aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
România, în top la mașinile cu kilometri "măsluiți"

România, în top la mașinile cu kilometri "măsluiți"

De Alin Gherasim
la 27 November 2022 19:12 Reactualizat la: 27 November 2022 20:03

România, în top la mașinile cu kilometri "măsluiți"

27 November 2022 19:12 Reactualizat la: 27 November 2022 20:03
Un studiu al carVertical indică faptul că România se află în topul ţărilor europene în care maşinile second-hand sunt „machiate” înainte de vânzare.
Scris de Alin Gherasim - Un studiu al carVertical indică faptul că România se află în topul ţărilor europene în care maşinile second-hand sunt „machiate” înainte de vânzare.

Trimite articolul

X

BUCUREŞTI. carVertical a lansat în România “Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, care analizează tranzacţiile cu maşini rulate din Europa şi face un clasament al celor mai transparente pieţe auto second-hand.

Potrivit raportului, România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări care au fost analizate în acest studiu carVertical şi are una dintre cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa. Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 kilometri). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul dar, pe baza înregistrărilor false, poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor.

Mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%), iar peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%). Majoritatea ţărilor care oferă mai puţină transparenţă au o medie scăzută a valorii daunelor şi România nu face excepţie, ocupând locul 4 în clasament cu 2,938 euro.

În schimb, România se prezintă mai bine la vârsta parcului auto second-hand. Maşinile rulate au o vechime puţin mai mare de 9 ani (9,19 ani), ocupând locul 9 din 23 în clasamentul pieţelor auto europene analizate de Indexul de Transparenţă a pieţei auto.

Cea mai puţin transparentă piaţă a maşinilor second-hand se află în Letonia, cu un scor al indicelui de transparenţă de -142,7 puncte. Aici, aproximativ un sfert (23,6% %) dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie este de aproape 47,500 km. Clasamentul este urmat de Ucraina ( minus 141,9 puncte), Lituania (minus 108,4 puncte) şi România ( minus 100,8 puncte).

Ucraina este campioana importurilor de maşini – peste 80% dintre vehiculele din această ţară ajung din străinătate. Letonia (75,5%), România (67,2%) şi Lituania (75,3%) nu sunt nici ele foarte mult în urmă. Multe maşini din Europa de Vest vin deteriorate, pentru ca mai apoi să fie reparate şi vândute ca noi. De aceea procentul de maşini avariate în Europa de Est este foarte mare. În Lituania, 59% dintre vehicule sunt avariate, în Letonia – 57,5%, iar în Ucraina – 46,7%.

“Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor. O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale”, explică Matas Buzelis, Head of Communication carVertical.

Conform analizei realizate de carVertical, piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

Primul loc îl ocupă Marea Britanie, cu cel mai mare indice al transparenţei, de 126 de puncte. Dintre maşinile verificate prin intermediul platformei carVertical, 14,5% aveau kilometrajul dat înapoi şi doar 21% dintre acestea au suferit avarii la un moment dat. Totodată, Marea Britanie are şi cel mai mic procentaj de maşini importate – 10,7%.

Germania ocupă locul doi, cu un indice de transparenţă de 96,8, fiind urmată îndeaproape de Italia (90,8) şi Franţa (79,9). În Franţa sunt aplicate cele mai mari amenzi pentru fraudarea odometrului – de zece ori mai mari decât în celelalte ţări vestice. Acest lucru are ca rezultat un număr mai mic de maşini second-hand cu kilometraje date înapoi – 9,6%.

Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto realizat de către carVertical. Deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, aceste ţări au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

Dacă în Croaţia, procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%).

În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni. Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii:

-Procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi;

-Valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru;

-Procentajul maşinilor avariate;

-Media valorii daunelor;

-Procentajul de maşini second-hand importate;

-Vârsta medie a maşinilor verificate.

Belgia ocupă locul unu pentru cel mai mic procent al maşinilor cu odometrul modificat – 9,01%. Raportat la valoarea medie a kilometrajului dat înapoi, Marea Britanie conduce clasamentul cu 29,555 km, unde au loc şi cele mai puţine importuri (10,73%). Din punct de vedere al procentului maşinilor avariate, Italia este cea mai puţin afectată – 16,62%, iar valoarea medie a daunelor se resimte cel mai puţin în Ungaria (2,638 euro), se precizează în comunicat.

Trimite articolul

X
Taguri:
autovehicule ,
import ,
index de transparenta ,
kilometraj ,
kilometrii modificati ,
masini ,
masini avariate ,
masini rulate ,
parc auto ,
Piaţa Auto ,
romania ,
studiu ,
top ,
top tari europene
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    4
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    5
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    România

    Ordinul de ministru privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, publicat în Monitorul Oficial
    Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a celei de Bacalaureat în anul şcolar 2022-2023 a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

    Local

    Se pregătesc marile șantiere din municipiu
    Aradul își pregătește șantierele pentru a demara o serie de lucrări care au obținut finanțări. 1

    UT Arad

    UTA, „fugărită” de pe terenul de la ICRTI
    Vremea potrivnică fotbalului l-a împins pe Laszlo Balint să antreneze echipa pe „Motorul”. 1

    Local

    Se vinde Hanul de la Răscruce!
    Aproape 3 milioane de euro cer proprietarii Hanului de la Răscruce pentru hotelul de pe DN 7.

    ARADON Sport local

    Viitorul schimbă liniile în Liga 4

    ARADON opinii

    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”
    La Arad, însă, electroșocurile nu se fac după blocurile gri, ca în celebra piesă a celor de la BUG Mafia. Nu, la noi e mai central, așa, în sensul giratoriu de la Intim, și ca să fim peste toți și toate, chiar în incinta unei instituții publice. Și purtătorul de electroșocuri și spray paralizant nu e vreun cetățean nemulțumit de serviciile oferite de funcționarii instituției. Nu, mânuitorul de obiecte mai mult sau mai puțin periculoase este chiar directorul economic al instituției, plătit pe bani mulți, ca să se dea în stambă la locul de muncă.

    România

    Poliția a deschis dosar penal pentru înșelăciune după avalanșa de la Cabana Capra. Turiștii ar fi folosit un drum închis pentru a ajunge la cabană
    Polițiștii au deschis un dosar penal pentru înșelăciune după ce mai mulți turiști au rămas blocați sâmbătă seara la Cabana Capra din Munții Făgăraș, în urma unei avalanșe. 1

    Local

    Dani Bănăţeanu se disculpă: „nu am dat bani”
    ARAD. În urma apariţiei materialului „Lăutarul Dani Bănăţeanu, unul dintre cei care au dat bani pentru funcţii”, cântăreţul a reacţionat şi spune că el nu a dat bani.

    Advertorial

    ADVERTORIAL
    România trebuie să accelereze sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul său european
    Al șaptelea Consiliu de Asociere UE - Republica Moldova are loc astăzi la Bruxelles, fiind primul de la acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în vara anului trecut.  2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.