aradon.ro Web analyticsARADON Opinii. Da, domnilor poliţişti, victimele suntem noi!

De Adriana Barbu

ARADON Opinii. Da, domnilor poliţişti, victimele suntem noi!

Jos pălăria. Drona lui Charlie Ottley a fost găsită rapid printr-o, desigur, mobilizare exemplară a Poliţiei Române, care a dat de aparatul de filmat al englezului chiar în Moineşti. Aplauzele însă, în pofida efortului însemnat al Poliţiei Române, care s-a prins că e un moment bun pentru spălarea tuturor păcatelor, au mers tot spre jurnalistul britanic Charlie Ottley.
Scris de Adriana Barbu - Jos pălăria. Drona lui Charlie Ottley a fost găsită rapid printr-o, desigur, mobilizare exemplară a Poliţiei Române, care a dat de aparatul de filmat al englezului chiar în Moineşti. Aplauzele însă, în pofida efortului însemnat al Poliţiei Române, care s-a prins că e un moment bun pentru spălarea tuturor păcatelor, au mers tot spre jurnalistul britanic Charlie Ottley.

Pe când toate camerele erau aţintite pe oficialii cu frezele aranjate pentru aplauze și în timp ce – în spatele scenei – poliția aștepta și ea să primească felicitările cuvenite, Charlie Ottley le-a tras o palmă serioasă tuturor, precizând:

„Nu noi suntem victime aici, adevăratele victime sunt copiii. Ar fi trebuit să fie în pat, ar fi trebuit să doarmă și să meargă la școală a doua zi. I-au dezamăgit părinții și societatea”.

Tot efortul poliției, toată construcția de după a Consiliului Județean Timiș, toată strategia de imagine gândită pe spatele unui incident ce nu face bine României, dar pe care credeau că-l pot transforma în victorie, a fost șters cu un adevăr atât de simplu rostit de englez.

Poate nu va reuși să facă multe din ce și-a propus jurnalistul britanic pentru cei trei copii, pe care ar vrea să-i inițieze în mirajul filmului, sau pentru mama acestora, căreia speră să-i găsească un loc de muncă, dar a făcut cumva, indirect, puțină dreptate tuturor păgubiţilor României, cărora poliţia le transmite să-şi caute singuri hoţii.

Pe Charlie Ottley nu l-au urecheat oamenii legii nici că a îndrăznit să fie seara în parc, nici că nu a fost atent cum se cuvine la bunurile proprii şi nici că nu şi-a inscripiţionat drona cu iniţialele lui, pentru că drone se tot fură în această perioadă şi de unde să ştie poliţiştii, în caz că găsesc un obiect similar, că acesta e chiar drona ce i-a fost furată lui?

De Charlie Ottley s-au temut, pentru că el ar putea şterge pe jos cu România spre deosebire, nu-i așa, de cetăţenii de rând ai acestei ţări, de frica cărora nu tremură nimeni. Numai că Charlie Ottley a decis, fără să se gândească că şi ceilalți cetăţeni ai țării au nevoie de ajutorul lui, să le tragă o palmă autorităților în numele lor. În loc de aplauze și un lung şir de mulţumiri la adresa celor care au făcut toate eforturile pentru a-i identifica pe hoți, atât de rapid, englezul le-a amintit acestora că nu așa se face dreptate, că așa doar „vom perpetua acest ciclu al infracționalității”.

Ba le-a spus probabil ceva de neimaginat pentru cei ce fac legea – că nu vrea să fie pedepsiți în vreun fel copiii-hoți, pentru că nu este vina lor, ci a societății care nu le dă nicio șansă. Și are dreptate englezul: ce șansă se gândiseră autorităţile să le dea, până la acea frază?

Ce poate n-a văzut şi înţeles jurnalistul e că n-au prea multe şanse nici cei care sunt puși să-și caute dreptatea singuri, urecheaţi pentru că au lăsat pe alții să le fure drepturile, libertăţile, bunurile şi pentru că au deranjat statul să anunţe furtul în speranţa că, poate, ce li s-a luat li se va da înapoi.

„Aș vrea să le ofer o cameră, să îi învăț să filmeze și să le oferim un start”, a punctat occidental jurnalistul, referindu-se la cei trei copii.

Sunt convinsă că mii, sute de mii de cetățeni ai patriei ar puncta, voluntar, cu maximă sinceritate, meritele poliţiştilor dacă aceştia le-ar spune ceva nou, orice, despre stadiul în care se află dosarul furturilor la care au fost supuși.

Dar autoritățile au treburi mai importante decât niște simple furturi. Autoritățile lucrează la imagine. Încă nu le iese, dar, haideți să fim sinceri, sunt pe drumul ce bun: poporul trebuie condus prin imagini, iar cele din dronă sunt mai spectaculoase.

adriana.barbu@informmedia.ro

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. D.C. says:

  ”…şi nici că nu şi-a inscripiţionat drona cu iniţialele lui…” Conform legii, drona trebuia inscripționată cu seria primită în momentul înregistrării ei la Civil Aviation Authority (UKCAA în cazul lui). Bănuiesc că are și certificat de pilot UAV A1/A3 si A2. Pot să fac pariu că poliția habar nu are ce documente trebuie să verifice în cazurile care implică drone.

 2. tombola lunii

  Mapamond

  JPMorgan avertizează: Preţul petrolului ar putea ajunge la 380 de dolari pe baril
  Preţul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică" de 380 de dolari pe baril dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg. În acest moment preţul pe baril este de 112 dolari.

  Mapamond

  Cursuri pentru elevi şi profesori în caz de raid aerian, în vederea redeschiderii şcolilor

  România

  România, performanţă la Balcaniada de Matematică pentru juniori
  Lotul olimpic de juniori al României a obţinut, la a XXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori/JBMO (Sarajevo, 26 iunie – 3 iulie), patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint şi locul Ipe naţiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile).

  România

  Maşina lui Mihai Leu, accident la Raliul Târgu Mureş
  Maşina condusă de pilotul Mihai Leu a intrat în gardul de siguranţă în timpul Raliului de la Târgu Mureş, care se desfăşoară, sâmbătă, în zona centrală a oraşului, rănind doi copii de 6 şi 8 ani, aflaţi în zona spectatorilor.

  România

  Accident mortal pe DN1 E60 între Oradea și Cluj-Napoca. O tânără de 21 de ani a murit, alte 3 persoane rănite
  Accidentul a avut loc sâmbătă, 2 iulie, în jurul orei 7 dimineața, în care au fost implicate 2 mașini. 1

  Local

  Polițiștii din Lipova, în sprijinul copiilor nevoiași

  ARADON Sport local

  Comportare bună sub panou
  Valbon Arad a participat și la Festivalul Național de MiniBaschet, după ce a jucat la BabyBaschet.

  ARADON Sport local

  FCC UAV Arad joacă în CN 3x3 Outdoor
  Nouă echipe sunt înscrise la categoria open feminin la turneul din acest final de săptămână.

  UT Arad

  FC Argeş – UTA se joacă sâmbăta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.