aradon.ro Web analytics

Robert Ille, candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților: Digitalizarea administrațiilor publice trebuie să fie o prioritate pentru viitorul executiv (P)

Robert Ille, candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților: Digitalizarea administrațiilor publice trebuie să fie o prioritate pentru viitorul executiv (P)

România se află pe ultimele locuri în clasamentul Uniunii Europene în ceea ce priveşte digitalizarea administraţiei publice. Majoritatea ţărilor avansate în digitalizare au început procesul în urmă cu peste 15 ani, cumulând investiţiile treptate în tehnologii cu educarea populaţiei şi a instituţiilor pentru a facilita aderarea acestora la un mediu digital.
România se află pe ultimele locuri în clasamentul Uniunii Europene în ceea ce priveşte digitalizarea administraţiei publice. Majoritatea ţărilor avansate în digitalizare au început procesul în urmă cu peste 15 ani, cumulând investiţiile treptate în tehnologii cu educarea populaţiei şi a instituţiilor pentru a facilita aderarea acestora la un mediu digital.

Fiind zilnic în legătură strânsă cu administraţia publică, ştiu care sunt lucrurile care pot fi schimbate astfel încât cetăţenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, informațiile să circule electronic, sigur, rapid și ușor de urmărit. Vom construi „autostrăzi digitale” între instituțiile statului care au baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele.

În acest moment, interacțiunea cetățenilor cu instituțiile Statului este specifică secolului XX: cozi peste cozi, hârtii peste hârtii, ștampile peste ștampile (chiar dacă ștampilele au fost, teoretic, eliminate din perspectivă legală, unele instituții încă le solicită). În teorie, România oferă diverse metode pentru a completa formularele online. Există servicii precum Punctul de Contact Unic Electronic, Ghiseul.ro, Spațiul Privat Virtual, servicii electronice la diverse primării (Cluj, Oradea, sectorul 3). În judeţul Arad doar 10 localităţi sunt înrolate pe Ghişeul.ro iar pentru Primăria Municipiul Arad digitalizare înseamnă formulare .pdf de completat.

Diverse instituții au diverse baze de date care nu comunică între ele. Avem, practic, de-a face cu adevărate „cetăți informaționale”. Și în loc ca aceste cetăți să comunice între ele rapid, electronic, Statul român transformă cetățenii în curieri de hârtii între aceste instituții.

Digitalizarea României are nevoie de măsuri pe mai multe planuri:

– Transformarea Punctului de Contact Unic Electronic (PCUE) în interfața reală de comunicare dintre cetățean și Statul Român;

– Conferirea de valoare legală oricărui document depus în PCUE pentru ca acesta să intre pe circuitul documentelor legale pentru toate instituțiiile;

– Simplificarea și clarificarea formularelor pentru utilizatori (echipă de UX – user experience). Formularele diverselor instituții înrolate în PCUE vor fi regândite astfel încât să fie intuitive și ușor de înțeles de către cetățeni. Cetățenia digitală trebuie să fie și una incluzivă, care să permită accesul oricărui cetățean, chiar și al celor puțin familiarizați cu tehnologia;

– Construirea autostrăzilor digitale ale României, între instituțiile deținătoare de baze de date, astfel încât acestea să comunice eficient între ele;

– Eliminarea cheltuielilor publice pentru softuri care nu prevăd și interconectarea la rețeaua de autostrăzi digitale;

– Implicarea Statului în obținerea documentelor necesare unei cereri, dacă acele documente se află la alte instituții publice;

– Introducerea posibilității de autentificare prin intermediul cărții electronice de identitate pentru orice soft dezvoltat din bani publici

Sunt Robert Ille și candidez din partea USR PLUS pentru Parlamentul României. Dacă v-ați săturat de cozi, ghișee și acele tăieturi dureroase în hârtii, capse sau agrafe, votați candidații USR PLUS în 6 Decembrie.

Comandat de Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate – PLUS, CUI mandatar financiar: 11200033

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan says:

  Felicitări pt curajul (pe care ceilalti NU-L AU !) de a lăsa deschise comentariile! 👍

  • Craiva country says:

   Într-adevăr, la articolele ,,liberalilor roșii” comentariile sunt oprite.
   Dacă acum în campanie nu suporta critica, ma gandesc cu groaza la ce cenzura vor face în cazul unei majorități parlamentare.

 2. Edy says:

  Mai muckles , muceacios ! cu politicile voastre de nimicuri sicplibe de minciuni!
  După ce realitatea ne o arată , mai aveti tupeu si bbraz ?
  Unde e Siioforul pt diabetici Euryroxul se dă In farmacii cu porția?
  Mars!

  • Cristi says:

   Prietene, prima data învață să scrii și apoi mai vorbim. Dacă nu cunoști persoana, nu ar trebui sa comentezi. Spor la treaba Robert!

   • coman sava says:

    Dacă această persoană a intrat in gașca aia de urlători, e clar… nu mai contează ce a fost, conteazăă ce e acum , nu poate fi decât un ZERO BARAT!!!! Păcat , arată totuși a om, dar nu este.

 3. Nealcosu says:

  În sfârșit cineva care chiar stie despre ce vorbește! Da sint multe de făcut… inclusiv medicamentele, dar de undeva, cineva trebuie să înceapă! Succes! Numa să știi că ce vrei tu, trebuie votat de TOȚI parlamentarii!

 4. Nealcosu says:

  Si…..apropo! Dacă intri in Parlament o sa te tin numai în scrisori ….. corespondența pe mail, public și privat! Succes!

 5. Iulian says:

  este nevoie intradevar de digitalizare, ne-am cam saturat de cozi, aveti echipa buna si sunt sigur ca veti face treaba in Parlament, bravo

 6. Calin says:

  Domnule candidat,nu ai greșit cumva tara unde candidezi?! Ești un Don Quijote sau un om care habar nu are pe ce lume traieste ,te crezi în Japonia? Crezi ca oamenii simpli de peste 40-45 e ani ar avea acces la autostrăzile digitale pe care le visezi ?! Enorm de multi oameni nu știu sa deschidă un computer ca să numai spun de prioritati ! Nu au ce pune pe masa copiilor, nu au acces la sănătate sau justiție nu au minimum decent condiții de igiena apa calda ,canalizare și d – ta vezi prioritate zero digitalizare ? Pai bagi jumătate din România în ” ghetou ” digital ne având acces la administrația publica !! Sau poate asta dorești??!!

 7. coman sava says:

  Dacă această persoană a intrat in gașca aia de urlători, e clar… nu mai contează ce a fost, conteazăă ce e acum , nu poate fi decât un ZERO BARAT!!!! Păcat , arată totuși a om, dar nu este.

 8. coman sava says:

  La articolul cu aranjamentul, pardon angajamentul pnl, nu se poate comenta, decât prin …. vecini. Sunt minunați , extraordinari în frunte cu mega glad varga, oligofrenul care reprezintă pnl-arad la parlamentare . OLIGOFRENIA SALVEAZĂ ROMÂNIA !!!!!!!

 9. gazpesustache says:

  Nu cred ca ar trebui sa fie o prioritate cel putin nu in viitorul apropiat. Cred ca prioritar ar fi autostrazi, spitale, scoli , agricultura, infrastructura sa fie puse la punct. Digitalizarea este un proces complicat si foarte scump, state avansate ca Germania in care se deruleaza o gramada de proiecte europene privind digitalizarea de ani buni si cu foarte multi bani si mai au mult de lucrat. Si la noi clar va fi o ,, digitalizare mioritica ,, va incepe… si se va termina la ,, pastele cailor,,! Mai tineti minte poza din ziar facuta la ANAF cu declaratile online se depun la etajul 1 , deci asa va fi sigur ! Cred ca ar fi necesar o strategie nationala cu directile care ar trebui dezvoltate pe mai multe nivele si timp , cu proiecte de tara de 1-2 ani, 2-5 ani,5-10, peste 10. …

 10. Nicolae says:

  Mă bucur ori de câte ori tineri competenți și curajoși intră in competiție! Sper, Robert, că îți păstrezi cât mai mult din fibra morală pe care ți-o știu din studenție. Am văzut comentariile, în general de bun sinlmt și întemeiate. Da, digitalizarea e una dintre priorități. Poate nu pentru toți, dar pentru generațiile care vin este prioritate zero! Fără progrese în domeniu, tinerii se sufocă și… au un motiv în plus să plece! Ori, e de preferat să-și construiască viata aici, viata lor și acestei țări. Mult succes, Robert !

 11. Nicolae says:

  Mă bucur ori de câte ori tineri competenți și curajoși intră in competiție! Sper, Robert, că îți păstrezi cât mai mult din fibra morală pe care ți-o știu din studenție. Am văzut comentariile, în general de bun simț și întemeiate. Da, digitalizarea e una dintre priorități. Poate nu pentru toți, dar pentru generațiile care vin este prioritate zero! Fără progrese în domeniu, tinerii se sufocă și… au un motiv în plus să plece! Ori, e de preferat să-și construiască viata aici, viata lor și a acestei țări. Mult succes, Robert !

 12. Local

  Vrea tren gratuit până în Odessa
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine extinderea programului Discover EU pe relaţia Iaşi-Chişinău-Odessa. 6

  Local

  O scrisoare spre fericirea copiilor din centrele de plasament din Arad!
  Două tinere și-au propus să transforme în daruri cererile din scrisorile adresate lui Moș Cărciun de către 40 de copii din centrele de plasament din Arad.

  Local

  FALCĂ: „Europa are în față cea mai mare provocare: redresarea între o criză sanitară și cea energetică”
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă detaliază, într-un interviu, direcțiile care vor fi susținute prin bugetul Uniunii Europene și în ce vor consta planurile de reziliență și redresare. 12

  Local

  „Priveghi” pentru stațiunea Moneasa
  Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.   12

  Mapamond

  Slovenia supendă temporar vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
  Tânăra de 20 de ani a decedat din cauza unei complicaţii rare. Slovenia vrea să oprească permanent vaccinarea cu Johnson & Johnson şi AstraZeneca. 13

  Mapamond

  Germania a înregistrat miercuri cel mai mare număr zilnic de decese cauzate de COVID-19 din ultimele 9 luni
  Germania a raportat miercuri cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus de la jumătatea lunii februarie, în timp ce spitalele au avertizat că ţara ar putea avea 6.000 de persoane la terapie intensivă până la Crăciun, peste vârful înregistrat iarna trecută, anunţă Reuters. 31

  ARADON Sport local

  Bronz pe tatami la Cupa Spartan din Serbia
  SUBOTICA. Ultima competiţie a anului la care au luat startul judoka de la CS Municipal Arad (sensei Dorin Drimbe) a fost Cupa Spartan, competiţie cu caracter internaţional rezervată categoriilor U11,13 şi 15.

  România

  Bancnota de 20 de lei a intrat în circulație de astăzi
  Bancnota de 20 lei a intrat oficial în circulaţie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Noua bancnotă intră în circulaţie de astăzi prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului. 8

  Local

  Covid Arad: 64 de cazuri, în 24 de ore
  Datele Direcției de Sănătate Publică Arad arată că în 24 de ore, de marți până miercuri, au fost înregistrate în județ 64 de cazuri noi de Covid-19.  33

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.