aradon.ro Web analytics

Șomajul tehnic, reintrodus până la finele anului

De Andreea Pintea

Șomajul tehnic, reintrodus până la finele anului

Guvernul a reintrodus măsura șomajului tehnic, până la 31 decembrie 2021, prin OUG nr. 111/2021.
Scris de Andreea Pintea - Guvernul a reintrodus măsura șomajului tehnic, până la 31 decembrie 2021, prin OUG nr. 111/2021.

ARAD. Compensarea de 75% din salariul de bază se va acorda în continuare angajaților trimiși în șomaj tehnic. Măsura a fost aplicată în prima parte a pandemiei, dar mai apoi în vară când numărul infectărilor scăzuse foarte mult și coronavirusul nu mai punea probleme, măsura a fost suspendată. Acum, însă, în contextul epidemiologic actual Guvernul a decis să reintroducă șomajul tehnic până la finalul anului 2021.

Cine beneficiază?

De șomajul tehnic vor putea beneficia: *salariații angajatorilor, pe perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, în contextul creşterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României; *salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Cum se calculează șomajul tehnic?

Indemnizația aferentă perioadei de șomaj tehnic se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată. De asemenea, șomajul tehnic se va plăti de către angajator din sumele încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar indemnizația este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, dar nu este supusă plății contribuției asiguratorii pentru muncă.

O situație specială este cea a celor care au mai multe contracte de muncă. În această speță se prevede că în cazul în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și cel puţin un contract este activ pe perioada menţionată, din care obţine venituri la nivelul indemnizaţiei prevăzute mai sus, acesta nu va putea beneficia de indemnizaţia respectivă. În schimb, dacă angajatul are mai multe contracte individuale de muncă şi toate sunt suspendate, acesta beneficiază de indemnizaţia aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Decontarea șomajului

Pentru a-și putea deconta costurile aferente șomajului tehnic, angajatorii vor depune la AJOFM în raza cărora îşi au sediul social o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie. Documentele se vor depune în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară, urmând ca plata indemnizaţiei să se facă în conturile deschise de angajatori la instituţiile de credit în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. Angajatorii vor plăti indemnizaţia salariaților în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea decontării sumelor.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. parere says:

  Si anul trecut o lunga perioada s-au aplicat astfel de masuri. Apoi vor veni multi, nu doar din opozitie, sa strige ca guvernul si Catu se tot imprumuta cu miliarde de euro si amaneteaza astfel viitorul copiilor nostri. Solutia ar fi sa se lase agentii economici sa functioneze fara restrictii cu riscurile de rigoare pentru a nu se cheltui sume uriase cu cei care sunt trimisi in somaj tehnic. Daca sunt zeci sau sute de mii de angajati inmultit cu subventia pe fiecare persoana si numarul de luni se poate estima suma respectiva. Ce-i drept aceste imprumuturi repetate se mai fac probabil pentru a acoperi si alte cheltuieli mai mult sau mai putin justificate in perioada de pandemie.

 2. Local

  Cifrele pandemiei: 254 de arădeni infectați cu SARS-CoV-2 au decedat în luna noiembrie
  Deși față de luna precedentă cazurile de Covid-19 s-au înjumătățit, numărul deceselor a rămas aproape neschimbat. 4

  Local

  Patinoarul, deschis începând de weekend-ul viitor
  Promisiunea îi aparţine primarului Călin Bibarţ, dar este condiţionată de condiţiile meteorologice. Accesul se poate face fără certificat verde, dar masca de protecţie e obligatorie.

  UT Arad

  UTA știe programul până la finalul anului
  ARAD. După ce am anunțat ziua meciului cu FC Botoșani, au apărut și datele de disputare a celorlalte jocuri din Liga I, până la finalul anului.

  Local

  Modernizarea Policlinicii CFR, la final
  Lucrările de recompartimentare şi modernizare a fostei Policlinici CFR au fost finalizate. 5

  Local

  Afacerişti chinezi la Consiliul Judeţean
  6

  Local

  A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Franța și Portugalia, în zona roșie, Spania, în zona galbenă
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, vineri, lista țărilor și teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. 8

  Local

  Bradul de Crăciun a ajuns în fața Primăriei!
  Iluminatul festiv al bradului de Crăciun va fi pornit, ca în fiecare an, pe data de 5 decembrie, la ora 19.00, când în fața Primăriei este așteptat și Moș Nicolae. 4

  Local

  Peste 4.500 de elevi arădeni fac ore online
  În săptămâna 6-10 decembrie 2021, peste 4.500 de elevi din județul Arad vor urma cursurile online.

  Local

  Liderii studenților din România se decid la Arad
  În acest weekend, studenții din 30 de universități din țară și-au dat întâlnire la Universitatea Aurel Vlaicu, cu scopul de a-și alege viitoarea conducere. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.