aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
UT Arad
„Accente occidentale” la Academia UTA

„Accente occidentale” la Academia UTA

De Leo Sfâra
la 11 January 2022 10:58 Reactualizat la: 11 January 2022 11:19
4 Comentarii

„Accente occidentale” la Academia UTA

11 January 2022 10:58 Reactualizat la: 11 January 2022 11:19
Ștefan Boroș, un tânăr școlit în Anglia, dar cu activitate și în SUA, vrea să implementeze la Arad tot ce știe.
Scris de Leo Sfâra - Ștefan Boroș, un tânăr școlit în Anglia, dar cu activitate și în SUA, vrea să implementeze la Arad tot ce știe.

Trimite articolul

X

ARAD. Ștefan Boroș este un nume mai puțin cunoscut la UTA. A fost în stafful tehnic al echipei de juniori Under 17, care a jucat, anul trecut, finala campionatului, contra celor de la Viitorul Constanța, la Mogoșoaia. Dar, abilitățile sale l-au propulsat la vârful Academiei, unde a preluat funcția de director executiv. Lucrează, alături de șeful Centrului, Cristian Păcurar, la stategia Academiei UTA.

„Lucrăm împreună pentru a pune bazele viitorului la Academia UTA, dar și al jucătorilor, care – sperăm noi – vor face pasul spre prima echipă” – spune Boroș.

Pe lângă aceste ținte, tânărul de 30 de ani lucrează în birourile clubului, acolo unde se ocupă de clasificarea Academiei, dar și de licențiere, unde face echipă cu Dorin Stana.

De unde a apărut?

Nu se știu prea multe despre trecutul lui Ștefan Boroș, dar ne explică el cum a ajuns la UTA și unde a fost până atunci.

„Sunt arădean și utist, de mic. Pasiunea pentru fotbal vine de la tatăl și bunicul meu. Am făcut studiile în Anglia, iar din anul doi am început să antrenez echipe de copii (Netherton JFC, Platinum Internațional Academy, Ujpest Internship. Liverpool Soccer School) Am stat acolo șase ani, după care m-am mutat cu job-ul în SUA, unde am lucrat și pe parte administrativă. Am stat doi ani, activând la două cluburi: GPS JAmes Island și High School, respectiv SPS Lexington. La primul am antrenat, iar la al doilea eram și director de Academie. Am revenit în țară, iar prima opțiune a fost, evident, UTA. Era primul club din România cu care am dorit să port o discuție, care – iată – s-a finalizat cu succes” – spune Boroș.

Diferență de mentaliate

Rugat să facă o comparație între fotbalul „de afară” și cel din România, la nivel juvenil, Ștefan Boroș ne-a declarat:

„Este o diferență destul de mare de mentalitate, atât în cadrul copiilor și juniorilor, cât și a antrenorilor, a staffului, în general. E o diferență de cultură, care duce la acea diferență de mentalitate. La nivelul copiilor și juniorilor, îmi dau seama că își doresc mai mult, au o pasiune mult mai mare, mai aprinsă, decât ceea ce este în România. Un aspect important este competitivitatea, care e mult mai mare la echipele de afară. Totuși, cred că unele lucruri se pot implementa și în țara noastră, dar necesită foarte mult timp. Însă, trebuie să fim răbdători, să înțelegem cultura fotbalistică de la noi, pentru a putea adapta noile metode în funcție de ceea ce avem la dispoziție. Trebuie găsite mijloacele potrivite pentru a ajunge la un numitor comun, pentru a putea progresa în materie de mentalitate, antrenamente, dezvoltare”.

UTA, pe drumul cel bun

Putând face o paralelă între cluburile la care a lucrat în Anglia și SUA, și UTA, Ștefan Boroș spune că la clubul arădean sunt premise pentru un viitor luminos. Dar, dezvăluie și care sunt câteva din elementele care ar duce la progres.

„Dacă ne uităm în istoria clubului, chiar și de dată recentă, UTA a dat mulți jucători la nivel național și internațional. Este o dovadă vie că la acest club se lucrează bine, aici incluzând și Academia. Cu siguranță, ca în oricare organizație, sunt lucruri care vrem să le perfecționăm și să le dezvoltăm, să le punem la punct și mai bine. Fotbalul este într-o continuă dezvoltare, cluburile, la fel, așa că și noi trebuie să începem să progresăm cât mai mult, să fim și mai eficienți, în fiecare departament. Trebuie maximizate șansele ca jucătorii noștri să fie profesioniști și să joace la un nivel înalt. Ce ne-ar trebui acum, pe termen scurt, pentru a progresa? Trebuie să ne găsim metodele cele mai eficiente de comunicare cu jucătorii, în ideea de a-i responsabiliza în legătură cu dezvoltarea lor. Să-i facem mai conștienți de ceea ce înseamnă să ajungi de la Academie la prima echipă, practic să fii jucător profesionist. Trebuie să vorbim mai mult pe limba lor. Apoi, un alt exemplu pentru a putea progresa ar fi legat de infrastructură, practic e nevoie de un centru în care să se antreneze toată Academia, antrenorii să se regăsească în același loc. E nevoie de terenuri și materiale bune pentru antrenament. Mai mult decât atât, dacă ar exista acel Centru comun, ar fi mai ușor să-i înveți pe tinerii jucători, mai ales cei veniți din țară, ce înseamnă UTA și identitatea acestui club. Metodele ar fi diverse, de la interacțiunea lor cu jucătorii de la prima echipă, până la desene specifice pe pereții din Centru, care să se refere la istoria clubului UTA” – susține Boroș.

Despre promovarea la prima echipă

L-am provocat pe Ștefan Boroș să vorbească și despre cum vede promovarea juniorilor din Academie, în detrimentul celor aduși din altă parte.

„Cu siguranță, noi, cei care facem parte din Academie, trebuie să le oferim copiilor toate condițiile pentru a fi la nivelul potrivit atunci când se ivește momentul pasului spre prima echipă. Ei trebuie să fie un ajutor real pentru domnul Balint atunci când ajung acolo. Tranziția s-a făcut, atât în trecut cât și în prezent, avem jucători care sunt în catonamentul din Antalya. Sunt în vederea antrenorului, noi trebuie să ne ocupăm de pregătirea lor, pentru a ajunge 100% la prima echipă. Legat de aducerea din afară a jucătorilor tineri în lotul primei echipe, în detrimentul celor de la Academie, cred că sunt mai multe aspecte care trebuie următite. E vorba de profilul și poziția jucătorului de care are nevoie antrenorul, să vedem dacă la Academie este un asemenea jucător. Eu cred că un tânăr trebuie să aibă experiența ligilor inferioare, pentru a face pasul la prima echipă. De aceea împrumutăm foarte mulți tineri la alte echipe, iar acum avem câteva exemple pozitive. Dar, sigur, dacă avem în Academie un jucător cu profilul cerut de antrenor, el va face parte din lotul primei echipe, însă dacă nu, se va căuta în altă parte” – conchide Boroș.

Trimite articolul

X
Taguri:
academia uta ,
director executiv ,
fotbal copii ,
fotbal juniori ,
fotbal juvenil ,
Stefan Boros ,
strategie ,
UT Arad
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. BPA says:
    January 11, 2022 at 11:52 am

    Felicitari si succes in dezvoltarea Academiei UTA !

    Reply
  2. ion says:
    January 11, 2022 at 12:03 pm

    😂😂😂😂😂😂😂😂

    Reply
  3. pantomima says:
    January 11, 2022 at 12:17 pm

    Joc din copilărie : Din America am venit. Care este meseria mea ? Succes a a vut cel care a spus p r o s t i i mai mari.

    Reply
  4. doru says:
    January 11, 2022 at 12:42 pm

    Sa-l punem in locul lui balint!

    Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Cât costă întreținerea unui vârstnic la căminul de pe Bodrogului
    6
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    7
    VIDEO | Accidentul de pe Calea Aurel Vlaicu, surprins de camerele video
    8
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    9
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    10
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“

    Local

    Luni începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
    Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2025 va avea o durată de 13 zile, începând cu data de luni, 16 iunie.

    Local

    85 de notificări pentru proprietarii de terenuri infestate cu ambrozie
    Potrivit legii, amenzile variază între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

    ARADON Sport local

    Mircea Ardelean, arbitrul finalei Cupei României
    ARAD. Comisia Judeţeană de Arbitri din cadrul AJF Arad a luat decizia de a delega o brigadă divizionară la finala Cupei României, faza judeţeană, ediţia 2025-2026.

    Local

    43 de absenți la proba la alegere a Bacalaureatului 
    43 dintre cei 1982 de candidați înscriși să susțină examenul scris la proba la alegere a profilului sau specializării au ales să nu se prezinte, vineri dimineață, în sălile de examen 

    Mapamond

    Israelul a efectuat lovituri împotriva Iranului, care avertizează că va răspunde
    Israelul a efectuat vineri lovituri împotriva Iranului, suspectat că dorește să se doteze cu arme nucleare. Atacurile au vizat un sit de îmbogățire a uraniului și l-au ucis pe șeful Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului.

    Local

    Licitație pentru Parcul Eminescu. Jumătate de milion de lei pentru documente
    În Parcul Eminescu va fi amenajată o fântână arteziană „pavimentală” și o statuie a lui Mihai Eminescu stând pe o bancă. Aleile vor fi pavate cu trei tipuri diferite de pavaj. 1

    Local

    Stresul „doboară” angajații. Peste 600 de firme din Arad, vizate de campania „anti-stres”
    Riscurile psihosociale la locul de muncă, respectiv stresul resimțit de angajați, au fost analizate de către inspectorii ITM Arad. 3

    Mapamond

    Statul California va da în judecată administrația Trump pentru a-și menține politica privind mașinile electrice
    SUA. California a anunțat joi că dă în judecată statul federal pentru a-și apăra politica de susținere a vehiculelor electrice, amenințată de o rezoluție semnată anterior de Donald Trump, relatează AFP. 1

    Local

    Incendiu de vegetație uscată la intrarea în Pădurea Ceala
    Au fost afectate trei hectare de teren, existând posibilitatea de extindere la pădure.  2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.