aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
Populația planetei a depășit, marți 15 noiembrie, pragul de 8 miliarde de locuitori

Populația planetei a depășit, marți 15 noiembrie, pragul de 8 miliarde de locuitori

la 15 November 2022 11:10
3 Comentarii

Populația planetei a depășit, marți 15 noiembrie, pragul de 8 miliarde de locuitori

Foto: EPA-EFE/Idrees Mohammed
15 November 2022 11:10
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe 15 noiembrie, la ora 10.00, populaţia lumii a crescut la 8 miliarde de locuitori.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe 15 noiembrie, la ora 10.00, populaţia lumii a crescut la 8 miliarde de locuitori.

Trimite articolul

X

Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite spune că populaţia globală a ajuns la un număr estimat de 8 miliarde de locuitori.

BREAKING: World #population hits 8 billion — a huge milestone officially being recognised by the United Nations. pic.twitter.com/7ySBn7YpQM

— Faye Feng (@faye_feng_qian) November 15, 2022

De la 1 miliard de oameni în 1804 la 8 miliarde în 2022

Pe 15 noiembrie 2022, se estimează că populaţia lumii va atinge 8 miliarde, o piatră de hotar în dezvoltarea umană. Atingerea acestui număr fără precedent se datorează creşterii treptate a duratei de viaţă umană, datorită îmbunătăţirii sistemului de sănătate publică la nivel global, alimentaţiei moderne, creşterii gradului de igienă şi a educaţiei.

În timp ce populaţia globală a avut nevoie de 12 ani pentru a creşte de la 7 la 8 miliarde, va dura aproximativ 15 ani, adică până în 2037, pentru ca populaţia planetei să atingă numărul de 9 miliarde, semn că rata de creştere generală a populaţiei globale încetineşte din cauza creşterii nivelului de educaţie sexuală, a confortului, a individualismului, a emancipării faţă de tradiţii şi a nivelului de trai.

Ţările cu cele mai ridicat nivel de fertilitate tind să fie cele cu cel mai mic venit pe cap de locuitor. Prin urmare, creşterea populaţiei globale a devenit, de-a lungul timpului, din ce în ce mai concentrată printre cele mai sărace ţări ale lumii, majoritatea fiind în Africa sub-sahariană, transmite ONU.

Potrivit National Geographic, de la apariţia speciei Homo sapiens, au fost nevoie de aproximativ 300.000 de ani până când populaţia sa a atins un miliard de locuitori. A fost în jurul anului 1804, anul în care a fost descoperită morfina, când Haiti şi-a declarat independenţa faţă de Franţa şi când Beethoven şi-a interpretat pentru prima dată Simfonia a treia la Viena.

Populaţia a atins 2 miliarde în 1927 când a fost efectuat primul zbor al unui avion de la New York la Paris, 3 miliarde în 1960 după două războaie mondiale catastrofale şi chiar în plină cursă a înarmării nucleare, 4 miliarde în 1974 când omenirea a început să transmită semnale radio în spaţiu în căutarea vieţii extraterestre, iar scheletul unei străbunici îndepărtate, Lucy (din specia Australopithecus Afarensis) era descoperit în Etiopia.

Populaţia a ajuns la 5 miliarde în 1987 când era deschisă prima cafenea Starbucks în afara Statelor Unite şi când îşi făcea debutul franciza Simpsons.

În cele din urmă, populaţia a atins 6 miliarde de locuitori în 1999, după un mileniu plin de războaie, perioade de foamete şi pandemii.

Am adăugat cel mai recent miliard al nostru încă de la primul mandat al preşedintelui american Barack Obama, precum şi de la răspândirea reţelelor de socializare şi a telefoanelor inteligente la nivel global. La doar câţiva ani după ce populaţia umană a atins şapte miliarde de locuitori, acum va fi atins numărul de 8 miliarde chiar la doi ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus. În timpul pandemiei de COVID-19, a fost practic imposibil pentru unele ţări să înregistreze fiecare deces.

Populaţia umană a planetei va creşte la 11 miliarde de locuitori până în 2100

Populaţia umană va creşte la 9 miliarde de locuitori în 2037 sau în 2038, când se preconizează că liniile electrice şi telefonice vor fi demontate în ţările dezvoltate datorită tehnologiei wireless, când numărul de automobile electrice va atinge 17 milioane de exemplare, traficul global de internet va ajunge la 1.310 exaocteţi, iar surditatea ar putea deveni o boală a trecutului. Probabil că atunci, populaţia Lunii de astronauţi va fi în jur de 5-10, deşi Newsweek estimează că ar putea fi chiar 100 de astronauţi şi turişti spaţiali pe Lună până în anul 2040.

În 2055, populaţia umană va creşte la 10 miliarde, dar va fi unul dintre cei mai dificili ani ai secolului 21 din cauza schimbărilor climatice şi conflictelor pentru resurse între regimurile democratice şi cele autoritare, dar pe de altă parte, tehnologia spaţială va avansa – vor fi trimise telescoape de nouă generaţie în spaţiu care vor fotografia planete locuibile în rezoluţie detaliată, vor fi cunoscute 13 milioane de planete din afara Sistemului Solar (în comparaţie cu 800 în 2012) şi există posibilitatea ca omenirea să aibă o colonie permanentă pe Marte până atunci, populată de câţiva astronauţi. Elon Musk plănuia în 2020 să transporte 1 milion de oameni pe Marte până în 2050, potrivit Insider, sau 80.000, deşi din cauza distanţei şi logisticii, estimările ar putea fi exagerate.

În 2088, populaţia va ajunge la 11 miliarde când implanturile biotehnologice ar putea fi la modă şi bolile de cancer ar putea fi vindecate.

După 2100, populaţia va începe să scadă la nivel global din cauza scăderii ratei natalităţii. Potrivit Insider, îmbătrânirea populaţiei va fi o problemă gravă ce va cauza haos din cauza lipsei forţei de muncă, iar automatizarea producţiei industriale la scară largă va fi necesară.

Pentru prima oară după 2000 ani, populaţia Indiei o va depăşi pe cea a Chinei

Efectele exacte asupra vieţii sunt încă oarecum de stabilit”, spune Patrick Gerland, care supraveghează estimările populaţiei pentru Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite.

 

„Până acum, experienţa generală este că lumea a reuşit să se adapteze şi să găsească soluţii la problemele noastre”, spune Gerland. „Cred că trebuie să fim oarecum optimişti”.

 

Dar el admite rapid că schimbările climatice reprezintă o ameninţare puternică.

„Pur şi simplu menţinerea status quo-ului şi a nu face nimic nu este o opţiune”, spune el.

„Fie că ne place sau nu, vor avea loc schimbări, iar situaţia nu se va îmbunătăţi de la sine. Este nevoie de intervenţii”.

 

Lumea se confruntă cu probabilitatea de boom crescut al populaţiei şi de declin în acelaşi timp. Cea mai semnificativă se întâmplă să fie în părţi opuse ale planetei.

Pentru prima dată în două milenii, China nu va mai fi cea mai populată ţară de pe Pământ, deoarece populaţia Indiei o va depăşi în 2023, transmite Business Standard.

Trimite articolul

X
Taguri:
8 miliarde ,
oameni ,
onu ,
planeta ,
populatie
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. realitatea says:
    November 15, 2022 at 2:54 pm

    Nu exista nicio schimbare climatica. Nada. Totul este pentru a se introduce inca o taxa pe aerul respirat de septel intre miile de alte taxe. Să fie clar: Dumnezeu a lasat totul gratis insa arhontii acestei lumi vor ca sa platim si gura de oxigen necesara vietii.
    Argumente: datele meteorologice pe care le avem dateaza cu indulgenta doar din secolul 18, modelele matematice ale verzilor au fost toate eronate – absolut toate deci nu se preteaza proiectiile lor aberante cu modelul real, mica glaciatiune din secolul 13 nu este nicaieri pomenita desi stim ca a existat.
    Cred ca a venit momentul sa nu ne mai consideram atat de importanti incat sa fim noi capabili sa modificam clima prin simpla noastra existenta si sa vedem ca cei ce ne vor “binele” sunt de fapt cei ce ne vor morti. Am vazut in pandilie cine ne vrea binele: cei ce spun ca suntem prea multi.

    Reply
    • anonim says:
      November 18, 2022 at 12:24 am

      Realitatea din mintea ta e profund ireală…iar dileala ta precede pandemia…Heil Trumpin! 😁

      Reply
  2. Emil says:
    November 16, 2022 at 9:52 am

    Putem merge inapoi la calitate si nu cantitate?

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    A "căzut" cea mai nouă terasă din Arad 
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    5
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul
    10
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș

    România

    Vietnamez filmat la Cluj în timp ce opărea mai mulți șobolani capturați pentru a-i găti
    Un muncitor vietnamez ce stă în Cluj a fost filmat în timp ce opărea mai mulți șobolani capturați, pentru a le îndepărta pielea.

    Mapamond

    Autocar cu 32 de români răsturnat pe autostrada A 1, în Slovenia. Trei persoane au murit și alte patru sunt rănite
    Trei români au murit, iar alţi patru au fost răniţi vineri, într-un grav accident produs pe o autostradă din Slovenia. Un autocar din România care ducea 32 de români spre Italia s-a răsturnat.

    Local

    Noul regulament pentru trotinete. Dezbatere cu două persoane
    Deşi pare că trotinetele electrice au succes la arădeni, implicarea civică a celor care le folosesc nu este prea mare.

    Local

    Lansare de carte și o invitație la poezie
    Sâmbătă, 11 februarie 2023, începând cu orele 12, Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad vă invită la o inedită lansare de carte. „Io... sunt un prost” este titlul originalului volum de poezii semnat de poetul Sorin Dumitrache.

    Local

    Primăria reacţionează la articolul publicat de Jurnal arădean/ Aradon: va revizui regulamentul parcărilor
    Nelegalităţile pe care ziarul nostru le-a semnalat în viitorul regulament al parcărilor ar putea fi remediate.

    Mapamond

    Putin, discurs la aniversarea victoriei sovietice de la Stalingrad: După 80 de ani, ne confruntăm din nou cu tancurile germane
    Vladimir Putin a comparat invazia Rusiei în Ucraina cu lupta împotriva Germaniei naziste, într-un discurs ţinut cu ocazia aniversării a 80 de ani de la încheierea bătăliei de la Stalingrad din timpul celui de-al doilea război mondial.

    Local

    Fostul primar se întoarce la puşcărie
    Florin Ion Moţ, fostul primar al comunei Zărand, se întoarce în spatele gratiilor pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

    România

    BNR va lansa o monedă din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu
    Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 6 februarie, o monedă din aur cu tema 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu. 1

    România

    Aparat care arată cât de mare este riscul de AVC sau infarct miocardic, la Spitalul CFR Timișoara
    Spitalul CFR Timișoara dispune de un arteriograf care măsoară vârsta arterelor. Pacienții pot afla în câteva minute cât de mare este riscul unui AVC sau infarct miocardic.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.