupe) şi a expus în expoziţii personale şi de grup, la nivel naţional şi internaţional. De ceva ani, s-a retras în atelier de unde a mai „scos pe uşă” câte un peisaj sau un nud. Membru activ al Filialei locale a UAP, a expus în 1956 pe simezele regionale organizate anual la Timișoara, iar din 1968 în cadrul manifestărilor județene, deschise la Arad.

Cariera

Iubitorii picturii i-au putut admira lucrările la Arad, Timișoara, București, Deva, Sibiu, Oradea, Baia Mare, la Békéscsaba, la Szarvas, Orosháza, la Zrenjanin, la Subotica, Asperg și Darmstadt. S-a specializat în restaurare şi a ales să lucreze în laboratorul Muzeului Județean Arad. Împreună cu Sever Frențiu a executat lucrarea monumentală de mozaic la Reșița, iar cu Valeriu Brudașcu și Ionel Munteanu a restaurat Sala Cavalerilor din Deva. Iar aceasta e doar o parte din activitatea sa artistică.

Cei mai mulţi dintre cei care l-au cunoscut şi admirat şi-au luat la revedere de la pictorul arădean săptămâna trecută. A rămas însă în mintea şi inima lor pictorul cu inima cât o casă. Şi nu doar în inimă, ci şi pe pereţii imobilelor căci Francisc Baranyai este prezent prin operele sale în colecții particulare din România, Germania, Franța, Italia, Ungaria, Israel, Norvegia, Canada, Spania etc.

Câteva vorbe

„Cariera artistică a lui Francisc Baranyai a reprezentat o lungă galerie de portrete care nu urmăresc simpla și banala asemănare cu modelul, ci, mai ales, surprinderea unor stări de suflet. De la energia interioară până la melancolia și expresia inefabilă, portretistica lui Baranyai parcurge o gamă largă de stări sufletești. Modul în care folosește lumina este cel asemănător cu al maestrului Corneliu Baba. (…) Dar pictorul arădean e prea îndrăgostit de culoare pentru a se rezuma doar la clarobscur”, spunea cândva despre pictor, Horia Medeleanu.

Despre Baranyai

„Într-o lume dominată tot mai insistent de pragmatism, de rigoare și de egoism, te bucură să întâlnești oameni sociabili și comunicativi, generoși și altruiști detașați de contingent, trăind cu savoare clipa, iradiind în jur căldură, bonomie, exuberanță. Un asemenea personaj plin de farmec, dominat de un admirabil sentiment fratern, este pictorul arădean Francisc Baranyai pentru care timpul se consumă sub vraja unui ademenitor statut de boem”, l-a caracterziat cândva pe pictorul arădean şi Negoiță Lăptoiu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” au jucat mai bine, dar tot au pierdut
  FCC Baschet UAV Arad a pus mai multe probleme în meciul doi al semifinalei.

  Local

  Vremea rea a decalat uşor programul „curăţeniei generale”
  Începută la 1 aprilie, acţiunea Primăriei Municipiului Arad continuă până la 26 mai.

  România

  Lista statelor din zona galbenă, actualizată. Carantină obligatorie pentru românii care se întorc în țară din Germania, Turcia și Grecia
  CNSU a adoptat joi după-masa prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Totodată a fost actualizată și lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la întoarcerea în țară. 2

  Local

  Furturi din case la Pecica
  Polițiștii din Pecica cercetează mai mulți tineri care au săvârșit furturi din imobile. Aceștia au pătruns prin efracție în locuințe și au sustras bunuri: de la aragaz, la televizor și de la haine la plăpumi. 2

  Local

  Soluţii pentru posibilele inundaţii de la Bata
  Consiliul Judeţean Arad a găzduit o întâlnire în care s-a dezbătut situaţia cu potenţial periculos din comuna Bata, respectiv posibile inundaţii catastrofale.

  Advertorial

  10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a îți vopsi părul
  Dacă te-ai gândit să îți schimbi look-ul prin a-ți vopsi părul, există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

  Local

  Cer despăgubiri de mii de euro pentru un test pozitiv!
  O familie din Arad cere 11.000 de dolari despăgubiri, în urma unui test pozitiv de Covid, pe care îl contestă. Cei doi soți stabiliți în Australia au pierdut biletele de avion, vinovat fiind testul cu pricina. 9

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Avem o viaţă înainte. Să o trăim frumos şi demn
  Dorinţa de a rămâne tinere şi frumoase ne duce de multe ori în pragul disperării.

  UT Arad

  Balint e sigur că Hermannstadt se va agăța de orice șansă
  UTA joacă, mâine, de la ora 17.30, pe Arena „Francisc Neuman”, un meci la finalul căruia play-outul ar putea fi mai puțin lipsit de griji.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.