aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
Rechinii-tigri din Bahamas au ajutat la descoperirea celei mai mari păduri de ierburi marine din lume

Rechinii-tigri din Bahamas au ajutat la descoperirea celei mai mari păduri de ierburi marine din lume

la 7 November 2022 21:37

Rechinii-tigri din Bahamas au ajutat la descoperirea celei mai mari păduri de ierburi marine din lume

Foto: Twitter/Beneath the waves
7 November 2022 21:37
Noul studiu, realizat cu ajutorul rechinilor-tigru din Bahamas, extinde cu peste 40% acoperirea totală cunoscută a ierbii de mare la nivel mondial. În încercarea de a măsura amploarea pajiştilor de iarbă de mare din Bahamas, cercetătorii au ataşat camere de luat vederi şi dispozitive de urmărire la aripioarele dorsale ale rechinilor-tigru pentru a avea acces la ore întregi de înregistrări de pe fundul oceanului.
Noul studiu, realizat cu ajutorul rechinilor-tigru din Bahamas, extinde cu peste 40% acoperirea totală cunoscută a ierbii de mare la nivel mondial. În încercarea de a măsura amploarea pajiştilor de iarbă de mare din Bahamas, cercetătorii au ataşat camere de luat vederi şi dispozitive de urmărire la aripioarele dorsale ale rechinilor-tigru pentru a avea acces la ore întregi de înregistrări de pe fundul oceanului.

Trimite articolul

X
Rechinii-tigru sunt cunoscuţi ca fiind feroce. Aceste animale uriaşe, care pot ajunge la peste 4.5 metri, sunt prădători nemiloşi şi nu se sperie de absolut nimic, o cercetare recentă a arătat că, în timp ce alte specii de rechini au fugit din apele de coastă în timpul furtunilor puternice, rechinii tigru “nici măcar nu au tresărit”.
Dar, de curând, aceştia au un nou rol care ar putea contribui la consolidarea reputaţiei lor: cercetători marini.
Datele colectate au dezvăluit ceea ce cercetătorii spun că este cel mai mare ecosistem de iarbă de mare cunoscut din lume, care se întinde pe o suprafaţă de până la 92.000 de km pătraţi pe fundul mării Caraibelor, potrivit The Guardian.
Potrivit studiului publicat în Nature Communications pe 1 noiembrie, această descoperire extinde acoperirea totală cunoscută a ierbii de mare la nivel mondial cu peste 40%.

„Această descoperire arată cât de departe suntem de a fi explorat oceanele, nu doar în adâncuri, ci chiar şi în zonele de mică adâncime”, a declarat coautorul raportului, profesorul Carlos Duarte, de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie King Abdullah din Arabia Saudită.

Pajiştile de ierburi marine au fost mult timp insuficient cercetate, estimările privind suprafaţa lor totală la nivel mondial variază între 160.000 şi 1.6 milioane de kilometri pătraţi. Cartografierea reprezintă o provocare imensă: pajiştile din apele adânci sau tulburi nu pot fi întotdeauna observate de avioane sau sateliţi, în timp ce cele mai mici pot fi rare sau întrepătrunse cu alte plante marine, ceea ce face dificilă identificarea lor.
Trimiterea de scafandri umani pentru a fotografia suprafeţe vaste de fundul oceanului este costisitoare, dificilă din punct de vedere logistic şi foarte lentă.
Rechinii-tigru sunt cea mai bună soluţie, pentru moment. Aceste animale extrem de mobile sunt capabile să atingă adâncimi semnificative, au o rază de acţiune mare şi petrec mult timp în pajiştile marine. De asemenea, ei nu sunt împovăraţi de constrângerile umane banale, cum ar fi nevoia de o barcă, necesitatea de a ieşi la suprafaţă frecvent şi dependenţa de condiţii oceanice calme.

Mobilizarea ”trupelor”

Între 2016 şi 2020, cercetătorii au fixat pachete de camere de luat vederi, echipate cu etichete radio şi prin satelit, pe aripioarele dorsale a şapte rechini. Ei au capturat animalele cu ajutorul unor drumline cu cârlige circulare, care se agaţă în fălcile animalelor. Acesta este “cel mai sigur mod de a prinde rechini” şi nu provoacă daune pe termen lung, a declarat Oliver Shipley, cercetător ştiinţific principal la Beneath the Waves, o organizaţie non-profit din domeniul ştiinţelor marine, şi coautor al raportului.
A fost nevoie de aproximativ 10 minute pentru a lega fiecare cameră portocalie strălucitoare, folosind legături de cablu biodegradabile şi o rotiţă dizolvabilă cu eliberare în timp. După aproximativ şase ore, pivotul s-a corodat în apa de mare şi întregul pachet a plutit la suprafaţă, de unde oamenii de ştiinţă l-au putut ridica.

Acest studiu deschide “o fereastră către lumea marină” şi poate ajuta la găsirea de răspunsuri la întrebări legate de criza climatică şi de biodiversitate, a declarat Richard Unsworth, profesor asociat la Universitatea Swansea şi fondatorul organizaţiei caritabile Project Seagrass. Unsworth, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat că cartografierea ierbii marine este vitală.

„Dacă nu ştim unde se află, nu o putem proteja”, a spus el.

Iarba de mare este un important loc de reproducere şi de hrănire pentru multe specii marine, susţine pescuitul comercial şi oferă un tampon împotriva eroziunii costiere. De asemenea, ele reprezintă o sursă semnificativă de “carbon albastru”, capturând şi stocând cantităţi mari de carbon pe fundul mării, ceea ce le face un instrument vital pentru atenuarea crizei climatice.
Cu toate acestea, ele sunt ameninţate de o serie de factori, inclusiv de navigaţia cu barca şi de transportul maritim, de dezvoltarea costieră şi de condiţiile meteorologice extreme din ce în ce mai severe. Se estimează că aproximativ 7% din ierburile marine dispar în fiecare an la nivel mondial. Marea Britanie a pierdut 90% din pajiştile de iarbă de mare în ultimele secole.
Cercetătorii speră că descoperirea lor va însemna o mai bună protecţie a ierbii de mare în Bahamas, care este ameninţată de dragare pentru dezvoltarea coastelor, precum şi de o campanie de exploatare minieră pentru aragonit, dar şi în întreaga lume.
Iarba de mare, precum şi alte ecosisteme, sunt “probabil unul dintre cei mai buni aliaţi şi atuuri pe care îi avem în ceea ce priveşte încercarea de a atenua în mod natural efectele schimbărilor climatice”, a declarat Shipley.

Check our new paper, led by @DrAustinG from @beneaththewaves reporting the characterization of the largest seagrass ecosystem in the Ocean: The Bahamas Bank

Our finding was supported by Tigger Sharks who showed us the seagrass pic.twitter.com/1WD7qZ03F2

— Carlos Duarte (@carlosduartephd) November 1, 2022

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
camere video ,
cercetatori ,
crestere ,
descoperire ,
iarba marina ,
rechin tigru
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    4
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    5
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    Local

    Dani Bănăţeanu se disculpă: „nu am dat bani”
    ARAD. În urma apariţiei materialului „Lăutarul Dani Bănăţeanu, unul dintre cei care au dat bani pentru funcţii”, cântăreţul a reacţionat şi spune că el nu a dat bani.

    Advertorial

    ADVERTORIAL
    România trebuie să accelereze sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul său european
    Al șaptelea Consiliu de Asociere UE - Republica Moldova are loc astăzi la Bruxelles, fiind primul de la acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în vara anului trecut. 

    Evenimente

    Hansel și Gretel vin, duminică, la Marionete
    Artiștii Trupei Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” vor da viață personajelor din „Hansel și Gretel” duminică, 12 februarie. 

    ARADON Sport local

    O gală a prieteniei româno-sârbe
    Ruben Stoia a dus la Chişineu Criş prima gală internaţională de box din istoria oraşului.

    ARADON Sport local

    Familia Cuedan a ales Germania
    ARAD. Din dorinţa de a fi aproape de familia sa plecată în Germania, prof. Dan Cuedan a luat decizia de a-şi face meseria de antrenor în Bavaria. Tehnicianul de 54 de ani a preluat-o pe SpVgg Jettenbach, formație de amatori, din liga a zecea, care s-a despărțit recent de neamțul Christian Cronauer.

    Local

    Lansare de carte cu repetiție
    „Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă” cu Lavinia Betea.

    Mapamond

    Forțele ucrainene s-ar putea retrage din Bakhmut pentru a întări apărarea în alte regiuni
    Liderii ucraineni ar putea decide retragerea militarilor din oraşul asediat Bakhmut pentru a reduce pierderile şi pentru a-şi consolida apărarea în alte regiuni care ar putea fi atacate de ruşi.

    România

    VIDEO
    România va trimite o nouă echipă de căutare-salvare în Turcia
    Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

    Advertorial

    Vino să-ți petreci Valentine's Day-ul într-un mediu select!
    Bucură-te, împreună cu persoana iubită, de preparatele delicioase pregătite cu drag pentru voi și de atmosfera Restaurantului Central unde ne vom strădui să vă oferim o seară de neuitat.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.