aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
ARADON opinii
STIL DE VIAŢĂ - Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Grăsimile din fructele oleaginoase – benefice organismului

STIL DE VIAŢĂ - Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Grăsimile din fructele oleaginoase – benefice organismului

la 29 August 2022 19:14

STIL DE VIAŢĂ - Adela Alexa, nutriţionist, dietetician. Grăsimile din fructele oleaginoase – benefice organismului

29 August 2022 19:14
Grăsimile sau lipidele fac parte din clasa macronutrienților, alături de carbohidrați (glucide) și proteine, având rol structural, funcțional și energetic în organimul uman.
Grăsimile sau lipidele fac parte din clasa macronutrienților, alături de carbohidrați (glucide) și proteine, având rol structural, funcțional și energetic în organimul uman.

Trimite articolul

X

Grăsimile constituie cea mai bună modalitate a organismului de a depozita energia, astfel că 1 g de lipide furnizează 9,3 kilocalorii, spre deosebire de carbohidrați și proteine care generează în medie 4 kcal/g. Funcțiile grăsimilor în organism sunt importante, atfel că ele reprezintă o componentă esențială a membranelor celulare și a nervilor; organele vitale sunt susținute și protejate de către depozitele adipoase; toți hormonii steroidieni sunt produși de colesterol; vitaminele liposolubile (A,D,E,K) sunt depozitate în organim prin intermediul lipidelor. Fructele oleaginoase reprezintă o categorie de grăsimi sănătoase, bogate în acizi grași esențiali, în fibre, având un indice glicemic scăzut (fiind recomandate diabeticilor). Sunt o sursă de fitosteroli (steroli din plante care se leagă de colesterolul din sânge şi ajută la eliminarea lui din organism) și de polifenoli (antioxidanți din plante care protejează împotriva radicalilor liberi). Aceste alimente nu ar trebui să lipsească dintr-un meniu echilibrat, însă, fiind calorice, se recomandă consumul lor cu moderație.

1. Nuca. Este foarte bogată în grăsimi (60% în medie), fiind intens energetică, dar aceste grăsimi sunt constituite în cea mai mare parte din acizi grași nesaturați (sănătoși), cum ar fi acidul alfa-linolenic (Omega 3), unul dintre cei trei acizi grași esențiali, vitali pentru organism. Pe lângă Omega 3, nucile conțin acid elagic (regăsit, de asemenea, în zmeură și căpșuni), un polifenol antioxidant, care neutralizează radicalii liberi. Numeroase studii vorbesc despre efectul consumului de nuci asupra lipidelor din sânge, constatându-se că determină o scădere a colesterolului, datorită acizilor fenolici și acidului alfa-linolenic. Grație vitaminei E, nucile previn formarea cheagurilor de sânge, iar vitaminele (în special B1) sunt utile pentru sănătatea sistemului nervos. Nuca este o sursă bună de mangan (antialergic și antiinfecțios) și cupru, un mineral esențial pentru inimă, întărește sistemul imunitar și combate infecțiile virale și microbiene. Oferă, de asemenea, magneziu, potasiu, fosfor, sulf, fier și calciu.

2. Migdala. Mai mult de jumătate din lipidele din migdale sunt acizi grași mononesaturați, benefici pentru sănătate – mai cu seamă acidul oleic (prezent și în uleiul de măsline și cel de rapiță). Este bogată și în arginină, un aminoacid cu efecte cardio-protectoare datorate reducerii nivelului de colesterol „rău” din sânge. Conform datelor epidemiologice, un consum zilnic de 30g de migdale ar putea reduce cu 45% riscul de maladii cardiovasculare, dacă acestea înlocuiesc alimentele bogate în grăsimi saturate. Migdalele conțin mulți antioxidanți, precum vitamina E, care blochează acțiunea radicalilor liberi, protejează împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului sau hipertensiunii arteriale. Conțin, de asemenea, magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, potasiu și vitaminele B2 și E.

3. Nuca de caju. Se situează pe unul dintre ultimele locuri între fructele oleaginoase în coajă tare din punct de vedere a lipidelor conținute. Nivelul lipidelor este, totuși, substanțial, mai ales în privința acizilor grași mononesaturați, cei mai buni pentru sănătate.

Conține grăsimi și proteine de calitate și un nivel ridicat de vitamine din grupul B. Nucile de caju furnizează mult potasiu (peste 600 mg la 100g), fosfor și magneziu – implicat în numeroase funcții organice: creștere, transmiterea impulsurilor nervoase, contracții musculare, funcționarea sistemului imunitar sau cardiovascular. 30g de nuci de caju acoperă 25% din necesarul zilnic de magneziu, 20% din cel de vitamina B1 și 5% din cel de vitaminele B2 și B3.

4. Nuca de Pecan. Se numără printre fructele oleaginoase cu cel mai mare conținut de lipide, în special acizi grași saturați, însă sunt grăsimi benefice organismului. Nucile pecan au un conținut major de minerale și oligoelemente, fiind o sursă de mangan, cupru și zinc. Zincul participă la procesele metabolice implicate îndeosebi în reacțiile imunitare, în cicatrizarea țesuturilor, fiind un mineral util diabeticilor deoarece, la nivelul pancreasului, zincul contribuie la sinteza, acumularea și secreția de insulină. Este, în același timp, o sursă bună de vitamina E (peste 3 mg la 100g), cu efect antioxidant. Este și o sursă de glicină – aminoacid cu proprietăți cicatrizante, antioxidante și de promovare a imunității, participând, totodată, la detoxifierea ficatului.

5. Nuca de Brazilia. Se deosebește grație conținutului de seleniu, care acționează ca un antioxidant puternic: intervine în sinteza a numeroase enzime, contribuie la detoxifierea organismului și la eliminarea metalelor grele. Acționând în sinergie cu vitaminele A, C și E, protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi. Seleniul este implicat în funcțiile antiinflamatorii, hepatice și imunitare și este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. O singură nucă poate furniza 0,05mg de seleniu, adică doza zilnică recomandată. Nuca de Brazilia furnizează magneziu, potasiu, fosfor, cupru, proteine și unii aminoacizi precum acidul glutamic și arginină.

redactia.jurnalaradean@informmedia.ro

 

„Fructele oleaginoase nu ar trebui să lipsească dintr-un meniu echilibrat, însă, fiind calorice, se recomandă consumul lor cu moderație”

Trimite articolul

X
Taguri:
Adela Alexa ,
aradon opinii ,
fructe oleaginoase ,
grasimi ,
stil de viata
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    A "căzut" cea mai nouă terasă din Arad 
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    5
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Câini otrăviți la o stână din Galșa
    9
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    Local

    Preot nou în Parohia Iercoşeni
    Părintele Ciprian Gheorghe Bisorca a fost instalat preot paroh la Iercoşeni.

    Local

    FOTO / VIDEO
    VIDEO | O femeie amenință că se aruncă de la etajul 8 al unui bloc din zona Intim
    Pompierii, polițiștii și paramedicii SMURD se află în zona Intim, acolo unde o femeie amenință că se aruncă de la etajul 8 al unui bloc.

    Local

    1.390 de carnete de muncă aşteaptă să fie ridicate de la Casa de Pensii
    ARAD. În depozitul Casei Judeţene de Pensii sunt depozitate 1.390 de carnete de muncă neridicate de către titulari.

    Local

    Recensământ 2021: Aradul are cu 3.000 mai multe soții decât soți
    Potrivit datelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021), în județul Arad sunt 93,8 mii de bărbați căsătoriți și 96,7 mii de femei căsătorite.

    Local

    Revoltă înăbuşită în CLM
    Înspăimântaţi de perspectiva de a li se tăia salariile, o parte din angajaţii Primăriei au încercat să pună presiune pe edili.

    România

    Mai mulți copii din Timişoara şi antrenorul lor au fost salvați de jandarmii din Caraş-Severin, după ce au rămas blocați pe Muntele Mic
    Zece copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, şi antrenorul lor, din Timişoara, au fost ajutaţi de jandarmii montani să ajungă în siguranţă, după ce au rămas blocaţi pe Muntele Mic, din cauza viscolului şi a ninsorii.

    UT Arad

    Radu Anca se întoarce la UTA!
    ARAD. A avut o ascensiune frumoasă în breasla antrenorilor de fotbal. După ce a învațat „meserie” de la Francisc Tisza la Gloria Arad, a fost „secundul” lui Roland Nagy în sezoanele cu promovări succesive ale UTA-ei până în Liga a 2-a.

    Local

    Găsit mort în şanţ
    MIŞCA. Descoperire macabră, miercuri dimineaţa, în satul Mişca. Localnicii au găsit într-un şanţ un bărbat decedat şi au sunat de urgenţă la poliţie.

    România

    Radar anunțat de mecanicul de locomotivă - ”Linii libere să ai”, i-au urat șoferii
    O fotografie postată pe un grup de pe Facebook, destinate evenimentelor rutiere a stârnit amuzamentul tuturor și a strâns zeci de comentarii care mai de care mai pline de umor.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.