aradon.ro Web analytics

2 august - Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

2 august - Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Reactualizat la:
La 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome de la acel moment, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist, conform https://europa.eu.
La 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome de la acel moment, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist, conform https://europa.eu.

Consiliul Europei desfăşoară, de câţiva ani, ceremonii cu prilejul acestei importante zile pe esplanada Palatului Drepturilor Omului de la Strasbourg. În acest an, pe fondul pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor de întrunire impuse, s-a decis înlocuirea reuniunii de participare fizică cu o declaraţie video online susţinută de secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, potrivit www.coe.int. Comemorarea acestei zile rămâne o activitate cheie prin care Consiliul Europei subliniază importanţa omagierii victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului romilor.

Parlamentul European a instituit, prin rezoluţia din 15 aprilie 2015, ziua de 2 august drept ”Zi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”, conform https://europa.eu. În acest an, se comemorează 76 de ani de la evenimentele tragice din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. Evenimentele de comemorare dedicate acestei zile au rolul de a reaminti suferinţele îndurate, de efectele devastatoare ale urii rasiale şi de pericolul ideologiilor extremiste.

Instituţiile europene şi fiecare ţară din Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a lupta împotriva discriminării şi a atitudinii rasiste faţă de romi şi de a îmbunătăţi integrarea acestora. În 2011, Comisia Europeană a solicitat elaborarea unor strategii naţionale de integrare a romilor. Evaluarea intermediară din 2017 a trecut în revistă progresele înregistrate de la lansarea cadrului Uniunii Europene, conform https://ec.europa.eu.

Romii constituie minoritatea cea mai numeroasă din Europa, conform https://ec.europa.eu. La nivelul Uniunii Europene trăiesc 6 milioane de romi şi alte 4 milioane în ţările implicate în procesul de aderare la spaţiul comunitar – Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Turcia. Romii s-au confruntat pentru o perioadă lungă de timp cu inegalităţi, excluziune socială, discriminare şi marginalizare.

Din martie 2017 până în martie 2020 s-a derulat proiectul pilot ”Roma Civil Monitor”, finanţat de Comisia Europeană, care a vizat consolidarea mecanismelor de monitorizare asupra implementării strategiilor de integrare a romilor la nivel naţional prin activităţi sistematice ale societăţii civile. Acest proiect este implementat cu participarea activă a circa 90 de organizaţii non-guvernamentale din 27 de state membre. În cursul derulării proiectului a fost evidenţiat faptul că s-au înregistrat unele îmbunătăţiri, mai ales în domeniul educaţiei, însă este nevoie de eforturi suplimentare pentru combaterea discriminării şi pentru promovarea incluziunii sociale şi economice a comunităţilor de romi.

Comisia Europeană contribuie la procesul de incluziune a romilor prin finanţarea unei palete largi de programe şi prin numeroase proiecte. La nivelul politicii de coeziune, Comisia propune în ce priveşte Noul Fond Social European Plus pentru perioada 2021-2027 să se urmărească promovarea incluziunii sociale a grupurilor marginalizate. Totodată, programul JUSTROM urmăreşte intensificarea gradului de autonomie a femeilor rome şi sprijină victimele discriminării. Prin programul INSCHOOL este promovată educaţia incluzivă şi desegregarea copiilor romi. În plus, programele ROMACT şi ROMACTED, iniţiative create în 2013 şi, respectiv, în 2016, ajută comunităţile de romi prin sprijinirea autorităţilor locale din 180 de municipalităţi din statele Uniunii Europene şi din cele candidate în procesul de elaborare, finanţare şi punere în aplicare a politicilor şi serviciilor publice menite sa creeze o societate mai favorabilă incluziunii romilor. Comisia Europeană colaborează la nivelul acestor programe cu organizaţia paneuropeană Consiliul Europei.

Executivul comunitar se implică pentru sprijinirea guvernelor şi societăţii civile din statele regiunii Balcanii de Vest şi din Turcia la nivel local, naţional şi regional în procesul de punere în aplicare a proiectelor de integrare a romilor. În acest sens, pentru perioada 2021-2027, acţiunile care vor fi întreprinse se vor axa pe educaţie, ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală, locuinţe şi documentele de stare civilă, precum şi pe aspecte transversale ce contribuie la egalitatea de gen şi la combaterea discriminării.

Şi în acest an, Comisia Europeană, alături de organizaţii-umbrelă ale societăţii civile europene, au marcat, pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, prin diferite momente specifice Ziua internaţională a Romilor, la data de 8 aprilie.

”Mulţi dintre cei 10-12 milioane de romi din Europa încă suferă de sărăcie şi excluziune. Existenţa formei de rasism împotriva romilor agravează privarea economică şi socială a acestora. Aceste inegalităţi persistă în ciuda eforturilor depuse la nivel naţional, european şi internaţional de abordare a prejudecăţii, discriminărilor şi crimelor împotriva romilor. (…) Trebuie depuse eforturi mai mari în prezent pentru a asigura că romii sunt incluşi în societate şi că au acces egal la necesităţile de bază”, potrivit unei declaraţii comune avansată cu acel prilej de secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric şi de Comisarul European pentru Egalitate, Helena Dalli, indică coe.int. ”Stereotipurile şi prejudecăţile negative sunt încă prezente în societatea noastră. Drept pentru care Comisia Europeană va prezenta o strategie consolidată pentru egalitatea şi incluziunea romilor în societatea europeană.”, potrivit Comisarului European pentru Egalitate, citat de coe.int.

În România a fost instituită ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

La 17 iunie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în unanimitate, proiectul de lege pentru instituirea Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen pentru data de 2 august. Camera Deputaţilor a fost for decizional în cazul acestui proiect, care fusese adoptat de Senat.

“N-au existat supravieţuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare”, a argumentat în expunerea de motive iniţiatorul propunerii legislative, Vasile Daniel, deputat al Grupului minorităţilor naţionale din partea formaţiunii Partida Romilor “Pro Europa”. El a amintit, într-o intervenţie în plen, că, în conformitate cu o rezoluţie a Parlamentului European din 15 aprilie 2015, s-a stabilit o zi europeană de comemorare a victimelor genocidului romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – 2 august – Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

“În timpul celui de-al Doilea Război Mondial 500.000 de romi au fost exterminaţi. În România 25.000 de romi au fost deportaţi în vederea exterminării în Transnistria. În lagărul Auschwitz – Birkenau au fost ucişi 23.000 de romi. Într-o singură noapte, în noaptea de 2 august 1944, au fost ucişi 2.897 de romi, în majoritate femei, bătrâni şi copii. (…) Cuvântul “samudaripen” înseamnă ucidere în masă, ucidere totală (în limba romani – n.r.).”, a mai declarat cu acelaşi prilej deputatul Vasile Daniel.

Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen a fost semnat de preşedintele României Klaus Iohannis la 10 iulie 2020, potrivit site-ului https://www.presidency.ro/

Textul Legii nr. 124/2020 pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 610 din 10 iulie 2020.

Potrivit Articolului 1, se instituie ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. În Articolul 2 se arată că ”în înţelesul prezentei legi, termenul Samudaripen provine din limba romani şi are înţelesul de ‘ucidere în masă”’.

Articolul 3 prevede că, anual, cu prilejul comemorării Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică, dedicate acestei zile. Ministerul Culturii şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări dedicate acestui eveniment. Organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, pentru organizarea de manifestări dedicate comemorării acestei zile. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune difuzează în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale manifestările dedicate acestei zile.

SURSA: AGERPRES

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. vdcd says:

  Adica azi trebuie sa lasam portofelele si telefoanele la vedere si nepazite?

 2. Ahmed Yatin says:

  Istoria germana si rusa recunosc, dar caracterizarea englezilor si americanilor lasa de dorit.. Exact cum astazi vor fi adunati toti bombardieri si depozitati la subsol pentru neplata taxelor. Impozit pe venit, tva, pentru serviciul oferit de zdrentele lir. Exact asa sa intimplat si atunci. Identificarea de urgenta a tuturor pestilor si tiganilor care aveau robi din etnia lor. Pe viitor numai puneti botul la toata curvasaria jidoveasca.

  • plw says:

   Sa-l condamni, acum,public pe Maresalul Antonescu-cel care nu a vrut decat reintregirea Ro- pentru ca si atunci ca si acum ,existau,intr-o anume populatie, majoritate hoti,rapitori de copii, bombardieri si paraziti sociali,cersetori, camatari,etc ..iar Maresalul nu voia decat instaurarea ordinii publice PE TIMP DE RAZBOI, mi se pare o propaganda deosebit de ticaloasa la adresa memoriei Maresalului…deportarile la BUg erau una dintre modalitatile de a pune ordine in aceasta tara, in opinia conducatorilor de atunci ai RO,fiindca si atunci ,ca si acum, existau anumite determinari venite din partea populatiei deportate(furturi, escrocherii, rapiri de copii, cersetorii,parazitism social, bombardieri ca acum) !! Iar acuzele la nazisti , IN ACEASTA CHESTIUNE, mi se par la fel de ipocrite si de ticaloase, in conditiile in care Romania de atunci ,CU AJUTORUL LOR , puteam doar sa reintregim Ro ,cu Moldova basarabeana !!

   Propagandistilor si iresponsabililor !! Nu-i mai condamnati pe antecesorii nostri, fiindca ei au fost cei care au suportat greutatile si gravele evenimente din istoria acestui popor ,petrecute in acele vremuri ! A-i condamana pe antecesori,inseamna a-ti condamna propria tara ,pentru o perioada din existenta sa !! TRAIASCA ROMANIA , CINSTE EROILOR CARE AU CAZUT PENTRU BINELE ACESTUI POPOR !! RUSINE CELOR CARE INTINEAZA MEMORIA EROILOR NOSTR!!

   • Hell says:

    Cinste tie ! Mari cuvinte ! Ma înclin ! Sunt total de acord cu tine !

   • petre says:

    Respect pentru opiniile decente ale CETATENILOR NOSTRI!!!!! Pentru ”eroii” acestei etnii an tisociale/rome/tiganesti se gasesc resurse,timp si ‘lacrimi”…pentru romanii torturati si ucisi de unguri si rusi in anii ’40,N-AVEM NICI TIMP,NICI RESURSE!!! HOLOCAUSTUL NATIEI NOASTRE DIN ANII ’40,PANA IN ’89 OARE NU TREBUIE COMEMORAT?????!!!??? VESNICA POMENIRE SI RESPECT PATRIOTULUI ION ANTONESCU!!!!!

 3. Piuir says:

  E adevarat… uneori istoria a fost nedreapta. Dar cum e vorba aia: in tot raul e si un bine. Ma refer la raul facut de nazisti. La urma urmei populatia pamanteana evolueaza cel mai mult in timpul razboaielor. De ciori… nimic de zis.

 4. Roman says:

  F bine, dar ziua comemorarii holocaustului din lagarele nemtesti a prizonierilor de razboi ce au luptat impotriva hitlerismului cand o fi domnilor din Comisia Europeana ?

 5. uie_pnl says:

  romani, rusi, unguri, nemti, francezi, englezi nu au murit in razboi? de ce sarbatorim doar rebuturile?

 6. cucu says:

  o zi pe care n-ar trebui sa o sarbatorim…ganditi-va cati erau daca nu omorau un sfert din ei…

  #respect Hitler pentru asta (nu pentru celelalte)
  #respect Antonescu pentru asta

  • Hell says:

   Maresal Ion Antonescu – erou național !

   • plw says:

    intrucat , observ ca ai respect pentru eroii nostri, te sfatui sa asculti pe net : “Oda maresalului”, … e pe versuri cutremuratoare scrise de poetul Adrian Paunescu ! TRAIASCA PATRIA ROMANA ! TRAIASCA PATRIOTII! GLORIE ETERNA EROILOR NEAMULUI ROMANESC !

   • plw says:

    “Fii om ,fii drept si recunoaste ca,pe deasupra ambitiilor, intrigilor si urilor,este Patria, este vesnicia neamului si ca acolo trebuie sa intalnim totdeauna,chiar daca nu ne intelegem de fiecare data.”

    “Sunt onorat ca am putut sa lupt in patru razboaie pentru onoarea ta,scump popor, pentru drepturile tale si pentru libertatile tale.”

    “Sa nu uitam ca istoria nu-i va uita pe vinovati;si vinovati suntem cu totii:unii,pentru ca am tacut;altii pentru ca am gresit;cu totii pentru ca am suportat.”

    “Armata este ultima carte pe care o joaca o natiune.”

    (Maresal Ion Antonescu)

    • Pt plw says:

     plw Sunt convins că ești un pensionar incapabil să porți arma în caz de război, chiar dacă ai făcut armata n-ai participat la niciun conflict, dar aici ești mare patriot. Viteaz in spatele tastaturii, dar fugi ca iepurele când este nevoie. Propaganda superficială…

     Au americanii o vorbă bătrânii incep războiul dar tinerii îl duc.

 7. Ion says:

  Păcat că nu au făcut treaba bine în general nu numai la Auschwitz …

 8. anonim says:

  Ar trebui sarbatorita aceasta zii cu multe focuri , focuri alimentate de grasime de ciori https://www.youtube.com/watch?v=OmPt0o7DHp4 In veci nu vei fii uitat !

 9. ARADON Sport local

  Performanțe ale sportului arădean în luna august
  Sportul arădean suferă din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă fotbalul și unele competiții s-au putut relua în condiții stricte, este o listă lungă de întreceri importante anulate din cauza restricțiilor. Sporturile de sală nu știu sigur când vor avea liber. Continuăm incursiunea prin istoria ultimilor 30 de ani din sportul arădean, cu performanțe realizate în luna august.

  Local

  Candidatura lui Farcaşiu, anulată de instanţă
  „Veşnicul” primar al Târnovei, împiedicat de instanţă să mai candideze pentru fotoliul de primar. 4

  Local

  20 de sirieni, irakieni și algerieni, prinși de polițiștii de frontieră de la Nădlac și Vărșand
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere ale Frontierei Nădlac II, Vărșand și Nădlac I au descoperit, atât în punctul de frontieră, cât şi în zona de competenţă, 20 de cetăţeni din Siria, Irak şi Algeria, care au folosit diferite mijloace pentru a încerca să treacă ilegal frontiera în Ungaria. 3

  Local

  Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Spitalul Judeţean
  Un control al Curţii de Conturi arată că, pe perioada pandemiei, în Spitalul Judeţean s-au cheltuit bani pe lângă lege. 6

  Local

  Două ore pe săptămână pentru cazier, la Sebiș
  În vederea prevenirii și limitării răspândirii virusului Sars Cov 2, la nivelul Poliției Orașului Sebiș se modifică programul ghișeului de eliberare a certificatelor de cazier judiciar și a certificatelor de integritate comportamentală pentru perioada 17.08 – 28.08.2020.

  Local

  Ventilator de ultimă generaţie, de la Crucea Roşie, pentru spitalul COVID din Arad
  Valoarea echipamentului medical este de peste 214.000 de lei. Aparatul e funcţional începând de vineri, 14 august 2020. 7

  Local

  Amenzi „grele” pentru deșeuri pe domeniul public
  Sesizările primite de la cetățeni i-au scos în stradă pe polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului, care au aplicat amenzi în valoare de 4500 de lei pentru constatarea abandonului de deșeuri și materiale de construcții pe domeniul public. 3

  Local

  Jandarmii arădeni, în misiune la biserici și mănăstiri
  Efectivele de jandarmi vor avea în vedere ca toți participanții să poarte mască și să respecte distanțarea fizică, pe timpul procesiunilor religioase prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului 2

  Local

  1.400 de cazuri de Covid-19, la Arad, de la începutul pandemiei
  Județul Arad a ajuns la un total de 1.400 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, confirmate de la începutul pandemiei până în prezent.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.