aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
Recomandările specialiștilor cu privire la produsele de post. Ce este bine și ce nu să consumăm în această perioadă

Recomandările specialiștilor cu privire la produsele de post. Ce este bine și ce nu să consumăm în această perioadă

la 24 November 2022 12:09
1 Comentarii

Recomandările specialiștilor cu privire la produsele de post. Ce este bine și ce nu să consumăm în această perioadă

24 November 2022 12:09
În această perioadă, consumatorii caută alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, iar în acest context InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații utile despre numărul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr și cantitatea de sare din pateul de post.
În această perioadă, consumatorii caută alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, iar în acest context InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații utile despre numărul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr și cantitatea de sare din pateul de post.

Trimite articolul

X

Crenvurşti vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime – carne, lapte şi ouă, şi duc ideea de purificare a organismului în derizoriu.

Postul poate fi însă și o ocazie perfectă pentru a alege mâncăruri ușoare, mai sănătoase, mai curate. Nutriționiștii confirmă și ei că postul detoxifiază organismul. O cură cu rețete de post poate duce la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale, la creșterea concentrării și a nivelului de energie, la refacerea sistemului imunitar și la ușurarea digestiei. Secretul constă în echilibru și diversitate.

Este însă cert faptul că dacă produsele de origine animală sunt înlocuite cu un munte de cartofi prăjiți, o tonă de orez, paste și pâine, iar la supermarket se umple coșul de mâncăruri de post procesate (pateu, crenvurști, salam de post) pline de aditivi deloc sănătoși pentru kilograme în plus se vor aduna atenuând efectul sănătos al postului.

„Recomand pregătirea mâncărurilor de post la domiciliu din ingrediente proaspete. Există nenumărare surse de informare de unde cei interesați pot să se inspire, să găsescă rețete simple dar și mai complexe, însă sănătoase. La noi însă mâncăatul de post se cam rezumă la mămăligă, cartofi și câteva feluri de supe . De aceea mulți spun că nu pot sau le este greu să țină post. Există înlocuitori sănătoși și pentru smântână, pentru ouă și pentru brânzeturi”, ne-a spus dr. Cristian Chirilă- medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Produsele care imită gustul de carne sau lactate au ajuns să înlocuiască meniurile bogate în legume care umpleau mesele de post ale românilor. Astfel că, multe dintre alimentele promovate drept vegetale sunt de fapt pline de aditivi cu nume extrem de complicate și greu de pronunțat, care sunt foarte periculoși. Pe lista alimentelor nerecomandate, pline de celebrele E-uri, grăsimi saturate, prea mult zahăr sau sare se numără şi margarina, maioneza, smântâna vegetală, halva.

„Trebuie să recunos că marea majoritate a alimentelor de post le cumpăr din magazin. Lipsa timpului, dar uneori și comoditate mă deterină să cumpăr pateu și tofu și alte preparate de acest fel cu toate că sunt conștientă de ingredientele și mai ales de aditivii folosiți”, ne-a spus Liliana R., o orădeancă care ține post.

Pe de altă parte trebuie avut în vedere și faptul că postul nu constă doar în înfrânarea poftelor. Postul este o faptă de virtute, întărire a voinței, o formă de pocăință.

„În acest timp de pregătire pentru Crăciun la rugăciune, la post şi ajun se adaugă milostenia sau caritatea trupească şi sufletească. Atenţia noastră, și în acest an, să fie orientată şi îndreptată spre săraci. Săracii sunt primii şi cei mai aşteptaţi la masa Domnului”, spune preotul Olimpiu Todorean.

Aplicație care ne spune E-urile

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.

Astfel, din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală): 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13: -2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri; 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri; 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri; -2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri; 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri și 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri.

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel: 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanu (E407); 43.59% dintre produsele studiate au avut în compoziție ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din componență monoglutamatul de sodiu (E621); 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330).

Informațiile de pe etichetele produselor sunt foarte importante. „Scrie atât de mic de nici nu vezi. Abia acasă îţi dai seama că mai are şi ce nu trebuie”, spune un client. Tocmai de aceea s-a inventat o aplicație care ne ajută să descifrăm informațiile de pe etichete.

„Ni se explică câţi aditivi sunt. Aditivii, fiecare, ni se explică ce face acel aditiv, ca să înţelegem ce se întâmplă, putem să stabilim anumite alimente care ne plac sau nu ne plac o anumită cantitate de zahăr, o anumită cantitate de sare, anumite E-uri”, explică președintele asociației pentru protecția consumatorului InfoCons, Sorin Mierlea.

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare. Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la: ingredientele din produsul scanat, numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită, numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat, valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii), calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă).

Aplicația permite și personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum:număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.

Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite. Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat, poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons.

Sursa: Bihon.ro

 

Trimite articolul

X
Taguri:
medic ,
preot ,
produse de post ,
recomandari ,
specialisti
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. specialist says:
    November 24, 2022 at 5:50 pm

    Alti specialisti – specialisti pentru orice. Nu mai poti sa te misti prin tara asta ca sigur calci pe un specialist…

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Înalt oficial european după ce a stat la coadă în vama cu Ungaria, în contextul aderării României la Schengen: „Nu e acceptabil”
    2
    Tragedie în lumea medicală din Arad: dr. Victor Neamţiu a încetat din viaţă
    3
    10.000 de euro amendă pentru o sală de fitness care a postat pe Facebook video cu bătaia dintre doi clienți
    4
    La mare, la noi, în Mamaia Nord, noua perlă a litoralului: plaje late, meduze, blocuri de sticlă și „zmeurică”
    5
    Vezi cine sunt poliţiştii din Arad care primeau şpagă pentru permise
    6
    Patru polițiști și un instructor auto, reținuți pentru 24 de ore în urma descinderilor de la „Permise”
    7
    Răsturnare de situație la UTA!
    8
    Polițist băut, implicat într-un accident în zona Vârfurile
    9
    O a treia victimă a accidentului de pe Arad-Șiria a murit la spital
    10
    Doi morți și 6 răniți în accidentul de pe Arad-Șiria

    România

    VIDEO
    O soferiță din Timiș a pierdut controlul volanului și a lovit mai mulți pietoni
    Accident de circulație, joi, la Gătaia, județul Timiș. Cinci persoane au ajuns la spital după ce o șoferiță a lovit mai mulți pietoni. Polițiștii au deschis un dosar penal.

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 28-09-2023 sunt următoarele:

    Mapamond

    FOTO
    UPDATE. Dublu atac armat la Rotterdam: Cel puţin două persoane ucise
    Cel puţin două persoane au fost ucise, iar o adolescentă este în stare gravă într-un dublu atac armat în oraşul olandez Rotterdam comis de un bărbat de 32 de ani, student la Universitatea Erasmus, a declarat poliţia olandeză, relatează Reuters şi AFP.

    Mapamond

    Vladimir Putin decretează 30 septembrie drept „Ziua reunificării” cu regiunile anexate în Ucraina
    Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca "Ziua reunificării" cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an, potrivit EFE.

    Mapamond

    A murit actorul Michael Gambon, cunoscut pentru rolul profesorului Dumbledore din filmele „Harry Potter"
    Actorul Michael Gambon a murit joi, la spital. Era cunoscut publicului din întreaga lume datorită interpretării rolului profesorului Albus Dumbledore în franciza de filme „Harry Potter”. Avea 82 de ani.

    Local

    FOTO
    Doi copii din Arad, la concursul Little Princess & Prince World 2023
    Ysabela Dărău şi Vladimir Tat au plecat, săptămâna aceasta, în Turcia, unde vor reprezenta România în finala internațională a competiţiei.

    Local

    Francezul de 62 de ani a sărit din mașină după ce s-a certat cu iubita, o bulgăroaică de 38 de ani
    Incidentul șocant petrecut pe autostrada dintre Arad și Nădlac, unde un bărbat de 62 de ani a sărit dintr-o mașină, a pornit de la o ceartă în cuplul format din francezul de 62 de ani și o bulgăroaică de 38. 1

    Local

    Weekendul următor vine cu Festivalul Vinului
    Ediţia din acest an a evenimentului va avea loc în perioada 6-8 octombrie, în Piaţa Avram Iancu. 5

    Local

    Internată la psihiatrie după ce s-a scăldat în Lacul Pădurice
    O femeie de 26 de ani a fost scoasă de polițiștii locali din lacul de la Pădurice, unde a intrat să facă o baie, și a fost dusă la psihiatrie. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.