aradon.ro Web analyticsMedicina legală va refuza examinările pentru stabilirea virginităţii 

Medicina legală va refuza examinările pentru stabilirea virginităţii 

În reţeaua naţională de medicină legală va fi emisă o circulară care va recomanda refuzul efectuării de examinări în vederea stabilirii virginităţii, până la o reglementare expresă în acest sens, a stabilit grupul de lucru privind protecţia victimelor infracţiunilor. 
În reţeaua naţională de medicină legală va fi emisă o circulară care va recomanda refuzul efectuării de examinări în vederea stabilirii virginităţii, până la o reglementare expresă în acest sens, a stabilit grupul de lucru privind protecţia victimelor infracţiunilor. 

Mihaela Chiper, din partea Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, a sesizat că în România sunt realizate anual sute de examinări medicale la cerere şi fără vreo legătură cu o cercetare penală, în vederea obţinerii unor certificate care să ateste virginitatea unor minore. Poziţia Ministerului Justiţiei a fost exprimată în sensul realizării imediate a unor demersuri spre descurajarea acestei practici, până la introducerea unei reglementări care să o elimine efectiv, considerându-se că reprezintă o conduită abuzivă cu potenţiale consecinţe negative pentru persoanele supuse unei astfel de examinări. Punctul de vedere exprimat de secretarul de stat Paşca este în acord cu declaraţia comună a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei Naţiunii Unite, din 2018, prin care se cere guvernelor să fie oprită această practică. Experţii celor două organizaţii arată că examenul în vederea stabilirii virginităţii este o acţiune invazivă, sexistă, care încalcă drepturile omului şi o serie de standarde etice, fără a oferi informaţii medicale relevante raportat la scopul urmărit. În schimb, are potenţialul de a provoca traume psihologice tinerelor care sunt supuse acestui tip de verificare. Drept urmare, a fost agreată, în cadrul grupului, emiterea unei circulare în reţeaua naţională de medicină legală prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări, până la o reglementare expresă în acest sens.

În ceea ce priveşte camerele de audiere pentru minori, acestea sunt o necesitate pe durata procesului penal pentru a obţine de la un copil-victimă sau de la un copil-martor o declaraţie într-o manieră cât mai puţin intruzivă, care să diminueze pe cât posibil retrăirea traumei, într-un mediu confortabil şi sigur şi care să reducă necesitatea reaudierii acestuia într-o fază ulterioară. „În prezent prea puţine instanţe şi unităţi de parchet au amenajate astfel de camere, dar un proiect finanţat prin Programul Justiţie gestionat de ministerul nostru în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, care va începe să fie implementat de anul viitor de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va avea ca obiectiv amenajarea de astfel camere speciale de audiere pentru minori” a arătat secretarul de stat Paşca.

În ceea ce priveşte problemele din domeniul medico-legal, acestea au vizat oportunitatea utilizării examenului ADN, cu rezultate mai exacte fată de faţă de cel serologic (des folosit în România), şi creşterea numărului cabinetelor de examinare pentru copiii – victime ale faptelor de abuz la nivelul tuturor serviciilor judeţene de medicină legală. De asemenea s-a luat în discuţie constituirea unui sub-grup de lucru centrat pe problematica examinării medico-legale a victimelor în special a celor minore.

SURSA: MEDIAFAX

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Boby solo says:

  Pacat,dei unde vom sti daca guritza lui anonim e imaculata!?!Va trebui sa folosim prezervativ!

 2. România

  Bătaie între fete, după ore: Zeci de colegi le-au încurajat și nu au încercat să le oprească
  Întâmplare șocantă la Buzău! Două eleve s-au luat la bătaie sub privirile a zeci de colegi, care în loc să le despartă le-au încurajat. 1

  România

  Transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat
  Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  România

  Un pompier și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație. A fost lovit de autospeciala de pompieri
  Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație, pe A1. 1

  România

  Polițiștii au descins la Primăria Timișoara
  Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș se află la această oră la sediul Primăriei Timișoara. UPDATE. Poliția cercetează concursuri de angajare aranjate.

  Local

  Dublă lansare a antologiei „Neterminatele iubiri”, la Arad și Șiria
  Una dintre povestirile incluse în acest volum este semnată de arădeanca Eugenia Crainic.

  Local

  MediCamp 2022, pledoarie pentru voluntariat
  Acţiunea Ligii Studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a bucurat de un real succes.

  Local

  Vestul, prima regiune cu Program Regional aprobat
  Guvernul a avizat Programul Operațional Regional propus de către Regiunea Vest.

  România

  Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii despre persoanele care plătesc ramburs la livrare
  Miercuri, 18 mai, Guvernul a adoptat proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii privind persoanele care plătesc ramburs la livrare pentru produsele comandate online. 1

  Local

  Accident pe Arad - Timișoara, cu trei victime încarcerate
  Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism pe DN69. Două ambulanţe, un SMURD şi descarcerarea sunt la faţa locului. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.