aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
Ce alimente cresc riscul de cancer colorectal și ce soluții sunt pentru prevenție

Ce alimente cresc riscul de cancer colorectal și ce soluții sunt pentru prevenție

la 12 September 2022 21:06 Reactualizat la: 12 September 2022 21:15
5 Comentarii

Ce alimente cresc riscul de cancer colorectal și ce soluții sunt pentru prevenție

Foto: Freepik.com
12 September 2022 21:06 Reactualizat la: 12 September 2022 21:15
Mâncăm ce arată bine, ce am fost învăţaţi de mici că este bun/sănătos/nutritiv, dar studiile arată că un anumit tip de dietă „la îndemână” creşte riscul de cancer colorectal (cancer al colonului şi al rectului), pe lângă alte boli „moderne”. Cancerul colorectal este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Mâncăm ce arată bine, ce am fost învăţaţi de mici că este bun/sănătos/nutritiv, dar studiile arată că un anumit tip de dietă „la îndemână” creşte riscul de cancer colorectal (cancer al colonului şi al rectului), pe lângă alte boli „moderne”. Cancerul colorectal este al treilea tip de cancer ca frecvenţă atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Trimite articolul

X
O mulţime de studii ample, efectuate pe perioade lungi de timp, au arătat că o dietă cu multe alimente ultraprocesate creşte riscul de obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune, boli cardiovasculare, depresie şi moarte prematură.
Majoritatea acestor alimente ultraprocesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, gustările ambalate dulci şi sărate, margarina, pâinea produsă în cantităţi industriale, tăiţeii instant (supa la plic), cârnaţii, hot dog, mâncărurile prefierte/pregătite pentru încălzire, îngheţata, prăjiturile, produsele de patiserie, amestecurile pentru prăjituri, iaurtul îndulcit, sunt bogate în calorii, grăsimi nesănătoase, zaharuri adăugate şi sodiu, fiind în acelaşi timp sărace în fibre, vitamine şi minerale, de care organismul are nevoie.
Acum, un studiu recent, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal, face legătura între un consum ridicat de alimente ultraprocesate şi un risc mai mare de cancer colorectal la bărbaţi.

Alimente minim procesate, procesate şi ultraprocesate

Sistemul NOVA de clasificare a alimentelor clasifică toate alimentele în patru grupe, în funcţie de gradul de procesare a acestora. Prima grupă include „alimente neprocesate (naturale) şi minim procesate”, care sunt alimente naturale modificate prin procese naturale precum uscarea, zdrobirea, filtrarea, prăjirea, fermentarea, pasteurizarea şi congelarea.
Alimentele din grupa a doua sunt „ingrediente culinare prelucrate”, inclusiv uleiuri, untură, zahăr şi sare.
Grupa a treia sunt „alimente prelucrate”, cum ar fi conservele de legume, conservele de fructe în sirop, conservele de peşte în ulei, unele alimente de origine animală prelucrate (şuncă, bacon, pastramă, peşte afumat) şi brânza naturală cu adaos de sare. Aceste alimente sunt obţinute prin adăugarea de ingrediente culinare procesate la alimentele neprocesate şi minim procesate.
Grupa a patra, „alimentele ultraprocesate”, sunt formulări de ingrediente, create de obicei printr-o serie de tehnici industriale. Acestea sunt realizate prin „ruperea” alimentelor întregi, alterarea lor şi apoi recombinarea lor cu aditivi pentru a le face convenabile, atractive şi hipergustoase.

Ce arată cel mai nou studiu realizat pe mai mult de 200.000 de persoane, pe 28 de ani

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Harvard şi Universitatea Tufts au examinat asocierea dintre alimentele ultraprocesate şi riscul de cancer colorectal în rândul a 206.248 de bărbaţi şi femei a căror alegeri alimentare şi stare de sănătate au fost monitorizate timp de 28 de ani.
Participanţii au completat chestionare privind dieta la fiecare patru ani şi au oferit informaţii despre starea de sănătate şi stilul de viaţă la fiecare doi ani. Cercetătorii au repartizat alimentele consumate de participanţi unui grup alimentar NOVA.
În timpul studiului au apărut 3.216 cazuri de cancer colorectal.
În general, bărbaţii a căror dietă conţinea cele mai multe alimente ultraprocesate aveau un risc cu 29% mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât cei a căror dietă conţinea cea mai mică cantitate. Nu a existat nicio legătură între alimentele ultraprocesate şi riscul de cancer la femei.
Cercetătorii au analizat subgrupurile de alimente ultraprocesate şi au descoperit că produsele alimentare gata de consum preparate din carne, carne de pasăre şi fructe de mare, precum şi băuturile îndulcite cu zahăr, au fost legate de un risc mai mare de cancer colorectal la bărbaţi.
Nu este clar de ce nu a fost observată o asociere între alimentele ultraprocesate şi riscul de cancer de colon la femei. Este posibil ca femeile să facă alegeri de alimente ultraprocesate diferite de cele ale bărbaţilor. Este posibil ca şi hormonii sexuali să joace un rol.
Riscul de cancer colorectal atribuit alimentelor ultraprocesate a fost în mare măsură independent de factori de risc precum indicele de masă corporală şi calitatea slabă a dietei, sugerând că alte aspecte ale alimentelor ultraprocesate sunt de vină în dezvoltarea cancerului de colon.

Alimentele ultraprocesate – aport valoric zero pentru organism

Alimentele ultraprocesate conţin aditivi, cum ar fi emulgatorii şi îndulcitorii artificiali, dintre care unii pot modifica compoziţia microbiomului intestinal într-o direcţie care favorizează inflamaţia.
Potenţiali agenţi cancerigeni se pot forma, de asemenea, în timpul procesării alimentelor. Acrilamida (compus chimic), de exemplu, poate fi produsă atunci când alimentele sunt încălzite la temperaturi ridicate (de exemplu cartofi prăjiţi, chipsuri de cartofi, produse din cereale), a fost asociată cu creşterea stresului oxidativ şi a inflamaţiei în organism.
Alimentele ultraprocesate pot conţine, de asemenea, contaminanţi care sunt transferaţi din ambalajul lor din plastic, cum ar fi bisfenol A. Apoi, în timpul procesării, aceste alimente sunt lipsite de fitochimicale protectoare şi de substanţele nutritive care se găsesc în alimentele integrale.

Ce e de făcut

Cele mai recente descoperiri se adaugă la studiile tot mai numeroase care arată că atât calitatea nutriţională, cât şi gradul de procesare a alimentelor trebuie luate în considerare atunci când se evaluează relaţia dintre alimentaţie şi sănătate şi când se revizuieşte dieta. Se înregistrează unele progrese în anumite ţări. Ghidul alimentar al Canadei, de exemplu, actualizat în 2019, recomandă limitarea aportului de alimente puternic procesate.
E recomandat să faceţi o listă cu alimentele ultraprocesate pe care le consumaţi în mod regulat. Puneţi în aplicare strategii pentru a le cumpăra mai rar şi a le înlocui cu alimente sănătoase şi gustoase.
Apoi, puteţi alege să faceţi în casă ce cumpăraţi de obicei din comerţ: sos pentru salate (e nevoie de ulei de măsline, zeamă de lămâie, puţin muştar Dijon şi un sirop dulce precum cel de curmale sau agave – le puneţi într-un borcan şi agitaţi energic), clătite, legume/carne la cuptor în loc de tigaia cu ulei etc.
Nu în ultimul rând, alegeţi gustări integrale şi minim procesate, cum ar fi popcorn, fructe uscate integrale şi neîndulcite, nuci şi iaurt simplu. Cât mai des posibil, alegeţi alimente cu ingrediente pe care le-aţi găsi în propriul dulap şi frigider.
SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
alimente ,
alimente toxice ,
alimente ultraprocesate ,
cancer colorectal ,
sanatate ,
studiu
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. lex says:
    September 13, 2022 at 6:18 am

    prevenția e programul de colonoscopie gratuita pacienților din grupe de risc, evident nefinanat de Ministerul sănătății..precum testul Papanicolau,pe bani, radiogarii pulmonare pe bani, analize pe bani
    cotizam ca tampitii…
    și se dau exemple.alimente ..ev.mediu

    Reply
  2. coman sava says:
    September 13, 2022 at 10:37 am

    Vom mânca gândaci și lăcuste și tot felul de gângănii, din mediu natural, crascute fără concentrate.

    Reply
    • Cristian says:
      September 13, 2022 at 12:43 pm

      😂😂😂😂😂asa este, chiar daca glumim acum

      Reply
  3. mao tse tung says:
    September 13, 2022 at 11:36 am

    Se vorbeste de toate astea de parca ar fi perfect normal si firesc sa se comercializeze astfel de alimente.

    Reply
  4. Sattan666 says:
    September 13, 2022 at 10:44 pm

    Slanina cu ceapa@ cu păine proaspata scoasa din cuptor.

    Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    4
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    5
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    ARADON Sport local

    Poloiștii arădeni vor juca la turneul final

    ARADON Sport local

    Cristina Dinu, trofeu la dublu în Antalya

    Local

    Eveniment academic: prof.univ.dr Vasile Dinu - Doctor Honoris Causa al UAV

    România

    Ordinul de ministru privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, publicat în Monitorul Oficial
    Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a celei de Bacalaureat în anul şcolar 2022-2023 a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

    Local

    Se pregătesc marile șantiere din municipiu
    Aradul își pregătește șantierele pentru a demara o serie de lucrări care au obținut finanțări. 1

    UT Arad

    UTA, „fugărită” de pe terenul de la ICRTI
    Vremea potrivnică fotbalului l-a împins pe Laszlo Balint să antreneze echipa pe „Motorul”. 2

    Local

    Se vinde Hanul de la Răscruce!
    Aproape 3 milioane de euro cer proprietarii Hanului de la Răscruce pentru hotelul de pe DN 7.

    ARADON Sport local

    Viitorul schimbă liniile în Liga 4

    ARADON opinii

    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”
    La Arad, însă, electroșocurile nu se fac după blocurile gri, ca în celebra piesă a celor de la BUG Mafia. Nu, la noi e mai central, așa, în sensul giratoriu de la Intim, și ca să fim peste toți și toate, chiar în incinta unei instituții publice. Și purtătorul de electroșocuri și spray paralizant nu e vreun cetățean nemulțumit de serviciile oferite de funcționarii instituției. Nu, mânuitorul de obiecte mai mult sau mai puțin periculoase este chiar directorul economic al instituției, plătit pe bani mulți, ca să se dea în stambă la locul de muncă. 2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.