aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
Reguli în şcoli? Un document publicat şi retras, arată noua ordine: 15 elevi şi ore de 30 de minute

Reguli în şcoli? Un document publicat şi retras, arată noua ordine: 15 elevi şi ore de 30 de minute

la 17 June 2020 12:08
2 Comentarii

Reguli în şcoli? Un document publicat şi retras, arată noua ordine: 15 elevi şi ore de 30 de minute

Foto: Freepik.com
17 June 2020 12:08
O propunere a INSP a fost publicată pe pagina instituţiei, dar mai apoi a fost retrasă şi Ministerul Sănătăţii a precizat că încă nu s-au aprobat noile reguli. Totuşi, ce planuri au autorităţile? Potrivit documentului publicat şi restras, 1 oră va avea cel mult 30 de minute şi se va studia prin rotaţie.
O propunere a INSP a fost publicată pe pagina instituţiei, dar mai apoi a fost retrasă şi Ministerul Sănătăţii a precizat că încă nu s-au aprobat noile reguli. Totuşi, ce planuri au autorităţile? Potrivit documentului publicat şi restras, 1 oră va avea cel mult 30 de minute şi se va studia prin rotaţie.

Trimite articolul

X

INSP a publicat o serie de recomandări pentru reluarea activităților din școli, din toamnă, în contextul epidemiei. La ore ar urma să participe maximum 15 elevi, iar ceilalți ar trebui să studieze online. Durata unei ore va fi de cel mult 30 de minute, conform ghidului.

4 mp per elev

Ghidul INSP a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar ulterior a fost retras. „În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creşterea numarului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă. Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, daca spatiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre 2 pupitre ocupate”, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Numărul de ore petrecute de elevi la școala ar trebui să fie limitat.

„Recomandăm un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor; Participarea alternativă a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa on line a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală ( de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev) ; Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber : în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea scolii)”, potrivit sursei citate.

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie, care necesită mişcare şi/sau interacțiune strânsă între elevi, nu trebuie organizate.

„Elevii nu se vor muta din clasa de bază in laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe inregistrări video”, potrivit sursei arătate anterior. Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activități care presupun participarea simultana a unui număr mai mare de trei elevi.

Recomandări şi pentru sport

De asemenea, ghidul cuprinde și recomandări pentru orele de educație fizică.

„Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă. La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfăşura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli: i. Fotbal– se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp şi un portar) şi doar portarul (care va purta obligatoriu mănuşi) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingei în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; Mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat. ii. Baschet – fiecare elev va avea mingea proprie şi va arunca la coș, pe rând, păstrând spații suficient de mari față de colegii lui. Dupa terminarea orei de educatie fizica, mingiile utilizate vor fi colectate intr-un sac special destinat, şi vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (şi care urmează a fi şi el dezinfectat şi pregătit pentru utilizarea ulterioară). Pentru desfăşurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu îşi atinga fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, pastrand un comportament civilizat. La finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 secunde”, arată documentul citat.

Decalaj la începerea orelor

Orele de intrare în școală vor fi decalate, astfel încât să fie evitate aglomerările.

„Ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală. (de ex, decalaj de 15-20 de minute) ; în consecință şi intrarea in pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurilor sanitare”, potrivit INSP.

La nivelul fiecărei școli va fi desemnat un reprezentant caee să coordoneze activitățile de prevenire a infecției COVID-19.

În urma apariției în spațiul public a acestui set de propuneri, Ministerul Sănătății (MS) a precizat că, „în prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19”.

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
autoritati ,
document ,
ministerul sanatatii ,
noi reguli ,
publicat ,
reguli ,
retras ,
scoli
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Chris says:
    June 17, 2020 at 2:20 pm

    Jeguri liberale, ar trebui alungati cu pietre din tara, va bateti joc de copii cu virusul fals…

    Reply
  2. Arad says:
    June 17, 2020 at 9:50 pm

    Un articol demn de invidiat. Se presupune ca jurnalistii au facultatea de jurnalism, sunt doxa in limba si gramatica limbii romane. Ei as… mai sunt si unii care au venit direct de la lopata. Articolul acesta va deveni viral pe retelele de socializare datorita jurnalistului/jurnalistei care ia Premiul I la Limba si literatura Romana. O capodopera de baiat/fata care a reusit sa reinventeze ORA. Citez din titlu: “1 oră va avea cel mult 30 de minute “. Bravos. Si fizica cuantica e la pamant acum. Deci, sa ne intelegem: 1 ora are 30 minute. Paniemayu cetateni? Puteati gasi sinonime relative (ah am uitat ca sunteti doar gazetarasi si nu stiti din astea). Perioadele de studiu vor fi de 30 minute fata de 1 ora …era mai simplu. Lasati-ma cu “se subintelege”…datorita promovarii prostiei de unii ca voi si a idiotilor, tara asta e plina de analfabeti.

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    5
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    6
    Crişan, executat de sârbi?
    7
    Bărbatul găsit mort în apartament, pe Cocorilor, era unul dintre „locotenenții” lui Uțu Rohozneanu
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Cutremur cu magnitudinea de 5.2, lângă Arad
    10
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad

    România

    Executivul va aproba, joi, un memorandum privind salarizarea profesorului debutant
    Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

    Mapamond

    Erdogan i-a sunat pe Zelenski şi Putin, separat, pentru a le propune crearea unei comisii internaţionale de anchetă, privind cazul distrugerii barajului Nova Kahovka
    Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a propus miercuri preşedinţilor Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, crearea unei comisii internaţionale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, relatează France Presse. 1

    Mapamond

    Minele, mai periculoase ca oricând, după distrugerea barajului de la Kahovka, în sudul Ucrainei
    Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a tras un semnal de alarmă miercuri asupra efectelor catastrofale ale dispersării minelor după distrugerea barajului de la Kahovka, în sudul Ucrainei, ceea ce pune în pericol atât civilii din zonă, cât şi echipele de salvare, relatează France Presse.

    Mapamond

    Lukașenko o grațiază pe rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului Roman Protasevici
    Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului belarus de opoziţie Roman Protasevici, a fost graţiată de preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi predată Rusiei miercuri, la o lună după ce a fost condamnată la şase ani de închisoare, transmite agenţia EFE.

    Mapamond

    Intervenţia chirurgicală la care a fost supus Papa Francisc a durat trei ore şi s-a desfăşurat „fără complicaţii”, anunță Vaticanul
    Papa Francisc a suferit miercuri o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii, a precizat Vaticanul într-un comunicat, potrivit Reuters şi DPA.

    România

    Doctoriță din Oradea, condamnată la închisoare cu suspendare și amendată cu 20.000 lei. Ar fi luat 272 de șpăgi
    Doctorița Emilia Mariana Cun, fostă angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă, a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata unei amenzi penale de 20.000 de lei. 2

    Local

    Femeie de 84 de ani, dată dispărută
    Cei care dețin informații sunt rugați să sune la 112 sau să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție.

    Local

    Igienizare în zona Mărului, pe strada Sabinelor
    ARAD. În dimineața de zilei de miercuri, polițiștii locali cu atribuții de ordine publică din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au desfășurat o acțiune de salubrizare a zonei situate la capătul străzii Sabinelor, locație utilizată ca refugiu de persoane cu domiciliul în alte județe din țară, lipsite de locuință stabilă.

    Local

    Şase ore de restricţii rutiere pe Podul Decebal
    Joi, 8 iunie, în intervalul orar 10:00 – 16:00, traficul rutier va fi restricționat pe Podul Decebal, alternativ, pe câte un sens – informează Primăria.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.