aradon.ro Web analytics

Arădenii rămân fără ghenele din blocuri

De Eugen Rogojan

Arădenii rămân fără ghenele din blocuri

Arădenii vor rămâne fără ghenele din blocuri, Primăria Municipiului Arad având grijă să ceară desființarea acestora.
Scris de Eugen Rogojan - Arădenii vor rămâne fără ghenele din blocuri, Primăria Municipiului Arad având grijă să ceară desființarea acestora.

Reclamația venită din partea unui proprietar de apartament din blocul A9, situat în zona Fortuna, ne-a ajutat să aflăm un lucru care va afecta aproape tot orașul: blocurile vor rămâne fără ghenele de gunoi de interior, care fac legătura între etaje și tomberoanele de la parter. Este vorba despre tuburile de ghenă pentru gunoi prezente în special în blocurile cu câte zece etaje din municipiu.

Arădeanul ne-a contactat pentru a semnala că, la finalul anului trecut, pe ușa blocului în care locuiește, a apărut o hârtie semnată de „Primăria Municipiului Arad” și „Consiliul Local Municipal Arad”, prin care locatarii erau atenționați că, începând cu data de 4 ianuarie, nu vor mai avea voie să folosească ghena de gunoi din interiorul blocului. Acesta spune că și în alte blocuri din zonă au fost afișate aceste anunțuri, iar unii vecini s-au conformat. „Cum și-au permis să facă asta? Suntem proprietari, nu locatari, noi am plătit să avem această ghenă. Am vorbit și cu cei de la ULAL, care au spus că i-au atenționat pe cei din Primărie să nu interzică utilizarea ghenelor, pentru că e ilegal. Unii vecini s-au conformat și coboară o dată, de două ori pe zi, cu găleata sau sacul de gunoi, la ghenă. Dar curentul pe care-l folosim când coborâm cu liftul să ducem gunoiul cine-l plătește, Primăria?”, spune arădeanul.

Nu au interzis

Întrebați despre ce este vorba, cei de la Primărie ne-au declarat că instituția nu a impus nimic, ci a propus, măsura având ca scop respectarea prevederilor legale ce privesc colectarea selectivă a deșeurilor. „În vederea respectării și ducerii la îndeplinire a prevederilor legale în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, Primăria Municipiului Arad a notificat un număr de aproximativ 130 de asociații de proprietari în vederea adoptării unor măsuri în ceea ce privește toboganele de gunoi. Astfel, până la finele anului trecut, asociațiile de proprietari notificate trebuiau să ia o decizie în această privință și să comunice măsurile adoptate Serviciului Edilitar din cadrul Primăriei Municipiului Arad. Soluția propusă de administrația locală este aceea de blocare a toboganelor de gunoi de la fiecare nivel al imobilului și de amplasare în boxele pentru deșeuri a europubelelor destinate colectării selective a deșeurilor (culoare galben – pentru deșeuri din metal și plastic, albastru – pentru deșeuri din hârtie-carton, maro – pentru deșeuri biodegradabile, verde – pentru deșeuri din sticlă, negru – pentru deșeuri reziduale)”, spune Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad. Reprezentanții municipalității au adăugat că „marea majoritate a asociațiilor de proprietari sunt de acord cu închiderea toboganelor de gunoi”.

Și în alte orașe

Dat fiind faptul că prin folosirea ghenelor din blocuri, adică a toboganelor de gunoi, este imposibilă colectarea selectivă a deșeurilor, mai multe orașe din țară au început să le elimine. Astfel de acțiuni au fost demarate atât în unele blocuri din capitală, cât și ceva mai aproape de Arad, la Oradea, acolo unde au rămas doar în jur de 40 de imobile care mai folosesc tubulatura pentru aruncat gunoiul.

Așadar, în problema arădeanului care ne-a contactat, se pare – luând în considerare informațiile furnizate de către Primărie – că asociația de proprietari din blocul în care locuiește cititorul nostru a luat decizia de a se conforma propunerii venite de la municipalitate, astfel că au ales să renunțe la toboganul de gunoi din imobil.

 

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. FILIMON says:

  si unde se va arunca gunoiul???? intreb pentru ca multe dintre aceste blocuri nu au in apropiere un spatiu unde sa fie amplasate tomberoane stradale!!!!! nu uitati ca in majoritatea blocurilor, pe scara a unui bloc cu 10 nivele sunt cca. 44 apartamente. Cei care deja nu mai folosesc topoganele interioare isi arunca gunoiul in tomberoanele exterioare care sunt destinate altor blocuri care nu au acest sistem ( cele cu 4 etaje)!!! Locuiesc intr-un astfel de bloc si, cel putin pe scara noastra, nu aruncam sticlele de plastci pe topogan (il adunam in saci) la fel si cutiile de carton. Mai mult, atat vreme cat la tomberoanele exterioare degeaba sunt containere speciale daca cei de la gunoi la ridica la gramada (amesteca totul) orice alte masuri de genul acestei idei geniale, sunt DEGEABA!!!!. Le-am facut o invitatie domnilor Bilcea, Bibart sa vina pe teren, la o locatie cu 5 scari bloc de 10 etaje si tomberoane interne si sa vedem ce solutii ar fi! PANA LA A INTERZICE ACESTE “ghene interne” CRED CA INAINTE TREBUIE REZOLVATE PROBLEMA DE A OFERI ALTERNATIVA ACESTORA!!!!!

  • Tinu says:

   LA DV IN BLOC, CA IN ALTELE SE ARUNCA SI DESEURI PERICULOASE…CARTOANE, DE SE NFUNDA CU ZILELE SI PUTE, STICLE DE SE AUD CA BOMBELE…ASTFEL CA ADUCE DOAR NECAZURI…NU MAI FITI CONTRA…PT CA E INUMAN SA ARUNCI GUNOIUL SUB ETAJELE DE BLOC PE UN TUB.Nu mai comentati fara sa stiti…pt ca exista cazuri care au deja spatiul amenajat,dar se foloseste si ghena interioara care, mizeria de sub bloc dezvolta in timp sobolani, gandaci, miros ,pericol de imbolnaviri…de ce nu sunteti constienti de viata pusa in pericol de aceste focare de infectie…PT CEI CARE NU AU AFARA SE VOR INSTALA,DAR PENTRU CEI LA CARE EXISTA GHENELE DE COLECTARE SELECTIVA(pt ca sunt si cazurile astea) DE CE SA MAI FUNCTIONEZE INCA UNA ,ADUCAND DOAR NECAZURI..DIN COMODITATEA UNORA..SI NEPASARE..?!! ATUNCI CAND NE MAI EDUCAM,CAND!!!? NU VREM O ROMANIE CURATA?..DE CE SUNT UNII CONTRA ACESTOR MIZERII DIN SCARA INTERIOARA..SUNTEM IN 2020…NU SE ADMITE ASA CEVA. AFARA SE TIN GUNOAIELE ,NU SUB PRES(SCARA)MA ROG LA PARTER SAU UNDE SUNT INSTALATE ACESTE CAMERE.

  • Tinu says:

   https://www.facebook.com/Anunt.rro/photos/rpp.994171417441482/1290119987846622/?type=3&theater dovada cat de mizere sunt…, vreti si o imagine de iterior sa se vada cat de curata e o ghena interioara….eu zic ca nu e singura imagine,,daca dai un search te ingrozesti cate familii suporta mizeria la nas..pt ca cei mai afectati sunt ap.apropiate ghenei sus jos, lateral…dar nu vor sa admita ca e focar si o imagine de neacceptat

 2. mircea says:

  Care colectare selectiva atata vreme ce noi punem plasticul separat iar RETIM goleste conteinerele dea valma.Intradevar cealalta firma venea cu o masina speciala si aduna plastic si hartie separat.

 3. Costi says:

  O solutie ar fi: la fiecare etaj sa se puna tomberoane pentru deseuri, iar gunoiul menajer sa se arunce in continuare pe tobogan.
  Singura problema ramane: cine va duce aceste tomberoane jos cand vine masina sa colecteze deseurile !

 4. aradean says:

  1. selectarea o pot face cei ce colecteaza gunoiul avand in vedere ca au spatiu si personal necesar.
  2.desfiintarea actualelor tuburi existente pe fiecare etaj este utila si comoda avand in vedere ca pe vreme nefavorabilă locatarii trebuie sa care gunoiul la distante mari de bloc chiar daca sunt persoane in varsta sau cu handicap locomotor Ghenele nu pot fi amplasate langa bloc conform legii (pt ca mirosul ce emana deranjeaza locatarii de la parter si et.1 )
  3. cine are garantia ca in acele pubele colorate se pune gunoiul pe sortimente si nu se arunca de-avalma cum am mai vazut . Deci tot trebuie resortat de catre colectorii de gunoi. Asa ca nu vad rostul desfiintarii acestor tomberoane din interiorul blocurilor doar pt a usura munca celor de la salubritate si a creea greutati locatarilor din apartamente

  • Tinu says:

   BA EU VAD.. PT CA E MIZERIE,ORICATA CURATENIE S-AR ZICE CA “SE FACE”.. TOT GUNOI E…ADICA GANDACI ..SI ALTE ORATANII.HAI SA FIM SERIOSI! SOLUTII AR FI …CINE NU ARE LIFT ..SA SE GASEASCA SOLUTII DE CEI RESPONSABILI, DAR UNDE EXISTA LIFT, EXISTA GHENA DEJA PE CULORI…NU SI MAI ARE ROSTUL INCA UNA SUB LOCATARI, CAT DE COMODA AR FI EA..HAI SA GANDIM OMENESTE, CIVILIZAT.

 5. aradean says:

  la inceput de mandat marele primar falca amarit taxa pe gunoi motivul fiind constructia unei statii de sortare si crematoriu dar am ramas cu banii dati si oghi la usa

 6. anotimp says:

  E vorba ca romanul nu vrea sa schimbe, sa faca un efort in plus, il doare in p*** de natura de mediu de tot
  Daca nu gaseste solutii, gaseste o scuza!

  Halal cultura,

  Mereti in geramnia sa vedeti ce amenzi se dau daca nu selectezi gunoiul corespunzator!

  • Sandu says:

   da mă dar in Germania masina ridica gunoiul selectat nu ca la noi unde se ridica de-a valma , degeaba il punem noi locatarii selectat. asa ca… sa-l selecteze ei (RETIM) acolo la sediul lor ca au spatiu suficient si mai si creeaza si niste locuri de munca

  • Tinu says:

   civilizat este afara gunoiul…nu in bloc…nu stiu cine a inventat “gunoiul la nas”..trebuie o lege care sa interzica folosirea lor..atat timp cat sunt focare de infectie, ca sa nu mi spuna mie nimeni ca la noi ghenele interioare sunt luna asa cum prevede in contract…UNEORI NU VIN CU ZILELE SA L RIDICE, DARAMITE SA L IGIENIZEZE, ASTFEL CA…DEVIN FOCARE DE INFECTIE…MIZERIE CRUNTA..ALTE GUNOAIE IN JUR..PASARI CARE SE ADUNA LA ELE..SI LISTA POATE CONTINUA…DE MIROS NU MAI SPUN…poate unii sta cu batu la usa si e curat luna la ei…DAR VA SPUN CA SUNT CAZURI DE PERICOL …te poti imbolnavi..HAI SA FIM SERIOSI… SA SE DEA SOLUTII LA CEI CU PROBLEME…RESTUL SA SI DUCA GUNOIUL AFARA CA ASA E CIVILIZAT…

 7. fosta vatmanita says:

  Reclamatie de la Anabela de la etajul 10 din A-9,care arunca de ani buni cu pungi cu apa peste taxi-pecika si tigari netimbrate din fata scarii-Acum mananca de mila cu copilul la fast-food de la parter.Restanta la cheltuieli,curent,satelit-si beata pe la Kaufland-Grill.

 8. dani says:

  Cu ochii mei acum 5 min, am vazut cum se arunca gunoiul menajer pe aceste burlane..Si eu am o problema majora cu mirosul,fiinddca nu toata lumea are grija sa arunce corect, se duce chiar si fara sac si- i da drumul acolo…sau isi ia sacul inapoi..pe bune!!..din cauza asta e si miros , zgomot, mizerie imprastiata..pt ca pe unii nu intereseaza de ceilalti..din egoism si indifirenta..DAR DACA S-AR DA NISTE AMENZI USTURATOARE SA VEZI CUM are grija!!… ori aruncarea gunoiului menajer pe ghena din bloc nu mai corespund normelor europene..pt ca nu mai ai cum sa controlezi aruncarea selectiva, dovada fiind ce v-am povestit mai sus..se arunca alandala si borcane si sticle..si cartoane…nu numai ca se infunda burlanul ,dar apoi arunca si in afara balconului..de vezi mizerie vesnic si in preajma… sunt pentru desfiintarea lor . Exact ce se spunea ..unde este gunoi , este mizerie… Se aduna mereu gandaci de urca si pe scara de bloc..in case nu mai spun,oricat ai etansa ..Oamenii care nu vor nu sunt constienti de pericolul din fasa..ca practic indirect sau direct le da de mancare la gandaci..le ofera culcus pe banii lor..a tuturor din scara…pt ca se cere bani pt deratizare, bani pt gunoi..si tot asa…si sa mai spun ca nici deratizarea ai nu se face cum trebuie…e poveste nesfarsita ,…cititi pe forumuri sa vedeti ca nu exista solutii impotriva gândacilor..astia au viata lunga si daca nu sunt ei vin altii pt ca tu, ca locatar cu ghena in scara de bloc il hranesti…îi intretii…întretii mizeria… ASTIA NICI CHIRIE NU PLATESC :))) deci facem haz de necaz dar nu se mai accepta …Gunoaiele trebuiesc aruncate afara pt ca ghenele sunt o sursa nesfarsita de mizerie. Trebuie sa tinem cont ca toti avem acceasi lege intr-o scara de bloc si trebuie respectata..nu unii fac ce vor si altii o trag

 9. România

  Proiect: Produse menstruale gratuite în școli
  Proiectul care prevede acordarea de produse de igineă gratuite în şcoli a avut la vot în comisiile de specialitate susţinerea tuturor partidelor, anunţă preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu.

  România

  SONDAJ Avangarde | PSD domină opțiunile de vot, PNL în cădere liberă, dezastru pentru USR. Politicianul în care românii au cea mai mare încredere
  Ultimele mişcări politice au efect şi în sondaje, se arată într-un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD în perioada 16-24 noiembrie. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri PSD ar câştiga detaşat în faţa colegilor de la PNL. Cel mai popular politician al momentului, conform sondajului Avangarde, este Alexandru Rafila. 2

  Local

  Proiect uriaş la Compania de Apă Arad
  Compania de Apă pregăteşte un proiect de 456 de milioane de euro pentru investiţii în reţelele de apă şi canalizare.

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  România

  Senatoarea Diana Şoşoacă a venit cu o botniţă la gură în Parlament
  Diana Şoşoacă a apărut în Parlament cu o botniţă la gură. Senatoarea susţine că drepturile şi libertăţile fundamentael ale românilor au fost anulate de Parlament, preşedinte şi Guvern. Marcel Ciolacu a întrat într-un conflict cu Şoşoacă, după ce i-a cerut să poarte masca de protecţie. 9

  Local

  Mai puține paturi pentru pacienții Covid, la Județean!
  Conducerea SCJU a decis să reducă numărul de paturi alocate bolnavilor de Covid-19, urmare a scăderii numărului de cazuri.

  Local

  Copiii împodobesc bradul din fața Primăriei
  În fiecare zi, până în Ajunul Crăciunului, copiii sunt așteptați să aducă cele mai frumoase globuri pentru a le agăța în brad.

  România

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 4

  Local

  Cameră specială pentru audierea minorilor la Judecătoria Chișineu-Criș
  CHIȘINEU-CRIȘ. Judecătoria Chişineu Criş a inaugurat luni, 6 decembrie, camera specială pentru audierea minorilor.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.