aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
România
Ministrul Mediului: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni. Numărul optim este de 4.000

Ministrul Mediului: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni. Numărul optim este de 4.000

la 10 April 2025 20:58
3 Comentarii

Ministrul Mediului: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni. Numărul optim este de 4.000

Foto: EPA/Nandor Veres
10 April 2025 20:58
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000.

Trimite articolul

X

Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în premieră, a rezultatelor preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului ‘Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056’.

‘După analizarea a peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii acestui studiu estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de urși bruni, evaluarea maximă estimată de specialiști. Nivelul de încredere pentru aceste cifre, conform metodologiei, este de 95%. Așadar, putem afirma, pentru prima dată în istoria României, cu o bază științifică solidă, câți urși avem în pădure. Până acum am lucrat cu estimări mai mult sau mai puțin controversate. Acestea erau bazate pe observații vizuale sau alte metode indirecte, însă astăzi avem o imagine clară, pe baza ADN-ului pe care l-am verificat în fiecare probă’, a spus ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, proiectul este unul dintre cele mai ample și mai ambițioase desfășurate vreodată în România.

‘Sperăm să punem România pe harta științifică internațională, pentru că acesta este cel mai mare și cel mai complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial’, a afirmat Fechet.

Cercetarea este pur românească, a arătat șeful de la Mediu, pentru că toate analizele s-au făcut în laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ‘Marin Drăcea’ și au fost folosite echipamente de ultimă generație, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.

‘În spatele acestor rezultate impresionante stă o bună mobilizare pentru că au fost implicați 672 de specialiști în cinegetică. Au avut câini special antrenați pentru colectarea probelor din parcurile naturale și naționale. Au avut o aplicație pentru a asigura trasabilitatea tuturor acestor probe, cu coordonate GPS, cu aplicație informatică. Nu vorbim doar de o cercetare științifică, ci de o schimbare de paradigmă a modului în care gestionăm populația de urși bruni din România’, a arătat ministrul.

Mircea Fechet a subliniat că s-a făcut totodată o zonare națională a managementului populației de urs brun și s-a împărțit teritoriul României în patru categorii distincte.

‘Vom avea zone cheie pentru conservare acolo unde nu va exista niciun fel de intervenție asupra populației de urs brun. Vom avea zone de management al conflictelor sau zone de risc, zone de management durabil și zone marginale. Vor fi locuri unde ursul n-are ce căuta, la fel cum vor fi locuri unde ursul va fi lăsat în pace pentru că va fi la el acasă’, a precizat ministrul Mediului.

În acest context, ministerul urmează să finalizeze planul de monitorizare genetică pe termen lung.

‘Vom aproba printr-un ordin de ministru, cel mai probabil, actul normativ până la finalul acestui an în legătură cu zonarea la care m-am referit mai devreme. Însă, concluzia mea este aceea că acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun și sper eu că va reprezenta un echilibru între conservare, pe de o parte, și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesul comunităților locale’, a transmis Fechet.

El a adăugat că România are cea mai mare populație de urs brun din Europa.

‘Suntem campioni și în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr pe care poate că mulți îl bănuiau sunt multe localități, sunt multe stațiuni unde urșii au devenit o prezență aproape zilnică’, a menționat oficialul.

Drept urmare, susține ministrul, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri de intervenție.

‘Toți colegii specialiști spun că efectivul optim pentru populația de urs în România e undeva în jurul cifrei de 4.000. Bineînțeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării peste noapte a populației de urs brun. În continuare ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează și mai mult decât atât siguranța cetățenilor’, a explicat ministrul Mediului.

Acesta a precizat că va propune modificarea ordonanței 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.

‘Propunerea este ca în intravilanul localității să eliminăm intervenția graduală. Astăzi, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populația, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare și abia apoi are dreptul, conform legii, să împuște ursul respectiv sau să-l eutanasieze. Voi lăsa libertate reprezentanților autorităților publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă în legătură cu situația cu care se confruntă din localitatea respectivă’, a menționat Mircea Fechet.

În același timp, va fi simplificat și procesul birocratic în acest sens.

‘În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri pe whatsapp sau alte aplicații de comunicații, de SMS, de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapide, eficiente, pentru că viața omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viața’, a afirmat ministrul.

Joi au fost prezentate în premieră rezultatele preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului ‘Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056’. Beneficiar al proiectului este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar parteneri: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ‘Marin Drăcea’, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov și Regia Națională a Pădurilor – RNP Romsilva.

Datele studiului prezentat au fost obținute pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversității genetice și a structurii populaționale a speciei de urs brun din țara noastră. Au fost colectate 24.056 de probe la nivel de fonduri cinegetice și parcuri naționale. Fiecare urs este identificat printr-un profil genetic unic, obținut prin analizarea a 16 markeri ADN.

Studiul a avut la bază următoarele informații: rezultatele distribuției și analizelor probelor genetice de urs, colectate la nivel național din perioada 2022 – 2025; rezultatele studiilor anterioare referitoare la conservarea și managementul speciei urs brun la nivel național și regional; estimările oficiale, la nivel de fonduri cinegetice (2002 – 2024); pagubele provocate de urs în perioada 2017 – 2023; incidentele om-urs din perioada 2005 – 2024; apeluri 112 din perioada 2016 – 2024; locații ale urșilor monitorizați cu sistem GPS; bonitarea fondurilor cinegetice; hărți și informații referitoare la ariile naturale protejate; fondul forestier; zone agricole și alte zone cu vegetație; intravilan și zone turistice etc.

Bugetul total al proiectului este de 57,3 milioane de lei, iar perioada de implementare în două etape: iulie 2021 – decembrie 2023 și ianuarie 2024 – decembrie 2025.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
exemplare urs ,
masuri ,
masuri de interventie ,
ministrul mediului ,
Mircea Fechet ,
monitorizare genetica ,
numar optim ,
numar ursi ,
populatie de ursi ,
populatii de urs brun ,
romania ,
urs ,
urs brun ,
ursi ,
ursi Romania
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Ben says:
    April 11, 2025 at 12:06 pm

    ….de fapt sint 12.769 de ursi…!?🤣…..iar sint asa zisii “specialisti” …la statistici.!

    Reply
  2. Dragoș says:
    April 11, 2025 at 7:44 pm

    Cine împușcă ursuletii nevinovați e criminal

    Reply
    • anonim says:
      April 12, 2025 at 1:43 am

      Corect!
      Mai bine lăsați să omoare oameni și animale domestice.

      Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Cât costă întreținerea unui vârstnic la căminul de pe Bodrogului
    6
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    7
    VIDEO | Accidentul de pe Calea Aurel Vlaicu, surprins de camerele video
    8
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    9
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    10
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“

    Ştiri sportive

    Gabriela Ruse s-a calificat în finala turneului de la la 's-Hertogenbosch
    Gabriela Ruse s-a calificat în finala turneului WTA 250 pe iarbă de la 's-Hertogenbosch (Olanda), dotat cu premii totale de 239.212 euro, sâmbătă, după ce a învins-o în penultimul act pe italianca Elisabetta Cocciaretto, cu 2-6, 6-4, 6-3.

    România

    Traian Băsescu, operat de urgență pe cord la Paris
    Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost supus recent unei intervenții chirurgicale pe cord la Paris, din cauza unor complicații apărute la stenturile montate anterior.

    UT Arad

    Alin Roman, mijlocașul lui UTA pentru următoarele două sezoane
    Jucătorul de 31 de ani revine după aproape un deceniu la Arad. A mai evoluat pentru formația de pe Mureș în stagiunea 2015-2016.

    România

    Bolojan avertizează: „Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut”
    1

    Local

    Fără „ochi închiși” când vine vorba de deșeuri
    La Curtici nu se mai fac concesii când vine vorba de protecția mediului și aruncarea deșeurilor. Primarul transmite că vor fi tot mai multe controale.

    Local

    Revedere emoţionantă după 30 de ani
    Prima promoție a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad s-a reunit pentru aniversarea a trei decenii de la absolvire.

    ARADON Sport local

    Dana Dodean Monteiro - „Fiică a Județului Arad”!
    Cea mai titrată sportivă a Aradului din ultimii 30 de ani s-a retras din activitate şi a fost premiată de Consiliul Judeţean Arad.

    România

    14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: un gest simplu care salvează vieți
    Astăzi, 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, o inițiativă globală care aduce recunoștință donatorilor voluntari și încurajează populația să contribuie la salvarea de vieți printr-un gest simplu, dar esențial: donarea de sânge.

    Local

    Amenzi de peste 100 de mii de lei aplicate transportatorilor de mărfuri
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.