aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Mapamond
Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate

Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate

la 16 May 2025 18:18

Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate

Foto: EPA-EFE
16 May 2025 18:18
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate la Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă convenită la această rundă de discuții, transmit agențiile AFP și Reuters.
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate la Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă convenită la această rundă de discuții, transmit agențiile AFP și Reuters.

Trimite articolul

X

Istanbul. Rusia și Ucraina s-au întâlnit vineri la Istanbul pentru discuții de pace directe, pentru prima dată după ultimele tratative desfășurate în același oraș în primăvara anului 2022.

„În zilele următoare va avea loc un schimb masiv de prizonieri, de 1.000 pentru 1.000”, a anunțat Vladimir Medinski, șeful delegației ruse și consilier al președintelui rus, Vladimir Putin.

Informația despre schimbul de prizonieri a fost confirmată de șeful delegației ucrainene, ministrul apărării, Rustem Umerov.

Acesta din urmă a precizat că „partea ucraineană a cerut negocieri directe între șefii de stat” ai celor două țări, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, și că Rusia „a luat act de această solicitare”.

Cele două părți au discutat, de asemenea, despre un armistițiu în Ucraina și au convenit deocamdată să prezinte și să detalieze viziunea lor asupra unei astfel de încetări a focului, a indicat Vladimir Medinski. „Odată ce această viziune va fi prezentată, estimăm că va fi oportună continuarea negocierilor”, a adăugat șeful delegației ruse.

Acesta a susținut că este „în ansamblu mulțumit de rezultatul” discuțiilor și că Rusia este pregătită să continue contactele cu Ucraina.

Vladimir Medinski a confirmat că „partea ucraineană a solicitat negocieri directe între șefii de stat” și că delegația rusă a „luat notă de această propunere”, o cerere deja formulată de Zelenski, care ar fi dorit să se întâlnească acum cu Putin la Istanbul.

O sursă ucraineană a declarat pentru Reuters, după încheierea acestei prime runde de negocieri, că cererile Rusiei sunt „rupte de realitate și merg dincolo de orice s-a discutat anterior”. Acestea includ „condiții neconstructive și nenegociabile”, adaugă sursa.

Rusia a cerut din nou retragerea armatei ucrainene din cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat pe hârtie (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), potrivit televiziunii ucrainene Suspilne, care, la rândul ei, citează o sursă din delegația ucraineană.

Șeful delegației ruse a declarat înaintea discuțiilor avute vineri la Istanbul că țara sa dorește să obțină o pace durabilă și consideră aceste noi negocieri ca fiind o continuare a celor desfășurate tot acolo în martie-aprilie 2022. Vladimir Medinski a reafirmat că Rusia are ca obiectiv eliminarea „cauzelor profunde” ale conflictului cu Ucraina, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.

Conform Rusiei, la negocierile din 2022 aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administrații americane a președintelui Joe Biden și a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.

Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-și limiteze capacitățile militare și să acorde un statut special provinciilor din estul țării, clauze față de care Zelenski și-a exprimat categoric opoziția.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
Istanbul ,
negocieri ,
razboi Ucraina ,
Rusia ,
rustem umerov ,
Ucraina ,
Vladimir Medinski
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    6
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    7
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    8
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“
    9
    A apărut primul candidat pentru... Primăria Arad
    10
    Cine vine antrenor la UTA?

    Mapamond

    Cel puţin 14 morţi, printre care un american, în urma loviturilor ruse cu drone şi rachete asupra Kievului
    Lovituri aeriene ruse au vizat în noaptea de luni spre marţi capitala ucraineană Kiev, unde au distrus clădiri rezidenţiale şi au făcut cel puţin 14 morţi, printre care un american, au anunţat autorităţile ucrainene, informează AFP şi Reuters.

    Mapamond

    Preşedintele SUA convoacă o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate după ce a plecat mai devreme de la summitul G7
    Preşedintele american, Donald Trump, a convocat o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) în cursul serii de marţi (ora locală) la Washington, după ce a renunţat brusc la summitul G7 care avea loc la Kananaskis (Canada), din cauza conflictului armat dintre Israel şi Iran, potrivit presei americane - transmite EFE.

    Mapamond

    După ani de încercări și experimentare, Meta introduce publicitate pe WhatsApp
    Platforma de mesagerie WhatsApp, aparținând Meta, a anunțat luni introducerea în perioada următoare a unor noi spații publicitare, o schimbare importantă pentru această aplicație care până în prezent nu a fost afectată de publicitate, transmite AFP.

    Mapamond

    Israelul confirmă că a atacat televiziunea de „propagandă și incitare a regimului” iranian
    Ministrul apărării israelian, Israel Katz, a confirmat că Israelul a atacat luni studiourile radioteleviziunii publice iraniene (IRIB), pe care le-a calificat drept „autoritatea de difuzare a propagandei și de incitare a regimului iranian”, potrivit EFE.

    România

    Cine și în ce condiții va primi tichete pentru plata energiei după 1 iulie și cât valorează ele
    După mai bine de doi ani în care plafonarea prețurilor la energie a fost principalul instrument de protejare a populației în fața volatilității pieței, Guvernul anunță o schimbare de paradigmă.

    Mapamond

    UE face progrese cu planul de a interzice gazele rusești, în pofida opoziției Ungariei și Slovaciei
    Ungaria și Slovacia s-au opus luni planului Uniunii Europene de a interzice importurile de gaze naturale din Rusia, dar cu toate acestea Bruxelles-ul urmează să propună marți o directivă în acest sens, care ar putea fi adoptată chiar și fără aprobarea Ungariei și Slovaciei, transmite Reuters. 2

    Mapamond

    VIDEO
    Atac israelian asupra televiziunii de stat iraniene
    Clădirea Radioului și Televiziunii de Stat Iraniene (IRIB) a fost lovită luni de un atac israelian, întrerupând transmisia în direct a postului, transmit AFP și dpa.

    Mapamond

    SUA deplasează un portavion în Orientul Mijlociu și avioane de realimentare în Europa
    Portavionul american Nimitz, aflat într-o misiune în Marea Chinei de Est, și-a schimbat cursul în direcția Orientului Mijlociu, în timp ce peste 30 de avioane de realimentare în zbor au fost mutate de la baze din SUA în Europa, potrivit website-urilor de monitorizare a traficului maritim și aerian, mișcări efectuate în contextul temerilor privind escaladarea conflictului dintre Israel și Iran, relatează luni AFP și Reuters. 1

    România

    Parlamentarii cu proprietăți în București nu vor mai beneficia de decontarea chiriilor
    Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a anunțat, luni, că va depune un proiect de modificare a statutului astfel încât parlamentarii care au proprietăți în București, inclusiv soțiile acestora, nu vor mai beneficia de sumele pentru decontarea chiriilor. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.