aradon.ro Web analyticsProiect: Certificatul verde va fi obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză pot fi concediaţi

Proiect: Certificatul verde va fi obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză pot fi concediaţi

Foto: Profimedia
Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Cei care nu au certificat vor fi suspendaţi şi chiar concediaţi, iar costurile cu testarea vor fi suportate de angajaţi.
Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Cei care nu au certificat vor fi suspendaţi şi chiar concediaţi, iar costurile cu testarea vor fi suportate de angajaţi.

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, conform propunerii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private au obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii.

 

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important în deţin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

 

Personalul din cadrul unităţilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepţie fiind categoria de personal care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unităţile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator.

Cei care nu au certificat verde vor fi suspendaţi.

 

„În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea. În unităţile publice măsura încetării contractului în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuităţii activităţii, ţinând cont de faptul că în unităţile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităţilor publice şi private.

Nerespectarea acestor obligaţii de către conducătorul unităţii respective reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

SURSA: MEDIAFAX

Citește și:

A început testarea personalului medical din Spitalul Judeţean Arad

48 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Foarte bine👍👏

  • Leu says:

   Bine? Mai gândește înainte de a scrie prostie

   • anonim says:

    Sa aduceti ,,multuliri,,iliescului vanzatorul si distrugatorul Romaniei si presedintelui betiv care a bagat tara in ue si nato. Rezutatele se vad: ruina, saracie, foamete depozite de gunoaie ale mafiotilor din vest mutate la romani.

    • anonim says:

     Daca nu eram in UE si NATO ne aflam pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie, dragi tovarasi😂

     • Tuluz-Lotrec says:

      Exact. La un loc cu Tuvalu si Somalia

     • Mocofan-club says:

      anonim, păi, și atunci nu-i mai convenabil să-ți iei matale un bilet, unul doar, “dus” cu destinația Phenian, în “patria comunismului victorios” al lui Kim, unde rata de infectare e 0, numărul de bolnavi e 0, iar numărul decedaților e la fel 0 ? Un 0 absolut pe toată linia. Acolo, te-ai simți cu adevărat liber, unde adevărul, a fost răsturnat brutal în mod abject, și iremediabil.

  • Vio says:

   👍👍👍perfect

  • Jack says:

   Deci am ajuns de unde am plecat in 1989 sau mai rau!democratia cu constitutia?amanunte!

 2. Dd says:

  Stephen King spunea:

  “* CARANTINĂ – este atunci când restricționezi mișcarea PERSOANELOR BOLNAVE.
  * TIRANIE – este atunci când restricționezi mișcările OAMENILOR SĂNĂTOȘI.
  * PROSTIE – este atunci când nu înțelegi diferența !”

 3. XYZ says:

  Foarte bine, este singura solutie. Nu trebuie obligati sa se vaccineze, doar sa se testeze pe banii lor la fiecare intrare in tura. In rest multa sanatate tuturor.

 4. guvern împotriva poporului says:

  Imediat ce vom ieși cu toții la proteste și le vom duce până la capăt adică condamnarea cu celeritate a președintelui și a bandei sale criminale, vom ieși din pandemie.
  Nu fiți naivi va fi ori noi ori ei. Ei acționează sub imperiul fricii căci cei ce îi conduc îi amenință cu dispariția fizică în caz de eșec. Uitati-va cu câtă frică și panică impun toate aceste calamități unui popor de oameni cuminți.
  Nu cedați și nu vă vaccinați căci Dumnezeu este cu noi!
  Parcă era criză de personal ATI și medici în general, parcă eram rugați să stăm în casă o săptămână ca să nu punem presiune pe sistemul medical. Acum numai e nevoie de fraieri cu facultatea de medicină la ATI? Poate prelua nenea instalator sarcinile?

  • anonim says:

   Mister Zguduila 😂😂😂

  • Barista says:

   Nu este un guvern împotriva poporului. Nu interesează pe nimeni condamnarea președintelui. După jegul ăsta va veni un alt emanat poate și mai infect, așa că n-are niciun rost.
   Problema este de fond: oamenii ar vrea la conducere niște oameni onești și corecți. Sistemul politic pe care-l avem generează doar șmecheri, curve, hoți, cocalari … mă rog, doar jeguri! Trebuie schimbat sistemul. În primul rând trebuie o resetare totală de genul: toate partidele se desființează, atât cele parlamentare cât și cele neparlamentare. Înființarea unor noi partide se va putea face doar în condițiile în care NICIO persoană care a deținut o funcție în administrație sau în conducerea vreunui partid nu mai are dreptul să se înscrie sub sancțiunea închisorii pe 10 ani și a plății unei amenzi penale de minim 500.000lei.
   Da, pentru desființarea tuturor partidelor și pentru interzicerea ocupării oricăror funcții sau a constituirii de noi partide de către actuala clasă politică, aș ieși și eu la proteste și odată cu mine toți cei sătui de lăbarii ăștia care ne conduc – vreo 15.000.000 de oameni.

  • Mitza says:

   Doamne ajuta

   Bag ceva in ei de idioti cretini

   Deabea astept sa iesim in strada sa le spargem capu pulelor din conducere

 5. colivă pentru români says:

  Încalcă constituția existentă, codul muncii și drepturile fundamentale ale omului. Se poate face dar trebuie anulată democrația, schimbată constituția și împușcați cei ce se opun noii lumi și noii ordini mondiale.
  Bun venit în lumea nouă: România va dispărea în maxim 5 ani. Să țineți minte ce v-am spus.

 6. Mda says:

  Sus vaccina!

 7. Barista says:

  Adică deși vaccinarea nu este obligatorie dacă nu te vaccinezi de dau afară de la lucru … și asta pentru jumătate din personal.
  Dacă cadrele medicale refuză vor intra toate unitățile și cele publice și cele private în incapacitate și vor muri oameni – dar nu-i bai că doară nu mor de covid!?
  Noaptea minții!
  Să vedem de câtă obediență și ce nivel au cadrele medicale! Se vor lăsa șantajați de politruci sau vor insista să facă ce cred ei?
  Crede statul că procesele demarate de angajații disponibilizați vor fi câștigate de unitățile medicale?
  Atenție, restricționarea unui drept individual cum este dreptul la muncă nu poate fi făcut decât prin lege – lege stricto sensu, act normativ emis de parlament nu de guvern sau vre-un ministru.
  Dacă spitalele pierd procesele vor trebui să plătească salariile pe perioade desfacerii abuzive a contractelor de muncă. Din ce bani?
  Tot in constituție se mai spune că măsurile de restricționare a drepturilor individuale trebuie să fie proporționale și justificate. Dacă și vaccinații și nevaccinații se pot infecta și pot transmite de ce doar nevaccinații sunt dați afară, de ce doar nevaccinații sunt considerați transmițători și vaccinații nu? Lipsește la modul cel mai evident proporționalitatea și justificare măsurii.
  Eu zic că-i doar gargară politicianistă să crească frica și numărul celor vaccinați ca să se mai consume din miliardele cheltuite de Cățu pe vaccinuri.

 8. Veritas says:

  La ce lipsa de medici si personal medical avem, asta mai lipsea, sa-i dea afara si pe astia care mai sunt.
  O sa stea langa paturile ATI portarul si fochistul de la centrala termica…

 9. Marius says:

  Terminați cu vrăjeala. Nu o se întâmple așa ceva. România oricum nu are destul personal medical. Nu o să dea nimeni afară…40% sau câți nu-s vaccinați. La fel e în cazul profesorilor, polițiștilor, jandarmilor etc. În disperate de cauză se vine cu tot felul de amenințări poate se sperie lumea și se vaccinează da nu prea pune nimeni botul.

 10. Jon says:

  Nu am nimic impotriva celor care aleg vaccinarea. Sunt pro vaccin si mi am vaccinat copii pana acum, dar acest vaccin testat direct in populație si nu testat pe o perioada de minim 6-7 ani, felul abuziv al administrării si faptul ca sunt oameni vaccinați cu afectare pulmonara intre 50-80% in stare f gravă ma fac sa imi ridic un semn de intrebare? Daca cei vaccinați se pot infecta si pot transmite virusul, cum reducem prin vaccinare numărul cazurilor, sau de ce testam persoanele nevaccinate si pe cele vaccinate nu( deși pot fi purtători sau infectați) . Oameni buni acest virus exista si face ravagii si printre cei nevaccinați si printre cei vaccinați. Vaccinul covid 19 este o afacere si o dezbinare a populației si un mecanism de manipulare a voinței umane.

 11. SoldatD says:

  Având în vedere că avem deficit destul de mare de personal medical îi o măsură foarte interesanta. Adică îi dai afară pe cei ce oricum nu îi ai și îi inlocuiesti cu…….mda.
  Oare ăștia știu ce țară guvernează și cu ce probleme se confruntă sau ar trebui să se confrunte, mă rog.
  Nu de alta dar mie mi se pare că ăștia îs total rupți de realitatea din România.

 12. Doctorul says:

  In sfarsit o lege buna ca in Italia si SUA ! Felicitari !!

 13. Radu says:

  Sunt curios să o văd și pe asta, practic guvernul aruncă pe fereastră banii contribuabililor, tot personalul concediat pe bază de certificat verde se va întoarce înapoi după sentințe judecătorești și li se va plăti toate salariile din urmă.
  Sigur, guvernul știe asta dar nu contează că nu de la el plătește, important e să se încoarde la cetățeni!

 14. anonim says:

  Serios ?!? si cu cine veti mai lucra in sdpitale ? aduceti si acolo negri botosiu genetic plini in ADN de AIDS ? Mai nou e plina si tara asta de colorati obraznici

 15. anonim says:

  Pe ăia de la RAAC, ce au in mana apa noatra cea de toate zilele de ce nu ii amenintati astfel ? Ca nimanui din firma aia nu-i pasa cum e apa ce o beau aradenii. Dar nici adiministratiei locale

 16. AnonimUnic says:

  Pana acum cadrele medicale au facut jocul covidului. Acum cand totul se intoarce impotriva lor au timp sa reflecteze: OARE DACA NU ATI FI BAGAT CAZURI NON-COVID LA COVID, NU ERA MAI BINE? Nu s-ar fi umflat inutil statisticile in asa fel incat trambitarii aia (de la Bucuresti) sa impuna reguli!

 17. Daniela says:

  Deci am revenit la comunism după 30 de ani.
  Idioții care susțin aceste masuri își merita soarta și sărăcia în care se zbat.

 18. Eu says:

  Sa vedem cine o sa va trateze dacă vor fi concediați.
  Vor muri și mai mulți oameni iar criza medicala se va agrava pentru ca nu sunt alte cadre medicale pregătite sa le ia locul, cei care sunt pregătiți pleacă din tara, nu stau aici sa muncească pe 2 lei și sa fie umiliți.

 19. Observator says:

  Până nu demult (anul trecut la “debutul” pandemiei) era lipsă de personal medical. Aduceau și studenți de medicină prin spitale… Acuma dintr-o dată, sunt atât de mulți că își permit să îi concedieze?! Curios… 🤔

 20. Avram says:

  Da. Da. Foarte bine. Chiar foarte bine. Mortal de bine.

 21. Local

  Familie din Arad atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică. Soțul a sărit în ajutorul ei, însă a fost și el mușcat în repetate rânduri. Mai mult de atât, și cel de-al doilea câine a devenit agresiv. Bunicii au reușit să-și ia nepoțica în brațe și să ajungă în casă, baricadându-se într-o cameră de la parterul locuinței.

  Local

  O lună de... distanţă în relaţia arădenilor cu Primăria
  ARAD. În perioada 25 octombrie - 24 noiembrie, accesul contribuabililor în incinta Primăriei Municipiului Arad, precum și în sediile structurilor subordonate este permis doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea, trecerea prin Covid sau rezultatul negativ al unei testări recente, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1013 din 22 octombrie 2021. 1

  Local

  Îndemn la folosirea mijloacelor online de comunicare și a celor electronice de plată
  Recomandarea vine în contextul accesului restricţionat la sediul Direcţiei Venituri, determinat de pericolul infectării cu coronavirus.

  Local

  Vot pentru plafonarea curentului şi gazelor
  Deputaţii arădeni Sergiu Bîlcea şi Glad Varga anunţă că au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor.

  Local

  Europarlamentarul Vlad Botoș cere anchetă europeană privind știrile false
  Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19. 11

  Local

  Se licitează primul Fast Park! Vezi care este prețul de pornire pentru un loc de parcare
  Recons anunță preluarea cererilor pentru cele 112 locuri de parcare disponibile în Fast Park 3 din Micălaca. 3

  Local

  Acces doar cu certificat verde în Compania de Apă
  Şi accesul în Compania de Apă Arad va fi interzis celor care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut oficial prin boală. 7

  România

  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată 
  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată de Parlament. 1

  România

  Certificatul verde respins la limită, în  Senat
  Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.