aradon.ro Web analyticsMajorarea salariului minim, al ISR și a alocațiilor, prioritățile noului ministru al Muncii

Majorarea salariului minim, al ISR și a alocațiilor, prioritățile noului ministru al Muncii

Raluca Turcan are în vedere prelungirea cu șase luni a măsurilor active pentru angajații și angajatorii din domeniile restricționate în perioada stării de alertă.
Raluca Turcan are în vedere prelungirea cu șase luni a măsurilor active pentru angajații și angajatorii din domeniile restricționate în perioada stării de alertă.

Raluca Turcan, noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că avut deja o primă întâlnire cu reprezentanții instituțiilor din subordine pentru a stabili prioritățile noului mandat, scrie bihon.ro. Aceasta a precizat, la preluarea mandatului, că principalele urgențe sunt soluțiile pe care Guvernul trebuie să le ofere pentru majorarea salariul minim, a indicatorului social de referință (ISR), dar și alocațiile de stat pentru copii, iar ca preocupare pe termen mediu este calcularea pensiilor pe baza contributivității.

„În ceea ce privește salariul minim, discuția din minister, dar și cea cu premierul Cîțu, se referă la faptul că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației. Este un subiect pe care deja îl vom lansa în dezbatere publică, astfel încât să putem legifera această decizie”, a anunțat demnitarul.

Referitor la ISR, Raluca Turcan a amintit că acesta nu a mai fost majorat din 2015, dar o viitoare creștere a acestui indice va veni doar în urma unei dezbateri reale și nu în cheie electorală.

Noul ministru al Muncii a explicat că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban privind majorarea alocațiilor pentru copii va fi pusă în aplicare conform calendarului. Alocațiile vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021.

Pensii pe bază de contributivitate

Raluca Turcan a mai anunțat o primă decizie adoptată în privința pensiilor: crearea de urgență a unei comisii care va reuni reprezentanți din mai multe ministere, cu rolul să identifice o soluție pentru calcularea pensiilor pe bază de contributivitate. Structura comisiei va fi stabilită în 28 decembrie. „Vreau să facem un pas mare în privința pensiilor, pentru că de multe ori acest subiect a fost tratat într-o cheie electorală, iar cei afectați sunt pensionarii. Calcularea pensiilor pe bază de contributivitate, aducând astfel echitate în sistem, este pentru noi o prioritate”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

O altă măsură ce va fi adoptată de urgență este prelungirea cu șase luni a măsurilor active pentru angajații și angajatorii din domeniile restricționate în perioada stării de alertă, măsuri cu rol esențial pentru susținerea economiei.

32 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Pensionaru' says:

  Dacă vreți salarii mărite pune-ți degetul pe harta cu ochii închiși și emigrează…. Iar dacă sunteți pensionari rugați-vă sa va “duceți” cât mai repede înainte sa va lase ăștia sa suferiți de boli și foame…. La Mulți Ani!

 2. Arad says:

  Maresc angajatorii de buna voie salariul minim ca au nevoie de angajati, dar mai taiati din taxele pe salarii, nu le mai tocato banii pe kkturi

 3. patriotul din arad says:

  Pensiile si pana acum au fost calculate in mare majoritate dupa contributivitate ,dar apoi sa venit cu fel si fel de legi de rahat care iau avantajat pe unii fata de ceilalti(pensii speciale,mariri pentru grupa ,etc).Cei care au avut avantajul sa le fi platit firma spor de grupa au dublu avantaj ,pensionare mai devreme si spor la pensie.

  • petre iot says:

   si ce ti se pare neinregula cu asta ? spun, luand in calcul varianta cerebrala, nu cea clientelara.

   cel care lucreaza in conditii grele (fizice si/sau psihice) nu e normal sa primeasca sporuri ?

   cel care nu are voie sa faca altceva lucrativ pe langa lucru in timpul liber, nu e normal sa fie compensat ?

   cel care manuieste informatii clasificate, sau cel care trebuie sa aplice legea ca la el ajunge norodul cand da de greu.

   contributivitatea nu inseamna doar bani, oricat sar in sus (si acum) cu campania, pitiflinderii.

   cea mai importanta resursa e timpul, aia se cheltuie diferit de cei care au “conditii speciale”.

   asta nu intelege nicicum un popor deja distrus psihic, cu tot cu reprezentanti.

   nimeni nu ia in calcul variantele pentru termen mediu si lung, implementarea indicatorilor de performanta si de dat afara loazele si pleava, pentru care ar fi variante simple peste tot – doar inceputul e mai greu.

   toata lumea ar fi mai castigata decat dupa poliloghiile cu taiatul de azi pe maine dincoace si dincolo, leu pe leu, care nu ajung sa fie lasate in picioare (cum e si normal).

   • mike says:

    e normal cand nu e saracie dar cand imparti saracia e la fel pt toti ne furam caciula!

   • x says:

    Afirmatia “contributivitatea nu inseamna doar bani” este falsa. Banii sunt subiectul contributivitatii.
    Cine are conditii deosebite, restrictii in efectuarea altor activitati inafara celei de baza, acces la informatii clasificate, s.a. este recompensat pentru acestea sub forma de salariu sau sporuri la salariu. Implicit ar trebui sa aiba o contributivitate mai mare. De ce sa aiba pensia crescuta artificial?

   • Pwlanul says:

    Militianule.Rusine.Ai pensie nesimtita si ne dai sfaturi !? Hai sictir…

 4. Aradean says:

  Ăștia mint ca porcii

 5. Ptr. viitorul româniei says:

  20 – 30 de pensionari – cu pensie medie – trebuie să moară ptr. a se asigura o( UNA !) pensie specială.

 6. Iancu Jianu Hapciu says:

  Mulți se întreabă de ce nu am avea salariul minim 1600 de euro, cum au majoritatea țărilor dezvoltate din vestul Europei, mai ales că preturile tuturor produselor comercializatr in România ,in special alimente, sunt aproape identice cu cele din vest ? Doar merităm, suntem urmașii dacilor și ai romanilor, nu?
  NU!!!, de fapt suntem doar urmașii triști ai cumanilor, pecenegilor, turcilor, tătarilor și al altor seminții de neam turanic,care s-au pripășit prin zonă, lucru demonstrat și de celebra “inteligență” a poporului român !
  Cum am putea avea oare salariul minim ca cei din vest,când aceștia au economii superputernice și aproape 40% din supraproducția internă merge la export, iar România nu exportă absolut nimic, cu excepția lemnului brut, în urma defrișărilor masive( nu pentru multă vreme, în scurt timp vom avea o Românie si săracă și cheală)? Mai grav de atât, nu doar că nu exportăm mai nimic, dar nici măcar consumul intern nu ni-l putem asigura singuri, adică producem doar 55% restul de 45% îl importăm din alte țări și aceasta cu bani obținuți din împrumuturi externe, pe termene relativ scurte si cu “dobânzi de dobânzi”
  Deci la ce “economie” avem, și salariul minim de acum de 2300 lei brut mi se pare puțin umflat cu pompa.
  Aaa, apropo de pensiile nerușinate (de serviciu le zice, că doar nu or fi pensii de vacanță, nu?) acestea vor fi desființate doar în momentul când România va intra in incapacitate de plată, adică faliment, exact ca Grecia acum câțiva ani, intr-un viitor deloc îndepărtat, până atunci NU!

  • mike says:

   ba nene doar nationalizam doua trei ramuri si automat statul nu mai pierde cateva miliarde de euro…romania e putred de bogata lemnul e maruntis doar ca o mulg altii…esti ptost gramada!

   • Iancu Jianu Hapciu says:

    Mike,tată, am cunoscut o grămadă de oameni din țări bananiere ca Romania, cum ar fi Eritreea, Burkina Faso, India, Bangladesh, și culmea toți au impresia că țările lor sunt cele mai bogate din lume și ei sunt cei mai deștepți si mai frumoși.
    Nu realizează ca tarile lor sunt considerate lumea a treia, pe bună dreptate, rezultatele vorbesc ,ei cred ca au potențial. DOAR CRED!!! Realitatea e cu totul alta!!!
    Exact ca amărîții aceia judeci si tu !!!
    Habar n-ai că oriude în lume și Romania e considerată lumea a treia,pe bună dreptate. Pe nimeni nu interesează ce potențial crezi tu că ai, oamenii te catalogheaza doar după rezultate!!!
    Așa că ,chiar dacă ai avea potențial și nu l-ai folosit, tot epiderma organului genital masculin ești considerat!!!
    Stai jos, ești varză ,ai nota 2 pentru azi !

 7. ISR says:

  Se majorează ajutorul social la 700 lei net plus contribuțiile șomaj, sănătate, pensie,achitate ca pentru minimul pe economie.Deci un asistat social cu 30 ani vechime o sa ia pensie ca și unul ce a lucrat 30 ani zi de zi cu naveta,cu 8 ore zilnic sau mai mult.Se va spune ca nu sunt mulți salariați cu minimul:pe tara câteva milioane.Ca e bine așa sau ca e rău fiecare poate sa judece.

 8. Luminița says:

  Salariile dumneavoastră aveți grijă,să vi-le măriți să trăiți în lux, dar pentru copii să le dublați alocația nu aveți.Rusine să vă fie,veniți pe la Tv promiteți că să vă voteze oamenii,și după vă pișați pe noi,pensia de copil orfan,e extra ordinar de mică, voi ați putea trăi cu 800 lei pe lună?

 9. Iancu Jianu Hapciu says:

  Mike,tată, am cunoscut o grămadă de oameni din țări bananiere ca Romania, cum ar fi Eritreea, Burkina Faso, India, Bangladesh, și culmea toți au impresia că țările lor sunt cele mai bogate din lume și ei sunt cei mai deștepți si mai frumoși.
  Nu realizează ca tarile lor sunt considerate lumea a treia, pe bună dreptate, rezultatele vorbesc ,ei cred ca au potențial. DOAR CRED!!! Realitatea e cu totul alta!!!
  Exact ca amărîții aceia judeci si tu !!!
  Habar n-ai că oriude în lume și Romania e considerată lumea a treia,pe bună dreptate. Pe nimeni nu interesează ce potențial crezi tu că ai, oamenii te catalogheaza doar după rezultate!!!
  Așa că ,chiar dacă ai avea potențial și nu l-ai folosit, tot epiderma organului genital masculin ești considerat!!!
  Stai jos, ești varză ,ai nota 2 pentru azi !

 10. Arad says:

  Nu ajuata la nimic, foarte multe firme platesc angajatii cu minim iar restu banilor la negru pt a ocoli taxele catre stat
  Aici ar trebui sa se insiste, sunt firme care toti angajatii au min pe economie indiferent de calificare sau vechime.

 11. BOLESLAW says:

  Idioata dracului, dar indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati, cand ?! La Sf.Asteapta, nu ?!

 12. Ursus says:

  OMUL este făcut – de DUMNEZEU – ptr. ca să … trăiiască. sănătos. Inclusiv sexual. Raluca Turcan la acest capitol are multe minusuri.
  Ps. Sunt mulți șomeri cu ” scule barosane ” ar fii dispuși să contribuie la îndreptarea al acestor lipsuri la D.na Turcan.

 13. Emil says:

  Pensionarii primesc o comisie. Doar pensiile speciale nu se plătesc pe bază de contributivitate, Să nu credeți că restul pensionarilor care au primit pensii mai mici li se va mări ceva, se va scădea la cei care au primit 1 leu în plus pe baza numeroaselor legi date aiurea.

 14. NICU says:

  Uite ce a ajuns si catzeaua asta dupa ce a terfelit toate paturile , chiar si Orban recunoaste aceasta ascensiune bazata pe putza ce plm cauta mutanta aceasta in guvern?n

 15. atenianul says:

  @petre /pensia este recuperarea sumelor platite anterior pentru pensie , situatia faina e ca primesc pensie cei care nu au platit ( 23 milioane primesc desi au platit doar 3 milioane de romani) si de asemenea e bine ca uniii depun o suta de lei si primesc inapoi 3000 lei .ca militienii pe vremuri : plateau masa la restaurant 100 de lei si primeau rest 300 lei. de ce sa platesc eu 300 lei pentru pensie daca primesc aceeasi pensie cu cei care nu platesc. . cum ar fi daca s-ar da creditele la banci dupa criteriile pensiilor speciale si nu dupa plati sau depuneri. asa a zis si stalin la votul pentru conditiile de pace, cate divizii ai avurt in razboi , atatea voturi ai la conditiile de recuperare .

 16. aradean says:

  Iata ca exista si persoane care sunt avantajate de purtatul mastii !!

 17. Tuluz-Lotrec says:

  Eliminati pensiile nesimtite intai!

 18. Max says:

  Mizeri ordinare PNL=PDL

 19. România

  Certificatul verde, obligatoriu pentru angajaţii de la stat. A trecut de comisiile Senatului, urmează plenul
  Comisiile Senatului au aprobat marţi seara introducerea certificatului verde pentru angajaţii de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituţiile din România. 2

  ARADON Sport local

  Alexandra Ghiță, convocată pentru calificările la Women's EuroBasket
  Pivotul de la FCC Baschet UAV Arad se numără printre convocate și sub comanda noului selecționer.

  Local

  Arădenii, informați de polițiști și jandarmi cu privire la noile restricții
  Polițiștii și jandarmii, împreună cu polițiștii locali arădeni, au demarat, marți dimineața, ample acțiuni de informare a cetățenilor din municipiu și județ, cu privire la noile măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. 1

  Local

  Certificat verde și la IPJ Arad. Care sunt excepțiile
  Având în vedere noile reglementări în ceea ce privește accesul persoanelor în instituțiile publice, Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează cine, în ce condiții poate intra în sediul instituției, dar și care sunt excepțiile. 5

  România

  Cum vor recupera elevii orele din vacanța prelungită? Ministrul Educației vine cu explicații
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, marţi, la Aleph News, despre modul în care se va modifica structura anului. El afirmă că cele două săptămâni de vacanţă suplimentară vor fi recuperate între 3 şi 14 ianuarie, pentru elevii de gimnaziu şi liceu, respectiv între 10 şi 14 ianuarie, pentru ciclul primar.

  România

  VIDEO | Un şofer inconştient spulberă cu autobuzul o barieră la calea ferată
  Șoferul unui autobuz a fost surprins marți când a forțat barierele de la o trecere de cale ferată, între stațiile Crivina - Brazi din județul Prahova. 9

  Local

  Pacientă cu Covid, transferată în Ungaria, decedată la Szeged
  Alți opt pacienți arădeni se află încă în spitalele din Ungaria, unde sunt internați pe secțiile de terapie intensivă. 4

  UT Arad

  UTA are doi jucători în echipa etapei
  Victoria cu Academica Clinceni i-a propulsat pe Hora și Passaglia în echipa ideală a rundei cu numărul 13.

  Local

  Dau bani pe consultanță pentru „Anghel Saligny”
  Câteva primării din județ au început să semneze contracte pentru consultanță în vederea accesării de fonduri prin programul „Anghel Saligny”. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.