aradon.ro Web analyticsNoutăţi fiscale în 2021: Preţuri mai mici pentru locuinţe şi alocaţii majorate cu 20%

Noutăţi fiscale în 2021: Preţuri mai mici pentru locuinţe şi alocaţii majorate cu 20%

Românii pot cumpăra acum locuinţe mai scumpe pe bani mai puţini. Alocaţiile vor fi majorate cu 20%. Părinţii copiilor adoptaţi în condiţii speciale vor fi sprijiniţi financiar
Românii pot cumpăra acum locuinţe mai scumpe pe bani mai puţini. Alocaţiile vor fi majorate cu 20%. Părinţii copiilor adoptaţi în condiţii speciale vor fi sprijiniţi financiar

BUCUREȘTI. Noul an vine cu veşti bune pentru portofelul românilor. Dacă vreţi să găsiţi o locuinţă frumoasă pentru familie, acum o puteţi cumpăra pe bani mai puţini. Guvernul României tocmai a oferit oportunitatea de a cumpăra apartamentul mult visat prin reducerea TVA-ului cu 5%, precizează Mediafax. Cu toate acestea, însă, experţii sunt de părere că măsura este una discutabilă întrucât sectorul construcţiilor nu necesită stimuli suplimenatri, iar această modificare nu produce mari schimbări.

„Modificarea plafonului valoric pentru locuinţele noi la care se aplică un TVA redus este o măsură discutabilă. Aceasta aparent sprijină sectorul construcţiilor pe termen foarte scurt. De asemenea, şi consumatorii pot fi afectaţi. Dacă dezvoltatorii imobiliari nu îşi măresc substanţial marjele de profit, pe termen lung riscul asociat creditului achiziţionării de locuinţe ar putea creşte. Din punct de vedere fiscal, aceste măsuri erodează baza de impozitare şi ar trebui să fie revizuite”, a declarat economistul Laurian Lungu, pentru Aleph News.

Elevii se pot bucura de o alocaţie mai mare întrucât Guvernul a descis să le majoreze cu 20% deşi iniţial acestea trebuiau să crească cu 40%. Laurian Lungu precizează în ce condiţii alocaţiile pot ajunge la rezultatul din urmă. „Majorarea în etape a alocaţiilor este o decizie condiţionată de constrângerile bugetare curente. În scenariul în care economia îşi revine, încasările mai mari de la buget vor putea finanţa şi creşterea alocaţiilor conform legii undeva după a doua parte a anului”, explică economistul.

Părinţii care vor să ajute un suflet şi să-l adopte vor scăpa de birocraţia anterioară. Legiutorul a decis să simplifice acest proces prin introducerea unor stimulente fiscale în cazul unor categorii de adopţie, a renunţat la legalizarea unor anumite înscrisuri şi a acordat o sumă de bani fixă pentru tratarea unor probleme medicale. Printre altele, valabilitatea atestatului care asigură faptul că o persoană/familie este capabilă să adopte a fost majorată, potrivit Mediafax.

„Modificările introduse prin noua lege creează premisele necesare pentru ca familiile care doresc să adopte un copil să parcurgă o procedură mai simplă. Sunt regelementate şi stimulente financiare. Cei care decid să adopte vor beneficia de o indemnizaţie lunară pentru fiecare copil adoptat din partea statului. De această indemnizaţie pot beneficia doar familiile/persoanele adoptatoare. Pentru a beneficia de acest stimul fiscal copilul trebuie să aibă vârsta între 3 şi 6 ani ori să fie încadrat la un grad de handicap uşor sau mediu sau să facă parte dintr-un grup de 2 fraţi adoptabili împreună. Legiuitorul a înţeles miza pe plan social. Obţinerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte are un termen de 5 ani. Obţinerea acestuia este o etapă obligatorie în prcesul de adopţie. Sunt luate în considerare personalitatea şi sănătatea adoptatorului sau familiei adoptatoare, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil. De asemenea obligativitatea legalizării certificatelor de naştere/de căsătorie care urmau să fie anexate cererii de încuviinţare a adopţiei a fost eliminată. Un alt stimulent deosebit de important este suma fixă de 1.500 de lei/an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicală. Necesitatea lor trebuie stabilită de un medic, psiholog sau asistent social. Stimulentul fiscal este egal cu timpul necesar monitorizării postadopţie”, a declarat Mădălina Ion, avocat, pentru Aleph News.

SURSA: MEDIAFAX

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. UnOm says:

  legea s-a prorogat pana in 1 ian 2022.

 2. România

  Guvernul lansează un nou pachet de măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  România

  Poliția testează o aplicație de mobil care fotografiază numărul de înmatriculare pentru a afla dacă mașina are asigurare sau nu
  Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva secunde dacă o mașină este asigurată sau nu. Aplicația va deveni operațională în acest an.

  Mapamond

  Lituania își retrage ambasadorul din Rusia
  Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters.

  Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 3

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.