aradon.ro Web analytics
Bradul din Arad: învolburata dezbatere între artificial și natural

De Andreea Vlase

Bradul din Arad: învolburata dezbatere între artificial și natural

Foto: JA
Provocați de primarul Călin Bibarț, arădenii au intrat într-o dezbatere învolburată despre ce fel de brad i s-ar potrivi mai bine orașului: unul artificial sau unul natural.
Scris de Andreea Vlase - Provocați de primarul Călin Bibarț, arădenii au intrat într-o dezbatere învolburată despre ce fel de brad i s-ar potrivi mai bine orașului: unul artificial sau unul natural.

ARAD. Bradul de Crăciun pare să fie un subiect extrem de important an de an pentru arădeni. Dincolo de problemele orașului, de datoriile CET, de facturile tot mai mari și de pandemie, arădenii par treziți din somnolența civică atunci când vine vorba de bradul de fața Primăriei. În urmă cu un an, Primăria Arad a ajuns subiect de știri pe toate canalele după ce a fost instalat un brad sărăcăcios, cu o coroană extrem de rară. Bradul a fost schimbat și pe moment subiectul bradului a fost pus „în așteptare”. În vară, Aradului a revenit la subiectul bradului de Crăciun, atunci când primarul Călin Bibarț a lansat ideea achiziționării unui brad artificial. La acel moment, discrepanța între temperaturile caniculare și interesul pentru brad a fost cea care a adus Aradul în atenția națională. La acel moment, consilierii locali au decis să respingă varianta bradului artificial, motivația principală fiind costurile mult prea mari.

Respingerea din CLM

Florin Stana, liderul grupului USR PLUS din CLM a punctat la acel moment:

„Referitor la acest proiect de hotărâre, am evaluat şi am prezentat şi în cadrul Comisiei pentru buget modul în care s-a calculat rentabilitatea respectivei investiţii şi apreciem că au fost făcute nişte greşeli, în sensul că nu s-a ţinut cont de cheltuielile de depozitare, transport, montare, demontare din anii care vor urma primului an, celui de punere în funcţiune a bradului respectiv. Nu s-a ţinut cont de durata de viaţă a produsului şi anume: având în vedere că e vorba de anumite componente care sunt din material plastic, care necesită conexiuni electrice şi care vor fi folosite în aer liber, noi considerăm că cei opt ani reprezintă o durată de viaţă exagerată şi ar trebui să includem în calcul eventuale cheltuieli pentru întreţinere, pentru piese de schimb. Un alt aspect este suma mare pe care ar trebui să o dăm deodată. E dincolo de ceea ce, probabil, ar accepta alegătorii noştri pentru un brad decorativ, oricât ar fi el de înalt şi oricât de frumos, în faţa Primăriei”.

Administrația locală, prin vocea viceprimarului Lazăr Faur, a explicat:

„În ceea ce priveşte preţul… da, este un preţ care şi mie mi s-a părut mare, dar văzând ce preţuri există în situaţii similare la astfel de instalaţii pe care le-au achiziţionat alte primării municipale, am constatat de exemplu că la Sibiu un brad – de fapt, o amenajare făcută de sărbători – a costat în jur de 116.000 de euro. Referitor la ce înseamnă durata de folosinţă, (…) această instalaţie va funcţiona cel puţin zece ani. […] Şi suntem într-un trend ecologic, cu nevoia noastră de a avea o amenajare pentru Crăciun pentru copii şi pentru bucuria arădenilor”.

Dezbaterea virtuală

Ei bine, acum, primarul Călin Bibarț i-a provocat pe arădeni să își exprime părerea în mediul online: ar trebui Aradul să investească într-un brad artificial sau să continue tradiția pomului de Crăciun natural?

„Am dorit un brad precum cel din stânga! L-am fi putut folosi la fel de frumos cel puțin 10 ani! Unii consilieri locali însă n-au vrut și n-au votat! Așa că, în acest an vom avea un brad natural, ca acela din dreapta! Nu e păcat de el, când știm ce mulți ani îi trebuie să crească? Aștept opiniile voastre pentru a le prezenta consilierilor locali!” este mesajul primarului.

Ei bine, arădenii au răspuns cu peste două mii de comentarii, semn că problema bradului de Crăciun este poate printre singura care reușește să le mai stârnească interesul.

Ce spun arădenii?

În mare parte răspunsurile arădenilor au fost îndreptate înspre varianta bradului artificial, invocându-se în special aspectul ecologic. Iată în continuare câteva dintre opiniile arădenilor:

„La costul propus, luând în considerare și cheltuielile ulterioare pentru întreținere, depozitare … prefer unul natural dintr-un program pilot propus, astfel independent de alte programe de împăduriri Programul pilot ar suna astfel la fiecare brad tăiat să se sădească 20 de brazi noi de către persoana/ comunitatea căreia îi va servi tăierea bradului. Astfel terenurile degradate vor fi împădurite, brazii vor avea timp să crească, oamenii se vor simți utili plantând acești copaci și cel mai important vor dobândi responsabilitatea tăierii brazilor.

***

„De era artificial, se găseau ei, cârcotașii! De era natural, idem. Am constatat că indiferent ce se face la noi, nu e bine. Opiniile noastre ar schimba cu ceva votul consilierilor? Poate era mai bine înainte de achiziție să fim întrebați. Și ar fi și mai bine dacă chiar ați tine cont de opiniile și propunerile cetățenilor. Și ca să îmi exprim și eu opinia, clar artificial!!

***

Lăsați brazii acolo unde cresc, unde îi vrea natura! Faceți pepiniere și folosiți de acolo în viitor!

***

Clar artificial !! Protejați natura !! Nu merită să tăiați așa frumusețe, ținând cont de câți ani sunt necesari pentru a crește așa mare.

***

„Adică să punem un brad natural de Crăciun e risipă și protejăm natura, dar să se taie, să se “fure” (de multe ori cu acordul și concursul autorităților) vagoane de lemne e ok. Nu vi se pare ipocrizie?

***

Indiferent de opiniile noastre trebuie respectată democrația, deci votul este sfânt. Greșit sau bun, ăsta este votul

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gogu says:

  Asa suntem noi romanii: prosti. Ne dam cu parerea despre taierea unui pom pe an cand in acelasi timp se fura hectare. Politicienii ne ridica la fileu o problema imaginara si intre timp dispar sute de hectare de padure. Si asta dureaza de zeci de ani. Au facut o aplicatie pe milioane de euro cica sa stie in orice moment fiecare transport legal de lemne unde e. Dar pt alea ilegale nu au facut nimic. Au incercat niste oameni cu radarul padurilor si cam au pumnul in gura acum. Nu mai auzi nimic de ei. Suni la 112 pt transport suspect de lemne si iei amenda. Cam astia suntem: multi si prosti. Eu as putea si fara pom de craciun si targ de craciun ca oricum te fura aia pe fata cu preturile alea. Si daca nu e zapada… degeaba.

  • Mocofan-club says:

   Ba, mai mult decât atât, pădurarii, angajații ocolului silvic și polițiștii, riscă să fie bătuți, maltratați și chiar împușcați dacă îndrăznesc să le verifice bandiților, actele. Situația e scăpată total de sub control, ținâd mai degrabă de domeniul crimelor organizate de-o mafie insalubră, criminală și abjectă, decât de un stat european. Căci această mafie și-a vârât tentaculele în mai toate sferele societății. Un stat deasupra statului! Pt. distrugerea mafiei, Ducele a recurs la armată, care în câteva zile a reușit s-o anihileze, capii rămași în viață alegând să fugă în Statele Uimite. Avem un prim ministru militar de carieră, și așteptăm măsuri mult mai hotărâte și mult mai eficiente din partea acestuia, spre deosebire de cele cu care ne-au obișnuit acești “civili”, anteriori!

  • Dd says:

   @Gogu: 👏👍👍👍

 2. SoldatD says:

  Intrebare: dar chiar trebuie brad ? Ce simbolizează ? Că nașterea lui Isus sigur nu. Viața, ca și in credința păgână de unde s-a luat obiceiul, iarăși nu, dib moment ce s-a tăiat.
  Doar un corp lipsit de viață pe care îl veneram și facem pize să punem pe Insta.

 3. Marcel says:

  Asta este problem,a unui catun prafuit no-name mioritic ????????????????????

  • Radu says:

   Tu cred ca esti timisorean de bagi atatea insulte intr-o fraza.Aradul e un oras cu oameni muncitori.Nu se dezvolta mai mult fiindca…pe aproape e tm si Oradea.

 4. Adolf says:

  artificial va arde mai cu spor

 5. Om care aduce multumire nu doamne ajuta.Avem pentru ce sa multumim says:

  Trebuie brazi din pepinera sunt si pusi mai cu mult folos pentru a da farmec si miros zonelor frumoase din oras si suntt inca pre multe zone dar asa nu se poate cu clisa si vin de te sperii de amaraciunea si desgustul care creaza o stare jenanta si mediocra a munci si aprecieri oamenilor care il vand si a noastra care bem ce am cumparat ca pomana sau trebuie sa fie bun si sa fie si pret care e normal dar hai sa nu fie doar o firma de gen am cel mai bun vin si sa mai fie si adevarat Sper sa imi bine cuvant pe divinul ca viata sau sanatatea priceperea si invatarea este pentru cei drepti .Amin

 6. Nealcosu says:

  Nu inteleg de ce trebuie schimbată tradiția bradului de Crăciun!? Trebuie inventate noi modalități și obiceiuri! Se poate hotăra ca bradul natural sa fie pus numai dacă se obtine ca donatie/ cadou din partea unei persoane private! Firma, asociație, cult sau persoana fizica! Cadou pt oraș!:Singura conditie sa fie de o înălțime……intre ….., ca sa se poata folosi aceleași instalații de lumini mai mulți ani! Nu trebuie să fie cel mai mare din …. lume! Ideea este sa se respecte spiritul sarbatorii și să nu se cheltuie bani publici! Si da…. primarul, vicele, consilierii, comisia bradul …. sa alerge după acea persoana misterioasa, care sa dăruiască orașului un brad, așa cum fac toti părinții înaintea Crăciunului! Faptul ca se taie un brad nu inseamna atingere mediului! Carcotasilor le recomand sa nu-si mai faca nevoile decât din 3 în 4 zile și să tragă apa la closet odată pe săptămână ca asta chiar e dezastru ecologic! Si consuma apa și polueaza!

 7. Raul says:

  Bine ca pentru un brad de craciun de cand o lasat Dumnezo lumea tot asa a fost de craciun brad bine ca nu faceți gura pentru aștia care fura sute de hectare pe zi de padure ilegal rușineee a ava fie

 8. România

  Un bărbat de 32 de ani din Șuncuiuș s-a sinucis. Cu o zi înainte a postat un mesaj alarmant pe Facebook
  Un bihorean de 32 de ani a decis să-și pună capăt zilelor în cursul zilei de duminică, 23 ianuarie.

  România

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile.

  Local

  Patru tineri din Chișineu-Criș s-au urcat la volan, sub influența substanțelor psihoactive
  Alți cinci șoferi băuți au fost depistați de polițiști, în trafic, cu ocazia acțiunilor de verificare, de la sfârșitul săptămânii trecute. 1

  România

  Şocant: Euro a depășit 5 lei la vânzare!
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei. 4

  România

  Covid național: Crește numărul persoanelor internate la ATI
  În ultimele 24 de ore, au fost confirmate peste 12.000 de cazuri noi. Numărul pacienților internați la ATI a crescut, în același interval, cu 30. 4

  Local

  16 comune și un oraș intră de mâine în scenariul roșu
  CJSU a constatat, în ședința de luni, 24 ianuarie, depășirea incidenței cazurilor de Covid-19 în 22 de localități. 5

  Local

  Covid Arad: 294 de cazuri noi și un deces. Peste 3000 de persoane pozitive se află în izolare la domiciliu
  Gradul de infectare cu Covid-19 în municipiul Arad se apropie de 9 cazuri la mia de locuitori. 12

  ARADON Sport local

  Laura Vaida, noul pivot de la FCC Baschet UAV Arad
  Noua jucătoare a Aradului se încadrează la regula U23, astfel că Araujo va avea mai multe opțiuni.

  Mapamond

  Sinead O’Connor a fost internată în spital la câteva zile după moartea fiului ei. „Fiul meu a murit doar din cauza mea. Nu mai merit să trăiesc"
  După ce fiul său, de doar 17 ani, s-a sinucis la începutul anului, cântăreaţa a fost dusă de poliţişti la spital, iar vedeta a fost auzită în timp ce se auto-învinovăţea: „Viaţa mea a fost un dezastru din ziua în care m-am născut. Dumnezeu m-a greşit".

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.