aradon.ro Web analytics

Un nou masacru pe câmp, în Arad

Un nou masacru pe câmp, în Arad

<p>Zeci de căprioare moarte au fost găsite pe câmp FOTO: A.G.</p>
Zeci de căprioare au fost găsite moarte pe terenurile agricole din zona Peregu Mic şi Pecica.
Scris de Alin Gherasim - Zeci de căprioare au fost găsite moarte pe terenurile agricole din zona Peregu Mic şi Pecica.

Asistăm la un nou masacru al faunei în judeţul Arad. După ce, în luna noiembrie a anului trecut, zeci de iepuri, ulii, vulpi şi alte animale au murit din cauza otrăvurilor pentru şoareci, acum, în martie, asistăm la un episod tras parcă la indigo. Numai că de această dată vorbim despre animale mari, despre căprioare şi cerbi. Zeci de astfel de animale au fost găsite moarte în apropiere de localităţile Peregu Mic şi Pecica, pe fondurile de vânătoare. Informaţia ne-a fost transmisă de Alexandru Must, administratorul fondului de vânătoare Pereg. „Pe fondul nostru de vânătoare au fost descoperite 12 căprioare moarte, iar pe cel de la Pecica 14. La fel ca în toamnă, cauza pare să fie otrava pentru combaterea animalelor rozătoare, otravă care a fost aruncată la întâmplare. Iar acesta nu este numărul final de animale moarte, ci doar pe cele pe care le-am descoperit până acum. Urmează să organizăm o căutare pe întreg fondul, pentru a vedea dacă nu mai găsim şi alte căprioare moarte. Pentru că, sunt aproape convins, vom mai găsi altele”, a spus Must.

Tot administratorul fondului de vânătoare ne-a mai declarat că pagubele, în acest caz, sunt uriaşe. „Potrivit unui document al Ministerului Mediului, în această perioadă, respectiv în extrasezon, un exemplar de cerb este evaluat la 5.000 de euro, iar un exemplar de căprioară la 4.000 de euro. Pagubele fondurilor de vânătoare sunt uriaşe”, ne-a mai spus Alexandru Must.

La fel ca şi în luna noiembrie a anului trecut, şi de această dată vânătorii au anunţat autorităţile. A fost depusă o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, iar lucrători de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, dar şi cei de la Criminalistică, s-au deplasat la faţa locului. Acolo au fost făcute măsurători, au fost ridicate probe şi au fost luate declaraţii. Un lucru este cert: pe terenurile agricole se pot vedea cu ochiul liber mii de pliculeţe cu otravă pentru rozătoare. „Au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a cauzei morţii animalelor. În funcţie de rezultatul buletinului de analize, se vor lua măsurile legale care se impun”, a declarat Claudia Iuga, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. Probele au fost trimise la laboratorul DSVSA din Timişoara, singurul din zona de vest a ţării care poate efectua testele care să indice cauza morţii căprioarelor. „Nu există niciun dubiu, sigur animalele au murit de la pliculeţele cu otravă”, crede, însă, Alexandru Must.
Ancheta se anunţă încă de pe acum una greoaie, ţinând cont de faptul că, în primă fază, trebuie identificaţi proprietarii terenurilor, ori arendaşii lor, trebuie găsită persoana care a dat ordin ca otrava să fie împrăştiată pe câmp, dar şi cei care au făcut acest lucru.

Legea vânătorii

Potrivit legii vânătorii, cei responsabili de uciderea căprioarelor ar putea fi chiar condamnaţi la închisoare. „Constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (…) utilizarea, indiferent de scop, a substanţelor chimice care provoacă intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de faună cinegetică”, se arată în legea 407/2006.

Altă interpretare

Din păcate, de cele mai multe ori, agricultorii care folosesc haotic otrăvurile împotriva rozătoarelor scapă basma curată ori, în cel mai rău caz, cu o amendă. Pentru că legea este ambiguă şi lasă loc de interpretări. Atâta timp cât substanţele folosite la stârpirea şoarecilor nu sunt interzise pe teritoriul ţării noastre, vinovaţii pot scăpa doar cu o amendă. Şi asta pentru că nu au înfiinţat staţii de intoxicare, ci au împrăştiat otrava. Teoretic, rozătoarele pot fi otrăvite, dar numai prin crearea unor staţii de intoxicare la care au acces doar şoarecii şi şobolanii, nicidecum cu otrava la vedere, pe terenurile agricole.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 2

  Local

  Aglomerație la frontieră: sute de minute de așteptare pentru automarfare
  Șoferii de „TIR” au nevoie de răbdare, în continuare, în drumul lor spre țările vecine. Poliția de Frontieră Română anunță valori de trafic crescute la automarfare, la granița dintre România și Ungaria, dar și între România și Bulgaria.

  Local

  Un deținut din Arad, suspectat că ar fi folosit metoda „accidentul” din spatele gratiilor
  Înșelăciune prin metoda „Accidentul”: o femeie în vârstă de 85 de ani, din Sibiu, a fost sunată de un deținut din Penitenciarul Arad, cerându-i-se suma de 4 mii de lei pentru o operație a fiului său. O fată de 16 ani a ridicat banii de la victimă, însă a fost prinsă de polițiști. 1

  ARADON Sport local

  Remarcaţi pe tatami din Serbia

  UT Arad

  UTA a căzut pe locul 9!
  2

  ARADON Sport local

  Pas cu dreptul în Liga Elitelor U19

  ARADON Sport local

  Încă o pierdere pentru boxul arădean!
  Adolf Ivanovici a pierdut cel mai important meci, cel cu virusul COVID-19! 3

  Local

  Curtici, orașul cu cea mai mare incidență din țară. Municipiul Arad, pe locul 3
  Orașul arădean Curtici continuă să înregistreze cea mai mare incidență din țară, în rândul orașelor.

  Local

  93 de cazuri, din care două reinfectări, la Arad
  93 de cazuri de Covid-19 au fost raportate în județul Arad, de luni până marți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Arad. 21

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.