aradon.ro Web analytics

Arad s-a „vopsit” în verde: 85,71 mp pe cap de locuitor

Potrivit registrului verde al Aradului, elaborat la comanda Primăriei şi finalizat în aceste zile, municipiul are 85,71 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor!
Scris de Adriana Barbu - Potrivit registrului verde al Aradului, elaborat la comanda Primăriei şi finalizat în aceste zile, municipiul are 85,71 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor!

Cifre uluitoare pentru municipiul nostru. Cu acestea a ieşit miercuri în faţă primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, la conferinţa de presă organizată pe tema spaţiilor verzi şi nu numai. Edilul a venit „însoţit” de un raport desprins din „Registrul local al spaţiilor vezi din Arad”, o lucrare comandată de Primăria Arad în urmă cu un an de zile şi care a fost finalizată chiar acum.

Edilul a punctat, din start, faptul că sinteza datelor din registru va fi expusă într-o prezentare publică în săptămânile care vor urma, atunci când toţi vor putea afla „adevărul despre spaţiile verzi din oraş”.

Incursiunea lui Gheorghe Falcă prin raportul privind spaţiile verzi ale Aradului a pornit cu dorinţa anunţată deja, de luni, de edil: intenţia oraşului de a concura la titlul de „Capitală Verde a Europei” în anul 2018 şi de la declaraţia că Aradul are deja îndeplinite unele din cele 12 condiţii impuse în această selecţie europeană. De aici nu i-a fost greu primarului să treacă la bilanţul verdelui din Arad şi să arunce bomba: 85.71 mp de spaţiu verde are oraşul pe cap de locuitor. Fără Pădurea Ceala, a ţinut să precizeze edilul, cu toate că cifrele nu păreau credibile nici cu pădure cu tot, darmite fără.

Şi a venit apoi avalanşa de alte cifre. Potrivit specialiştilor care au elaborat registrul verde, Aradul are 129.297 de arbori, adică 0,7 arbori pe cap de locuitor.

Din cei 129.297 de arbori, 1.111 sunt mai bătrâni de 80 de ani, iar 34 mai înalţi de 20 de metri. Per total, în municipiu, spun cei care au elaborat studiul, sunt 219 specii de arbori, dar, din păcate, spune Gheorghe Falcă, „cu unele specii nu ne putem mândri pentru că nu ar trebui să intre în categoria oraşelor precum Aradul” (plopii şi salcâmii fiind trecuţi cumva pe lista neagră). Ba, mai mult, din cei peste 100.000 de arbori, nu mai puţin de 35.000 sunt… pruni, o statistică care ar cam trebui să ne dea de gândit. Au fost număraţi aici toţi copacii, nu doar cei de pe domeniul public, ci şi din curţile oamenilor, statistica incluzând la toate categoriile atât domeniul public, cât şi cel privat al oraşului.

După prezentarea pe scurt a acestor cifre, concluzia edilului local devenea evidentă: „E clar că Aradul este un oraş verde, căci avem 85,71 mp de spaţii verzi pe cap de locuitor! Ceea ce trebuie să discutăm este problema calităţii acestui spaţiu verde. Aici avem probleme. Şi trebuie, în plus, să ne punem întrebarea: ce fel de pomi vrem să avem în oraş: plopi, pruni, salcâmi, corcoduşi? Sau să avem un spaţiu verde de calitate, cu plante şi arbori ce se potrivesc unor oraşe occidentale? Iar calitatea spaţiului verde din oraş o ridică atât primăria, cât şi locuitorii oraşului, în zonele din vecinătatea locuinţelor lor. Toţi trebuie să fim atenţi la verdele din jurul nostru”, a punctat Falcă.

Tot raportul, mai spune edilul local, a fost cel care a determinat Primăria Arad să ia decizia de a se înscrie în competiţia „Capitală Verde a Europei”, pentru anul 2018, an în care, spune primarul, oraşul va atinge multe dintre cele 12 condiţii impuse competitorilor.

Cum rămâne cu Eminescu?

În atare condiţii, cum rămâne cu intenţia Primăriei Arad de a realiza o parcare peste Parcul Eminescu şi doar deasupra acesteia un loc de promenadă cu parc nou? „În continuarea vrem ca Parcul Eminescu să îl transformăm într-un parc adevărat, cu arbori adevăraţi, unde să rezolvăm şi problema de trafic şi unde să avem şi o promenadă adevărată”, a declarat Gheorghe Falcă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Cu Dacia pe liniile de tramvai
  S-a întâmplat marți seara, pe Calea Aurel Vlaicu. Un șofer a ajuns cu mașina pe liniile de tramvai, pe Calea Aurel Vlaicu, după ce nu ar fi acordat prioritate.

  România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 2

  Local

  Aglomerație la frontieră: sute de minute de așteptare pentru automarfare
  Șoferii de „TIR” au nevoie de răbdare, în continuare, în drumul lor spre țările vecine. Poliția de Frontieră Română anunță valori de trafic crescute la automarfare, la granița dintre România și Ungaria, dar și între România și Bulgaria.

  Local

  Un deținut din Arad, suspectat că ar fi folosit metoda „accidentul” din spatele gratiilor
  Înșelăciune prin metoda „Accidentul”: o femeie în vârstă de 85 de ani, din Sibiu, a fost sunată de un deținut din Penitenciarul Arad, cerându-i-se suma de 4 mii de lei pentru o operație a fiului său. O fată de 16 ani a ridicat banii de la victimă, însă a fost prinsă de polițiști. 1

  ARADON Sport local

  Remarcaţi pe tatami din Serbia

  UT Arad

  UTA a căzut pe locul 9!
  2

  ARADON Sport local

  Pas cu dreptul în Liga Elitelor U19

  ARADON Sport local

  Încă o pierdere pentru boxul arădean!
  Adolf Ivanovici a pierdut cel mai important meci, cel cu virusul COVID-19! 3

  Local

  Curtici, orașul cu cea mai mare incidență din țară. Municipiul Arad, pe locul 3
  Orașul arădean Curtici continuă să înregistreze cea mai mare incidență din țară, în rândul orașelor.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.