aradon.ro Web analyticsAu refuzat scumpirea apei

De Diana Duțu

Au refuzat scumpirea apei

Foto: Emanuel Cotuna
CLM Arad a găsit portiţa de scăpare pentru majorările la apă-canal. Acestea vor fi suportate din bugetul local.
Scris de Diana Duțu - CLM Arad a găsit portiţa de scăpare pentru majorările la apă-canal. Acestea vor fi suportate din bugetul local.

ARAD. Proiect de hotărâre privind aprobarea prețului la apa potabilă și tarifului pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare. Nu se anunţa a fi un proiect care să pună probleme la vot, în CLM. Practic, aleşii ofereau un mandat primarului Călin Bibarţ (ca reprezentant al Municipiului Arad în Adunarea Generală a Asociațiilor la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Județul Arad) „să aprobe, în numele și pe seama Municipiului Arad, prețul apei potabile la nivelul valorii de 3,88 lei/mc, exclusiv TVA, și a tarifului pentru canalizare-epurare la nivelul valorii de 4,10 lei/mc, exclusiv TVA, aplicabile la nivelul întregii arii de operare, propuse de operatorul regional S.C. Compania de Apă Arad SA, cu respectarea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice”. Preţurile la care se face referire mai sus reprezintă, în fapt, o majorare cu 0,29 lei/mc în cazul apei, respectiv cu 0,31 lei/mc la canalizare. Majorare suportată din buzunarele cetăţenilor municipiului Arad.

Ei bine, nu se va întâmpla aşa.

„Grupul USR PLUS este împotriva majorării tarifului, fiind mult prea mare în comparaţie cu alte municipii din România.”

Semnalul a fost dat încă din şedinţa pe comisii, în care s-a conturat respingerea proiectului de hotărâre. Votul a fost confirmat joi, în şedinţa de plen a Consiliului Local Municipal. Proiectul ar fi avut nevoie de 12 voturi „pentru” ca să fie aprobat, însă nu a adunat decât 11 (PNL şi UDMR). Votul „împotrivă” dat de USR PLUS, PSD şi PMP a avut rol decisiv în respingerea proiectului.

Spunem respingerea proiectului, şi nu respingerea majorării tarifelor la apă şi canalizare pentru că tarifele vor fi oricum majorate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare (ADIAC) Județul Arad. Atâta doar că majorările nu vor mai fi plătite de cetăţeni, ci din bugetul local.

Primarul Călin Bibarţ a calificat „cel puţin bizară prevederea prin care, în situaţia în care Consiliul – ca reprezentant al municipalităţii – nu este de acord cu majorarea de preţ: majorarea oricum se face şi noi suntem obligaţi să punem diferenţa de preţ din buget”. Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a dat citire „articolului buclucaş” (după cum l-a catalogat edilul) din contract.

„În 2009, prin semnarea contractului, UAT-urile au acceptat mecanismul de tarifare şi decizia de aprobare a tarifelor viitoare pe care operatorul le va calcula conform metodologiei prezentate. În cazul în care autoritatea delegată nu aprobă majorarea şi ajustarea tarifelor în condiţiile menţionate, autorităţile locale din localităţile unde urmează să se practice aceste tarife vor suporta diferenţele de preţ de la data la care s-a refuzat aprobarea acestora şi până la data aprobării efective” – a detaliat Lilioara Stepănescu.

Câteva cifre estimative

Prezent la şedinţă, reprezentantul ADIAC a comunicat plenului diferenţa de tarif:

„29 de bani la metrul cub de apă, plus TVA, şi 31 de bani la metrul cub de canalizare, plus TVA. TVA-ul este 9% în cazul apă-canal. Deci, (diferenţa) este 60 de bani per total, plus TVA; adică 66 de bani la metrul cub.”

Primarul Bibarţ i-a solicitat reprezentantului ADIAC să precizeze care ar fi suma pe care municipalitatea ar trebui să o plătească pentru populaţie, raportat la consumul mediu din ultimele luni.

„Compania de Apă vinde 12,8 milioane de metri cubi pe an, pe toată aria de operare, din care municipiul Arad reprezintă aproximativ 45%. Adică aproximativ 5 milioane de metri cubi pe an. Calculat grosier, (diferenţa de preţ ce trebuie acoperită din buget este de) 3-4 milioane de lei/an” – a precizat reprezentantul ADIAC.

Edilul a solicitat staff-ului Primăriei şi Companiei de Apă ca, până la începutul săptămânii viitoare, să facă calcule exacte pentru a vedea ce influenţă bugetară e necesară pentru acoperirea majorărilor de tarife. Astfel încât la o şedinţă viitoare a CLM, proiectul de hotărâre ce va fi pus pe ordinea de zi să conţină toate aceste detalii.

Călin Bibarţ:

„Practic, noi acum împovărăm bugetul. Şi aşa nu mai ştim cum să întindem de el…”

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Helmut says:

  Nu mai scumpiti apa imbecililor?

 2. Nelu says:

  Bravo Bibi, canalizarea menajeră din Gai nu e bună ,dar vii cu majorări la apă și canalizare, să-ți fie rușine,primar de doi bani

 3. Gaga says:

  Mananceva puscaria pana cand tot scumpiti apa care ar trabui gratuita.Si platim canalizarea cat pretul apei.Nu aveti un pic de rusine inbecililor.

 4. anonim says:

  De ce sa le platim mai mult pentru apa galbuie ce vine pe robinete, celor ce merg la birouri ca sa-si consume timpul in curtea interioara vorbind discutii la nesfarsite pauze de cafea si tigari ? Si9 treceti pe langa sediile lor, sa vedeti cum si in zilele de sfarsit de saptamana cand membrii familiilor angajate in corpore la RAAC nu sunt la sediu, acolo duduie zi-noapte aparatele de aer conditionat.

 5. Cetatean says:

  Indiferent sub ce forma se doreste majorarea, ea nu este fundamentata. Sa se reduca personalul inutil (angajati pe pile !) de la CAA cu 50%, si ies banii necesari

 6. FALCONETTI says:

  Bibi mizerie ordinara pe lângă faptul ca nu faci nimic pt Arad și ești un incapabil, mai și dorești sa impovarezi pe săracii arădeni prin scumpiri la apa și canal, ca doar mai trebuie angajați la compania de apa și alți lingăi în fund ai PNL Arad care sa ia niște salarii nesimțite. Sa va fie rusine jigodii galbene, sa va pupe în fund toți cei care v-au votat.

 7. aradean says:

  ce va agitati dragi postaci?
  asta au votat unii aradeni asta avem asa ca….. mucles !!!!!!!

 8. yyy says:

  ati votat PNL de 20 ani
  eu votez FALCA!

 9. pai si bugetul nu e tot din buzunarul cetateanului (contribuabil) ???????? 🙂 🙂 🙂 ce penibil…

 10. calimero says:

  adevarul este ca in contractul de credit al AC Arad falca s-a obligat sa plateasca pretul care il stabileste banca ca aceasta sa aiba profit si sa poata lua dobanda la imprumuturi cat vrea. tot acolo scrie ca primaria nu poate schimba conducerea societatii. tot in contract scrie ca nu se aproba bugetul aradului decat daca este asigurata in bugetul aprobat de consiliu plata ratei si dobanzii creditului. degeaba il acuzati pe bibi ca nu are ce face, iar Lilioara a uitat sa-i spuna ce s-a semnat si invoca scuze puerile ca sa-l acopere pe falca si pe ea.. Aradul scrie ca e proprietar dar banca hotaraste ce vrea .

 11. Alexandrion says:

  Bibi , zici ca impovarezi bugetul prin refuzul CLM de a majora tariful apei , mai ipocritule daca esti asa sensibil cu bugetul de ce dai cu titlu gratuit aproape 10.000 metri patrati (baza sportiva Constructorul) unei entitati private , repectiv Universitatii de Vest Vasile Goldis > De ce nu le percepi chirie pe acel teren ?

 12. Local

  UPDATE. Groapa de gunoi de la CET, în flăcări 
  Un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a Aradului, de lângă CET, la doar câteva zile după ce pompierii au stins un alt incendiu. 2

  ARADON Sport local

  Oriaku a dominat aruncarea suliței la CN U20
  Vannessa Oriaku a câștigat cu peste zece metri avans, iar Andrei Severin a obținut medalia de bronz la masculin.

  Local

  Sute de locuri libere în liceele din Arad
  Sute de locuri au rămas neocupate în liceele din județul Arad, în urma repartizării computerizate. 4

  Local

  Aglomerație și ore de așteptare, la intrarea în țară
  Câteva mii de persoane au intrat, în decurs de 24 de ore, în țară, prin punctele de trecere a frontierei de la Nădlac. 9

  Local

  Cod portocaliu de caniculă, la Arad. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade
  O mare parte dintre județele țării se va afla, duminică, sub incidența unui cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade Celsius. 7

  Local

  Două cazuri noi de Covid-19 în județul Arad
  Județul a raportat, de vineri dimineață până duminică dimineață, un număr de două cazuri noi de infecție. 7

  ARADON Sport local

  O nouă carte despre istoria sportului arădean
  165 de foto-documente din colecţia lui Iosif Sârbuţ puse într-o carte coordonată de Ionel Costin.

  Local

  Restricții de circulație pe drumurile naționale, duminică și luni
  Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile naționale, duminică și luni, între orele 12 și 20. 1

  Local

  Secvențe urbane la Sala Clio
  Asociația Foto Club Arad organizează, la Sala Clio, expoziția „Secvențe urbane – Urban Frames”, cu participarea a 50 de artiști din 4 țări.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.