aradon.ro Web analytics


Reguli în şcoli? Un document publicat şi retras, arată noua ordine: 15 elevi şi ore de 30 de minute

Reguli în şcoli? Un document publicat şi retras, arată noua ordine: 15 elevi şi ore de 30 de minute

Foto: Freepik.com
Reactualizat la:
O propunere a INSP a fost publicată pe pagina instituţiei, dar mai apoi a fost retrasă şi Ministerul Sănătăţii a precizat că încă nu s-au aprobat noile reguli. Totuşi, ce planuri au autorităţile? Potrivit documentului publicat şi restras, 1 oră va avea cel mult 30 de minute şi se va studia prin rotaţie.
O propunere a INSP a fost publicată pe pagina instituţiei, dar mai apoi a fost retrasă şi Ministerul Sănătăţii a precizat că încă nu s-au aprobat noile reguli. Totuşi, ce planuri au autorităţile? Potrivit documentului publicat şi restras, 1 oră va avea cel mult 30 de minute şi se va studia prin rotaţie.

INSP a publicat o serie de recomandări pentru reluarea activităților din școli, din toamnă, în contextul epidemiei. La ore ar urma să participe maximum 15 elevi, iar ceilalți ar trebui să studieze online. Durata unei ore va fi de cel mult 30 de minute, conform ghidului.

4 mp per elev

Ghidul INSP a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar ulterior a fost retras. „În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creşterea numarului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă. Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, daca spatiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre 2 pupitre ocupate”, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Numărul de ore petrecute de elevi la școala ar trebui să fie limitat.

„Recomandăm un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor; Participarea alternativă a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa on line a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală ( de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev) ; Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber : în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea scolii)”, potrivit sursei citate.

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie, care necesită mişcare şi/sau interacțiune strânsă între elevi, nu trebuie organizate.

„Elevii nu se vor muta din clasa de bază in laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe inregistrări video”, potrivit sursei arătate anterior. Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activități care presupun participarea simultana a unui număr mai mare de trei elevi.

Recomandări şi pentru sport

De asemenea, ghidul cuprinde și recomandări pentru orele de educație fizică.

„Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă. La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfăşura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli: i. Fotbalse va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp şi un portar) şi doar portarul (care va purta obligatoriu mănuşi) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingei în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; Mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat. ii. Baschet fiecare elev va avea mingea proprie şi va arunca la coș, pe rând, păstrând spații suficient de mari față de colegii lui. Dupa terminarea orei de educatie fizica, mingiile utilizate vor fi colectate intr-un sac special destinat, şi vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (şi care urmează a fi şi el dezinfectat şi pregătit pentru utilizarea ulterioară). Pentru desfăşurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu îşi atinga fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, pastrand un comportament civilizat. La finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă și pun timp de 20 secunde”, arată documentul citat.

Decalaj la începerea orelor

Orele de intrare în școală vor fi decalate, astfel încât să fie evitate aglomerările.

„Ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală. (de ex, decalaj de 15-20 de minute) ; în consecință şi intrarea in pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurilor sanitare”, potrivit INSP.

La nivelul fiecărei școli va fi desemnat un reprezentant caee să coordoneze activitățile de prevenire a infecției COVID-19.

În urma apariției în spațiul public a acestui set de propuneri, Ministerul Sănătății (MS) a precizat că, „în prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19”.

SURSA: MEDIAFAX

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Chris says:

  Jeguri liberale, ar trebui alungati cu pietre din tara, va bateti joc de copii cu virusul fals…

 2. Arad says:

  Un articol demn de invidiat. Se presupune ca jurnalistii au facultatea de jurnalism, sunt doxa in limba si gramatica limbii romane. Ei as… mai sunt si unii care au venit direct de la lopata. Articolul acesta va deveni viral pe retelele de socializare datorita jurnalistului/jurnalistei care ia Premiul I la Limba si literatura Romana. O capodopera de baiat/fata care a reusit sa reinventeze ORA. Citez din titlu: “1 oră va avea cel mult 30 de minute “. Bravos. Si fizica cuantica e la pamant acum. Deci, sa ne intelegem: 1 ora are 30 minute. Paniemayu cetateni? Puteati gasi sinonime relative (ah am uitat ca sunteti doar gazetarasi si nu stiti din astea). Perioadele de studiu vor fi de 30 minute fata de 1 ora …era mai simplu. Lasati-ma cu “se subintelege”…datorita promovarii prostiei de unii ca voi si a idiotilor, tara asta e plina de analfabeti.

 3. Local

  Se fac înscrieri pentru cursul de surori de Cruce Roşie
  ARAD. Filiala judeţeană de Cruce Roşie începe înscrierile pentru „şcolarizare Surori de Cruce Rosie prin curs cu durata de un an”. Cursul se desfăşoara pe 2 module: teorie/ predare (4 luni) şi practică (3 luni). 1

  Local

  COVID creşte interesul arădenilor pentru vaccinul gripal
  În contextul pandemiei de coronavirus, oamenii sunt mai dornici decât în alţi ani să se vaccineze.

  Local

  Anchete pe vizele de flotant emise în judeţ
  Prefectura şi Consiliul Judeţean Arad verifică unele sesizări conform cărora au fost acordate vize de flotant fără respectarea legislaţiei în Felnac, Moneasa sau Păuliş. 1

  UT Arad

  Călin Popescu a semnat pe trei ani cu UTA!
  După cum bine se știe, UTA este, în continuare, în căutare de jucători. În special de tinere talente, deși politica clubului era alta, până nu demult, în sensul că erau promovați cei din propria pepinieră, însă sosirea lui Laszlo Balint la echipă a schimbat puțin lucrurile.

  Advertorial

  Iustin Cionca: „Încep lucrări la rețeaua de gaz, de apă și canalizare, în tot județul!” (P)
  Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și candidat din partea Partidului Național Liberal pentru un nou mandat, la alegerile din data de 27 septembrie, explică marile investiții în rețeaua de gaz, de apă și canal, care se derulează începând cu anul viitor, în județul Arad!

  Advertorial

  Marin Lupaș, candidatul cu cea mai multă experiență în administrația locală (P)
  În afara primarului-interimar, Marin Lupaș (PRO România) este singurul candidat la Primăria Municipiului Arad cu experiență în administrația locală. Ceilalți sunt fie parlamentari (PSD, USR), fie directori de deconcentrate actuali (UDMR) sau foști (Partidul Republican) sau în cel mai bun caz pastor (PMP).

  Local

  Absolvenții de nota 10, premiați financiar de Ministerul Educației
  Joi seara, după ora 20, Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat că i-a răsplătit financiar pe absolvenții arădeni care au avut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. 3

  Local

  Raze de toamnă în „Pădurice”
  E plin Parcul Pădurice imediat după ora 14, când elevii care ies de la şcoală simt nevoia să se odihnească preţ de câteva minute sau zeci de minute, înainte de a se îndrepta spra casă. 5

  Local

  Sancțiuni pentru străzile sparte ale Aradului
  Săpăturile efectuate în ultima vreme, atât în centrul Aradului, cât și în cartiere, au lăsat în urmă trotuare sparte și carosabil nerefăcut. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.