aradon.ro Web analytics


DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Învățământ online versus real

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Învățământ online versus real

Reactualizat la:
Tocmai ieri am primit un chestionar de la diriginta fiului meu, prin care Ministerul Educației și Cercetării ne invită să ne exprimăm opinia în privința deciziei autorităților de a închide unitățile de învățământ acolo unde incidența cazurilor de COVID – 19 depășește 3 la 1000 de locuitori.
Tocmai ieri am primit un chestionar de la diriginta fiului meu, prin care Ministerul Educației și Cercetării ne invită să ne exprimăm opinia în privința deciziei autorităților de a închide unitățile de învățământ acolo unde incidența cazurilor de COVID – 19 depășește 3 la 1000 de locuitori.

Inițiativa de a consulta părinții, chiar dacă se întâmplă ulterior închiderii școlilor și grădinițelor, mi se pare încurajatoare pentru viitor. Asta, pentru că exprimarea propriei opinii prin asumarea identității, măcar la nivel de adresă de email, implică totodată exercitarea unui act de responsabilitate civică.

Deși în calitate de părinte sunt conștientă de avantajele învățământului online în situația actuală, nu pot să nu constat o serie de efecte negative care vin la pachet cu creșterea timpului petrecut, aproape, exclusiv în fața ecranelor. S-a dovedit științific că întâlnirile formale repetate sistematic pe termen lung, cum sunt și cursurile școlare, provoacă o mai mare oboseală care în ultimele luni a și fost denumită ca „fatigabilitate Zoom”. În această ordine de idei vă propun să vă răspundeți la câteva întrebări legate de cum vă influențează viața faptul că educația copiilor voștri s-a mutat în mediul online: Ce schimbări ați observat la copiii voștri de-a lungul desfășurării cursurilor online? Vi s-au părut mai obosiți atunci când mergeau fizic la școală sau acum, parcurgând cursurile online? Vi se par mai atenți și independenți în a-și organiza activitățile și ziua sau, dimpotrivă, mai nefocusați pe ceea ce au de făcut și mai dezorientați? Sunteți nevoiți să vă petreceți mai mult timp alături de ei pentru a vă convinge că și-au făcut temele și că se pregătesc corespunzător pentru următoarea zi de școală? În ce fel s-a schimbat timpul petrecut împreună în familie de când copiii voștri studiază online?

Aș vrea să vă aduc aminte că indiferent de avantajele educației online – neobligativitatea purtării măștii, confortul căminului, timpul câștigat prin eliminarea deplasărilor până la școală și înapoi – copiii au nevoie de structura oferită de unitățile de învățământ, pentru că acolo, pe lângă materia de studiu, își însușesc modele de interacțiune socială, sunt nevoiți să respecte anumite reguli, învață să stabileasă propriile limite și să le respecte pe ale celorlalți, învață să coopereze sau să lucreze individual. Prin interacțiunile față în față ei ajung să comunice nu doar prin limbaj vorbit, dar și prin mimică, gestică, adică prin limbajul corpului. Interacțiunile directe sunt mult mai bogate, colorate și intense, sunt vii. Și pentru a vă arăta ce înțeleg prin asta, împărtășesc cu voi experiența ultimei zile de școală, din primul val al pandemiei, când după terminarea orelor fiul meu de 12 ani stătea supt de energie pe canapea, cu telefonul lângă el, cu privirea în gol, întrebându-mă: Mama, și eu acum ce să fac?

Da, aici este pericolul online-ului, că petrecând prea mult timp în el, s-ar putea să nu mai știm cum să revenim la viața reală.

redactia.jurnalaradean@informmedia.ro

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  ASU "Poli", umilită de UTA, la Arad!
  Două victorii pentru echipele arădene în Liga Elitelor, cea de la Under 17 fiind foarte importantă.

  România

  Ministrul Sănătăţii: S-a suplimentat cu 25% sporul ambulanţierilor
  Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că vor fi majorate sporurile salariale ale ambulanţierilor.

  Local

  Peste 11.000 de cazuri de COVID în Arad. 192, în ultimele 24 de ore
  Incidenţa în judeţ este 5,33 cazuri la 1000 de locuitori, în timp ce la nivelul municipiului este 8,15. Care sunt valorile din celelalte localităţi? 1

  Local

  Cele mai puternice companii din Arad, în 2020
  Câteva societăţi comerciale arădene se regăsesc în „Top 300 companii” realizat de revista Capital. 1

  Advertorial

  PNL şi preşedintele Iohannis sunt singurii care garantează dezvoltarea României din fonduri europene (P)
  Liderii PNL Arad au prezentat programele finanţate din fonduri europene pentru dezvoltarea României, cu accent pe Planul Național de Redresare și Reziliență.

  România

  În 2020 au rămas 4 zile libere. Cum arată calendarul sărbătorilor legale din 2021
  În România, luni, 30 noiembrie, este Sfântul Andrei, sărbătoare naţională şi zi liberă. Ziua va fi urmată de marţi, 1 decembrie, Ziua Naţională a României care este deasemenea sărbătoare naţională şi zi liberă. 1

  Local

  Pompierii, la datorie în minivacanţa de 1 Decembrie
  Peste 150 de pompieri militari arădeni de la cele 7 subunități și 2 puncte de lucru sunt la datorie, zilnic, în minivacanța prilejuită de Ziua Națională și sărbătoarea Sfântului Andrei.

  Local

  627 misiuni ale pompierilor militari arădeni, în această săptămână
  Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiş” al județului Arad, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat celor aflați în dificultate, au desfășurat în această săptămână 627 misiuni din care 218 misiuni de intervenție și 409 de prevenire.

  Local

  105 amenzi în valoare de 26.400 lei, într-o zi
  Vineri, 27 noiembrie 2020, sub autoritatea Instituției Prefectului Judeţului Arad, polițiștii arădeni, împreună cu jandarmii și polițiștii locali, au desfăşurat acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun. Scopul vizat de aceste acţiuni îl constituie prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.