aradon.ro Web analytics


ARADON Opinii. Locul în care moare cultura

De Adriana Barbu

ARADON Opinii. Locul în care moare cultura

Reactualizat la:
„Trec anii, trec mandatele.... Oare rușinea ne va trece vreodată?”. Așa sună una dintre postările pe pagina de socializare a fiului celebrului arhitect Miloș Cristea, Claudiu Cristea, cândva vicepreședinte responsabil pe cultură la Consiliul Județean Arad.
Scris de Adriana Barbu - „Trec anii, trec mandatele.... Oare rușinea ne va trece vreodată?”. Așa sună una dintre postările pe pagina de socializare a fiului celebrului arhitect Miloș Cristea, Claudiu Cristea, cândva vicepreședinte responsabil pe cultură la Consiliul Județean Arad.

Veți spune că e precampanie electorală, așa că acuzele ies la iveală mai iute decât niciodată. Și poate așa și este, dar tot am decis să ne oprim la această postare pentru că subiectul doare. Pentru că își strigă nedreptatea de ani de zile, fără ca autoritățile locale, responsabile de această nedreptate, să se rușineze măcar.

Despre ce este vorba? Despre faptul că arădeanul Claudiu Cristea a revenit pe un subiect despre care a scris în urmă cu doi ani următoarele: „AZI, ACUM 150 DE ANI, (la 1 august 1868), trupa lui Mihail Pascaly dădea prima reprezentație în Arad, la Teatrul Hirschl (azi, Teatrul Vechi). Din trupă făcea parte și tânărul Mihail Eminescu, ca sufleur. Mă gândesc că poate printre alte nedei, jocuri populare, mici și bere, festivisme cu iz electoral și populist – toate finanțate din bani publici – ar fi meritat să fie marcat cu o oarecare smerenie și acest moment. E vorba de 150 de ani și tare ne mai place să rostim cuvinte ca Eminescu, Luceafăr, români, românism sau Centenar. Spre cinstea lor, maghiarii din Arad și-au adus aminte că tot în acest an a fost dat în folosință primul teatru din Arad și au sărbătorit acum câteva săptămâni «200 de ani de teatru maghiar la Arad». Un sincer bravo! Dar știm că evreul Iacob Hirschl, prin actul său de mecenat, a făcut posibil ca toți cei din comunitatea arădeană să aibă acces la arta dramatică, iar turneul lui Pascaly din august 1868 stă ca mărturie. În urma succesului reputat, reprezentațiile s-au prelungit mai mult de o săptămână, până la 9 august. Rămâne întrebarea – unde să fi marcat autoritățile de astăzi momentul?”. Cristea a revenit pe subiect doar să adauge trist, în 1 august 2020,următoarele: „Trec anii, trec mandatele…Oare rușinea ne va trece vreodată?”.

Nu ne-a trecut. La 150 de ani, administrația nu a marcat defel acest eveniment, deși nu avem foarte multe evenimente culturale care ar merita osteneala autorităților locale. Nu a făcut-o nici după un an, la 151, și nici după doi, la 152. 1 august 2020 a trecut tot fără ca autoritățile să menționeze de Teatrul Vechi, Eminescu, trupa lui Mihail Pascaly și prima reprezentație de la Arad. Nu o va face probabil nici anul viitor, nici când anii vor fi din nou… rotunzi. Și va fi așa pentru că Eminescu și trecerea sa prin Arad, cândva minunatul nostru teatru, acum o paragină, sunt doar subiecte lipsite de interes și fără capital electoral, iar în spatele lor e tona de orgoliu a celor care conduc destinele Aradului.

În timp ce Oradea cumpără pe lege clădirile valoroase ale urbei și le transformă în muzee și centre multiculturale, la Arad autoritățile se fac de zeci de ani că nu există în urbea noastră ponosită cel mai vechi teatru din Transilvania. Nu trec niciodată pe acea stradă, nu își amintesc niciodată de bijuteria pe care o au acolo și niciodată nu vorbesc despre Eminescu, teatru, Casa Hirschl. Își amintesc de imobil doar când vor să-i mai dea o palmă proprietarului, fără măcar să le pese că palma aceea ne doare pe noi, pe toți, mai tare decât pe proprietar în sine. Pentru că, în timp ce pentru proprietar e doar un război pe care îl poartă deja de ceva vreme, de voie, de nevoie, pentru noi toți ceilalți, cărora ne mai pasă, e rușinea despre care vorbea Cristea, care nu ne va trece niciodată.

În timp ce tăcerile lor pe temă și încercările lor repetate de a ascunde sub preș întreaga greutate a unei clădiri pe care istoria nu o va lăsa să moară, sper, nicicând, nici măcar după ce aceasta se va prăbuși pe trotuar, ca vecina sa de stradă, nu îi vor face să se roșească nici măcar pentru o secundă, ruina de pe Gheorghe Lazăr ne va vorbi nouă mereu despre impotența culturală de care suferim în masă. Totul, desigur, pe versurile marelui poet național.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sattan666 says:

  Un articol….foarte trist.

 2. coca says:

  Cu actualul sistem de invatamint,cu educatorii si elevi laolalta,peste citiva ani vom fi intrebati “‘Mihai Eminescu la care echipa a jucat “?Sau eventual citi cilindrii are si cit “‘maninca “‘la suta de km ?

 3. helmut says:

  mici si bere pentru aplaudacii falcosullui.
  orasul este plin de gunoaie si se prabuseste.
  acum 150 de ani nu ne gandeam ca orasul silmbol va incapea pe mana unuia de la brad!!

 4. marcel says:

  Unde am fost si unde am ajuns … Foarte trist , fara cuvinte…

 5. Local

  Creșterea salariilor profesorilor, votată de Parlament
  Plenul reunit al celor două camere din Parlamentul României – Camera Deputaților și Senat – a votat majorarea salariilor cadrelor didactice. 1

  Local

  Cinci cetăţeni din Siria şi Algeria, depistaţi la frontierele Nădlac I și II
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Nădlac I şi II au depistat cinci cetăţeni din Siria și Algeria, care au încercat să treacă ilegal graniţa în Ungaria. 1

  Local

  Tragere la sorți, la Tribunalul Arad
  ARAD. Tribunalul Arad anunță tragerea la sorţi a celor trei judecători din cadrul instituției care vor face parte din Biroul Electoral de circumscripţie Arad, ce se va constitui cu ocazia organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din data de  6 decembrie.

  Local

  Doar opt localități rămân cu restaurantele închise
  Lipova și Dieci sunt nou intrate pe listă, în timp ce Seleușul revine, după o săptămână de pauză. 1

  Local

  Scenariu roșu în nouă școli din municipiu și județ
  Teoretic, doar o școală va fi închisă, restul situându-se în scenariul verde sau galben. Practic, scenariul roșu se regăsește, în total, în nouă unități de învâțământ, însă vizează doar anumite clase.

  Local

  Problema deșeurilor, gestionată de specialiști
  Managementul deșeurilor este o problemă a societății actuale, tocmai de aceea este nevoie de formarea unor specialiști în domeniu.

  ARADON Sport local

  Bogdan Bulj așteaptă un sezon diferit
  Bogdan Bulj are deja experiență în sistemul cu turnee, după sezonul în China.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Adevăruri despre hrană
  Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact major asupra sănătății și a stării de bine.

  Local

  Femeie lovită de un autoturism condus de un șofer aflat sub influența alcoolului
  O femeie în vârstă de 50 de ani, din Arad, care se afla în traversarea străzii pe trecerea de pietoni a fost accidentată ușor de o autoutilitară condusă de un bărbat de 51 de ani, din Vinga, aflat sub influența băuturilor alcoolice. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.