aradon.ro Web analyticsAdio, reconciliere extinsă româno-maghiară!

Adio, reconciliere extinsă româno-maghiară!

Primăria a cedat în lupta cu Guvernul: Parcului Reconcilierii nu va mai fi extins.
Scris de M.B. - Primăria a cedat în lupta cu Guvernul: Parcului Reconcilierii nu va mai fi extins.

Proiectul de modernizare şi extindere a Parcului Reconcilierii a fost realizat pe jumătate, oprindu-se după reabilitarea perimetrului actual, din cauza unor neînțelegeri cu Guvernul privind un teren de 1650 metri pătrați.

De cel puțin doi ani ar fi trebuit ca Parcul Reconcilierii și Turnul de Apă să fie legate prin alei pietonale cu mobilier urban, spații verzi și o fântână arteziană cu jeturi ţâşnind din pavaj. În schimb, cele două monumente istorice sunt despărțite în continuare de un teren plin de buruieni, gunoaie și niște depozite nefolosite. Asta pentru că Primăria Arad a renunțat la proiectul de extindere a parcului, iar recent a reziliat și contractul semnat încă din 2014 cu firma care câștigase licitația pentru lucrări. Totul din cauza disputelor cu Guvernul pe seama unui teren care a aparținut, de fapt, municipalității, dar care a fost preluat de stat în 2006, Guvernul refuzând să-l restituie. În această dispută care a durat ani de zile, Primăria a ales să cedeze.

Doar o etapă

Lucrările de modernizare și extindere a Parcului Reconcilierii Româno-Ungare ar fi trebuit să înceapă în 2013, din cauza degradărilor majore, însă abia doi ani mai târziu a fost deschis șantierul, pentru că rezultatul licitației de atribuire a lucrărilor fusese contestat. Prima parte a proiectului a fost realizată până în 2016, fiind reabilitat perimetrul actual al parcului. Au avut loc reamenajări pe spaţiile verzi, realizarea unei instalaţii de irigat și recondiționarea mobilierului.

A doua etapă, respectiv extinderea parcului, nu a mai avut loc, pentru că s-a constatat că municipalitatea nu mai deține tot terenul pe care urmau să aibă loc lucrările.

Au luat terenul

O suprafață de 1.650 de metri pătrați care fusese în proprietatea orașului a fost luată de stat. La mijlocul anilor 1990, municipalitatea a concesionat acest teren pe 99 de ani Inspectoratului Școlar Județean, pentru construirea unui hotel pentru Clubul Sportiv Școlar „Gloria”. Finanțarea construirii hotelului a fost asigurată de Ministerul Educației, care s-a trecut în acte drept proprietar al terenului, fiind făcută și intabularea. În urma mai multor runde de discuții dintre autoritățile locale din Arad și reprezentații Ministerului Educației, s-a convenit ca terenul să fie transferat înapoi în proprietatea municipiului Arad, dar actele nu au fost făcute niciodată.

„Demersurile legale făcute de Primăria Arad au rămas fără răspuns. Ministerul Educaţiei Naţionale trebuia să iniţieze un proiect de hotărâre menit să anuleze hotărârea de Guvern nr. 1705 din 2006, potrivit căreia terenul concesionat în anii ’90 Inspectoratului Şcolar Judeţean pe durata a 99 de ani trecea în domeniul public al Statului Român. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Primăria Municipiului Arad a reziliat contractul de lucrări încheiat în 2014”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.

Hotel abandonat

Între timp, hotelul care a costat peste 8.000.000 de lei a rămas abandonat de șase ani, pentru că nu au mai fost alocați bani pentru finalizarea finisajelor interioare. Terenurile pe care Primăria Arad ar fi extins Parcul Reconcilierii sunt neutilizate, pline de gunoaie și buruieni. Locul a atras bochetari, care fac multă gălăgie, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă.

Tot fără bani

Pentru finalizarea hotelului ar mai fi necesari 2,5 milioane de lei, însă nu se știe dacă și când vor fi alocați banii de la Ministerul Educației. Deocamdată există doar promisiuni, la fel cum a fost și aceea că va fi dat înapoi orașului terenul pentru a putea fi înfrumusețată zona.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.