aradon.ro Web analyticsAdam Müller Guttenbrunn (1852-1923) - comemorat in satul natal

Zăbrani. Cel mai important scriitor al şvabilor dunăreni a fost comemorat în week-end-ul trecut la împlinirea a 90 de ani de la trecerea în eternitate. Au fost prezente la Zăbrani, localitatea natală a scriitorului, peste 300 de persoane, pe lângă localnici venind mulţi şvabi bănăţeni trăitori acum în Germania.
Scris de Dorin Ocneriu - Zăbrani. Cel mai important scriitor al şvabilor dunăreni a fost comemorat în week-end-ul trecut la împlinirea a 90 de ani de la trecerea în eternitate. Au fost prezente la Zăbrani, localitatea natală a scriitorului, peste 300 de persoane, pe lângă localnici venind mulţi şvabi bănăţeni trăitori acum în Germania.

Invitaţi de seamă au fost Klaus Kristian Olasz-consulul Germaniei la Timişoara, deputaţii Ovidiu Ganţ şi Dorel Căprar, Karl König – consilier la Ministerul Culturii, Helmut Weinschrott – director al Asociaţiei A.M. Guttenbrunn din Timişoara, Karl Fischer-FDGR şi Michael Szelner-directorul Liceului A.M. Guttenbrunn din Arad.

După primirea oficială a delegaţiei germane şi a invitaţilor, a urmat vizitarea Casei Memoriale A.M. Guttenbrunn, a şcolii care poartă acelaşi nume şi a formaţiei civile de pompieri. Apoi, la Biserica Catolică, preoţii Johann Fischer din Timişoara, Andreas Reinholz şi Ando Attila din Lipova şi Szabo Dumitru din Zăbrani au oficiat un Reqviem în amintirea marelui dispărut. După o defilare pe uliţele satului, întreaga asistenţă a păstrat un moment de reculegere şi a depus coroane de flori la bustul scriitorului din parcul Turnul Pompierilor.

La simpozionul care a urmat în sala Căminului Cultural, despre opera şi personalitatea lui A.M. Guttenbrunn au vorbit Marian Toader – primarul comunei Zăbrani, Dietmar Peter Leber şi Peter Krier – preşedinte respectiv vicepreşedinte ai Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Germania.

O trupă de teatru cu artişti de limbă germană din Timişoara şi Sântana a prezentat fragmente din piesa „Meşterul Jakob şi fiii săi” de A.M. Guttenbrunn, iar formaţiile de dansuri germane din Karlsruhe, Freiburg, Frankenthal şi elevii şcolii Zăbrani, pe acordurile fanfarelor din Melzinger şi Timişoara, au încântat spectatorii cu evoluţiile lor pline de eleganţă şi vivacitate.

„Personalitatea lui A. M. Guttenbrunn este una de primă mărime în cultura şvabilor dunăreni, dar şi în cea a românilor de pe aceste meleaguri. Suntem bucuroşi să-i putem păstra amintirea binecuvântată şi de asemenea suntem bucuroşi de oaspeţi ori de câte ori aceştia vin să-şi revadă locurile de origine” a declarat primarul Marian Toader.

Acesta a fost primul eveniment din suita de manifestări desfăşurate în week-end la Timişoara şi în alte localităţi din Banat în cadrul „Zilelor Culturii Germane”.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 1

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze.

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  Local

  12 premii I la Concursul Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob"
  ARAD. Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii "Aurel Vlaicu” din Arad a premiat câștigătorii celei de a XII-a ediții a Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob". La festivitate au participat din partea ISJ Arad, prof. Popa Alexandru, inspector școlar pentru matematică, cadre didactice ale Facultății de Științe Exacte, conducerea UAV.

  Local

  96 de câini salvați de Poliția Animalelor, la Gurba
  Câinii erau ținuți într-o casă, dar și în curtea locuinței, Poliția Animalelor fiind sesizată cu privire la situația de la Gurba. Cea care a „adunat” cei 96 de câini în imobil și în curtea acestuia locuiește în municipiu, potrivit informațiilor pe care le deținem, însă a venit de îndată la fața locului. Nu este pentru prima dată când femeia procedează în acest mod: adună câini în curțile unor imobile sau în imobile, crezând că îi poate îngriji. Și nu este pentru prima dată când Poliția Animalelor intervine în ceea ce o privește.

  Local

  A fost reziliat contractul pentru deşeurile din Zona 5
  Decizia s-a luat luni, prin vot, de Adunarea Generală a Asociaților a „ADI Deșeuri”.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad luptă pentru cununa cu lauri la U15
  CRAIOVA. De câteva minute, delegația celor de la Atletico Arad a ajuns la Craiova, acolo unde marți și miercuri are lor turneul final al Ligii Elitelor U15. Antrenorii Adrian Petruț și Viorel Erdei au la dispoziție un lot de 22 de jucători, iar în această după-amiază vor efectua un antrenament de dezmorțire.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.