aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Mapamond
Stoltenberg: Un eventual succes al lui Putin în Ucraina creşte probabilitatea ca Beijingul să recurgă la forţă

Stoltenberg: Un eventual succes al lui Putin în Ucraina creşte probabilitatea ca Beijingul să recurgă la forţă

la 16 January 2024 23:13
18 Comentarii

Stoltenberg: Un eventual succes al lui Putin în Ucraina creşte probabilitatea ca Beijingul să recurgă la forţă

Foto: EPA-EFE/Laurent Gillieron
16 January 2024 23:13
Cu cât preşedintele rus Vladimir Putin are mai mult succes în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, cu atât creşte probabilitatea ca şi China să decidă să recurgă la forţă pentru a-şi atinge obiectivele, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei dezbateri pe teme de securitate la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia), informează EFE.
Cu cât preşedintele rus Vladimir Putin are mai mult succes în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, cu atât creşte probabilitatea ca şi China să decidă să recurgă la forţă pentru a-şi atinge obiectivele, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei dezbateri pe teme de securitate la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia), informează EFE.

Trimite articolul

X

“Am efectuat vizite în Japonia şi Coreea de Sud, parteneri apropiaţi ai NATO, iar ei sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ştiu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forţa”, a subliniat politicianul norvegian.

În acest context, el a susţinut că Alianţa Atlantică ar trebui să aibă o “abordare globală”, chiar dacă este o organizaţie regională, întrucât “lumea este interconectată”.

“Vom rămâne o alianţă regională. Dar regiunea transatlantică se confruntă cu ameninţări globale, securitatea nu mai este regională, ci globală, astfel încât ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că NATO nu consideră China drept un adversar, dar a spus că este “important” să fim atenţi la comportamentul său, în special în Marea Chinei de Sud, precum şi la “modul în care China încalcă principiile de bază” ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, “aşa cum am văzut în Hong Kong”.

În acelaşi timp, el a subliniat că nu NATO este cea care “avansează în Asia”, ci China este cea care “se apropie”.

“Aşadar, din toate aceste motive, bineînţeles că NATO trebuie să abordeze ceea ce se întâmplă în Asia”, a conchis el.

Totodată, secretarul general al NATO a recunoscut marţi că situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă împotriva Rusiei este “extrem de dificilă”, dar a apreciat că există “motive de optimism” pentru că ea a rezistat ca naţiune, iar Moscova nu a reuşit să îşi atingă obiectivele.

Stoltenberg a spus că forţele ruse presează acum pe mai multe fronturi – “şi, bineînţeles, marea ofensivă pe care ucrainenii au lansat-o în vară nu a dat rezultatele pe care le speram cu toţii”.

Moscova achiziţionează drone din Iran, echipându-se pentru a-şi construi propriile aparate fără pilot, încercând să obţină mai multă muniţie şi rachete din Coreea de Nord, continuând în acelaşi timp să demonstreze o “toleranţă ridicată faţă de pierderi”, a enumerat el.

“Deci, în general, Rusia exercită presiuni puternice. Este un lucru serios şi nu ar trebui să subestimăm niciodată Rusia”, a adăugat şeful NATO.

“Există şi motive de optimism”, a spus Stoltenberg, evocând că, atunci când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, majoritatea experţilor credeau că va cuceri ţara în câteva zile şi o va controla în câteva săptămâni.

“Asta nu s-a întâmplat. S-a întâmplat contrariul”, a remarcat el, adăugând că ucrainenii au început să contraatace şi să elibereze teritorii, obţinând rezultate importante în Marea Neagră şi posibilitatea de a deschide un coridor către porturile de acolo pentru a continua exportul de cereale.

Pentru politicianul norvegian, în afară de aceste realizări militare, “cel mai important este că Ucraina a supravieţuit ca naţiune independentă şi suverană, ceea ce reprezintă o mare victorie pentru ea”, în timp ce Rusia “a pierdut ceea ce a vrut să obţină prin acest război, şi anume să controleze Ucraina”.

El a subliniat că ucrainenii “nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi îşi doresc să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO, de care el a declarat că sunt mai aproape ca niciodată.

“Şi aceasta este o mare pierdere pentru Rusia”, potrivit acestuia.

Stoltenberg, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Davos, a cerut în acest context ca aliaţii NATO să continue să ofere sprijin militar Ucrainei, ceea ce “nu este o acţiune de caritate”, ci o “investiţie în propria noastră securitate”.

“La un moment dat, Rusia va înţelege că plăteşte un preţ prea mare şi se va aşeza la masa (negocierilor) şi va fi de acord cu un tip de justiţie”, a opinat el, dar a insistat asupra livrărilor de arme către Ucraina pentru ca aceasta să vină în cele din urmă la masa negocierilor cu Moscova în poziţie de forţă.

Deocamdată, însă, a spus Stoltenberg, preşedintele rus Vladimir Putin nu plănuieşte pacea.

Sursa: AGERPRES

Citește și:

Şefa diplomaţiei nord-coreene a fost primită de Putin la Moscova

Trimite articolul

X
Taguri:
Asia ,
china ,
davos ,
europa ,
Forumul Economic Mondial de la Davos ,
Jens Stoltenberg ,
Marea Chinei de Sud ,
nato ,
Rusia ,
secretar general NATO ,
Vladimir Putin
18 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Leu says:
    January 17, 2024 at 8:27 am

    WEF Organizația periculoasa

    Reply
  2. eu says:
    January 17, 2024 at 9:10 am

    “modul în care China încalcă principiile de bază” ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, “aşa cum am văzut în Hong Kong”.
    În acelaşi timp, el a subliniat că nu NATO este cea care “avansează în Asia”, ci China este cea care “se apropie”.
    Iar Chinei i se rupe de presupunerile lui Stoltenberg pentru ca NU NATO e cea care avanseaza spre est. Mare prost propagandist , mai e si asta !

    Reply
  3. Tuluz-Lotrec says:
    January 17, 2024 at 6:35 pm

    “El a subliniat că ucrainenii nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi îşi doresc să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO”. Exact. Daca vrei un nivel de trai mai bun, acces la servicii decente, libertate si democratie nu vrei sa te indrepti spre Rusia, Belarus, China, Coreea de Nord sau Iran, ci spre Occident. Nu degeaba aproape toti detractorii Occidentului, inclusiv ciolovecii tradatori de tara, locuiesc in Vest, in tarile democratice, la caldura si nu in tarile cu regimuri totalitare.

    Reply
    • Tututuluz-codobelc aca zele says:
      January 17, 2024 at 10:00 pm

      Ba drogangiilor si raketi ce sunteti. In veci nu o sa pupati ue. Sa iti fie clar. Voi aveti sange si metehne rusesti. Stati in salbaticia voastra, repetenti si analfabeti agramati ce sunteti.

      Reply
      • raketu says:
        January 18, 2024 at 9:39 am

        Ce tot te legi de altii bai rusule? Nu vezi ca orice mesaj ar scrie prorusii tu esti de acord cu ei si te iei de cei antirusi? Mai las-o balta ca deja ne faci greata tututututluz-cocococdobelcule aca zele aca rusul din ograda

        Reply
        • Pt raketu drogangiu says:
          January 18, 2024 at 1:21 pm

          Ai primit si tu doi lei sa scrii ceva? jet âla rusii vostrii.

          Reply
          • Tuluz-Lotrec says:
            January 19, 2024 at 9:59 am

            Acum vad ca in loc sa mananci litera “i”, ai scos-o din burta si ai pus-o unde nu trebuie, ciolovecule. Ce sa-i faci, limba romana “ie” grea

      • Tuluz-Lotrec says:
        January 19, 2024 at 8:39 am

        Ce faci ruZZnacule, vad ca esti incantat ca operatia de encefaloplastie pe care ti-ai facut-o a reusit. Pacat ca nu ai reusit sa inveti si limba romana si sa nu mai mananci litera “i”, cum o faci atat de des. Marar iti cunosti limba nationala, rusa?

        Reply
        • eu says:
          January 19, 2024 at 11:09 am

          “Pacat ca nu ai reusit sa inveti si limba romana si sa nu mai mananci litera “i”, cum o faci atat de des. Marar iti cunosti limba nationala, rusa?” 🙂 🙂 Bine,stai jos.

          Reply
          • Tuluz-Lotrec says:
            January 19, 2024 at 1:18 pm

            S-a trezit celalalt ciolovec sa-i corecteze pe altii. Vezi ca iar uiti sa adaugi spatiile dintre cuvinte si semnele de punctuatie (atunci cand nu spui acele spatii aiurea sau scrii Ocean). S-a spart vidanja cu ciolovec-orci si s-au revarsat pe aradon.

          • eu says:
            January 19, 2024 at 4:52 pm

            “S-a trezit celalalt ciolovec sa-i corecteze pe altii.” Fraiere, daca tot vrei sa corectezi pe careva, atunci ai grija sa scrii cum trebuie. “Marar iti cunosti limba nationala, rusa?” Dar tu patrunjel, o cunosti ? Ca tot orc esti si tu.

          • Expertologul says:
            January 19, 2024 at 9:00 pm

            Încă o dată observ cum prorușii au o aversiune față de limba română, exact cum spune Tuluz, fac greșeli elementare, iar aici nu discutăm despre înlocuirea din greșeală a unei litere cu alta, ci necunoașterea limbii române și a subtilităților sale. Când nu știi când și cum să pui o cratimă, când ai un “i” sau doi într-un cuvânt, e altceva decât atunci când scrii “mărar” în loc de “măcar”, mai ales când este clar din sensul frazei ce ai vrut să zici.

          • Tuluz-Lotrec says:
            January 20, 2024 at 3:04 pm

            Cum a spus si expertologul, voi, orcii AURolaci, nu faceti diferenta dintre o greseala onesta de tastare si necunoasterea limbii romane, specifica rusnacilor semianalfabeti ca voi. Ti-am mai explicat asta, dar imbecilii ca voi nu pot pricepe lucruri elementare, insa se considera mari specialisti pe internet…

          • eu says:
            January 20, 2024 at 6:25 pm

            Ce greseli de tastare, hadikapatilor ? Unde e “r” si unde e “c” pe tastatura ?

          • Tuluz-Lotrec says:
            January 21, 2024 at 11:58 am

            Iar te inflamezi, ciolovecule?
            Ti s-a spart roata la TIR-ul furat? Ai ramas fara caii de la caruta cu coviltir? De asteptat

          • eu says:
            January 21, 2024 at 3:46 pm

            Tu esti “inflamatul”, cretinoidule ! In plus, esti si “fara argumente pe subiect” . Orc sadea. 🙂

          • Tuluz-Lotrec says:
            January 21, 2024 at 6:06 pm

            Creierul de pokemon orcesc in actiune. Daca te mai inflamezi mult, nu te mai lasa astia sa conduci tiru’ prin parcare

  4. XIAOMI says:
    January 18, 2024 at 2:19 pm

    Baliverne tip OTAN…..inainte de a trimite Bundeswehr-ul la lupta in Ucraina, consultati Wehrmacht-ul, care are 4 ani de experienta militara in Rusia!

    Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    6
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    7
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    8
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“
    9
    A apărut primul candidat pentru... Primăria Arad
    10
    Cine vine antrenor la UTA?

    Local

    ADVERTORIAL
    Cum să alegi prosoapele perfecte?
    Cumpărarea prosoapelor este un proces delicat. Sigur, vrei să cumperi prosoape moi și luxoase, dar ce înseamnă cu adevărat densitatea bumbacului? Și cum faci diferența dintre bumbacul turcesc și cel egiptean sau cum alegi dintr-un curcubeu de culori și modele?

    Local

    Arad și Békés investesc împreună în aparatură medicală de ultimă generație
    Proiectul transfrontalier, în valoare de peste 9 milioane de euro, vizează dotarea unităților medicale din cele două județe cu aparatură medicală de ultimă generație.

    Advertorial

    Comunicat de presă
    „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”. „Apel de proiecte gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României”.

    România

    Pensiile se recalculează, locurile de muncă se păstrează: Angajații temporari rămân în sistem
    Procesul complex de recalculare a pensiilor din România, care vizează aproape 5 milioane de beneficiari, primește un sprijin legislativ esențial.

    Local

    Tatăl agresor de la Bârsa a fost reținut
    Tatăl celor doi copii de 13 și 15 ani, din comuna Bârsa, care au obținut recent ordin de protecție față de părinți, a fost reținut miercuri seară.

    Mapamond

    VIDEO
    VIDEO. Explozie a unei mega-rachete Starship a companiei SpaceX, în timpul unui test
    O mega-rachetă Starship a companiei SpaceX, a multimiliardarului Elon Musk, a explodat în timpul unui test de rutină, la baza Starbase din Texas, Statele Unite, fără a exista răniți, au anunțat joi autoritățile locale, transmite AFP. 1

    UT Arad

    Ultima şansă pentru cei în probe la UTA!
    Amicalul cu Progresul Pecica, decisiv pentru cei dornici de a purta tricoul Bătrânei Doamne în viitorul sezon de Superligă. 4

    Local

    Percheziții în Arad, în cazul unor firme de ride-sharing
    Polițiștii timișeni au efectuat, joi dimineață, percheziții în șapte județe, printre care și Arad și Timiș, într-un dosar de evaziune fiscală, în care sunt vizate mai multe firme de „transport alternativ”.

    Local

    ADVERTORIAL
    Cum să alegi prosoapele perfecte?
    Cumpărarea prosoapelor este un proces delicat. Sigur, vrei să cumperi prosoape moi și luxoase, dar ce înseamnă cu adevărat densitatea bumbacului? Și cum faci diferența dintre bumbacul turcesc și cel egiptean sau cum alegi dintr-un curcubeu de culori și modele?
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.