aradon.ro Web analyticsSfaturile lui Reli. Să căutăm sănătate trupească și sufletească

De Aurelia Gabor
Reactualizat la:

Sfaturile lui Reli. Să căutăm sănătate trupească și sufletească

Reactualizat la:
Natura a trecut de la adolescență la maturitate. Iulie, luna lui cuptor, mijlocul verii. Creșterea zilei și a luminii s-a oprit după solstițiul din preajma sărbătorii Sânzienelor. Promisiunile primăverii devin realitate. Pădurile tinere s-au transformat în codri, florile au zămislit roade, grâul dă în copt. La umbra deasă a pădurii, puii sălbăticiunilor fac cunoștință cu natura. E vremea cositului, a căpițelor cu miresme de fân, iar sub culorile verii ne pierdem cu ochii pe cer căutând sănătatea trupească și sufletească.
Scris de Aurelia Gabor - Natura a trecut de la adolescență la maturitate. Iulie, luna lui cuptor, mijlocul verii. Creșterea zilei și a luminii s-a oprit după solstițiul din preajma sărbătorii Sânzienelor. Promisiunile primăverii devin realitate. Pădurile tinere s-au transformat în codri, florile au zămislit roade, grâul dă în copt. La umbra deasă a pădurii, puii sălbăticiunilor fac cunoștință cu natura. E vremea cositului, a căpițelor cu miresme de fân, iar sub culorile verii ne pierdem cu ochii pe cer căutând sănătatea trupească și sufletească.

Vară, concediu, soare, aer curat, la munte sau la mare, în ţară sau în străinătate, după posibilităţi, avem câteva săptămâni la dispoziţie pentru odihnă şi relaxare. Să ne refacem forţele pentru o nouă perioadă de muncă. Renunţăm la ţinuta sofisticată de serviciu, la pantofii cu tocuri înalte şi vom purta haine lejere, din fibre naturale, pantofi comozi de „drum lung”. Ideal ar fi să umblăm cât mai mult cu putinţă desculţi prin iarbă sau prin nisipul de pe plajă, ajutând tălpile picioarelor să-şi reia funcţia de acţiune a terminaţiilor nervoase ale organelor interne. Nu doar programul încărcat de muncă ne oboseşte, mai este poluarea, stresul, alimentaţia care şi-a pierdut demult calitatea de „naturală’’ și, în mod special, perioada de pandemie prin care încă trecem.

Avem „la picioare” o lume de plante care-şi oferă permanent ajutorul pentru sănătate. Dar mulţi considerăm că este mai bine să luăm câte o pastilă cu nume sofisticat ori de câte ori ne deranjează ceva. Bătrânii cunoşteau toate plantele de leac şi le foloseau pentru sănătate în vremea când medicina era la începuturi. Nu demult vă spuneam să preluăm obiceiul pisicii de a se întinde, pregătindu-şi astfel corpul pentru mişcare. Acum vă spun că urmăresc păsările care, la asfinţit, se duc la culcare, iar în timpul zilei sunt pline de energie şi graţie, zburând în văzduh, mulţumind cerului pentru tot ce primesc. Animalele fac totul din instinct şi nu greşesc. Nu se chinuie să facă averi uriaşe, sunt împăcate cu viaţa pe care o duc, uneori nu tocmai uşoară, nu rămân încătuşate în trecut, ură, duşmănie, invidie.

Nu vă aşezaţi niciodată la masă când sunteţi supăraţi sau nervoşi. Faceţi o plimbare, citiţi o carte, lasaţi să treacă, trăiţi în pace şi armonie cu cei din jur. Nu lăsaţi soarele să apună pe supărarea sau necazul vostru, nu vă culcaţi fără a vă împăca dacă v-aţi certat cu cineva din familie, îmi spunea bunica. Veţi avea un somn agitat, vise urâte şi până dimineaţa se pot întâmpla multe. Nu vreau să vă întristez, dar uneori este bine să luăm în seamă şi sfaturile celor mai în vârstă. Ei au învaţat din greşeli, deci, „cine nu are bătrâni, să-şi cumpere”.

Revenind la ale noastre, să facem zilnic, dimineaţa, zece minute de gimnastică de înviorare, să avem un regim alimentar sănătos şi, cel puţin de patru ori pe săptamână, să practicăm o activitate sportivă. Să ne odihnim suficient pentru refacerea forţelor şi frumuseţea tenului. Să fim buni şi toleranţi cu cei din jurul nostru şi să mulţumim pentru fiecare clipă de viaţă primită în dar.

redactia.jurnalaradean@informmedia.ro

„Avem câteva săptămâni la dispoziţie pentru odihnă şi relaxare. Să ne refacem forţele pentru o nouă perioadă de muncă

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  UPDATE. Groapa de gunoi de la CET, în flăcări 
  Un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a Aradului, de lângă CET, la doar câteva zile după ce pompierii au stins un alt incendiu. 2

  ARADON Sport local

  Oriaku a dominat aruncarea suliței la CN U20
  Vannessa Oriaku a câștigat cu peste zece metri avans, iar Andrei Severin a obținut medalia de bronz la masculin.

  Local

  Sute de locuri libere în liceele din Arad
  Sute de locuri au rămas neocupate în liceele din județul Arad, în urma repartizării computerizate. 4

  Local

  Aglomerație și ore de așteptare, la intrarea în țară
  Câteva mii de persoane au intrat, în decurs de 24 de ore, în țară, prin punctele de trecere a frontierei de la Nădlac. 8

  Local

  Cod portocaliu de caniculă, la Arad. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade
  O mare parte dintre județele țării se va afla, duminică, sub incidența unui cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade Celsius. 7

  Local

  Două cazuri noi de Covid-19 în județul Arad
  Județul a raportat, de vineri dimineață până duminică dimineață, un număr de două cazuri noi de infecție. 7

  ARADON Sport local

  O nouă carte despre istoria sportului arădean
  165 de foto-documente din colecţia lui Iosif Sârbuţ puse într-o carte coordonată de Ionel Costin.

  Local

  Restricții de circulație pe drumurile naționale, duminică și luni
  Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile naționale, duminică și luni, între orele 12 și 20. 1

  Local

  Secvențe urbane la Sala Clio
  Asociația Foto Club Arad organizează, la Sala Clio, expoziția „Secvențe urbane – Urban Frames”, cu participarea a 50 de artiști din 4 țări.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.