aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
ARADON opinii
STIL DE VIAȚĂ-Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Cinci alimente de inclus in alimentație

STIL DE VIAȚĂ-Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Cinci alimente de inclus in alimentație

la 28 December 2022 09:27

STIL DE VIAȚĂ-Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Cinci alimente de inclus in alimentație

28 December 2022 09:27
Hrana pe care o consumăm este ca un combustibil, ea oferind organismului nostru energia de care are nevoie pentru a funcționa optim. Hrana influențează nivelul nostru de energie, starea emoțională, poftele alimentare, capacitatea de gândire, într-un cuvant sănătatea generală. O dietă săracă în substanțe nutritive poate afecta sistemul imunitar, organismul devenind vulnerabil la răceli și gripe.
Hrana pe care o consumăm este ca un combustibil, ea oferind organismului nostru energia de care are nevoie pentru a funcționa optim. Hrana influențează nivelul nostru de energie, starea emoțională, poftele alimentare, capacitatea de gândire, într-un cuvant sănătatea generală. O dietă săracă în substanțe nutritive poate afecta sistemul imunitar, organismul devenind vulnerabil la răceli și gripe.

Trimite articolul

X

Avem nevoie de toate grupele de alimente (proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale) pentru o sănătate optimă, calitatea alimentelor consumate, dar și cantitatea, făcând diferența. Redăm în rândurile de mai jos beneficiile a cinci alimente pe care ar fi bine să le includem în meniul nostru.

1. Nuca este considerată un concentrat de „ingrediente” sănătoase, bogată în grăsimi (60% în medie), dar acestea sunt constituite din acizi grași benefici, în special acidul alfa-linolenic (Omega 3). Acizii Omega 3 contribuie la protejarea sistemului cardiovascular, fluidifică sângele, ameliorează sensibilitatea la insulină, protejează creierul, au acțiune antiinflamatoare, previn cancerul, depresia și susțin echilibrul emoțional. Nucile furnizează o doză substanțială de proteine, vitamina E, vitamina B1, minerale precum mangan și cupru, dar conțin și acid elagic, un polifenol antioxidant (care se regăsește și în căpșuni), care neutralizează radicalii liberi vinovați de apariția proceselor canceroase.

2. Semințele de in sunt cea mai bogată sursă vegetală de Omega 3, reprezentând o alternativă pentru cei care nu consumă carne de niciun fel și o sursă valoroasă de fibre solubile și insolubile. Constituie un remediu foarte util în tratarea constipației, reglând tranzitul intestinal, în timp ce fibrele insolubile încetinesc eliberarea de zahăr în sânge, echilibrând nivelul glicemiei, fiind, astfel, recomandate pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. Semințele de in conțin și o substanță – lignină (o categorie aparte de fitoestrogeni) ce are o capacitate antioxidantă, neutralizând radicalii liberi din organism.

3. Semințele de susan sunt bogate în grăsimi sănătoase (acizi grași nesaturați) și constituie o sursă excelentă de minerale și oligoelemente: calciu, fier, zinc, mangan, cupru, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom, dar și de vitamina A (betacaroten), vitamine din grupul B și vitamina E. Conțin fitosteroli, buni protectori ai sistemului cardiovascular, reduc nivelurile de colestrol „rău” – LDL, încetinind absorbția colesterolului din alimentație. Semințele de susan reprezintă și o sursă considerabilă de fibre alimentare, având, în același timp, un conținut ridicat de lignani, antioxidanți puternici care protejează lipidele din sânge împotriva oxidării.

4. Cruciferele (varza, conopida, broccoli, gulia, varza de Bruxelles, varza kale, napul) sunt sărace în amidon, zaharuri și calorii pentru că planta nu își folosește frunzele pentru a depozita amidon sau zaharuri, ci doar pentru a le sintetiza. Alături de nutrienții care ajută sănătatea (calciul, potasiul, fierul, vitaminele C, K, A), cruciferele sunt bogate în carotenoide, polifenoli, isotiocianați și indoli. Pe lângă proprietățile antiinflamatoare, isotiocianții și indolii sunt considerați luptători cu cancerul, multe studii demonstrând efectul preventiv împotriva anumitor tipuri de cancer al unui consum săptămânal de trei până la cincii porții de plante din familia cruciferelor. Alte studii reliefează acțiunea sulforafanului prezent în crucifere împotriva Helicobacter pylori, o bacterie care cauzează ulcere gastroduodenale. Anumite carotenoide (luteina și zeaxantina), antioxidanți prezenți în crucifere, încetinesc evoluția degenerării maculare și ajută la reducerea incidenței cataractei. Fiind bogate în calciu și vitamina K, legumele crucifere susțin sănătatea și rezistența oaselor. Calciul din crucifere este absorbit ușor de organism, iar vitamina K ajută la creșterea densității minerale a oaselor. Legumele crucifere au și un efect cardioprotector datorită fibrelor și antioxidanților conținuți, contribuind la scăderea colesterolului „rău” – LDL și a trigliceridelor.

5. Avocado. Este singurul fruct care conține grăsimi, însă grăsimi bune de care corpul are nevoie. Conține acid folic – un element esențial în timpul sarcinii, vitamina K – indispensabilă pentru coagularea sângelui, vitamina E – pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului neurologic, vitamina B5 – implicată în metabolismul lipidelor și glucidelor, îmbunătățește calitatea epidermei, fibre (6-7g la 100g fruct); fitosteroli – substanțe care au o compoziție similară colesterolului animal, dar sunt benefici pentru sistemul cardiovascular.

Trimite articolul

X
Taguri:
Adela Alexa ,
alimentatie ,
alimente ,
aradon opinii ,
stil de viata
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    A "căzut" cea mai nouă terasă din Arad 
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    5
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Câini otrăviți la o stână din Galșa
    9
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    România

    VIDEO
    VIDEO | Peste 224.000 de curcani, sacrificați, la cea mai mare crescătorie de curcani din România, din cauza gripei aviare
    Un al doilea focar secundar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov. Ferma are peste 113.000 de curcani.

    Local

    Centru pentru copiii defavorizați din comunitatea locală, inaugurat la UAV
    ARAD. Centrul Interdisciplinar de Practică și Cercetare pentru copii a fost inaugurat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

    Local

    Recensământ 2021: Penticostalii, a doua cea mai importantă confesiune din Arad
    Datele provizorii ale recensământului consemnează o scădere a populației cu peste 20.000 de persoane. Municipiul a pierdut, din 2011, aproape 14 mii de locuitori.

    România

    Alexandru Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore. Directorul Romarm ar putea fi arestat preventiv
    Un om de afaceri a fost reţinut pentru 24 de ore, iar directorul Romarm ar putea fi arestat preventiv în dosarul privind măştile de protecţie, a anunţat DNA. Sursele confirmă că omul de afaceri este Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă.

    Mapamond

    Lider spiritual indian, condamnat la închisoare pe viaţă pentru viol
    Un guru indian, cu adepţi în întreaga lume, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a violat o elevă. El se află în închisoare unde ispăşeşte altă pedeapsă pentru viol.

    Advertorial

    Sfaturi despre cum să mobilezi o garsonieră
    Decorarea locuinței este procesul prin care transformăm un spațiu în acel acasă la care visăm. Fiecare obiect pentru care optăm reflectă o parte din personalitatea noastră. Însă, atunci când spațiul este limitat, cum amenajăm astfel încât să ne bucurăm de rezultatul final? Astăzi te vom ajuta cu câteva sfaturi despre cum să mobilezi o garsonieră.

    România

    Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București. Persoanele din clădire au fost evacuate
    Sediul Curţii de Apel Bucureşti este evacuat marţi, după ce a fost primită o ameninţare că ar fi fost amplasat un dispozitiv exploziv.

    România

    Victor Pițurcă a revenit la sediul DNA
    Fostul selecţioner al echipei de fotbal a României, Victor Piţurcă, a mers marţi la sediul DNA. El ajunge în faţa anchetatorilor la doar câteva ore după ce a fost eliberat din arest.

    Advertorial

    27 de spitale noi din fonduri europene! Unul dintre ele, la Arad!
    „27 de spitale vor primi finanțare prin PNRR. Unul dintre principalele noastre obiective este modernizarea sistemului de #sănătate, astfel încât toți românii care au nevoie să poată accesa servicii medicale de calitate, la standarde europene. Decizia de astăzi este un pas concret și solid în acest sens. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.