aradon.ro Web analyticsCine îi omoară pe dezvoltatorii imobiliari din Arad?

De Adriana Barbu

Cine îi omoară pe dezvoltatorii imobiliari din Arad?

Noul mod de abordare a proiectelor privind planurile urbanistice zonale de către aleșii municipali îi neliniștește puternic pe dezvoltatorii imobiliari care acuză că CLM le ruinează afacerile.
Scris de Adriana Barbu - Noul mod de abordare a proiectelor privind planurile urbanistice zonale de către aleșii municipali îi neliniștește puternic pe dezvoltatorii imobiliari care acuză că CLM le ruinează afacerile.

ARAD. Recunosc, uneori, că au dus-o ca-n paradis în Arad, ani de zile, dar noua abordare, modul în care curg mai nou voturile pentru PUZ-uri îi fac să creadă că au ajuns din paradis direct în infern. Nu mai pot construi chiar orice și oriunde, nu mai pot nici măcar pune pe picioare locuințele pentru care au primit primele aprobări, pentru care au investit deja bani serioși, așa că se simt vânați și nu înțeleg cum s-a ajuns aici.

E adevărat, de mai bine de un an de zile, consilierii locali din CLM, mai ales cei de la USR, uneori ajutați de cei de la UDMR, PMP și chiar și PSD, au luat la ochi modul haotic în care se dezvoltă Aradul și au început să analizeze cu atenție propunerile urbanistice ale dezvoltatorilor imobiliari. Cum multe dintre ele vizau ridicarea de blocuri în zona de case, cum multe mergeau la limita de jos a legii când vine vorba de spații verzi, drumuri și parcări, PUZ-urile cu pricina n-au mai trecut de CLM. Faptul a fost pus și pe seama situației politice complicate din Consiliul Local Municipal Arad, unde nimeni nu reușea să formeze majoritatea, iar Puterea, rămasă doar în brațele PNL, nu putea să treacă mai niciun proiect de votul colegilor. Câteva PUZ-uri nu au mai trecut, ca atare, de votul aleșilor. Unele, însă, s-au strecurat și au fost adoptate, iar acum, tardiv se pare, locuitorii din zonele de case fac plângeri peste plângeri în speranța că cineva îi va auzi și blocurile nu vor fi ridicate la poarta casei lor.

Dacă în aceste ultime cazuri, lucrurile nu par să le fie favorabile arădenilor, în cazul PUZ-urilor ce nu au trecut de CLM de ceva vreme, balanța nu pare să încline în favoarea dezvoltatorilor imobiliari nici măcar după ce în CLM raportul de forțe s-a stabilizat ca urmare a faptului că PNL, PSD și UMDR și-au dat mâna la guvernare.

Majoritatea care nu ajută

În atare situație, disperarea celor care vor să ridice locuințe prin Arad a atins cote maxime. Deși marea majoritate a celor care se găsesc în această situație tac și speră că lucrurile se vor rezolva de la sine, în timp, și că CLM va reveni la sentimente mai bune, odată cu noua majoritate, unul dintre dezvoltatori a decis că e vremea să își facă auzită vocea în public, considerând că ce face Consiliul Local Municipal acum este de fapt o încălcare a legii și a drepturilor celor care investesc în Arad, străduindu-se să o facă pe reglementările naționale în vigoare.

Mircea Pereș este cel care ne-a contactat pentru a-și spune fără ocolișuri punctul de vedere cu privire la noua ordinea arădeană în privința investițiilor în locuințe individuale sau colective. Iar Pereș a mers până acolo încât susține că „dezvoltatorii imobiliari au fost identificați ca inamicul public numărul 1 de către Consiliul Local Municipal Arad. Noi considerăm, însă, că organul deliberativ al Municipiului Arad ar trebui să lucreze cu noi și nu împotriva noastră. Conlucrarea se traduce prin discuții bilaterale prin care să se găsească o soluție de mijloc unde, în limitele legii, să aibă de câștigat toate părțile, inclusiv beneficiarul final”.

Traseul unei investiții ratate

Dezvoltatorul imobiliar arădean a indicat din start și problema sa personală în această chestiune, precizând faptul că „azi am ajuns în situația ingrată în care o investiție care ajunge la 20 de milioane de euro e pe cale să nu se mai realizeze din cauza atitudinii total ostile a CLM. Înțelegem și suntem de acord cu respingerea PUZ-urilor care vizează construirea de «blocuri între case», dar nu putem fi de acord cu modul absolut în afara legii și contraproductiv pentru Municipiul Arad în care se procedează astăzi. Mai exact, noi dorim construirea unor imobile, scop în care ne adresăm Primăriei Arad cu o cerere de eliberare a certificatului de urbanism, întemeiată pe prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, pentru a verifica dacă construirea respectivelor imobile e posibilă. Se eliberează un Certificat de Urbanism în care sunt inserate exact condițiile în care se poate construi respectiv cu/fără întocmirea documentației PUZ, obținerea avizelor și acordurilor de la o multitudine de instituții. Documentul intitulat Certificat de Urbanism este opozabil tuturor, fiind eliberat în baza legii de către o autoritate publică. Cu acest document în mână, noi achiziționăm terenul pe care intenționăm să realizăm investiția și demarăm procedurile pentru obținerea documentelor înscrise în CU. Primul aviz care se obține, înainte de demararea oricăror alte proceduri, este un aviz de oportunitate, eliberat de Primăria Arad. Odată obținut acest aviz, se întocmesc și se obțin toate celelalte documente. Parcurgerea întregii proceduri se poate întinde pe o durată de 12 până la 18 luni. După obținerea tuturor avizelor și acordurilor, se prezintă dosarul astfel întocmit în Consiliul Local Arad. Aici, Consiliul Local ar fi trebuit să analizeze documentația respectând prevederile art.129 alin.6 lit.c, din Codul administrativ, respectiv să avizeze sau să aprobe în condițiile legii. Contrar prevederilor legale, Consiliul Local Arad a pornit pe un drum care, pe lângă că nu respectă legea, nu este unul normal și moral. Ultimele PUZ-uri au început să fie amendate sau respinse pe motiv că anumite sisteme tehnice de evacuare a apelor pluviale nu sunt suficient de performante, respectiv că ar fi nevoie de o stație de autobuz în PUZ-ul respectiv”.

La mâna hazardului?

După această detaliere, Mircea Pereș concluzionează: „Noi apreciem că nu este atributul legal al Consiliului Local de a decide asupra soluțiilor tehnice și nici de a impune construirea de stații de autobuze, metrou, tramvai, spitale, școli sau alte instituții publice. Din păcate, Consiliul Local dorește să arunce în sarcina investitorilor atât realizarea infrastructurii pe care chiar statul ar trebui să o realizeze, dar și ridicarea procentului de spațiu verde la nivelul municipalității, ceea ce nu este normal și nici legal. Așadar, după ce investitorul achiziționează terenul, investește în realizarea PUZ și stă 18 luni pentru întocmirea documentației, ajunge la Consiliul Local care decide că, deși PUZ-ul are absolut toate avizele necesare, nu poate fi aprobat. Practic, Consiliul Local ignoră Certificatul de Urbanism și toate eforturile depuse de investitori, punându-ne într-o situație în care a plănui o investiție în municipiul Arad este total imprevizibil și lăsat la mâna hazardului”.

În căutarea dialogului

În agrumentația sa, dezvoltatorul mai susține:

„Noi nu ne opunem realizării unor PUZ-uri care să se încadreze în viziunea Primăriei Arad, a domnului Primar și a Consiliului Local Arad, ba chiar apreciem că ține de normalitate o dezvoltare planificată și coerentă a orașului, sens în care ar fi perfect normal ca, încă de la emiterea certificatului de urbanism, investitorul să fie invitat la o discuție cu factorii de decizie, discuție în care să se stabilească care sunt condițiile în care se poate realiza investiția astfel ca, la finalul procedurii, investitorul să aibă siguranța că parcurgerea și îndeplinirea tuturor condițiilor din Certificatul de Urbanism garantează aprobarea PUZ-ului. Astăzi, în linia adoptată de Consiliul Local, investitorul este la mila acestui organism, care nu are niciun fel de reguli prestabilite care să poată fi analizate obiectiv”.

Dezvoltatorul Mircea Pereș intenționează să demareze un proiect de construire de apartamente care, potrivit acestuia, presupune o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro. Acesta mai spune, la finalul intervenției sale, că banii pe care are de gând să-i investească „s-ar putea regăsi în economia Aradului, dar acest proiect este pus sub semnul întrebării în acest moment datorită atmosferei din Consiliul Local, ostile investițiilor în domeniu”, dar și faptul că mai mulți dezvoltatori imobiliari din Arad sunt nemulțumiți, dar nu vor să intre în conflict cu Primăria și cu CLM.

Situația la zi

Precizăm și noi faptul că, printre altele, contextul actual nu este unul favorabil dezvoltatorilor, în condițiile în care gafele din trecut se resimt puternic în Arad în aceste zile, libertatea oferită anterior dezvoltatorilor imobiliari fiind acum suportată de locuitorii orașului. Ba, mai mult, precizăm că unii dezvoltatori imobiliari nu și-au dus la capăt planurile, în speranța că, din pricina nemulțumirii celor mutați acolo, Primăria va interveni și va continua ea investițiile în drumuri, sensuri giratorii, utilități.

Totodată, reamintim faptul că, în ultima ședință CLM, trei PUZ-uri nu au fost votate. Acestea au fost amendate de către consilierii Puterii, propunerile celor din USR nefiind luate însă în calcul. Chiar și așa, proiectele au fost scoase de pe ordinea de zi, cu promisiunea că, după ce amendamentelor vor fi introduse în proiect, vor fi din nou supuse votului aleșilor. În același timp, însă, sesizările locuitorilor din diverse cartiere de case, nemulțumiți de ridicarea de blocuri și locuințe colective lângă ei nu par să-i sensibilizeze pe cei de la Primărie, care propun respingerea în CLM a plângerilor acestora. Totuși, aleșii USR spun că vor elabora chiar ei un proiect de hotărâre care să vină în sprijinul doleanțelor locuitorilor de la case, amenințați cu aglomerarea zonei. În atare condiții, relația dintre aleșii locali și dezvoltatorii imobiliari nu pare că o va lua nici în viitorul apropiat pe drumul cel bun. Dialogul în acest caz e mai degrabă monologul fiecăruia. Iar Primăria nu pare să vrea sau să reușească să aducă monologurile la aceeași masă. Promisiuni au fost, realitatea a fost însă mereu alta.

29 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mocofan-club says:

  Căci, totul ie cu dus întors, azi poți dar mâine, cangi.

 2. parerea mea says:

  se scrie in articol ca , contextul nu e favorabil?
  ba e doar ca preturile in multe cazuri sunt f f mari raportat la investitia facuta de dezvoltator
  si atunci clientul, cauta altceva.

 3. Gerula says:

  Toate aceste lucruri se intampla datorita faptului ca Primaria tooot, taraganeaza finalizarea PUG-lui…si o face cu buna stiinta ,tocmai pentru a permite acestor ”dezvoltatori imobiliari” sa mai strecoare un bloc , doua,printre casele oamenilor,prin acest fapt este violata intimitatea celor care stau la case !

 4. Paul Andrei says:

  cel mai habarnist consilier de la USR e președinte la comisia de urbanism, ce ne miram?

  • coman sava says:

   Si sa nu uitam ca adunatura aia de handicapati, numita usr, nu are decat gunoaie, jeguri handicapate si malformatii genetice !!!

   • mig29 says:

    Deci sa inteleg stimati toasi Paul Andrei si Coman Sava ca nu e bine ca nu li se da voie dezvoltatorilor sa-si faca de cap? Tu esti intreg la cap toasul coman sava????????????

 5. Adi says:

  V-a fost prielnica era Falca cu majoritate PNL. Si ati construit pe unde ati vrut. Sunt cel putin vreo 10 constructii pentru care as emite ordin de demolare. Construiti frumos, respectand arhitectura zonala si tinand cont de mediu, apoi totul v-a fi in favoarea voastra.

 6. Dd says:

  Auziti, dragi “dezvoltatori imobiliari”, într-un oras CIVILIZAT (că, prea v-a obișnuit Falcă, că Aradul și cetățenii săi, ar fi un “oraș din lumea a treia”, unde AȚI FACUT, până acum, “TOT CE-AU VRUT MUȘCHII VOȘTRI” și ai lui Falcă) noile construcții SE FAC RESPECTÂND NISTE REGULI de bună-vecinătate si de norme de civilizație !!! 🤔

  Ați construi tot ce-ati vrut și UNDE-AȚI VRUT, FĂRA SA ȚINEȚI CONT DE VECINĂTĂTI și DE DOMENIUL PUBLIC:

  – cu construcții peste regimul de înăltime al zonei;

  – făra locuri de parcare sau cu locuri de parcare insuficiente, restul fiind completate de pe domeniul public;

  – fără REDIMENSIONAREA UTILITAȚILOR (apă, canalizare, electricitate, gaze, căi de acces) PE CHELTUIALA VOASTRĂ!!!

  – fără organizarea corespunzatoare a șantierului, pt a nu creea disconfort actualilor vecini;

  – fară asigurarea de Zone Verzi , locuri de joaca, ghenă de gunoi, Punct de Transformare nou (asta cine are bun-simț să facă!) DIN PROPRIUL TEREN;

  – PUZ uri oferite “din birou” , pe bază de relații, fără consultarea situatiei faptice, si a problemelor care TREBUIE RESPECTATE;
  etc. 😡

  Aha, ați cam “huzurit” sub domnia lui Falcă, MAXIMIZÂNDU-VA PROFITUL pe SPATELE ALTORA si-acum v-ati trezit că ȘI VOI trebuie să respectați Reguli…?!
  Nasol… pt voi, … dar FOARTE CORECT pt ceilalți… , ale căror drepturi le-ați călcat, până acum, în picioare !!! 😉

  E cazul ca Regulile să fie ACELEAȘI PT TOȚI, că profitul nu-l împarțiti cu cei de ale căror DREPTURI le-ati abuzat!

 7. Anonim says:

  Aoleu!
  Deci ăstia care când construiesc un imobil fura si gardurile vecinilor, se numesc dezvoltatori imobiliari !?

 8. Victor says:

  Deci domnul DEZVOLTATOR IMOBILIAR musai trebuie lasat,asa cum i-a permis Falca Demolatorul sa umple toate curtile cladirilor centrale cu blocuri,sa construiasca inghesuit,fara utilitati ca in Pipera Miticilor si nu numai acolo,ca blocurile ceausiste cu ”strazi’-poteci cum a facut Falca str.RENASTERII,etc… Nu conteaza sanatatea urbei,ci PROFITUL !!! Nemernicii ”edili”,criminali ai urbei,arhitectii,orasului triesc bine in spatii generoase la fel ca ”dezvoltatorii imobiliari”’ Culmea resemnarii,a indobitocirii a obedientei cumparate cu ”produse” diferite ,iata DISTRUGE MEDIUL !!! Falca a distrus aproape toate bazele sportive ale ARADULUI,au cazut sub ”palosul” lacomiei fabrici,uzine cu traditii..Azi ARADUL este doar un targ dominat de nelegiuiti,JMECHERI,”afaceristi” de partid,aproape in ”coma”!!! TRIST!!!!!

 9. Victor says:

  Deci domnul DEZVOLTATOR IMOBILIAR musai trebuie lasat,asa cum i-a permis Falca Demolatorul sa umple toate curtile cladirilor centrale cu blocuri,sa construiasca inghesuit,fara utilitati ca in Pipera Miticilor si nu numai acolo,ca blocurile ceausiste cu ”strazi’-poteci cum a facut Falca str.RENASTERII,etc… Nu conteaza sanatatea urbei,ci PROFITUL !!! Nemernicii ”edili”,criminali ai urbei,arhitectii,orasului traiesc bine in spatii generoase la fel ca ”dezvoltatorii imobiliari”’ Culmea resemnarii,a indobitocirii a obedientei cumparate cu ”produse” diferite ,iata DISTRUGE MEDIUL !!! Falca a distrus aproape toate bazele sportive ale ARADULUI,au cazut sub ”palosul” lacomiei fabrici,uzine cu traditii..Azi ARADUL este doar un targ dominat de nelegiuiti,JMECHERI,”afaceristi” de partid,oras aproape in ”coma”!!! TRIST!!!!!

 10. preturi says:

  cum cine ii ”omoara”?
  cred ca atunci cand ceva nu merge bine ori pretul e de vina ori calitatea produsului sa fie clar.

 11. Blocuri intre case ca la nimeni says:

  Asta da tupeu maxim! Sa faci blocuri in cartiere de case cu nesimtire doar sa iasa banu si apoi sa ai tupeul sa platesti articole in presa sa te plangi de normalitate ( sau voua celor de la ARADON vi s-ar parea normal ca maine sa creasca brusc niste blocuri langa voi desi stati in cartier de case? Sa va ia lumina si soarele si orice urma de intimitate? ).
  Cat despre domnul Peres, trebuie sa ai nesimtire maxima sa ai tupeu sa te plangi tot tu ca nu mai esti lasat sa faci blocuri intre case! Rusine aradon ca publicati asemenea “opinii”…

 12. Bravo CLM! says:

  Felicitari CLM-ului ca nu mai lasa “dezvoltatorii imobiliari” sa continuie “dezvoltarea” ( adica distrugerea ) tuturor cartierelor de case construind blocuri cu regim de inaltime nepermis, fara locuri de parcare si fara nici o urma de bun simt sau de frumos!
  Efectiv nu mai exista cartier de case fara vreun bloc “rasarit” intre ele – ca la noi la nimeni! Si culmea tupeului, tot “dezvoltatorii” se plang? Ireal asa ceva! Inca o data felicitari celor din CLM ca nu mai permit asa ceva, indiferent de culoarea politica, DACA va mai pasa catusi de putin de orasul asta, nu mai permiteti constructia de blocuri intre case! Asa ceva nu e normal, cel putin nu intr-o tara din Europa!

  • Teretean says:

   Este loc destul pentru Blocuri incepind din Alfa spre Hotel Coandi. In Toata zona se pot construi peste 200 blocuri cu parcuri si locuri de parcare la doi pasi de centru orașului.

 13. Paul says:

  Adevărul ca mie asa drag mi-ar fi, stand la casa, sa ma trezesc după atâția ani ca am vecini noi care pot privi la mine în curte de pe geamurile noului lor apartament, atât ei cât și ceilalți proprietari. Prea s-au ridicat construcții improprii în cartier de case, atât timp cât falkosu a fost cu acte în regula demolatorulu numărul 1 în Arad,, reprofilat-va și începeți sa construiți pe la sate pana una alta 🤣

 14. Patrascu says:

  Venind vorba ne amintim de de 2009 cind un aventurier din România a cistigat la loteria europeana si a cistigat peste 35 milioane euro si cu dorința maxima sa indreptat spre Arad so Oradea. A mai achiziționat si doua garnituri de tren Siemens 2 vagoane (second) pe care a plătit 1600.000euro si sa fie meniul complect a mai cumpărat si doua dragline din Germania sa dragleze Muresul. Din păcate planul a eșuat fieratanile raminind in Austria in triaj iar draglinele in apropierea Budapestei. In planurile lui dorea un tren metropolitan intre Lipova-Arad-Nadlac si Ineu- Arad-Periam. Dar ce sa faci 😒Clujul si Brașovul a luat-o inainte. Cit timp dezvoltatori sponzorizeaza partidele totul este ok. Arunci o privire la noi in Arad si intelegi mai multe,vezi cum sta treaba cu evacuarea forțată din Rasfartai spre v ia Carmina, Europa sau Westfeld. Si daca privim cu atenție spre lesurile administratiei județului si a orasului intelegem regretul omului.

 15. Alin says:

  Nu le mai plangeti de mila celor ce vor sa faca blocuri printre case. De ani de zile se lua spaga prin firma de arhitectura sa se primeasca autorizatie. Acum se face ordine. Asa ca taceti cu coruptii aia de la imobiliare.

 16. infractorul says:

  Cine îi omoară pe dezvoltatorii imobiliari din Arad?
  L A C O M I A !

 17. mircea says:

  In anul 1989 cand micalacenil au scapat ca prin minune de demolarile dictate de ceausescu a fost un boom al renovarilor de case.Acum vin dezvoltatorii si pacalesc cativa batrani sa vanda gradinile si apoi fara nici o logica se infig cu blocuri intre case.De ce nu fac blocuriin zona fostei fabrici de zahar sau in Parneava? poate ca acolo le e frica de locuitorii mai oachesi,care sigur iar manca cu fulgi cu tot

  • Teretean says:

   Bine zici este loc destul si teren ieftin incepind de la str Ialomiței spre Alfa aici este o priveliste superba spre Mureș iar liniile de tramvai nu sint departe.

 18. se zice ca says:

  pana acum se pare ca e o afacere f f rentabila pt dezvoltatori dupa zic unii…..

 19. Merry says:

  Saracii dezvoltatori, in orice tara din UE, unde se dezvolta cartiere de case, se asigura gradinite, statii de autobuz, etc. pt locuitori. La noi banu sa iasa, materiale cat mai ieftine, case vandute la pret de lux, mari dezvoltatori, dar ei nu au minime cunostiinte de constructii. Vrei sa fii dezvoltator ar trebui sa fii obligat sa ai angajat macar un inginer de specilitate.
  Din pacate tot orasul s-a dezvoltat haotic.

  • Patrascu says:

   Eci si Mariana habar nu aveau de constructi dar a spaguit unde trebuia si acum se vad efectele pubelele si mașinile proprietarilor in plina strada.

 20. coman sava says:

  Si sa nu uitam ca adunatura aia de handicapati, numita usr, nu are decat gunoaie, jeguri handicapate si malformatii genetice !!!

  • Dracula says:

   Ești vreunul dintre cei care își spală banii din matrapazlâcuri in investiţii în imobiliare?
   De exemplu acest “investitor ” pereș cu al lui cartier din prelungirea strazii Sălcuța distruge toate casele cu camioanele care îi duce materiale de construcții!
   Case care până nu a început a construi erau fără nici o fisură, acum sunt pline de fisuri. Nu și-a făcut altă cale de acces pe șantier!

 21. Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 4

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 8

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 6

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.