aradon.ro Web analyticsZeci de animale moarte pe un câmp din Arad

Zeci de animale moarte pe un câmp din Arad

<p>Zeci de animale, găsite moarte pe câmp FOTO: A.G.</p>
Zeci de iepuri, ulii, vulpi şi alte animale sălbatice au fost găsite moarte pe un câmp din zona Semlacului.
Scris de Alin Gherasim - Zeci de iepuri, ulii, vulpi şi alte animale sălbatice au fost găsite moarte pe un câmp din zona Semlacului.

Otrava folosită de agricultori împotriva dăunătorilor face, din nou, victime printre animalele sălbatice. După ce, în urmă cu şase ani, peste 150 de căprioare au fost găsite moarte pe terenurile agricole din judeţul nostru, otrăvurile lovesc din nou. Deocamdată, vorbim numai de zeci de cadavre. Dar numărul animalelor moarte creşte de la o zi la alta. Situaţia ne-a fost prezentată de Alexandru Must, administratorul fondului de vânătoare 8 Pereg. În acest fond sunt cuprinse terenurile de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Peregu Mare, Nădlac, Şeitin şi Semlac.

„În data de 10 noiembrie au fost semnalate primele probleme. Am găsit aproape 40 de iepuri morţi. Dar nu numai iepuri. Au mai fost şi vreo 7-8 ulii, vulpi, ţărci, fazani. Am descoperit, pe terenurile agricole, otravă pentru dăunători, pentru rozătoare. Doar că otrava nu a fost folosită conform legii. Aceasta a fost încărcată în utilajele pentru împrăştiat îngrăşăminte şi, ulterior, a fost împrăştiată pe sute de hectare de teren. Asta în condiţiile în care legea precizează foarte clar că otrava pentru dăunători trebuie pusă în găurile de şoareci sau de şobolani, după care acele găuri trebuie acoperite”, ne-a explicat Alexandru Must.
Imediat ce au descoperit masacrul, vânătorii au anunţat toate instituţiile abilitate: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, Garda de Mediu, Garda Forestieră şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Reprezentanţii instituţiilor prezentate mai sus, cu excepţia celor de la Garda Forestieră, s-au prezentat la faţa locului şi au demarat o anchetă.
Atât poliţiştii, cât şi inspectorii de la DSV, au ridicat animalele moarte, dar şi probe din otrava folosită. Acum, instituţiile abilitate încearcă să afle exact care a fost cauza morţii animalelor sălbatice, dar şi dacă otrava folosită de agricultori a dus la decesul iepurilor şi a celorlalte vieţuitoare.

O otravă periculoasă

Alexandru Must a ţinut să precizeze că, spre deosebire de alţi ani, când otrava ataca doar animalele care o consumau, anul acesta substanţa folosită este mult mai agresivă şi le afectează şi pe animalele de pradă care consumă şoarecii sau iepurii infestaţi. „Uliii şi vulpile care sunt animale prădătoare şi care au mâncat şoarecii şi iepurii morţi au murit, la rândul lor, şi ei. Otrava este una foarte puternică dacă reuşeşte să omoare şi prădătorii. Mai mult, uliii au fost găsiţi morţi la numai câţiva metri distanţă de iepurele din care au mâncat. Vă daţi seama cât de nocivă este această otravă şi cât de puternică este”, ne-a explicat administratorul fondului de vânătoare. O altă problemă este şi lipsa precipitaţiilor, care ar fi putut dilua otrava, introducând-o în sol. Din cauza lipsei ploii, otrava este la vedere, pe câmp, fiind foarte uşor de înghiţit de animalele sălbatice.

Ce spune legea?

Legea vânătorii este destul de clară în privinţa folosirii otrăvurilor pentru dăunători pe terenurile agricole. Potrivit articolului 23 din legea 407/2006, „În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzice (…) depozitarea în teren sau utilizarea în combaterea dăunătorilor vegetali şi animali ai culturilor agricole sau silvice a substanţelor chimice toxice pentru fauna cinegetică, fără luarea
măsurilor de protecţie a acesteia şi respectarea normelor tehnice de utilizare a lor”. Articolul 42 din aceeaşi lege stabileşte următoarele: „Constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (…) utilizarea, indiferent de scop, a substanţelor chimice care provoacă intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de faună cinegetică”. Aşadar, cu legea în mână, vânătorii au decis să depună o plângere penală pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de moartea animalelor. „Vrem să se stabilească autorul care a împrăştiat otrava, precum şi stabilirea şi tragerea la răspundere a celor care au decis împrăştierea otrăvii”, a mai spus Alexandru Must.

Poziţia autorităţilor

Interpelaţi pe marginea acestui caz, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad au spus că dosarul se află în faza de cercetare, aşteptându-se analizele care stabilesc otrava folosită, dar şi dacă aceasta a dus la moartea animalelor sălbatice. „Poliţia Municipiului Arad, împreună cu poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Subtanţe Periculoase, cercetează toate aspectele pentru a lămuri cauzele care au dus la decesul animalelor. Au fost prelevate probe din teren, iar acum se aşteaptă rezultatele analizelor”, a declarat Claudiua Iuga, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

De cealaltă parte, directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, a spus că „ancheta este una comună, Poliţie-DSV. Probele recoltate de pe teren au fost trimise la laboratorul DSV de la Timişoara, care este acreditat pentru efectuarea de analize toxicologice. Cred că într-o săptămână, cel mult, primim rezultatele care vor stabili cauza decesului animalelor”.

Pagubă uriaşă

Alexandru Must, administratorul fondului de vânătoare 8 Pereg, spune că paguba produsă de otrăvurile de pe terenurile agricole este una foarte mare. „Un singur iepure este evaluat la aproximativ 100 de euro. Avem peste 40 de iepuri găsiţi morţi. Iar aici vorbim doar despre cei pe care i-am descoperit noi. Cu siguranţă, sunt mult mai mulţi decât atâţi. În plus, avem şi alte exemplare, vulpi, ulii, fazani, care au murit din cauza otrăvii. Vrem să cerem despăgubiri în instanţă”, a anunţat Must.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Local

  Avertizare Nowcasting: Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ

  Local

  Polițiștii locali fac razii în zonele rău famate ale municipiului
  Au fost evacute 12 persoane care ocupau ilegal două imobile părăsite. Proprietarii clădirilor abandonate vor avea și ei de-a face cu polițiștii locali, dacă nu iau măsuri. 4

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj. 2

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană. 2

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain.

  Local

  Un bărbat din Timiș, care își ținea tatăl mort în casă, a încercat să se sinucidă când a intrat poliția peste el
  Un incident deosebit de grav s-a petrecut, vineri, în comuna timișeană Banloc. Un bărbat a încercat să se sinucidă de față cu oamenii legii, după ce a fost prins că își ținea tatăl mort în casă. A refuzat să permită accesul altor persoane, atât în curtea imobilului, cât și în casă.

  Local

  Polițiștii arădeni au discutat cu copiii instituționalizați despre alcool și droguri
  Pe parcursul acestei săptămâni, au avut loc mai multe întâlniri cu copiii din casele de tip social, ocazie cu care le-au fost prezentate riscurile la care se expun în cazul consumului de alcool și droguri.

  Local

  Cod galben de furtună, emis pentru județul Arad
  ANM a emis o avertizare cod galben pentru perioada 25-26 iunie. Sunt posibile intensificări ale vântului, vijelii și ploi torențiale.

  Local

  Ioan Tamaș a solicitat eliberarea din funcția de inspector șef al IPJ Arad
  Chiar dacă îndeplinește condițiile de pensionare, acesta a solicitat prelungirea rămânerii sale în sistem. Râmâne de văzut unde își va continua activitatea, dar mai ales cine îl va înlocui la cârma IPJ Arad. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.