Peste jumatate din studentii din Romania au plagiat, concluzioneaza un studiu

De Vasile Filip
foto brookings.edu
foto brookings.edu
Mai mult de jumătate dintre studenții din România consideră că au lucrări plagiate, s-a constatat în urma unui studiu la nivel european.

Peste 400 de studenți au participat la studiu, iar 52% dintre ei au declarat că au plagiat fie în mod deliberat, fie neintenționat.

Studiul face parte din proiectul Impactul politicilor legate de plagiat asupra învățământului superior din Europa (IPPHEAE), desfășurat în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

Studenți, membri ai personalului didactic academic și ai conducerii universităților și facultăților din România au fost cu toții întrebați despre modul în care înțeleg plagiatul și experiențele avute în legătură cu acesta.

Constatările vor fi prezentate saptamana viitoare, în cadrul unei conferințe de două zile, sponsorizate de Turnitin, liderul în domeniul plagiatului și verificării originalității pentru instituțiile de învățământ din întreaga lume.

Gill Rowell, consilier academic pentru Turnitin și în domeniul plagiatului, va vorbi despre plagiat și integritatea academică în Marea Britanie, cu ocazia conferinței care va fi găzduită de Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, la data de 12 și13 iunie.

Ea a afirmat: „Suntem mândri să sponsorizăm această conferință și să susținem proiectul IPPHEAE cu o durată de trei ani, pentru cercetarea politicilor, procedurilor și instrumentelor de gestionare a plagiatului. Este vorba despre înțelegerea nivelului de conștientizare și a atitudinilor pentru a putea crea o perspectivă amplă la nivel european. Studiile anterioare arată că plagiatul este o problemă globală gravă și că unele țări sunt mai active decât altele în combaterea acestei probleme. Rezultatele vor fi puse la dispoziția universităților și facultăților din întreaga lume și ar putea influența strategia educațională internațională.”

Anul trecut, revista științifică Nature l-a acuzat pe prim-ministrul României, Victor Ponta, că a copiat mai mult de jumătate din teza sa de doctorat.

Evenimentul central al conferinței care se va desfășura în limba engleză va fi o dezbatere ai cărei protagoniști vor fi Jude Carroll și Debora Weber-Wulff, ambii cu notorietate în domeniul studierii plagiatului.

Dr. Weber-Wulff colaborează regulat cu VroniPlag Wiki unde au fost expuse cazuri de plagiat ce implicau persoane de rang înalt, printre care și ministrul educației din Germania, Annette Schavan, care plagiase părți din propria teză de doctorat.

Jude Carroll are o experiență de lucru de peste zece ani în întreaga lume, studiind și susținând inițiativele de combatere a cauzelor care stau la baza plagiatului.

Irene Glendinning, investigatorul principal din proiect, a afirmat: „Nu există niciun dubiu că susținerea acordată de Debora în vederea denunțării plagiatului a fost foarte eficientă în punerea în lumină a acestuia în fața comunității internaționale. Eforturile lui Jude au influențat puternic felul în care multe dintre universitățile din Marea Britanie tratează cazurile de încălcare a integrității academice. Abordările lor foarte diferite vor produce o dezbatere animată dar prietenoasă!”

Pentru mai multe detalii și pentru înregistrarea în vederea participării la eveniment, vizitați: http://ippheae.pefka.mendelu.cz/0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !