aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
Specie nouă de dinozaur descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

Specie nouă de dinozaur descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

la 24 November 2022 16:36

Specie nouă de dinozaur descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

Foto: Facebook/Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului
24 November 2022 16:36
O nouă specie de dinozaur, Transylvanosaurus platycephalus, „Reptila cu cap turtit din Transilvania”, descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului de o echipă internaţională de cercetători.
O nouă specie de dinozaur, Transylvanosaurus platycephalus, „Reptila cu cap turtit din Transilvania”, descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului de o echipă internaţională de cercetători.

Trimite articolul

X

O echipă internaţională de paleontologi, condusă de Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen, din care fac parte conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, Dylan Bastiaans de la Universitatea din Zürich şi cercetătorul independent Mihai Dumbravă din Dorset, a descoperit o nouă specie de dinozaur care a trăit pe actualul teritoriu al Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Acest dinozaur erbivor, numit Transylvanosaurus platycephalus după zona în care au fost găsite fosilele, a trăit în urmă cu aproximativ 70 milioane de ani, precizează echipa condusă de paleontologul Felix Augustin de la Universitatea din Tübingen. Descoperirea a fost publicată recent în revista Journal of Vertebrate Paleontology, informează Universitatea din Bucureşti.

Numele lui Transylvanosaurus platycephalus înseamnă literalmente „reptilă cu cap turtit (plat) din Transilvania”.

Oasele descoperite, părţi din craniul lui Transylvanosaurus, oferă o perspectivă nouă asupra evoluţiei faunelor europene cu puţin timp înainte de dispariţia dinozaurilor, în urmă cu 66 milioane de ani. Această specie de dinozaur, necunoscută anterior, avea o lungime de aproximativ doi metri, mergea pe două picioare şi aparţinea familiei Rhabdodontidae. Corpul noului dinozaur era de mici dimensiuni, la fel ca şi în cazul altor dinozauri descoperiţi pe teritoriul Ţării Haţegului, cunoscuţi deja sub numele de „dinozauri pitici”.

„Resursele limitate de hrană ce erau disponibile în aceste părţi ale Europei, la acel moment, au dus la reducerea dimensiunii corpului acestor animale”, afirmă paleontologul Felix Augustin.

În cea mai mare parte a Cretacicului, care s-a întins pe o perioadă cuprinsă între 145 şi 66 de milioane de ani în urmă, Europa a fost un arhipelag tropical. Transylvanosaurus trăia pe una dintre numeroasele insule ale arhipelagului, alături de alţi dinozauri pitici, crocodili, ţestoase şi pterozauri.

FOTO: Facebook/Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului

„Cu fiecare specie nou descoperită, infirmăm ipoteza larg răspândită conform căreia fauna din Cretacicul târziu ar fi avut o diversitate redusă pe actualul teritoriu european”, adaugă paleontologul Felix Augustin.

În timpul Cretacicului târziu, Rhabdodontidae a fost cel mai bine reprezentat grup de erbivore europene de talie mică-mijlocie. Specii înrudite găsite anterior în Haţeg, cum este Zalmoxes, aveau cranii mult mai puţin aplatizate decât Transylvanosaurus.

Spre surpriza cercetătorilor, rudele cele mai apropiate ale noului dinozaur au trăit însă în ceea ce este astăzi Franţa, punând astfel întrebarea: cum a ajuns Transylvanosaurus să populeze „Insula Dinozaurilor pitici” ce acoperea atunci teritoriul Transilvaniei?

În articolul ce descrie noua specie, paleontologii Felix Augustin, coordonatorul său doctoral, Zoltán Csiki-Sava de la Universitatea din Bucureşti, Dylan Bastiaans de la Universitatea din Zürich / Centrul de Biodiversitate Naturalis, Leiden şi cercetătorul independent Mihai Dumbravă din Dorset, au investigat diverse posibilităţi.

Cele mai vechi fosile atribuite grupului Rhabdodontidae provin din Europa de Est. De acolo, aceste animale s-ar fi putut răspândi spre vest, iar mai târziu anumite specii s-ar fi putut întoarce pe actualul teritoriu al Ţării Haţegului. Fluctuaţiile nivelului mării şi procesele tectonice au dus la crearea unor punţi terestre temporare între diferitele insule, ceea ce a permis dinozaurilor să se răspândească spre alte teritorii, apreciază cercetătorii. În plus, se poate presupune că aproape toţi dinozaurii, inclusiv Transylvanosaurus, au fost capabili să înoate într-o oarecare măsură.

„Aveau picioarele şi coada puternice. Majoritatea speciilor, mai ales reptilele, pot înota de când se nasc”, continuă paleontologul Felix Augustin.

Un scenariu alternativ consideră că anumite grupe de rhabdodontide s-au dezvoltat în paralel în estul şi vestul arhipelagului. Cercetătorii nu pot spune încă cu exactitate cum a ajuns această specie în Transilvania, pe actualul teritoriu al Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

„În prezent, avem prea puţine date la dispoziţie pentru a răspunde acestei întrebări”, mai adaugă Felix Augustin.

Identificarea taxonomică s-a realizat pornind de la câteva fosile care nu au mai mult de 12 cm – partea din spate a craniului, cu foramenul occipital, şi cele două oase frontale.

„Pe interiorul osului frontal am putut chiar să distingem conturul creierului lui Transylvanosaurus” a mai precizat paleontologul Dylan Bastiaans de la Universitatea din Zürich.

Zoltán Csiki-Sava şi echipa sa de la Universitatea din Bucureşti au descoperit oasele craniului lui Transylvanosaurusplatycephalus în anul 2007 în albia unui râu din Geoparc. De altfel, Ţara Haţegului este unul dintre cele mai importante locuri din Europa în ceea ce priveşte descoperirea vertebratelor din timpul Cretacicului târziu. În total, aici au fost identificate până în prezent zece specii de dinozauri.

„Această diversitate reprezintă ceva neobişnuit. În majoritatea cazurilor, descoperirile din Haţeg constau doar în câteva oase, dar chiar şi acestea pot oferi uneori informaţii uimitoare – cum ar fi acum cazul lui Transylvanosaurus”, afirmă Csiki-Sava.

Fosilele de Transylvanosaurus au putut supravieţui zeci de milioane de ani, deoarece au fost protejate de sedimentele din albia unui râu străvechi – până când apele unui alt râu din vremurile noastre le-au adus din nou la suprafaţă.

„Dacă scheletul dinozaurului ar fi fost pur şi simplu expus la suprafaţă, în loc să fie îngropat parţial de sedimentele râului, condiţiile meteo şi necrofagii i-ar fi distrus toate resturile în ritm alert şi nu am fi aflat niciodată despre existenţa acestei specii”, conchide paleontologul Felix Augustin.

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
cercetatori ,
descoperire ,
dinozaur ,
specie ,
Ţara Haţegului ,
transilvania ,
unesco
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    Local

    FOTO. Ziua Poliției în Arad: avansări în grad, premii și săbii pentru foștii șefi de servicii
    Inspectoratul de Poliție Județean Arad a marcat vineri, 24 martie, Ziua Poliției Române. Într-un cadru festiv, în sala Palatului Cultural, zeci de polițiști au fost prezenți pentru a-și aplauda colegii avansați în grad sau pe cei care au fost premiați.

    ARADON Sport local

    Anamaria Vîrjoghe, ultimul transfer pentru FCC UAV în lupta pentru finală
    Formația arădeană a utilizat în premieră înlocuirea medicală permisă în martie, Anamaria Vîrjoghe intrând pe listă în locul accidentatei Laura Vaida.

    Local

    Șoferul mașinii din accidentul de la Voivodeni, mort de 12 ore
    Răsturnare de situație, în cazul accidentului de la Voivodeni. Echipajele medicale au stabilit că șoferul murise cu 12 ore înainte ca accidentul să fie anunțat la 112. Mașina acestuia a fost observată abia astăzi, fiind răsturnată la aproximativ 15 metri distanță de drum, într-o zonă cu vegetație. 1

    Local

    „Ochii nopţii”, o carte despre alb şi negru

    Mapamond

    Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa
    După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

    UT Arad

    Un nou episod din „războiul SCU-UTA”!
    Suporter Club UTA a organizat o conferinţă de presă în care a ţinut să arate, în trei puncte, că „Meszar este mai rău decât Marţian”. 5

    Local

    Contractele cu CAS, prelungite până la 30 iunie

    Local

    Atelier de pictură pascală pe sticlă, la Păiuşeni
    A fost organizat de Grupul Catehetic „Sfântul Efrem” al Parohiei Ortodoxe Păiușeni, cu prilejul participării la concursul național catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

    Local

    UPDATE. Accident pe DN79A, La Voivodeni. Victima a fost declarată decedată
    Un echipaj SMURD de la Sebiș și o ambulanță de la Gurahonț intervin în acest moment la un accident rutier petrecut pe Drumul Național 79A, pe raza localității Voivodeni.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.