aradon.ro Web analyticsVânzarea a două terenuri dorite de omul de afaceri Adrian Luca, respinsă în CLM

De Diana Duțu

Vânzarea a două terenuri dorite de omul de afaceri Adrian Luca, respinsă în CLM

Foto: Emanuel Cotuna
Aflate în Zona Industrială Zădăreni, terenurile au suprafaţa totală de 7,5 hectare şi o valoare de piaţă de 1,6 milioane de euro.
Scris de Diana Duțu - Aflate în Zona Industrială Zădăreni, terenurile au suprafaţa totală de 7,5 hectare şi o valoare de piaţă de 1,6 milioane de euro.

ARAD. Majoritatea PNL-PSD conturată în CLM nu are putere deplină în legislativul local. S-a demonstrat şi marţi, când unul din cele 26 de proiecte de hotărâre votate de consilierii locali municipali a fost respins. E vorba de vânzarea, prin licitație publică deschisă, a două terenuri aflate în proprietatea privată a Municipiului Arad. Acestea sunt amplasate în Zona Industrială Sud, unul dintre ele având 42.118 metri pătraţi şi o valoare de piaţă de 4.564.832 de lei (928.000 de euro), iar celălalt 33.576 de metri pătraţi şi o valoare de 3.256.378 de lei (662.000 de euro). Vorbim, aşadar, de o suprafaţă totală de aproximativ 7,5 hectare de teren evaluate la aproximativ 1,6 milioane de euro.

„Cele două terenuri sunt dorite de Petru Adrian Luca” – a menţionat USR Arad, într-o informare publică ce a precedat şedinţa CLM -, om de afaceri care deţine proprietăţi importante în municipiul şi în jurul municipiului Arad.

Argumente „pro”

Înainte de votarea proiectul de hotărâre, primarul Călin Bibarţ a simţit nevoia să facă câteva precizări:

„E vorba de două bucăţi de teren care sunt enclave, identificate în Zona Industrială Zădăreni, la care Primăria nu are acces. Unul dintre terenuri este mai puţin atractiv pentru că se află în apropierea căii ferate, unul puţin mai fără sarcini. Între timp s-a descoperit că mai sunt şi ceva reţele pe acolo şi o eventuală vânzare ar trebui să fie grevată de acele reţele. Într-adevăr o firmă, un om de afaceri, a venit să ne propună un schimb, el având acces la aceste terenuri, şi nu am fost de acord. Nu am venit în faţa dumneavoastră cu niciun schimb pentru că nu ni s-a părut suficient de transparent, ci cu o licitaţie pentru că mai sunt şi alţi proprietari în jurul acelor enclave, care ar avea acces la ele şi care – din informaţiile noastre, unele găsite în arhivă chiar în scris – ar fi interesaţi de achiziţionare. Şi pentru că ele nu aduc niciun beneficiu municipalităţii în momentul de faţă, în schimb o concurenţă între mai mulţi doritori ar creşte preţul, am venit cu propunerea aceasta de licitaţie publică, transparentă şi fără niciun fel de dubii. Dacă dumneavoastră consideraţi să se vândă, se vând, dacă nu, rămân în statutul pe care îl au în momentul de faţă, de două enclave înconjurate de proprietăţi private.”

Contraargumente

În replică, alesul USR, Codrin Vlad, a punctat:

„Faptul că două terenuri sunt enclave nu înseamnă neapărat că nu avem acces. Din câte ştiu eu, dacă ai o proprietate, ceilalţi proprietari sunt obligaţi să-ţi dea acces la proprietatea respectivă. Trecând peste acest aspect, vă rog să mă lăsaţi să vă citesc din raportul de evaluare ANEVAR: <Pentru aceste două terenuri, raportul urmăreşte o analiză cât mai complexă a proprietăţii având ca scop estimarea valorii de piaţă a proprietăţii în vederea transferului de proprietate prin schimb. Pentru orice alt scop, proprietatea poate avea o altă valoare.> Raportul este din 15.12.2020. Deci presupunem că piaţa nu s-a schimbat de atunci şi aş vrea să înţeleg de ce am accepta pentru un teren pe care vrem să-l vindem un raport făcut pentru transfer de proprietate prin schimb. Unu la mână. Şi doi la mână: Există aşa o tendinţă generală de a vinde bucăţi din Arad şi de a pierde din proprietatea municipiului. În ultimul an cred că s-au trecut pe aici vreo patru sau cinci proprietăţi care, într-adevăr, au fost schimbate – nu vândute – cu alte instituţii, fără ca Aradul să aibă vreun câştig major sau vreun câştig relativ OK din aceste schimburi. Un om gospodar, când nu are bani, vinde sau înstrăinează proprietăţi. Noi suntem atât de săraci de trebuie să vindem bucăţi din Arad?” – a întrebat Codrin Vlad în finalul intervenţiei sale, anunţând totodată că, din aceste motive, USR va vota împotriva proiectului de hotărâre.

Primarul Călin Bibarţ a luat din nou cuvântul pentru a preciza:

„Valoarea unui imobil – fie că e vorba că faci un schimb, fie că e vorba că-l vinzi – este aceeaşi. Şi când am făcut noi schimburi, întotdeauna ANEVAR a luat valorile pe care le-ar fi dat şi la vânzare. Ca ce primeşti să aibă cel puţin aceeaşi valoare care se dă. Doi la mână: Noi nu ne-am propus să vindem Aradul, aşa cum aţi spus. Acolo e vorba de două enclave, într-o zonă industrială în totalitate privată şi asta a fost propunerea noastră. Dacă nu doriţi să se vândă, mai avem varianta să putem încerca – tot dacă doriţi dumneavoastră – să le scoatem la licitaţie publică pentru concesiune sau să stăm pasivi şi să nu facem nimic, să le lăsăm acolo. Cum consideraţi dumneavoastră…”

Votul

Şi Consiliul Local Municipal a considerat astfel: aleşii PNL (9), PSD (3) şi UDMR (2) au votat „pentru” proiectul de hotărâre, consilierii USR (7) au votat „împotrivă”, iar cei de la PMP (2) s-au abţinut de la vot. Întrucât pentru a fi aprobat era nevoie de majoritate calificată (două treimi din consilierii în funcţie), cu doar 14 voturi „pentru” proiectul de hotărâre a fost respins.

Destinaţia, stabilită prin PUZ

La solicitarea alesului UDMR, Levente Bognar, care a dorit să ştie ce destinaţie au aceste terenuri în Strategia de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad, secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a precizat:

„Terenurile provin din zona terenurilor agricole, au făcut până la un punct obiectul legilor fondului funciar, dar prin Hotărârea 59/2005, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal <Industrie nepoluantă, comerţ şi servicii în Zona Industrială Sud>. Deci Zona Industrială a fost definitivată pe baza acestui PUZ. În prezent, destinaţia acestor terenuri este de <industrie nepoluantă, comerţ, depozitare şi servicii>.

8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. mistretul says:

  Bibi cu Luca sunt mai de mult prieteni buni. Parteneri de vanatoare la Casoaia si Tarnova.

  • vai aradule says:

   Or fi, dar orasul nostru nu-i ocolul lui silvic. N-au fost 200.000 pt teatrul vechi, dar s-au gasit 100.000 pe un brad artificial

 2. Patrascu says:

  La Pomenirea se concesionează teren pe 7ani.sau 25de ani preturi accesibile tuturor buzunarelor.

 3. Raluca says:

  Doamna Lilioara Stepanescu a fost de acord ? S-a coalizat cu Luca acum pe picior de plecare…????

 4. jack says:

  Lilioara stepanescu aia cu uz de fals mai e un functie?,in ce tara traim?

 5. Cupidon says:

  Domnul Luca investește în asemenea lucruri păguboase?Nu e cunoscut dumnealui ca un investitor serios la jocuri de noroc și iubiri de o vară dar o vară de 2-3 milioane de euro?

 6. Nealcosu says:

  Doamne ce amatori are USR în clm! ….ma rog! Nici restul nu-s profi…. doar șmecheri!

 7. HHH says:

  Cred ca în curând primăria Se va milogi sa cumpere de la dl LPA când va vrea sa facă ceva. Oricum mare parte din lucrări făcute în jurul Aradului l-au îmbogățit pe acest ” onorABIL” domn, care de fapt e doar un paravan. Dar unul abil și foarte prețios.

 8. Local

  Interviu aradon.ro cu Inspector principal de poliție Livia Pescar: „Munca de teren oferă mai multe satisfacții”
  Pe Livia Pescar o știți din presa locală. Cu siguranță, i-ați văzut numele în ziar sau pe site-urile de știri arădene sau la tv. Ea este cea care oferă declarații presei atunci când în Arad au loc evenimente care ajung să fie anchetate de Poliție. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad din anul 2021. Recent, inspectorul principal de poliție Livia Pescar s-a întors dintr-o misiune internațională ce a avut loc la Sevilla, Spania, organizată de Biroul Atașatului de Afaceri Interne la Madrid.

  Local

  Curtea, grădinile și parcurile mănăstirii Feredeu, acoperite de o viitură puternică
  Curtea, grădinile și parcurile cunoscutei mănăstiri Feredeu din județul Arad au fost acoperite de o puternică viitură, marți spre seară, venită de pe dealurile din jurul lăcașului de cult.

  Oameni

  Amber Heard este acuzată că a falsificat pozele cu rănile provocate de Johnny Depp
  Avocatul lui Johnny Depp a acuzat-o pe Amber Heard că a falsificat imaginile cu rănile provocate de fostul ei soţ.

  România

  Meditațiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise. Sancțiuni prin lege pentru cadrele didactice
  Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Regula ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023. Vor exista sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă. 2

  Local

  Vrea să afle of-urile locuitorilor din „6 Vânători”
  Viceprimarul municipiului Arad, Ilie Cheşa, ţine să se informeze direct de la cetăţeni în legătură cu problemele din cartier. 

  Local

  „Sanitarii pricepuţi” de la „Moise” vor reprezenta Aradul la faza naţională

  Local

  Expoziţie documentară: Bicentenarul teologiei arădene

  Local

  „Prietenii pompierilor”, calificaţi la faza naţională

  Local

  Un bărbat din Barațca a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul
  Tragedia a avut loc marți, 17 mai, în satul Cuveșdia, comuna Șiștarovăț. Victima efectua lucrări agricole cu tractorul când a avut loc incidentul. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.