aradon.ro Web analytics

Concert coral „Mihai Eminescu”

Concert coral „Mihai Eminescu”

În cadrul spectacolului de sâmbătă seara, actorul Valentin Voicilă va recita versuri eminesciene.
Scris de Diana Dutu - În cadrul spectacolului de sâmbătă seara, actorul Valentin Voicilă va recita versuri eminesciene.

În cinstea Zilei Naționale a Culturii, Filarmonica a programat în seara de sâmbătă, 14 ianuarie 2017, de la ora 19.00, un concert coral „Mihai Eminescu”. Astfel, în Sala Cercului Militar (B-dul Decebal nr.19), cele mai cunoscute poezii eminesciene îmbracă haina armonică a cântului coral sau se lasă explorate de spiritul mereu descoperitor al celui menit să slujească scena.

„Alături de actorul Valentin Voicilă, în ajunul aniversării marelui Eminescu, corul academic dirijat de Robert Daniel Rădoiaş îşi conturează prima performanţă a noii sale agende, realizată prin alăturarea partiturilor unor iluştri reprezentanţi ai şcolii româneşti din secolul al XIX-lea romantic şi a capodoperelor muzicale ale veacului abia încheiat. De la splendida Rugăciune a lui Tudor Jarda, la meditaţii, idile sau elegii, cele mai elogiate texte lirice eminesciene îmbracă tiparele sonore ale artei surori, sub semnături care vizează perfecţiunea: Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Sabin Păutza, Vasile Popovici. În versiuni «a cappella», sau pe suportul rafinat al acompanimentului realizat de pianistul Sorin Dogariu, liedul, forma variaţională sau madrigalul se insinuează în ţesăturile celor mai «muzicale» autografe lăsate de Eminescu posterităţii, atmosfera intensă a Florii albastre, a Serii pe deal sau a Serenadei, fiind îmbogăţită de experienţele acustice ale valsurilor lui Vasile Timiş – După ce atâta vreme, Şi dacă, Adio. Poeziei cântate i se alătură însă poezia vorbită, momentele de recitator readucându-ne în atmosfera Scrisorii III, a ironiei romantice – Cugetările sărmanului Dionis – sau a uneia dintre cele mai frumoase ode, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” – se arată într-un comunicat al Filarmonicii arădene.

Din program

Rugăciune – Tudor Jarda, Ce-ţi doresc eu ţie – Ciprian Porumbescu, Triptic – Vasile Timiş, De-aş avea, Lacul, O, rămâi…, Scrisoarea III (fragment), recitator Valentin Voicilă, Sara pe deal – Vasile Popovici, 4 Madrigale pe versuri de Mihail Eminescu – Paul Constantinescu, Freamăt de codru, La mijloc de codru des, Cugetările sărmanului Dionis, recitator Valentin Voicilă, Peste vârfuri, Stelele-n cer, Serenada – Tudor Flondor, Triptic – Vasile Timiş, După ce atâta vreme, Şi dacă, Adio, Floare albastră – Vasile Spătărelu, Ce-ţi doresc eu ţie, recitator Valentin Voicilă, Luceafărul (fragment), recitator Valentin Voicilă.

3-mihai-eminescu

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 2

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 1

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 1

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public.

  Local

  Mersul Trenurilor 2022 aduce curse noi în Arad
  CFR Călători informează că, începând cu data de 12 decembrie 2021, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2021-2022, ce va fi valabil până la data de 10 decembrie 2022. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.