aradon.ro Web analytics

Se înființează Agenția de Achiziții Publice Timișoara. Dominic Fritz cere reforma totală a sistemului de achiziții locale

Reactualizat la:

Se înființează Agenția de Achiziții Publice Timișoara. Dominic Fritz cere reforma totală a sistemului de achiziții locale

Foto: Facebook
Reactualizat la:
Toate achizițiile publice făcute de Primăria Timișoara și de instituțiile din subordine vor fi centralizate de Agenția de Achiziții Publice Timișoara (UCA), o structură nouă care va funcționa ca o societate comercială și care va avea sediul în clădirea Incuboxx. Aceasta va avea cinci sau șase angajați și apare în urma unui protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice.
Toate achizițiile publice făcute de Primăria Timișoara și de instituțiile din subordine vor fi centralizate de Agenția de Achiziții Publice Timișoara (UCA), o structură nouă care va funcționa ca o societate comercială și care va avea sediul în clădirea Incuboxx. Aceasta va avea cinci sau șase angajați și apare în urma unui protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

TIMIȘOARA. Potrivit Tion.ro, primăria Timișoara pune în consultare publică un proiect de hotărâre „privind înființarea unei unități de achiziții publice centralizate în municipiul Timișoara sub forma unei societăți comerciale cu răspundere limitată, cu denumirea Agenția de Achiziții Publice Timișoara S.R.L.”. Va funcționa ca unitate de achiziții centralizate (UCA), conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice și va fi, de fapt, o societate comercială cu răspundere limitată.

Reprezentanții PMT susțin că municipalitatea a fost selectată de Agenția Națională a Achizițiilor Publice pentru a participa la un proiect pilot.

„Anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziția de bunuri și servicii se ridică la circa 300 de milioane de lei. 60% din aceste achiziții se derulează de mai multe entități din subordinea CLT. Estimările echipei de proiect arată că în cazul achizițiilor centralizate la o singură entitate, economiile la bugetul local ar fi între 18 și 27 milioane de lei/ anual, într-un scenariu minimal”, transmite Serviciul Comunicare din cadrul Primăriei Timișoara.

Potrivit aceleiași surse, costul operării agenției este estimat la aproximativ 1,5 milioane de lei în primul an de funcționare, urmând să ajungă la 3 milioane de lei în anul al patrulea de la înființare. În primii trei ani finanțarea va veni de la bugetul local, prin aprobări date de consiliul local, sub formă de majorare a capitalului social.

Fiecare instituție care va face parte din UCA va plăti o taxă procentuală aplicată la valoarea achizițiilor derulate, pentru plata serviciilor externalizate. Iar susținerea de la consiliul local va scădea gradual, pe măsură ce tot mai multe instituții își vor derula procesele de achiziție prin agenție. Calculul celor din PMT spune că, în al patrulea an de funcționare, noua structură se va autofinanța în întregime.

Fritz: Vorbim de reformarea din temelii a sistemului de achiziții publice local

„Noul mod de lucru va genera economii semnificative la bugetul local, de ordinul zecilor milioane de lei. Cum se vor derula achizițiile publice? O singură entitate – noua Agenție – cu personal specializat în achiziții publice va organiza procedurile pentru toate cele 13 instituții: caiete de sarcini mai bine întocmite, criterii de atribuire mai clare și stricte pentru a ne asigura de calitatea produselor și serviciilor cumpărate, conformitate cu legislația pentru a reduce întârzierile. În următorii ani, vorbim practic de reformarea din temelii a sistemului de achiziții publice local”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Principalii „clienți” ai Agenției de Achiziții Publice Timișoara vor fi: Municipiul Timișoara, Direcția Fiscală, Serviciul Public de Administrare a Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în sectorul Automotive, Sport Club Municipal Timișoara, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Serviciul Public Creșe, Centrul de Proiecte, Casa de Cultură, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul de Stat German, Filarmonica Banatul, Serviciul Public Asistență Medicală Școlară.

Categoriile de achiziții care vor fi incluse în actul de înființare a Agenției se referă la cheltuieli de funcționare a acestor entități: tehnologia informației, managementul clădirilor de birou/facilităților, servicii profesionale, energie, management birou. Adică achiziții de pixuri, de calculatoare, de servicii de consultanță și altele.

Potrivit reprezentanților primăriei, Agenția va avea cinci sau șase angajați, în prima fază, dar dacă numărul utilizatorilor va crește vor fi angajați mai mulți oameni.

Pentru ca noua structură să fie înființată, consiliul local trebuie să aprobe înființarea UCA, structură care va avea sediul social în clădirea Incuboxx de pe Calea Circumvalațiunii, unde vor fi închiriate de la primărie două birouri – 105 și 106 – în suprafață de 108,16 mp. Chiria va fi de 5 euro/mp/lună timp de cinci ani.

Conform proiectului de hotărâre care va ajunge pe mesele consilierilor locali, UCA va fi condusă de asociatul unic, Municipiul Timișoara, prin Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Agebția va avea trei administratori, numiți de asociatul unic, împuterniciți conform Actului constitutiv.

Printr-o altă hotărâre de consiliu local se va numi un administrator provizoriu, care va avea un mandat de patru luni. Organigrama UCA nu poate fi văzută încă, pentru că proiectul de hotărâre urcat pe site-ul primăriei nu are toate „fișierele atașate”. Nu a fost anunțată nici data dezbaterii publice, în cazul în care aceasta va avea loc, deși primăria transmite că proiectul intră în consultare publică.

Oficialii municipalității spun că sunt ajutați în implementarea proiectului de expertiza celor de la Banca Europeană pentru Investiții, Consorțiul Ernst&Young, Agenția Federală pentru Achiziții Publice din Austria și Ramboll Europa de Sud-Est.

SURSA: TION.RO

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Inca o agentie in care sa fie angajati sa taie frunze la caini si sa ia salarii grase protejatii si neamurile politicului

 2. Gigi says:

  Bravo nea Fritz! … ti as fi si mai recunoscator daca ai mai aduce vreo 500 de mii frati de ai tai… sa i plantam prin administratie.. poate am scapa de ciuma care ne acopera de vreo 30de ani incoace… si am duce nivelul de trai din tara asta mai aproape de cel din tara din care vii matale.

 3. Mocofan-club says:

  Păi trebuia să intre Bunul Dumnezeu pe fir și timișorenii, prin voturile lor, ca să ni-l dea pe acest fritz, ca un exemplu de seriozitate, corectitudine și clar viziune!

 4. teddy-eddy says:

  Am înte les că ș-a schimbat numele în Dominic Frig ??????? au e doar un zvon ? Acum vreo 60 sde ani când eram locatar al Căminului studenâesc … parcă 11, al Electrotehnicii … era cald, apă caldă la chiuvetele din camere (2 studenți), la dușurile din băi …

  • Unul oarecare says:

   Aia a fost in timpul regimului comunist.Acuma magigianul DONIMIC FRIG are grija de sanatatea locuitorilor orasului.Va dati seama in apartament cald iesi afara in frig si gata ai luat o raceala,si apa calda daca de speli cu ea virusi se simt bine si nu pleaca dar de apa rece fug asa ca maestrul are grija de sanatatea locuitorilor

   • TEO says:

    Poate să ai ceva dreptate. Personal, cred că e mI convenabil să risc o gripă de la calorifer sau apa caldă. Am riscat acum vreo 20 de ani montându-mi o microcentrală Și încă mai trăiesc

 5. Mapamond

  Un român a fost prima persoană amendată la Roma pentru lipsa certificatului verde obligatoriu
  Prima amendă dată la Roma pentru lipsa certificatului verde obligatoriu în mijloacele de transport a fost dată unui român. Bărbatul de 50 de ani a fost prins într-un autobuz fără permisul verde şi a spus că intenţiona să se vaccineze.

  Local

  Spitalul Județean are un nou director medical, după demisia Lenuței Timiș
  Cătălin Hreniuc, șeful secției de neurologie, îi urmează acesteia în funcție. Numirea s-a făcut pentru șase luni.

  Local

  Control pe colectarea deșeurilor nepericuloase în Arad. Au fost găsite 86 kg de baterii uzate ce conțin plumb
  De asemenea, la societatea comercială la care a fost efectuat controlul în urma căruia au fost găsite 86 kg de baterii uzate, se ardeau cabluri electrice. 

  ARADON Sport local

  Haţegan, delegare de top în Champions League!

  ARADON Sport local

  Fotbal – Liga 3, etapa 15
  Rezultate: CSC Dumbrăviţa – Lunca Teuz Cermei 1-0, Progresul Pecica – CSC Ghiroda 0-3, Avântul Periam – Şoimii Lipova 1-2, Frontiera Curtici – Pobeda Star Bîşnov 1-2, Crişul Chişineu Criş – a stat.

  ARADON Sport local

  Șoimii Șimand și-a consolidat locul secund după turneul doi
  Formația arădeană a câștigat două meciuri și a pierdut la două goluri cu liderul neînvins.

  Local

  Cel de-al doilea tânăr bănuit de comiterea crimei de la Șagu, prins de polițiști
  Inspectoratul de Poliție Județean Arad anunță că duminică seara, polițiștii l-au depistat pe raza localității Gelu, județul Timiș, pe bărbatul de 29 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de omor. 1

  ARADON Sport local

  Dan Cuedan: „Eu îmi doresc să câștig play-out-ul”
  Antrenorul lui Piroș așteaptă întăriri în toate compartimentele pentru partea a doua a sezonului.

  UT Arad

  Haz de necaz după furăciunea cu FCSB
  Fostul mare arbitru român Adrian Porumboiu explică hoția de pe Arena Națională. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.