aradon.ro Web analyticsUn regal cu Ovidiu Pecican

ARAD. Primul invitat din acest an, la Biblioteca Județeană, în proiectul „Personalități arădene”.
Scris de JA-V.F. - ARAD. Primul invitat din acest an, la Biblioteca Județeană, în proiectul „Personalități arădene”.

Ovidiu Pecican, primul invitat al proiectului Bibliotecii Județeane ”A.D. Xenopol” Arad, „Personalități arădene” ediția 2012, a cunoscut, în ultimile decenii, o ascensiune profesională fulminantă. Notabile sunt performanțele sale didactice, scriitoricești, istoriografice, dar și jurnalistice.

Plurivalența preocupărilor sale scriitoricești a fost catalogată, mai în glumă mai în serios, ca fiind produsul unei „asociații de scriitori”, o „asociație” ce abordează orice gen literar și care culmea, „pe toate le face foarte bine” (Ioan Mureșan).

Condeierul arădean este un scriitor de mare talent care se exprimă cu ușurință și naturalețe (ca în viață de altfel!), cu o frumusețe a stilului și a discursului ce rezidă din cultura și din erudiția pentru care pledează în mod constant, în fața studenților săi și pentru care a pledat, zilele trecute, în fața publicului arădean.

„Citiți mult, citiți tot ce vă cade în mână!”, i-a îndemnat pe tinerii din fața sa.

Scriitorul este dublat, cu mare succes, de orator. În stilu-i caracteristic: hazliu, firesc, prietenos, ludic, Ovidiu Pecican a șters orice opreliște, orice reținere a celor prezenți, față de domnia sa. Și-a regăsit cu bucurie vechi prieteni și cunoștințe, i-a strigat pe nume, le-a adresat întrebări, glumind, ironizând. Dar mai ales autoironizând.Un alt dar al lui Pecican!

Întrevederea cu invitatul a pornit pe firul copilăriei, a adolescenței și a tinereții sale petrecute în Arad.

Spre istoric au pornit întrebări țintite despre Uniunea Europeană, despre patriotism, despre Ținutul Secuiesc și despre situația actuală a României. Și din nou, într-un specific și inconfundabil stil, „rebelul fără pauză” a răspuns fără a trasa o direcție precisă, fără a oferi un răspuns exact și sigur, jucându-se cu interlocutorul și lăsându-l pe acesta să opteze pentru o concluzie finală.

Chiar dacă, unii dintre noi n-am obținut, în urma acestei întâlniri, răspunsurile dorite sau clare, primind mai degrabă un tip de soluții, niște alternative rostite în răspăr, inedit, nerăspicat, invitatul a sedus, ca de fiecare dată, audiența.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Mapamond

  JPMorgan avertizează: Preţul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril
  Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică" de 380 de dolari pe baril dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg. În acest moment preţul pe baril este de 112 dolari. 2

  Mapamond

  Cursuri pentru elevi şi profesori în caz de raid aerian, în vederea redeschiderii şcolilor

  România

  România, performanţă la Balcaniada de Matematică pentru juniori
  Lotul olimpic de juniori al României a obţinut, la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori/JBMO (Sarajevo, 26 iunie – 3 iulie), patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint şi locul Ipe naţiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile).

  România

  Maşina lui Mihai Leu, accident la Raliul Târgu Mureş
  Maşina condusă de pilotul Mihai Leu a intrat în gardul de siguranţă în timpul Raliului de la Târgu Mureş, care se desfăşoară, sâmbătă, în zona centrală a oraşului, rănind doi copii de 6 şi 8 ani, aflaţi în zona spectatorilor.

  România

  Accident mortal pe DN1 E60 între Oradea și Cluj-Napoca. O tânără de 21 de ani a murit, alte 3 persoane rănite
  Accidentul a avut loc sâmbătă, 2 iulie, în jurul orei 7 dimineața, în care au fost implicate 2 mașini. 1

  Local

  Polițiștii din Lipova, în sprijinul copiilor nevoiași

  ARADON Sport local

  Comportare bună sub panou
  Valbon Arad a participat și la Festivalul Național de MiniBaschet, după ce a jucat la BabyBaschet.

  ARADON Sport local

  FCC UAV Arad joacă în CN 3x3 Outdoor
  Nouă echipe sunt înscrise la categoria open feminin la turneul din acest final de săptămână.

  UT Arad

  FC Argeş – UTA se joacă sâmbăta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.