aradon.ro Web analyticsAfaceri cu testele Covid comandate de DSP Arad?

De Alin Gherasim

Afaceri cu testele Covid comandate de DSP Arad?

Teste comandate de DSP la un laborator privat/Foto: FAN
DSP Arad a plătit sute de mii de lei către un laborator privat care să efectueze teste PCR, chiar dacă instituţia are propriul aparat. Ce spun cei de la DSP?
Scris de Alin Gherasim - DSP Arad a plătit sute de mii de lei către un laborator privat care să efectueze teste PCR, chiar dacă instituţia are propriul aparat. Ce spun cei de la DSP?
ARAD. Miroase a afaceri cu bani publici pe tema Covid în Arad. Iar mirosul pare că vine dinspre Direcţia de Sănătate Publică Arad. Pe surse, am aflat încă de acum o lună şi jumătate faptul că DSP recoltează probe pentru depistarea noului coronavirus, iar aceste probe sunt interpretate, contra cost, de un laborator privat din Arad. Un situație întâlnită și prin alte județe. Am solicitat de la DSP informaţii referitoare la această speţă încă de la începutul lunii decembrie 2020. Dar a fost nevoie de mai multe solicitări şi chiar de o reclamaţie administrativă pentru a primi răspuns.
Acum, la mai bine de o lună, putem spune că informaţiile noastre, conform cărora un laborator privat din Arad efectuează teste PCR pentru DSP, s-au confirmat. Pe surse, ni s-a transmis faptul că, deşi are propriul laborator cu propriul aparat PCR, Direcţia de Sănătate Publică Arad trimite probe care să fie testate într-un laborator privat. În principal, sunt trimise probele recoltate de la angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, dar şi de la beneficiari.
Întrebaţi care este numărul de teste care se fac la cei din DGASPC, reprezentanţii instituţiei ne-au transmis, punctual, faptul că la ultima testare au fost recoltate probe de la 243 de angajaţi şi 314 beneficiari. „Suntem testaţi de două ori pe lună şi angajaţii DGASPC, şi beneficiarii”, ne-au mai transmis cei de instituţia de asistenţă socială.
Potrivit informaţiilor noastre, toate testele recoltate de la DGASPC sunt preluate şi trimise la prelucrat către laboratorul aparţinând SC Technomed Group SRL, singurul laborator privat din Arad acreditat să facă teste PCR.

După cum vă spuneam mai devreme, cei de la DSP ne-au răspuns solicitărilor după mai bine de o lună. Nu ni s-a răspuns neapărat punctual la întrebări, ci ni s-au trimis articole de lege şi foarte puţine cifre. Printre aceste cifre se află, însă, şi suma pe care Technomed a încasat-o de la statul român pentru testele pe care le-a efectuat, la comanda DSP: 724.200 de lei.

Şi asta numai pentru testele făcute în ultimele două luni ale anului 2020.
Explicaţia DSP

În luna decembrie 2020, întrebam DSP-ul din Arad de ce sunt trimise probe către un laborator privat, în condiţiile în care laboratorul propriu al instituţiei beneficiază de un aparat PCR. Ni s-a răspuns faptul că, în ordinul Ministerului Sănătăţii 807/2020, la articolul 4, se specifică:

„direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se vor adresa prioritar celui mai apropiat laborator, pe care îl vor contacta în vederea trimiterii probelor. În situaţia în care laboratorul are capacitatea de testare depăşită, direcţiile de sănătate publică vor contacta Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru a fi repartizate către un alt laborator inclus în program, astfel încât toate probele prelevate să fie prelucrate în maximum 24 de ore”.

Tot DSP Arad ne-a mai anunţat faptul că, la nivelul judeţului Arad, există cinci laboratoare acreditate şi incluse în Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, şi anume: Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Laboratorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, SC Technomed Group SRL, Laboratorul Spitalului Orăşenesc Ineu, Laboratorul Spitalului de Boli Cronice Sebiş.

„În momentul în care capacitatea laboratorului Direcţiei de Sănătate Publică este depăşită, probele se redirecţionează către celelalte două laboratoare incluse în program din Municipiul Arad”, ne-au mai spus cei de la DSP. Se înțelege, astfel, că nici laboratorul propriu şi nici cel al Spitalului Judeţean nu ar mai fi putut prelua probe, ci doar laboratorul privat.

200 de lei pe test
Câţi bani încasează Technomed pentru fiecare test? 200 de lei, bani plătiţi direct de Ministerul Sănătăţii. Aşadar, pentru a încasa suma de 724.200 de lei, lunile noiembrie şi decembrie ale anului 2020 laboratorul privat a efectuat, la comanda DSP, 3.621 de teste.
Teste fără rezultate?
După declaraţiile celor DSP, Technomed ar fi trebuit să ofere rezultatele testelor PCR în maximum 24 de ore. Numai că, sub protecţia anonimatului, angajaţi ai DGASPC ne-au spus că, uneori, au primit mesaje text cu rezultatele după 3-4 zile, nicicum în maxim 24 de ore. Mai grav decât atât, uneori, mai spun cei de la DGASPC, le-au fost recoltate probele şi nu au primit niciun rezultat. Ce li s-a spus în condiţiile acestea? „Dacă sunt probleme, veţi fi anunţaţi. Dacă nu sunt probleme, nu se mai anunţă rezultatele testelor PCR”.

Un medic ne-a spus, însă, că aşa ceva nu este posibil.

„În momentul în care probele sunt prelevate, iar testarea demarată, fiecare persoană testată este inclusă în Coronaforms, baza de date în care se regăsesc toate testele din ţară. Aici, programul emite automat mesaje text către beneficiar, indiferent dacă testul este negativ sau pozitiv. Nu se poate ca un test efectuat să nu fie urmat de un mesaj text primit pe telefonul beneficiarului”, ne-a spus medicul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Aşadar, se pune o întrebare: testele trimise de către DSP spre Technomed au fost prelucrate sau au fost doar încasate?

Ne explică administratorul

Am luat legătura cu Mircea Sferdian, patronul şi administratorul laboratorului privat care efectuează testele prelevate de DSP Arad. Întrebat dacă au fost încasate sume de bani fără ca testele să fie prelucrate, Sferdian a spus că nici nu se pune problema.

„Într-adevăr, prin noiembrie-decembrie am avut nişte probleme referitoare la datele de contact ale persoanelor testate. Şi asta pentru că cei de la care erau prelevate probe nu completaseră pe anexă nici numărul de telefon, nici adresa de mail. Aşa că, pentru o perioadă de timp, în paralel cu prelucrarea testelor, încercam să aflăm datele de contact ale angajaţilor şi beneficiarilor DGASPC care erau testaţi. Este adevărat faptul că platforma Coronaforms emite mesaje text pe telefonul mobil şi mailuri către cei testaţi. Dar, dacă aceste date de contact nu sunt introduse, nu pot fi trimise informările. Aici a fost problema transmiterii rezultatelor testelor”, ne-a declarat doctorul Mircea Sferdian.

Acesta a mai spus faptul că, în prezent, nu mai există această problemă şi pentru toate persoanele testate există date de contact.

„Vreau să mai adaug doar faptul că, în ceea ce priveşte laboratorul nostru, după acreditarea lui, a fost ca o gură de oxigen pentru arădenii care îşi făceau teste la cerere. Înainte să apărem noi pe piaţă, se aştepta după rezultate chiar şi patru zile. În condiţiile în care rezultatele, pentru a intra în anumite ţări, trebuiau să nu fie mai vechi de două zile. Acum, sunt cazuri în care eliberăm rezultate chiar şi la şase ore de la recoltare”, explică Sferdian.

Afacerea continuă
După cum am arătat mai sus, DSP ne-a transmis faptul că a apelat la laboratorul privat numai după ce propriul laborator nu a mai făcut faţă. Totuşi, în prezent, în Arad se testează destul de puţin. Însă nici în aceste condiţii, contractul cu Technomed nu a fost întrerupt. În continuare, laboratorul privat continuă să facă teste pentru DSP Arad. Pentru 200 de lei/test.
30 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gigel says:

  Care este sursa oficială de unde putem afla incidența cazurilor pe municipiu?

 2. chimicale says:

  223 848 aceasta a fost cifra de afaceri pe 2019 iar pt DSP acum 724.200 de lei … ii ceva combinatie !!!

 3. Radu says:

  Of, nu cred că cineva s-a îndoit de corupția de la DSP, mai ales acum când sunt mulți bani de muls de la buget, dar la un moment dat se va termina și pandemia și poate vor începe adevăratele verificări atât la DSP dar mai ales a deceselor de la Judetean, ce se întâmplă la Arad este de-a dreptul scandalos!

 4. Daci says:

  Concret, merge cineva la lu puscarie pentru mascarada asta sau se pune batista pe tambal?

 5. Intrebare says:

  Dacă situația descrisă este reala,nu este de mirare,trăim in Romania.Însă o ancheta cred ca se poate realiza destul de ușor, doar pe baza de documente,și dacă sunt fapte penale,trebuie descoperite,la fel și vinovații, dar și cei care au știut și au tăcut, mă refer la factorul politic,ce neîncetat s-a bătut cu pumnii în piept,și nu cred ca nu au tras foloase.

 6. Dan says:

  Oare cum credeți ca s-a ajuns la deficit de 9,1% , când se urla la PSD “din toți rărunchii” să nu îndraznească să depăsească chiar și cu 0, 5 , pragul de 3%, ca să dea la populație pensii, alocații sau indexări salariale.
  Las’ ca acum e bine ca s-a depășit deficitul cu peste 6% , peste limita de 3%, CA SĂ AIBĂ DE UNDE FURA “LA GREU”, EI ȘI CLIENTELA LOR, folisind COVIDUL ca pretext și scuză !!! 😡

  Iar, în prezent, SUNT DISPERAȚI , că nu mai au bani, șî sunt dispuși să amendeză “și musca-n zbor”, pt exces de viteză…! 🤔
  De asta au devenit “organele statului” , brusc, așa de vigilente “cu ordinea publică” (dar nu pt oricine, ci DOAR pt “prostime”)…
  Adică, FOLOSESC ORICE PRETEXT, ca să stoarcă bani de la “pulime”, pt furăciunile lor …

 7. Ionut says:

  Ne spuneti : ” ..Totuşi, în prezent, în Arad se testează destul de puţin. Însă nici în aceste condiţii, contractul cu Technomed nu a fost întrerupt….”. In mod normal DSP nu are personal angajat pentru teste de laborator anticovid permanent angajat , Au adus, angajand temporar, personal calificat din alte unitati, platit insa bine. Cind scade numarul de testari nu poti intrerupe un contract, pentru acest motiv, probabil au mai disponibilizat din personalul propriu , renuntant si la cheltuielile colaterale ( seruri, intretinerea dotarii etc). Nu stii niciodata daca recrudescenta bolii nu reapare.
  Romanul s-a invatat sa primeasca totul gratis. Adica sa poata refuza vaccinarea, dar sa i se faca …gratis testul. Un articol cu ” sub protecţia anonimatului, …” este partial credibil. Spuneti adevarul…complet, si din partea voastra ! Ce este insa cert este ca s-au redus testarile, si ca prin spitale au aparut locuri libere, insa ,…la CJA se vorbeste- recent- , deja ….de valul 3. La fel de cert este ca dotarea Romaniei cu vaccin antiCovid este sub promisiuni, s-au redus cantitatile promise, de aia, intai se asigura materialul pentru doza a doua, apoi cu restul se fac vaccinari noi..Un cabinet acreditat vaccineaza putin, desi dotarea cu personal ( foarte bine platit) ramane aceiasi. ca si cum ar lucra “full”. Cu 1-2 mii de doze de vaccin, pe zi, la Arad ne va prinde Anul Nou..nevaccinati complet

  • Ioon says:

   Iata “marile oerformante’ ale administratiei “guvernerului meu ” ! O guvernare corupta (vezi si cazul ministrului Alexe), total contraproductiva! Bai, voi stiti cine este Sferdian asta??? El a candidat la functia de primar al mun Arad, cu vreo 10-14 ani in urma…Nu i-a reusit, dar inrolarea sa politica vedem ca da rezultate pe filiera DSP-firma sa privata!

  • tacora says:

   Doar nu au făcut un contract cu numărul de teste care se trimit. Sau sunt clarvăzători care știu câte cazuri urmează.

  • jack says:

   romanul nu are nimic gratis pt orice i se fura din taxele platite ma prostea!

 8. Sebastian says:

  200 de lei este testul de anticorpi…pretul pentru un test Covid “valabil” este de 370 de lei….

 9. anonim says:

  Oare cine o fi invidiosul care a platit si generat acest articol ? Clar o face pentru ca nu a ajuns sa ia si el un ban de acolo . Sa fim intelesi, doar sa ia banul, nu sa se expuna unei eventuale contaminari, nu sa munceasca.
  I L Caragiale nu a murit , e reancarnat

 10. anonim says:

  Alin Gherasim sa te imbucure Cel de Sus cu un covid nedep-istat la vreme , creieras de vanzare ce esti

 11. Aradul says:

  Horea Timiș pus politic șef de Cionca!!

 12. anonim says:

  😂 De aia a facut papagalul ala de director descrierea aia ,, plastica ,, a ce inseamna vaccinul si cum actioneaza el 😂😂😂 idiotul era prins intre doua lumi , cea legata de postul pe care il ocupa si cea la care viseaza , BMW uri , sabii ,pistoale si alte cacaturi , lumea infractionalitatiilor , a coruptiei . cred ca pacaliciu ala de director de la DSP arad trebuie demis si strans putin de coaie cu usa sa justifice aceste magarii pe care le a facut cu testele

  • petre says:

   Inca din Decembrie 1989,cand au inceput sa vina camioanele cu sute de tone de ”ajutoare”s-a declansat MARELE JAF in sistemul de SANATATE ARADEAN;si inca NU L-A STOPAT NIMENI.Sigur ca pe seama populatiei si a covidului se fac averi mari.Cine crede ca nu-i adevarat este un om naiv.

 13. Măta says:

  In Decembrie când am plecat in Germania mi s-a spus ca e obligatoriu testul PCR ca altfel o sa am probleme la vama,Ba in Austria,Ba in Germania ….deci cumva vroiau sa ma oblige sa îl fac,testul costa 370 de lei, nu 200! Și se spunea ca in cateva ore primesc mail cu rezultatul,nu am primit nici un mail,a trebuit sa fac rost de numar sa sun,evident ca mi s-a dat nr de la DSP,când am sunat mi s-a spus ca ei nu au nici o legătura cu testul și sa sun la nu stiu ce laborator privat ca acolo o sa îmi găsesc rezultatul,după cateva telefoane date in stânga și in dreapta am reușit sa iau legătura cu “sefu” de la laborator care mi-a mai cerut odată adresa de mail ca sa îmi trimită rezultatul,dacă eu nu sunam rămâneam fără rezultat și cu banii dați,am plecat in Germania și nu am fost nici unde întrebat de acest test PCR!niste gunoaie care fac bani in timpurile astea după noi! Sper ca cei ce se fac răspunzători de “testele PCR” sa fie infectați și ei și tot neamul lor,sa fie intubați! Gunoaielor !

 14. petre says:

  Inca din Decembrie 1989,cand au inceput sa vina camioanele cu sute de tone de ”ajutoare”s-a declansat MARELE JAF in sistemul de SANATATE ARADEAN;si inca NU L-A STOPAT NIMENI.Sigur ca pe seama populatiei si a covidului se fac averi mari.Cine crede ca nu-i adevarat este un om naiv.

 15. tina says:

  AM FOST TESTATI 2 PERSOANE. DOAR PENTRU UNUL AM PRIMIT REZULTATUL PRIN MESAJ, FIIND POZITIV. CEL NECONCLUDENT NU A FOST TRIMIS PERSOANEI PRIN MESAJ.

 16. Aradean says:

  Ce intelegem din articol: exista o diferenta intre pretul contractat de DSP ( 200lei) si cel pentru aradean 370lei, adica aradeanul de rand este amendat cu 170lei in plus. Ce mai reiese? Degeaba a cumparat Consiliul Judetean PCR si au primit si sponsorizare aparat de PCR, DSP a ales singura firma privata, semnatarii or imparti probabil profitul. Deci au decontat aprox 3600 de teste, si DGASPC a spus ca ai au undeva la 600 de teste ultima data, calculand reiese ca in 2 luni au facut 6 teste la toti angajatii si beneficiarii, nu iese numarul de de 2 ori pe luna :), asa se fac bani frumosi

 17. Tudorica says:

  Ce sa te astepti de la un jegos ca si Timis ? DNA , sho pa el !

 18. PORTOCALIUL PDL says:

  Asa se intimpla cind binomul sri dna doarme! Doarme pentu ca sunt afaceri pnl, daca erau psd erau in catuse deja!
  ,

 19. retrocovid says:

  …… citiți cele optzeci și ceva de directive ale lui Beria cu privire la ocuparea sferei de influență in Europa de Est……la fel se practică și in prezent!

 20. CuCu says:

  Aceste teste trebuiau sa fie gratuite mai ales pt.contribuabili la sistemul de sanatate, in plus parca avem un aparat PCR donat de Cetatea Voluntarilor. Daca lumea a donat de ce trebuie sa si plateasca ?

 21. Clara says:

  Vorbim dscutii!
  Acum cateva luni vuia presa aradeana ca cei de la DNA verifica DSP Arad…asa si?
  Totul s-a musamalizat,nimic nu s-a mai scris…

 22. Mapamond

  Austria a decretat „pandemia nevaccinaţilor”. Noul cancelar se gândeşte să introducă lockdown
  Numărul în creşte al infecţiilor l-a determinat pe cancelarul austriac Alexander Schallenberg să declare „pandemia nevaccinaţilor”. Guvernul studiază varianta unei noi perioade de izolare doar pentru cei care refuză imunizarea cu ajutorul serurilor. 20

  Local

  Peste 100 mii de persoane vaccinate în Arad: 2.644 în ultimele 24 de ore!
  Campania de vaccinare s-a relansat în ultimele zile, după ce situația pandemică a escaladat, numărul infectărilor fiind tot mai mare, cazurile medii și grave ajungând să „sufoce” spitalele, iar ambulanțele cu greu mai fac față solicitărilor. 5

  România

  Traficul online de droguri ilegale împotriva Covid
  42 de site-uri au fost blocate în Italia, după ce au făcut publicitate sau au vândut ilegal diferite tipuri de medicamente, inclusiv împotriva Covid-19. 1

  România

  Studiu CNCAV: Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19!
  CNCAV a realizat studiul de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluţia persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporţie covârşitoare împotriva infectărilor, a spitalizărilor şi a deceselor. 10

  Local

  17 decese în 24 de ore! Peste patru mii de arădeni se tratează la domiciliu
  Cu peste 500 de cazuri depistate în ultimele 24 de ore, Aradul a ajuns la un total de infectări de 33.944 de cazuri. Din păcate tot în ultimele 24 de ore, 17 arădeni și-au pierdut viața fiind infectați cu COVID, astfel că numărul total al deceselor de la începutul pandemiei ajunge la 1.226. 4

  Local

  Apel către medicii de familie să își deschidă telefoanele
  ARAD. Presiunea e extrem de mare pe sistemul medical arădean, iar medicii de familie sunt primii în relația cu pacienții. 12

  Local

  Certificatul verde e obligatoriu! Lista completă a locurilor unde trebuie prezentat documentul
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus noi restricţii. Una dintre principalele măsuri este obligativitatea de a prezenta certificatul verde la intrarea în m instituţiile publice. 29

  Local

  Aradul în colaps? Peste 500 de cazuri într-o zi și un sistem medical pe punctul de a ceda
  Cât mai poate rezista Aradul valului COVID? Cât mai pot continua în acest ritm cadrele medicale? Cât va mai dura până când ventilatoarele și stațiile de oxigen vor claca? 81

  Local

  Primarul din Ineu, mesaj din fața spitalului: Fiți responsabili, măcar acum!
  INEU. „Fiți responsabili în ceea ce privește sănătatea voastră și a celor din jur, sănătatea mea și a familiei mele”, este mesajul pe care primarul din Ineu, Călin Abrudan l-a transmis chiar din fața spitalului din Ineu, spital suport-COVID. 16

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.