aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
Germania denunţă politica „protecţionistă” a SUA, criticând şi abordarea UE în domeniul energiei

Germania denunţă politica „protecţionistă” a SUA, criticând şi abordarea UE în domeniul energiei

la 3 December 2022 19:50
4 Comentarii

Germania denunţă politica „protecţionistă” a SUA, criticând şi abordarea UE în domeniul energiei

Foto: Freepik.com
3 December 2022 19:50
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a criticat, sâmbătă, „politica economică protecţionistă” a Administraţiei Joseph Biden şi a cerut acţiuni pentru evitarea unui conflict comercial, în contextul sistemului SUA de subvenţii masive, părând să critice şi politicile Uniunii Europene.
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a criticat, sâmbătă, „politica economică protecţionistă” a Administraţiei Joseph Biden şi a cerut acţiuni pentru evitarea unui conflict comercial, în contextul sistemului SUA de subvenţii masive, părând să critice şi politicile Uniunii Europene.

Trimite articolul

X

„Statele Unite sunt partenerul nostru valoros, dar, în acelaşi timp, există o enormă politică economică protecţionistă”, a declarat Christian Lindner într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, conform site-ului Tagesschau.de.

Christian Lindner a subliniat că Guvernul de la Berlin va trebui să acţioneze în relaţia cu Administraţia de la Washington pentru protejarea intereselor Germaniei şi pentru evitarea efectelor negative asupra relaţiilor comerciale. Germania nu are niciun interes să ajungă la un conflict comercial cu Statele Unite, de aceea este necesară diplomaţie economică, a subliniat Lindner. „Este necesară îmbunătăţirea capabilităţilor concurenţiale. Şi trebuie să înţelegem că solicitările din ce în ce mai mari ale Uniunii Europene în politicile economice din domeniul energiei sunt la fel de periculoase ca acţiunile Statelor Unite de distorsionare a competiţiei”, a afirmat ministrul de Finanţe de la Berlin.

Biden s-a declarat încrezător că SUA şi UE vor depăşi disputele privind subvenţiile acordate de Washington

Preşedintele american, Joseph Biden, s-a declarat încrezător joi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, că Statele Unite şi Uniunea Europeană vor depăşi disensiunile generate de subvenţiile masive pregătite de Washington, considerate de Bruxelles practici neconcurenţiale. „Am avut o discuţie detaliată despre Legea privind Reducerea Inflaţiei (IRA). (…) Statele Unite şi Europa au obiectivul comun de a face investiţii îndrăzneţe, inclusiv în energie curată, pentru a face faţă provocărilor generate de criza climatică şi pentru a construi industria viitorului, inclusiv prin producţia de baterii şi de hidrogen curat. Am stabilit să discutăm acţiuni practice pentru a ne coordona şi a ne alinia abordările, astfel încât să consolidăm şi să securizăm reţelele de aprovizionare, producţia şi proiectele inovatoare, pe ambele maluri ale Atlanticului”, a afirmat Biden, potrivit agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la Casa Albă alături de Emmanuel Macron.

„Le cerem echipelor noastre să continue activităţile pe această temă, în cadrul consultărilor SUA-UE aflate în curs. Cred că putem depăşi unele diferenţe care există, sunt încrezător”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Bruxellesul şi Washingtonul au creat un grup special de lucru pentru abordarea efectelor Legii americane privind Reducerea Inflaţiei (IRA), care prevede alocarea unor subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro) şi stimularea achiziţiilor de produse americane. Statele din cadrul Uniunii Europene sunt preocupate de lipsa de progrese în negocierile cu Washingtonul pentru depăşirea disensiunilor. Jozef Sikela, ministrul Comerţului din Cehia, ţară care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a declarat săptămâna trecută că naţiunile UE aşteaptă soluţii până la următoarea sesiune a Consiliului bilateral pentru Comerţ şi Tehnologie, programată pe 5 decembrie.

„Ceea ce este important pentru noi este că Statele Unite conştientizează preocupările noastre, iar grupul de lucru trebuie să furnizeze o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. Ne vom concentra pe identificarea anumitor soluţii până la reuniunea din 5 decembrie”, a declarat Jozef Sikela vinerea trecută. Afirmaţiile reprezentantului Preşedinţiei cehe a Consiliului UE reflectă frustrarea din ce în ce mai mare a Uniunii Europene privind amploarea schemei de subvenţii din Statele Unite şi preocupările că eşecul în obţinerea unor termeni mai buni pentru UE riscă să genereze o dispută gravă, într-un moment în care ambele părţi trebuie să prioritizeze unitatea transatlantică în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.

Legea americană pentru Reducerea Inflaţiei (IRA) prevede credite fiscale şi subvenţii destinate clienţilor şi companiilor din SUA pentru produse precum maşini electrice, turbine eoliene şi utilizarea hidrogenului ecologic, în contextul în care Statele Unite vor să reducă emisiile poluante şi să creeze locuri de muncă. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, dar numeroase companii europene au semnalat deja că vor opta pentru a face investiţii în SUA, în detrimentul Uniunii Europene. Unele state UE, printre care Franţa, cer Bruxellesului, conform cotidianului Financial Times, să riposteze printr-un sistem european de subvenţii masive, iar ideea pare a fi susţinută de Germania.

Berlinul are obiecţii şi privind planul Uniunii Europene de plafonare a preţului la gaze

Statele europene nu au reuşit încă să depăşească disensiunile privind un mecanism de plafonare a tarifelor la gaze, iar o nouă reuniune pe această temă va avea loc în decembrie. Grecia, Italia, Spania, Belgia şi Polonia cer plafonarea preţurilor la gaze, dar întâmpină opoziţia Germaniei şi Olandei, care se tem că introducerea unui mecanism de limitare a preţurilor va deregla piaţa.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat o propunere formală privind crearea unui mecanism temporar de plafonare a tarifelor la gaze în spaţiul Uniunii Europene, o idee întâmpinată cu reticenţă de Germania şi de alte state. Mecanismul de corecţie a pieţei fusese agreat de principiu pe 21 octombrie de Consiliul European, dar trebuie aprobat formal de Consiliul Uniunii Europene. Comisia Europeană a propus plafonarea preţurilor la gaze timp de un an, începând din ianuarie 2023, în sistemul de referinţă european TTF, bursa de gaze cu transferuri de titluri. Proiectul mecanismului de corecţie a pieţei prevedea introducerea unui plafon de siguranţă al preţurilor de 275 euro/MWh pentru instrumentele financiare derivate TTF. Mecanismul urma să fie activat atunci când tariful instrumentelor financiare derivate TTF depăşea 275 euro/MWh timp de două săptămâni şi când apărea o diferenţă de 58 de euro în raport cu media preţului la gaz lichefiat (GNL) timp de zece zile.

Guvernele din Spania şi Franţa au semnalat că propunerea Comisiei Europene privind plafonarea tarifelor la gaze nu întrunea condiţiile pentru a fi aplicată, exprimând temeri că ar putea genera efecte adverse pe piaţa de profil.

Germania, susţinută de alte state UE, a semnalat că se opune plafonării preţurilor la energie la nivelul Uniunii Europene. „Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin”, afirma cancelarul Olaf Scholz în octombrie, înainte de summitul UE care a agreat în principiu crearea unui astfel de mecanism. Sistemul nu va putea fi implementat fără aprobarea în unanimitate de către Consiliul UE.

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a fost nevoit să justifice în mai multe rânduri decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor pe plan intern prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia. Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare.

Sursa: Mediafax

Trimite articolul

X
Taguri:
ajutoare de stat ,
concurenta neloiala ,
divergente ,
Germania ,
sua ,
uniunea europeana
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. klaus says:
    December 3, 2022 at 10:16 pm

    Nu e vina americanilor ca Merkel si Shroeder i-au lasat pe nemti si Europa in general pe mana rusilor construind a doua conducta de gaz cand o noua conducta de gaz putea fi pozitionata in sudul europei si dependenta de gaz nu era aceasi de astazi !! Asa ca rabdati !!!!

    Reply
    • Doru cascadoru says:
      December 4, 2022 at 9:46 am

      Nemții ne-au făcut-o cu mâna lor

      Reply
    • Aradean says:
      December 4, 2022 at 4:36 pm

      Klaus, Klaus! Dacă nu ai gaze, VEI FI DEPENDENT. Se pare că tu ai calități divine și ai văzut viitorul. Cred că ai fi fost ministrul potrivit în era Merkel. Păcat că timpul nu poate fi dat înapoi….

      Reply
  2. Neli says:
    December 4, 2022 at 1:54 pm

    Citez:„Statele Unite sunt partenerul nostru valoros..” ..susnumitul nu face parte din guvernul actual, sau poate a uitat cu cine s-a aliat. Cine renunță la gaze și tiței din interesul distrugerii intregii EUROPE-OARE ???????

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    4
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    5
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    ARADON Sport local

    Poloiștii arădeni vor juca la turneul final

    ARADON Sport local

    Cristina Dinu, trofeu la dublu în Antalya

    Local

    Eveniment academic: prof.univ.dr Vasile Dinu - Doctor Honoris Causa al UAV

    România

    Ordinul de ministru privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, publicat în Monitorul Oficial
    Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a celei de Bacalaureat în anul şcolar 2022-2023 a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

    Local

    Se pregătesc marile șantiere din municipiu
    Aradul își pregătește șantierele pentru a demara o serie de lucrări care au obținut finanțări. 1

    UT Arad

    UTA, „fugărită” de pe terenul de la ICRTI
    Vremea potrivnică fotbalului l-a împins pe Laszlo Balint să antreneze echipa pe „Motorul”. 2

    Local

    Se vinde Hanul de la Răscruce!
    Aproape 3 milioane de euro cer proprietarii Hanului de la Răscruce pentru hotelul de pe DN 7.

    ARADON Sport local

    Viitorul schimbă liniile în Liga 4

    ARADON opinii

    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”
    La Arad, însă, electroșocurile nu se fac după blocurile gri, ca în celebra piesă a celor de la BUG Mafia. Nu, la noi e mai central, așa, în sensul giratoriu de la Intim, și ca să fim peste toți și toate, chiar în incinta unei instituții publice. Și purtătorul de electroșocuri și spray paralizant nu e vreun cetățean nemulțumit de serviciile oferite de funcționarii instituției. Nu, mânuitorul de obiecte mai mult sau mai puțin periculoase este chiar directorul economic al instituției, plătit pe bani mulți, ca să se dea în stambă la locul de muncă. 2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.