aradon.ro Web analytics15 milioane pentru proiectul de revitalizare a zonei Mărului

De Sorina Ambrus

15 milioane pentru proiectul de revitalizare a zonei Mărului

Locul de agrement va fi realizat de către Thaibau Construct, la o valoare care depășește 15 milioane de lei.
Scris de Sorina Ambrus - Locul de agrement va fi realizat de către Thaibau Construct, la o valoare care depășește 15 milioane de lei.

Arad. Licitația pentru lucrările de revitalizare a zonei strada Mărului și amenajarea acesteia ca zonă de agrement, lansată de către Primăria Municipiului Arad la sfârșitul lunii martie, are un câștigător. Este vorba despre Thaibau Construct SRL, din Arad, înființată în 2011, cu o cifră de afaceri 2.1 milioane de lei și un profit net 439 de mii de lei, în 2020. Trei firme s-au înscris la licitație, dintre care una a fost descalificată, fiind considerată neconformă.

Contract de 15 milioane

Suma pentru care a fost adjudecat contractul se ridică la 15,417,229.45 lei. Conform caietului de sarcini se vor face lucrări de demolare, de sistematizare a terenului, de sistematizare a lacurilor (asanare), de întărire a malurilor și amenajare a pontoanelor pentru pescuit, de amenajare a unor alei pietonale, alei senzoriale și piste pentru biciclete, amenajare a spațiilor verzi, a zonelor de picnic, a zonei de hobby – parc pentru skateboard, pistă pentru role, panouri de escaladă, a parcurilor pentru copii, a parcului chinologic și a unor terenuri de fotbal, baschet, handbal și tenis, dotate cu tribune și vestiare cu duș. Tot în acest proiect vor fi amenajate parcări cu dale înierbate și o zonă administrativă.

Thaibau Construct SRL a mai câștigat în trecut trei licitații, toate la Curtici. Este vorba despre reamenajare casă de cultură (2 milioane de lei), construire creșă (1.67 milioane lei) și garaj pentru Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență (697 de mii de lei). De asemenea, a mai prins, prin achiziție directă și contracte mai mici dintre care 11 la Curtici, și altele la Sântana și Hășmaș.

Probleme nerezolvate

Proiectul de revitalizare a zonei şi de amenajare a unui spaţiu de agrement este unul vechi, dar a avut parte de mai multe amânări. Primul termen de finalizare a fost deja depășit, acesta a expirat la data de 31 mai 2021. S-a solicitat o prelungire cu încă nouă luni, cum prevede legea, astfel că, teoretic, lucrările ar trebui finalizate până la sfârșitul lunii februarie a anului viitor. Cu toate acestea, autoritățile sunt departe de a face curățenie în zona împânzită de construcții ilegale locuite de amărâți ai societății. Pentru care trebuie găsite soluții de relocare. Deși la sfârșitul lunii martie, primăria a făcut o acțiune de imagine în care a dărâmat câteva bordeie. Și cam atât. Potrivit biroului de presă cele nouă construcţii au fost demolate doar pentru că în ele nu mai locuia nimeni. Primăria le-a dărâmat ca să nu fie ocupate de alte persoane, pentru că în momentul în care cineva locuieşte într-un imobil, apar complicaţiile legale, iar pe măsură ce vor fi eliberate altele, vor fi demolate și acelea.

Reprezentanţii Primăriei Arad mai spun că legislaţia nu le permite să îi scoată cu forţa de oameni din acele construcţii, singura soluţie fiind ca acestora să le fie asigurate alte locuinţe. Se pare că o parte dintre ei vor fi mutaţi în locuinţe sociale de pe strada Tarafului, în timp ce pentru alţii se caută încă soluţii.

Așa că nu știm când vor începe efectiv lucările, dar am adresat Primăriei municipiului mai multe întrebări legate de acest proiect, asupra căruia vom reveni când ne vor fi puse la dipoziție informațiile solicitate.

Finanțat prin FEDR

Proiectul în valoare de 4,7 milioane de euro este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Randu says:

  Se relocheaza ei în imobile părăsite. Panourile transparente de pe digul muresului s-au revitalizat deja.Supravegherea video e soluția.

 2. Aradean says:

  Dar se intreaba cineva cati din cei ce locuiesc acolo locuiesc cu forme legale?
  si cate constructii de cladiri sunt construite cu forme legale?

  • Nico says:

   Mulți sunt mai presus de lege în tata ăsta cu construcții și neautorizate și pe terenul statului.Când e vorba sa-și ia terenul înapoi nu se mai poate ca-i un drept câștigat al celor ce-l ocupa ilegal.Drept castigat ca si la pensiole speciale.Ce legi de rahat mai avem.

  • Victor says:

   Arădeanule….nu e traba ta! rtoric spus ,a câtea oară se pune intrebarea asta fără răspuns,te crezi mai destept ca alții care au pus-o inaintea ts tot….fără răspuns,mai bine te-ai intreba ; al câtele proiect este pe str Mărului nefinalizat,ajuns doar la studii de fezabilitate și câți bani au inghițit aceste proiecte că din câte știu eu de la falcă in coacea au fost cel puțin 5 alții zic că 7 ! Dumnezeu mai știe ! unde s-au dus banii europeni că mai mult de proiecte nu s-a făcut nimicsi aceste proiecte au fost făcute de fiecare dată ….după ce au sosit miloanele de euro,s-a inceput cu proiectele și s-a terminat cu proiectele și gata bani s-au vaporizat au dispărut ,unde?! ar trebui trași la răspundere toți care au avut acces la aceste fonduri,direct sau indirect,nu crezi? atunci hai să nu ne mai cramponăm de prostii ,câți locuitori sunt ilegali pe Mărului ,zi mai bine in tot orașul câți sunt ilegali ? cu acte de propietate măsluie,cu nr de CF toate la fel si cu aceleași numere de case care sunt peste tot in Arad,in Alfa,Grădiște ,Micălaca,Pârneava etc. si apoi să te intrebi cum e posibil ca o jumătate de stradă să aibe aceleași numere de casă și aceleași CF
   Nu te lupta să abați atenția de la miloanele de euro și fraudarea lor ….la locuitorii străzii Mărului,nu interesează pe nimeni.,Hai noroc.

 3. anonim says:

  Dar daramati odata budihausurile alea si manati turma aia de salbatici ce distrug orice cand vin in oras ! Trimiteti-i inapoi, in zonele din sud si est de unde au venit si s-au asezat pe Marului din cauza indolentei politiei si autoritatilor lo0cale Aradenii nu ii vor aici nici pe astia nici pe altii asemeni lor.

 4. ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.