aradon.ro Web analytics


Numărul lucrătorilor sanitari din România, infectaţi cu SARS-CoV-2, ar putea fi mult mai mare decât cel oficial

Numărul lucrătorilor sanitari din România, infectaţi cu SARS-CoV-2, ar putea fi mult mai mare decât cel oficial

Foto: Vladimir Pesnya / Sputnik
Reactualizat la:
Circa 10% dintre respondenţii unui studiu realizat de federaţia „Solidaritatea Sanitară” au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, ceea ce indică un potenţial total de 30.000 de lucrători din sistemul sanitar infectaţi, în loc de 6.300, numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi.
Circa 10% dintre respondenţii unui studiu realizat de federaţia „Solidaritatea Sanitară” au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, ceea ce indică un potenţial total de 30.000 de lucrători din sistemul sanitar infectaţi, în loc de 6.300, numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi.

Procentul este în cea mai mare măsură aplicabil medicilor şi, mai ales, asistentelor medicale. „În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectaţi, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi). Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectaţi şi au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale”, arată un comunicat de presă al federaţiei.

18,2% dintre respondenţii (113) care au declarat că au fost infectaţi au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19. Circa 28% dintre respondenţi au indicat că nu au fost testaţi SARS-CoV-2 (în condiţiile în care cred că ar fi fost cazul); doar cca. 36% dintre respondenţi afirmă că au fost testaţi ori de câte ori a fost nevoie.

În jur de 22% dintre respondenţi consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranţa şi protecţia salariaţilor sunt insuficiente iar 44,6% cred că sunt parţial eficiente; doar 31% apreciază că sunt suficiente.

Disconfortul accentuat (cca. 73%), creşterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) şi îngreunarea comunicării cu pacienţii (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecţie. Din punctul de vedere al ameninţărilor la adresa sănătăţii personale cca. 55% dintre respondenţi au indicat că echipamentul individual de protecţie le generează deshidratare şi 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului.

Ierarhia impactului pandemiei COVID-19 este următoarea: creşterea riscului profesional (cca 66%), înrăutăţirea condiţiilor de muncă (cca 54%), creşterea solicitărilor cognitive (cca. 52%), creşterea complexităţii activităţii profesionale (cca. 47%). Din perspectiva impactului pandemiei COVID-19 se remarcă reducerea accesibilităţii serviciilor medicale (cca. 43%).

Deşi Guvernul s-a angajat să limiteze la 3 ore activitatea continuă în acelaşi echipament individual de protecţie, 68,2% dintre respondenţi au indicat că nu beneficiază de acest drept asociat protecţiei muncii. De asemenea, 42% dintre respondenţi nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor.

36% dintre respondenţi consideră că le-ar fi utilă consilierea psihologică în această perioadă.

67% dintre respondenţi consideră că rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult în această perioadă pentru a necesita şi o modificare corespunzătoare a statusului social.

Principalele solicitări/aşteptări pe care le au respondenţii, în ordinea ierarhică generată de punctajul maxim, sunt: asigurarea materialelor de protecţie (92,2%), asigurarea finanţării unităţilor sanitare (89.3%), raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual (87%), acordarea sporului pentru combaterea epidemiei (86,4%), creşterea sporurilor pentru condiţii de muncă peste nivelul minim (cca. 83%), testarea SARS-CoV-2, periodică şi gratuită, a tuturor salariaţilor.

Răspunsurile la întrebările deschise oferă un tablou al problemelor cu care se confruntă lucrătorii din sănătate. Amploarea şi conţinutul lor indică o lipsă acută a dialogului cu aceştia.

Preocuparea salariaţilor faţă de protecţie ocupă primul loc în ordinea preferinţelor şi a măsurilor indicate/solicitate. Nemulţumirea faţă de absenţa adecvării salariilor şi sporurilor la contextul actual ocupă al doilea loc în ordinea celor indicate de salariaţi în cadrul răspunsurilor la întrebările deschise.

Accentuarea problemelor de sănătate pe fondul amplificării eforturilor şi a înrăutăţirii condiţiilor de muncă este una dintre problemele ce afectează grav o parte a salariaţilor.

Tabloul efectelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, schiţat de respondenţi, are următoarele caracteristici: Alterarea stării de sănătate; Numeroase simptome şi afecţiuni determinate de utilizarea echipamentului individual de protecţie; Creşterea sarcinilor şi înrăutăţirea condiţiilor de muncă; Modificarea programului de muncă în dauna salariaţilor; Deteriorarea severă a echilibrului dintre viaţa profesională şi viaţa de familie; Semnificative perturbări ale vieţii afective; Sunt evidente efectele presiunii psihice; Nivelul foarte ridicat de stres; Salariaţii au tot mai numeroase temeri şi angoase; Viaţa socială le este profund tulburată de stigmatizarea pe care o suferă; Sunt indicate perturbări ale atenţiei; Deficitul echipamentelor individuale de protecţie generează o presiune suplimentară; Calitatea serviciilor medicale este afectată negativ în multe cazuri; Comunicarea cu pacienţii şi colegii este perturbată; În unele cazuri survine o scădere a veniturilor; Modificările profesionale pornesc de la scăderea accesului la pregătirea continuă şi merg până la schimbarea de facto a specializării.

SURSA: MEDIAFAX

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ATENTIE says:

  1.Vad ca unii medici au manusi altii ba.
  2.La TV la jurnal pe mai multe posturi s-a spus aseara ca UE nu este de acord cu purtarea acestor masti albastrui ( cum are femeia din poza )si pe care o cumparam toti din farmacii pt ca , ( calitativ) NU SUNT SIGURE.!!!!! De ce Ministerul Sanatatii in frunte cu dl Tataru tace si nu vine cu solutii adica sa se importe masti sigure.? ALo! dom, ministru ce facem , le cumparam degeaba? ha?

 2. ARADON Sport local

  Gafencu „The Blitz”, sub reflectoare!
  Trei sportivi arădeni s-au impus în gala de kickboxing „Dey Grand Prix Colosseum”.

  Local

  Avem un nou Consiliu Judeţean
  Aleşii judeţeni au depus jurământul şi şi-au preluat, astfel, mandatele. 7

  Local

  Accesul interzis în pădurile din Arad, pentru 90 de zile, din cauza pestei porcine
  Centrul Local de Combatere a Bolilor Arad a hotărât, pe 24 octombrie, interzicerea accesului în zonele împădurite ale județului, din cauza pestei porcine africane. 11

  Local

  Cod galben de ceață în Arad, până la ora 10
  23 de localități din județul Arad se află sub incidența unui cod galben de ceață, până la ora 10. Vizibilitatea va scădea până la 50 de metri.

  Local

  O fetiță de 10 ani din Arad, plimbată între trei spitale pentru că nu a avut loc la Terapie Intensivă
  O fetiţă în vârstă de 10 ani a fost plimbată timp de mai multe zile între spitalele din Arad și Timișoara, fiind apoi salvată de medicii de la Spitalul Municipal din Oradea. 7

  Local

  Fără electricitate în centrul Aradului, marți
  Mai multe străzi din centrul municipiului Arad vor rămâne fără curent electric marți, din cauza unor lucrări de întreținere la rețeaua de distribuție. 1

  ARADON Sport local

  FCC Baschet Arad a trecut cu bine de prima testare obligatorie
  FCC Baschet Arad a făcut o nouă serie de teste pentru Covid-19 și toate rezultatele au fost negative.

  Local

  Hoți de biciclete prinși... pe Facebook!
  Doi tineri din Arad au fost identificați de utilizatorii rețelei sociale după ce au furat două biciclete din Micălaca. 13

  Local

  FOTO | Noul consiliu local a depus jurământul, în prezența lui Ludovic Orban
  În prezența prim ministrului Ludovic Orban, cei 23 de consilieri care formează noul Consiliu Local Municipal Arad au depus jurământul, în sala de concerte a Palatului Cultural. 7

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.