aradon.ro Web analytics


Doi ani fără Aurel Liviu Birtolon

Reactualizat la:

Doi ani fără Aurel Liviu Birtolon

Reactualizat la:
,, Nu poți învia cu adevărat decât din pământul patriei" spunea episcopul Inochentie Micu-Klein care moare în exil la Roma. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântat în pământ românesc.
,, Nu poți învia cu adevărat decât din pământul patriei" spunea episcopul Inochentie Micu-Klein care moare în exil la Roma. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântat în pământ românesc.

ARAD. Casele, asemeni oamenilor, au fiecare povestea lor. Ele nu pot fi trimise în exil ca și proprietarii lor, însă pot fi abandonate și lăsate în ruină. În casa unde a funcționat Consiliul Național Român Central, stau și azi la loc de cinste chipurile foștilor proprietari. O poză mai veche îl înfățișează pe avocatul Ștefan Cicio-Pop iar o alta, de dată mai recentă, este a lui Aurel Liviu Birtolon. Acesta din urmă a fost nepotul corifeului Marii Uniri de la 1918 Ștefan Cicio-Pop. Mama lui Aurel Birtolon, Ana, a fost fiica lui Cicio-Pop. Poza îl înfățișează pe Birtolon îmbrăcat elegant într-un costum negru, cu papion la gât, asemeni marilor bărbați ai veacurilor trecute. Viața nu a fost însă elegantă cu nepotul ilustrului om politic arădean. Birtolon a trebuit să îndure multe. A văzut cum în casa bunicului său au fost aduși chiriași, el și mama sa fiind nevoiți să plece în lumea largă. În cele din urmă Birtolon va ajunge în străinătate.

Din nou acasă

Se întoarce acasă la rădăcini, după anul 1990. Întoarcerea nu e doar o luptă pentru recuperearea bunurilor care au aparținut bunicului său, a fost și o luptă pentru cinstistirea memoriei ilustrului său înaintaș. Cred că nu îți poți găsi liniștea decât acasă printre ai tăi. Așa a fost și în cazul lui Birtolon. În casa lui Ștefan Cicio-Pop am fost de mai multe ori, de fiecare dată cu emoție. Emoții am de fiecare dată când îmi vin în minte momentele petrecute acolo. Aurel Birtolon avea obiceiul ca în fiecare an de 1 Decembrie să îi primească în casă pe toți cei care doreau să îi treacă pragul. Aurel Birtolon moare în septembrie 2018, fiind înmormântat în cimitirul Eternitatea, în cavoul bunicului Ștefan Cicio-Pop. Am fost contemporani cu ultimul urmaș al unui mare bărbat de stat, avem o clădire simbol al luptei pentru unitate națională, care a găzduit sediul Primului Guvern al Transilvaniei și avem nădejdea că într-o bună zi exteriorul ei va fi la fel de frumos ca sufletele celor care au locuit în Casa Ștefan-Cicio Pop.

Ștefan Cicio-Pop, un orfan ajuns Prim-Ministru

Prim- ministru interimar al României, Ministrul Afacerilor Externe, Președinte în două rânduri al Camerei Deputaților, deputat în Parlamentul de la Budapesta din partea cercului electoral Șiria, Președinte al Consiliului Național Român Central ( Primul Guvern al Transilvaniei ), vicepreședinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent deținând portofoliile apărării și internelor, de profesie avocat, doctor în drept cu studii universitare la Budapesta și Viena acesta a fost Ștefan Cicio-Pop. Un orfan a cărui ambiție și muncă l-a dus pe cele mai înalte culmi. Unul dintre cei mai mari bărbați politici ai țării. De-a lungul carierei de avocat acesta câștigă pentru țăranii români, pe care i-a apărat în procese, peste 10.000 de procese urbariale. Țărănimea l-a îndrăgit și l-a socotit protectorul ei. El și-a pus în anul 1918 la dispoziție casa pentru ca în ea să funcționeze Consiliul Național Român Central al cărui președinte a fost. La înmormântarea sa, din anul 1934, vor participa primul-ministru de atunci Gheorghe Tătărăscu, Iuliu Maniu și Ion Mihalache.

În luptă cu timpul

Am la mine pe birou cartea de vizită a lui Aurel Birtolon, primită de la soția acestuia. În ea dincolo, de cele scrise așa cum se face pe o carte de vizită, parcă este trecută întreaga viață zbuciumată a acestui om. Pentru ca uitarea să nu se așeze peste familia lui Ștefan Cicio-Pop și peste casa sa, ușa acesteia rămâne deschisă. Gestul acesta frumos este continuat de văduva lui Aurel Birtolon, doamna Jeanine. O femeie care și-a iubit soțul, o doamnă care iubește România și istoria acestui popor.

În noiembrie 2018, printr-un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918, Casa Ștefan Cicio-Pop a fost iluminată arhitectural. Alături de ea pe o listă scurtă au mai fost luminate: Ateneul Român , Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Academia Română ,Grădina de vară Capitol din București, Cazinoul din Constanța, Catedrala Încoronării din Alba-Iulia, Muzeul Unirii din Iași și Muzeul Memorial din Sighet. Fie ca luminile aprinse atunci să nu se stingă niciodată în sufletele noastre. Poziționarea pe acestă listă, onorează orașul Arad și arată rolul său deosebit de important în istoria României.

În 2019 a văzut lumina tiparului cartea scriitoarei Lia Alb intitulată ,,Cimitirul istoriei”. Cartea prezintă istoria casei lui Ștefan Cicio-Pop. Literatura se împletește cu istoria în eterna încercare a omului de a învinge timpul.

Prof.univ.dr. Corneliu Pădureanu este nu numai biograful lui Ștefan Cicio-Pop, ci și președintele asociației care poartă numele marelui corifeu al Aradului. Profesorul Pădureanu s-a luptat ani de-a rândul pentru ca activitatea lui Ștefan Cicio-Pop să fie cunoscută. A reușit acest lucru prin cărțile și articolele publicate despre liderul P.N.R.

Prof. Stoica Cristian Școala Profesională ,, ASTRA”

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mircea Man says:

  Am avut privilegiul sa-l cunosc pe cel care a fost marele om, Aurel Birtolon. Un iubitor de neam, un om care la vârsta sa îți transmitea respect și o aura de înțelepciune pe care nu am întâlnit-o pana astăzi la nimeni. Am avut privilegiu sa stam împreună pe terasa la castelul dansului de la Paulis, pe care cu greu a reușit să-l primească înapoi. Trecuse o perioada scurta de timp de când intrase în posesie și castelul era în paragina, dar în mintea domnului Birtolon amintirile erau încă vi. Avea o poveste pt fiecare colțișor, ne-am plimbat apoi prin crama și la final de pe terasa priveam gradina-la acea vreme plina de buruieni, dar pe care domnul Birtolon a reușit sa mi-o descrie asa cum era ea înainte, în mintea mea a rămas un colt de Rai. La final pe 2 scaune găsite înăuntru și pe o măsuță improvizată, am savurat ceva ce pentru mintea mea de atunci, un puștan de douăzeci și ceva de ani a fost un festin culinar, struguri cu pâine calda și cu nuci – Oau!!!
  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 2. Local

  Părinții au protestat în Piața Avram Iancu
  Un nou protest față de obligativitatea purtării măștilor de protecție la școală a avut loc sâmbătă în Piața Avram Iancu din centrul municipiului Arad. 36

  Local

  Munți de gunoaie depozitate ilegal pe Calea Bodrogului
  Grămezi impresionante de gunoaie depozitate ilegal pe Calea Bodrogului. Garda de Mediu Arad a intervenit și a aplicat o sancțiune de 100 mii lei, dar a dispus și mutarea de îndată a deșeurilor. 1

  Local

  În lupta cu pandemia COVID-19, polițiștii îndeamnă la echilibru emoțional
  Polițiștii au desfășurat o serie de acțiuni pentru a-i informa pe arădeni cu privire la prevenție în cazul infectării cu noul coronavirus, dar și pentru a le recomanda să abordeze actuala situația cu „echilibru emoțional”. 1

  Local

  Drumul „groazei” Arad-Șiria, „vede” primul strat de asfalt
  Drumul județean 709 Arad-Horia-Șiria-Pâncota, cunoscut ani de zile ca fiind drumul „groazei” începe să „vadă” asfaltul. 1

  Local

  Tânăr de 27 de ani, beat la volan, a refuzat recoltarea de probe
  Cu o alcoolemie de 0,77 mg./l. alcool pur în aerul expirat, un tânăr de 27 de ani din Mișca a refuzat să îi fie recoltate probe biologice și s-a ales cu dosar penal.

  Local

  Vama Nădlac e pe „galben”: 40 de minute așteptare la ieșirea din țară
  Trafic, din nou, îngreunat la Vama Nădlac – punctul de trecere de pe autostradă. 2

  Local

  Dosar penal la 16 ani după ce s-a urcat la volan
  Un tânăr de 16 ani a decis că nu mai poate aștepta încă doi ani pentru a obține permisul de conducere și s-a urcat la volan.

  Local

  Condamnată pentru trafic de droguri, încarcerată la Penitenciarul Arad
  Un mandat de executare a pedepsei a fost pus în aplicare de către polițiștii arădeni. 1

  Local

  Ineuan de 61 de ani reținut pentru trafic de țigări
  Vineri, 18 septembrie, poliţiştii oraşului Ineu au depistat, în flagrant delict, un bărbat de 61 de ani, din Ineu, în timp ce transporta cu un autoturism, pe D.J. 79/A, în afara localităţii Ineu, cantitatea de 20.000 de fire de ţigarete. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.