aradon.ro Web analytics


Adrian Wiener: „În Primăria Arad se face mai multă politică și mai puțină administrație”

De Diana Duțu

Adrian Wiener: „În Primăria Arad se face mai multă politică și mai puțină administrație”

Reactualizat la:
Interviu cu senatorul Adrian Wiener, candidatul USR PLUS la Primăria Arad despre problemele orașului, neajunsurile administrației de acum și cum ar arăta viitorul cu medicul Wiener la conducerea Municipiului.
Scris de Diana Duțu - Interviu cu senatorul Adrian Wiener, candidatul USR PLUS la Primăria Arad despre problemele orașului, neajunsurile administrației de acum și cum ar arăta viitorul cu medicul Wiener la conducerea Municipiului.

JA. Domnule doctor, candidați pentru poziția de primar al Aradului, din partea USR PLUS. Care este viziunea dumneavoastră despre orașul în care trăim?

Adrian Wiener. Aradul este orașul nostru. Locul unde trăim și ne creștem copiii, locul căruia îi spunem acasă”. Fiecare stradă ne este familiară, în fiecare intersecție am trăit câte o emoție. Din păcate, străzile Aradului au devenit pentru mulți dintre noi doar zone de tranzit către locuință. Aradul poate și trebuie să redevină orașul care ne locuiește nu doar aglomerația urbană în care locuim. Să îl simțim din nou ca pe casa noastră nu ca pe urbea care se dezagregă an de an sub ochii noștri. Strada, școala și spitalul, parcul, Mureșul, cartierele, orașul ca structură vie trebuie să ne redevină casă.

Trebuie oprită risipa banului public, administrația trebuie să devină catalizator al voinței comune a arădenilor, un partener pentru care cetățeanul să nu fie doar o masă pasivă, neimplicată în dezvoltarea orașului. Trebuie readusă decența în zona decizională a Primăriei Aradului. Îmi doresc un Arad ca destinație turistică pentru ceea ce numim ”city break”, în care Mureșul să fie o stradă în sine, văd un Arad cu o cetate în circuit civil, cu un ștrand viu, cu un Aquapolis iarna, cu un nou spital municipal care să fie preluat de primărie.

JA. Pentru asta, ce trebuie schimbat la administrația locală arădeană?

A.W. Haideți să vedem ce avem astăzi în Arad: avem o administrație captivă unui sistem clientelar, orientată pe satisfacerea aparatului de partid, ineficientă și incapabilă să urmărească interesul cetățeanului. Spre acest punct a involuat în ultimii 20 de ani, astfel că, în prezent, majoritatea arădenilor înțeleg ce înseamnă o administrație performantă văzând cu ochii lor sau pe rețelele sociale imagini din orașe precum Oradea, Cluj-Napoca sau Timișoara. De ce este această administrație ineficientă? De ce nu poate administra pentru binele cetățeanului? Este destul de simplu: în partide precum PSD și PNL s-a perpetuat un sistem aproape feudal, bazat pe un troc în care baronul local dă cuiva o funcție sau un post, fără ca el să fie justificat de competența celui care îl ocupă. În aceste condiții, încet, încet, ne-am trezit cu un aparat administrativ greoi, lipsit de profesionalism, total dezintersat de cetățean. Soluția este schimbarea radicală a acestui sistem, eliminarea angajărilor pe baza relațiilor de partid și impunerea performanței și calificării drept criterii. Nu vom putea oferi performanța pe care și-o doresc cetățenii fără angajați capabili, bine plătiți, care să livreze comunității. Cred că suntem mulți cei care ne dorim o viață mai bună și suntem hotărâți să nu mai stăm deoparte. Pentru că nu mai putem crede aceleași promisiuni, repetate la fiecare 4 ani și neonorate, am decis să ne implicăm direct, să candidăm și să schimbăm noi ceea ce alții nu au putut să facă.

JA. Ce reforme veți face în privința sistemului sanitar care deservește arădenii?

A.W. Sistemul de sănătate arădean trebuie să devină o prioritate pentru primărie! În primul rând e nevoie de clădiri noi. Spre exemplu, spitalul municipal este inadecvat ca și structură hotelieră spitalicească, circuite, dotări. Avem nevoie de un nou spital municipal. Avem nevoie de diversificarea serviciilor oferite – de chirurgie oncologică spre exemplu; avem nevoie de acțiuni concrete în zona prevenției, de intervenția municipalității în neajunsurile evidente ale sistemului public – medicină comunitară, paliație, listele de așteptări la unele dintre investigații, o platformă dedicată spitalizării de zi. Avem nevoie de un nou centru de imagistică medicală dezvoltat de primărie și pus la dispoziția arădenilor, avem nevoie de screening pentru cancer, gratuit și eficient. Toate aceste lucruri fac parte din planurile mele și vor intra în responsabilitatea primăriei.

J.A. Unele voci spun că sunteți medic, așadar nu puteți fi manager. Ce le răspundeți acestora?

A.W. Succesul ca manager vine atunci când reușești să construiești și să motivezi o echipă. Aceasta este soluția pe care eu am folosit-o pentru a rezolva problemele pe care le-am găsit atunci când am preluat conducerea medicală a spitalului Covid din Grădiște. Am reușit ca alături de echipa medicală să punem lucrurile la punct, să avem zero îmbolnăviri ale cadrelor medicale, să îmbunătățim tratamentele și implicit să avem mai puține decese. Aceeași rețetă o voi aplica și în administrarea orașului, punând oameni potriviți la locul potrivit, oameni capabili, buni profesioniști, care să muncească pentru binele cetățenilor. Eu nu mă tem să fac echipă cu angajați care sunt mai buni decât mine, pe domeniul lor de competență. Contează doar să reușim să livrăm cetățenilor servicii publice de calitate, pentru care ei plătesc. Mai vreau să adaug că am deja o experiență bogată în navigarea prin hățișurile birocratice ale administrației, după cei patru ani din mandatul de senator al județului Arad. În tot acest timp am avut funcția de șef de comisie parlamentară, de lider de grup parlamentar, astfel că activitatea administrativă nu este de loc o noutate pentru mine.

În încheiere, îi asigur pe arădeni că am toată priceperea managerială de a gestiona o echipă performantă, pe care să o pun în slujba lor. Acum, în Primăria Arad se face mai multă politică și mai puțină administrație. Intenționez să schimb asta!

Eu nu mă tem să fac echipă cu angajați care sunt mai buni decât mine, pe domeniul lor de competență. Contează doar să reușim să livrăm cetățenilor servicii publice de calitate, pentru care ei plătesc”.

17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gica contra says:

  Domnule doctor,va rog sa imi permiteti sa va contrazic In primarie se face doar politica si administratie de loc,inca de pe vremea defunctului primar Popa;cit despre primarul liberal care a adus Aradul la nivel de comuna cu “‘tranvaie”‘,nu doresc sa-i spun numele infam,nu are rost sa vorbim.Mai rau de atit poate fi doar la Adunatii Copaceni sau Fratauti…

 2. vdcd says:

  Sa zicem ca un barbat afirma ca se cinsidera femeie si intra la toaleta fetelor, iar noi trebuie sa il credem pe cuvant si nu putem face nimic. Care este poztia usr privind aceasta problema?

  • Psihiatrul says:

   Depinde. Face numarul 1, numarul 2 sau doar trage un part? Sutn detalii foarte importante pentru viitorul orasului asta, da-le incolo de strazi, spitale si scoli.

 3. Cu PNL si PSD ne-am cam lamurit says:

  PSD n-am votat.
  PNL a reusit sa ne demoinstreze ca, cel putin la Arad, are toate hibele PSD-ului si in plus o ipocrizia, amatorism, aroganta, coruptie si incompenta care il caracterizeaza.
  In concluzie eu la alegeri pot:
  1. sa nu votez deloc – vot nul
  2. sa votez pe cineva care n-are nicio sansa rezonabila – vot nul
  3. sa votez mizeria de PSD – exclus
  4. Sa votez mizeria de PNL – exclus
  5 sa votez pe cineva care o sansa cat de mica si NU face parte din PSD sau PNL

  • Gavril says:

   Dacă faci o facultate de medicină 5,,6 ani plus rezidențiat ,după asta te bagi in rahatul de politică înseamnă că nu ești bun de medic .concluzie…..

   • Neschimbarea sa fie solutia ta? says:

    Ai dreptate. Poate ca medic nu e bun, poate nu i se potriveste. Poate, doar poate. Dar sigur nu-i asa jenant ca jegurile din PDL/PNL-ul aradean sau ca bipedele din PSD.
    Si sigur va incurca enorm planurile caratitei pedelisto-liberale din Arad, care este doar o strucutra de crima organizata in spatele unei aparente de legalitate si onorabilitate.

   • petre says:

    In ”politica” au intrat popi,pastori,profesori,ingineri,artisti,etc…. OARE DIN CE CAUZA UN OM CU MULTA CARTE N-AR PUTEA FI UN BUN GOSPODAR,MAI ALES CA S-A DUS NECHEMAT, IN PLINA PANDEMIE LA SPITALUL CEL MAI PERICULOS DIN JUDET(GRADISTE)???E drept,nu-i ginere de Seculici,si n-are apucaturi de Dinu Paturica!!!!

 4. Moti Mordechai says:

  D-le WIENER
  Am propunerea sa veniti sa va stabiliti in Israel,: locul fiecarui evreu este in ISRAEL/ Din invatamintele istoriei reiese ca nu e bine ca un evreu sa se amestece in viata altora,.
  Cu respect, Moti.

 5. Wiena says:

  Altu ce sa trezit vorbind vrea și el sa ajungă undeva sa fure și el ceva mai mult nu i ajunge ca tine cu mincinoșii aia cu covid lor

 6. Paul says:

  USR =un partid antinațional, antisistem,împotriva valorilor naționale .

  • BLA says:

   tu ce cauti pe internet, postac comunist? Nu le e jena la nepoti de tine sau ai facut tuturor un favor si nu te-ai procreat.

   Nu e nevoie de un nationalist!
   Nu e nevoie de un credincios!
   Nu e nevoie de un om cu valori nationale!

   Astea sunt valori comuniste idioate pt ca recurg la simplitatea unei besini de gandiri pt oameni cu 5 clase.

   E nevoie de:

   – Om cu caracter si considerent moral cat de cat logic si bun.
   – Un om care pune valoarea si viitorul lui politic in miza lucrurilor care le vrea pt oras si care le realizeaza intr-o transparenta cat de cat buna fata de locatari.
   – Un plan de care se tine pt dezvoltarea infrastructurii orasului si fara licitatii cu bani bagati in buzunar.

   Exemplu fiind primarul din Oradea.
   Oamenii nu vor vota partidul din care face parte ci pe el, asta inseamna caracter si rezultate.

  • ... says:

   Paul,atunci psdul ce calitățile lu’pește prăjit are,în afară de șpagari,hoți și pușcăriași/ pușcariabili?

   • Dane says:

    Wiener , a mai fost derector la SCJUA, inainte de a fugii în parlament.
    Nici atunci ca nici acum ,cu gravidă decedata, ori mai in primăvară cu bolnavii incuiati in saloane să Nu dezerteze ,,, un SUB MEDIOCRU!
    Poate se califică in altceva…bodygurd!

    • pt dane says:

     spitalul judetean are alt manager, Wiener nu are voie sa se amestece in treaba altuia, sa faca declaratii despre gravida decedata.
     de cand a preluat el spitalul Covid, nu s-au mai incuiat usile.

     Concluzia: Multe minciuni Dane!

 7. Stefan51 says:

  În încheiere, îi asigur pe arădeni că am toată priceperea managerială de a gestiona o echipă performantă, pe care să o pun în slujba lor………
  asta ati aplicat-o si cind ati fost director medical al spitalului judetean?al dracu ca eu nu am vazut-o

 8. Local

  Creșterea salariilor profesorilor, votată de Parlament
  Plenul reunit al celor două camere din Parlamentul României – Camera Deputaților și Senat – a votat majorarea salariilor cadrelor didactice. 1

  Local

  Cinci cetăţeni din Siria şi Algeria, depistaţi la frontierele Nădlac I și II
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Nădlac I şi II au depistat cinci cetăţeni din Siria și Algeria, care au încercat să treacă ilegal graniţa în Ungaria. 1

  Local

  Tragere la sorți, la Tribunalul Arad
  ARAD. Tribunalul Arad anunță tragerea la sorţi a celor trei judecători din cadrul instituției care vor face parte din Biroul Electoral de circumscripţie Arad, ce se va constitui cu ocazia organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din data de  6 decembrie.

  Local

  Doar opt localități rămân cu restaurantele închise
  Lipova și Dieci sunt nou intrate pe listă, în timp ce Seleușul revine, după o săptămână de pauză. 1

  Local

  Scenariu roșu în nouă școli din municipiu și județ
  Teoretic, doar o școală va fi închisă, restul situându-se în scenariul verde sau galben. Practic, scenariul roșu se regăsește, în total, în nouă unități de învâțământ, însă vizează doar anumite clase.

  Local

  Problema deșeurilor, gestionată de specialiști
  Managementul deșeurilor este o problemă a societății actuale, tocmai de aceea este nevoie de formarea unor specialiști în domeniu.

  ARADON Sport local

  Bogdan Bulj așteaptă un sezon diferit
  Bogdan Bulj are deja experiență în sistemul cu turnee, după sezonul în China.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Adevăruri despre hrană
  Alimentele pe care le consumăm zilnic au un impact major asupra sănătății și a stării de bine.

  Local

  Femeie lovită de un autoturism condus de un șofer aflat sub influența alcoolului
  O femeie în vârstă de 50 de ani, din Arad, care se afla în traversarea străzii pe trecerea de pietoni a fost accidentată ușor de o autoutilitară condusă de un bărbat de 51 de ani, din Vinga, aflat sub influența băuturilor alcoolice. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.