aradon.ro Web analytics
Control cu responsabilizare de la ITM

De Andreea Pintea

Control cu responsabilizare de la ITM

În încercarea de a reduce pe cât posibil numărul angajaților „la negru”, ITM Arad a făcut controale cu țintă clară: construcțiile.
Scris de Andreea Pintea - În încercarea de a reduce pe cât posibil numărul angajaților „la negru”, ITM Arad a făcut controale cu țintă clară: construcțiile.

ARAD. Lipsa formelor legale de muncă se transpune în accidente de muncă fără acoperire în baza unei asigurări de sănătate, în ani de muncă pierduți și lipsa totală a vreunei măsuri de control în fața angajatorului. Totuși, nu puțini sunt „angajații” care închid ochii și lucrează doar pe „cuvântul” dat al patronului, în speranța că astfel vor reuși să câștige măcar temporar ceva mai mulți bani.

În acest context și având în vedere Planul de măsuri elaborat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale privind reducerea incidenței muncii nedeclarate, în perioada 13 – 17.09.2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii de pe raza județului Arad care își desfășoară activitatea în domeniul construcții.

„Pe parcursul acțiunii au fost efectuate verificări și cu privire la modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatori și de către angajați, pe șantierele de construcții. Munca pe șantiere este intensă, însă această intensificare aduce cu ea și tendința de a utiliza munca fără forme legale sau chiar folosirea minorilor la activități nepretabile aptitudinilor lor fizice. Având în vedere aceste aspecte, precum și impactul negativ pe care-l generează munca «la negru», prin aceste vizite pe șantiere, pe lângă controlul propriu-zis, s-a insistat asupra necesității respectării legislației muncii atât în domeniul protecției muncii, cât și al relațiilor de muncă. Astfel, pentru a obține rezultate pozitive și pentru a spori gradul de conștientizare a celor implicați în procesul muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a transmis angajatorilor din construcții, dar și din alte domenii, scrisori de informare cu privire la necesitatea și importanța desfășurării muncii în condiții legale”, a specificat inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.

Un pericol real

În continuare, Ecaterina Isac a subliniat că „a presta muncă fără a încheia contract individul de muncă constituie un real pericol pentru lucrător, acesta neavând siguranța locului de muncă, fiind lipsit de posibilitatea de a progresa profesional, salariul fiind de obicei mai mic, sub nivelul cuvenit pentru timpul lucrat, pentru pregătirea și vechimea sa în câmpul muncii. De asemenea, nu i se va evidenția vechimea în muncă și în specialitate, nu va beneficia de indemnizații pentru incapacitate de muncă determinată de accidente, boli obișnuite sau boli profesionale, de asigurări de sănătate, de concediu pentru îngrijirea copilului. În plus, lucrătorul depistat prestând muncă nedeclarată răspunde contravențional, amenda fiind între 500 și 1000 de lei”.

Echipamente pentru siguranță

Nu în ultimul rând, inspectorii ITM le-au reamintit angajatorilor că au obligația de a asigura pe șantiere echipamente de muncă și de protecție corespunzătoare, de a monta sisteme de protecție colectivă (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), de a completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor ,,Planul propriu de securitate și sănătate”. Pe lângă toate acestea, angajatorii au în continuare „obligația de a lua toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul COVID – 19, asigurând în acest sens o instruire și o informare corespunzătoare a lucrătorilor”, a transmis Ecaterina Isac.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Carmen ivona says:

  Mergeți în zona aceea tu nu vedeți acolo sunt foarte multe probleme și nimeni nu se sesizează mai ales că se va construi foarte mult acolo este și o fabrică unde mulți angajați nu au hârtiile la zi atenție păi ei păi ei

 2. ARADON Sport local

  Doliu în lumea arbitrilor: Victor Ciurescu a pierdut lupta pentru viață
  Unul dintre cei mai joviali arbitrii arădeni, Victor Ciurescu, a trecut la cele veșnice în urma unei bătălii cu o boală crâncenă.

  Mapamond

  Bulgaria a respins vehement cererea Rusiei privind retragerea trupelor NATO și susţine că ia propriile decizii de apărare, în coordonare cu NATO
  Bulgaria a reacţionat vineri, la solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO, iar Guvernul de la Sofia argumentează că are dreptul suveran de a lua propriile decizii în materie de apărare, în colaborare cu Alianţa Nord-Atlantică, informează agenţia Reuters.

  Local

  Peste 2.700 de arădeni sunt infectați cu COVID-19. 445 de cazuri noi și 1 deces în 24 de ore
  Numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere, Aradul raportând și în ultimele 24 de ore peste 400 de cazuri noi. În acest moment peste 2.700 de arădeni sunt confirmați cu COVID-19, 107 fiind în spital. 2

  România

  Air Connect, o companie românească nouă, a anunțat zboruri de pe Aeroportul Oradea
  Compania aeriană ar urma să opereze zboruri de pe mai multe aeroporturi din țară, insuficient deservite”. 2

  România

  Un microbuz plin cu bulgari s-a izbit de un TIR la 150 km de Arad: un mort și cinci răniți
  REGIONAL. Accident mortal pe DN6 în apropiere de Caransebeș. Potrivit centrului INFOTRAFIC a Inspectoratului General al Poliţiei Române accidentul a avut loc pe Centura ocolitoare a municipiului Caransebeș, fiind implicate un microbuz de transport persoane în care se aflau șoferul și 7 pasageri (toți din Bulgaria) și un TIR. În urma impactului, o persoană a decedat și încă 5 sunt rănite, toate din microbuz. Traficul a fost blocat pentru aproximativ două ore.

  Mapamond

  Un câine salvează un pui de căprioară de la moarte
  Un pui sălbatic este salvat dintr-un pârâu mocirlos de către un câine, aflat la plimbare cu stăpânul său. Internauţii l-au comparat cu celebrul Fenton.

  Mapamond

  Pedofilie în arhiepiscopia Münchenului: 173 de preoţi şi 9 diaconi sunt implicaţi în abuzuri
  Este vorba despre victime bărbaţi, 60% fiind tineri cu vârste cuprinse între 8-14 ani. Papa Ratzinger este acuzat de comportament greşit în 4 cazuri. 4

  UT Arad

  Un oltean arbitrează meciul UTA – Gaz Metan Mediaș
  ARAD. Comisia Centrală de Arbitri a trimis la Arad, pentru meciul de duminică (ora 17), dintre UTA și Gaz Metan, un „fluieraș” cu care elevii lui Laszlo Balint nu s-au întâlnit prea des.

  Local

  Cum se calculează consumul de gaz? Factura explicată pas cu pas
  Interpretarea facturii de gaze naturale nu este deloc una facilă, cu atât mai mult cu cât consumul se transmite în metri cubi și se facturează în kilowați-oră.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.