aradon.ro Web analyticsControl cu responsabilizare de la ITM

De Andreea Pintea

Control cu responsabilizare de la ITM

În încercarea de a reduce pe cât posibil numărul angajaților „la negru”, ITM Arad a făcut controale cu țintă clară: construcțiile.
Scris de Andreea Pintea - În încercarea de a reduce pe cât posibil numărul angajaților „la negru”, ITM Arad a făcut controale cu țintă clară: construcțiile.

ARAD. Lipsa formelor legale de muncă se transpune în accidente de muncă fără acoperire în baza unei asigurări de sănătate, în ani de muncă pierduți și lipsa totală a vreunei măsuri de control în fața angajatorului. Totuși, nu puțini sunt „angajații” care închid ochii și lucrează doar pe „cuvântul” dat al patronului, în speranța că astfel vor reuși să câștige măcar temporar ceva mai mulți bani.

În acest context și având în vedere Planul de măsuri elaborat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale privind reducerea incidenței muncii nedeclarate, în perioada 13 – 17.09.2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii de pe raza județului Arad care își desfășoară activitatea în domeniul construcții.

„Pe parcursul acțiunii au fost efectuate verificări și cu privire la modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatori și de către angajați, pe șantierele de construcții. Munca pe șantiere este intensă, însă această intensificare aduce cu ea și tendința de a utiliza munca fără forme legale sau chiar folosirea minorilor la activități nepretabile aptitudinilor lor fizice. Având în vedere aceste aspecte, precum și impactul negativ pe care-l generează munca «la negru», prin aceste vizite pe șantiere, pe lângă controlul propriu-zis, s-a insistat asupra necesității respectării legislației muncii atât în domeniul protecției muncii, cât și al relațiilor de muncă. Astfel, pentru a obține rezultate pozitive și pentru a spori gradul de conștientizare a celor implicați în procesul muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a transmis angajatorilor din construcții, dar și din alte domenii, scrisori de informare cu privire la necesitatea și importanța desfășurării muncii în condiții legale”, a specificat inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.

Un pericol real

În continuare, Ecaterina Isac a subliniat că „a presta muncă fără a încheia contract individul de muncă constituie un real pericol pentru lucrător, acesta neavând siguranța locului de muncă, fiind lipsit de posibilitatea de a progresa profesional, salariul fiind de obicei mai mic, sub nivelul cuvenit pentru timpul lucrat, pentru pregătirea și vechimea sa în câmpul muncii. De asemenea, nu i se va evidenția vechimea în muncă și în specialitate, nu va beneficia de indemnizații pentru incapacitate de muncă determinată de accidente, boli obișnuite sau boli profesionale, de asigurări de sănătate, de concediu pentru îngrijirea copilului. În plus, lucrătorul depistat prestând muncă nedeclarată răspunde contravențional, amenda fiind între 500 și 1000 de lei”.

Echipamente pentru siguranță

Nu în ultimul rând, inspectorii ITM le-au reamintit angajatorilor că au obligația de a asigura pe șantiere echipamente de muncă și de protecție corespunzătoare, de a monta sisteme de protecție colectivă (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), de a completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor ,,Planul propriu de securitate și sănătate”. Pe lângă toate acestea, angajatorii au în continuare „obligația de a lua toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul COVID – 19, asigurând în acest sens o instruire și o informare corespunzătoare a lucrătorilor”, a transmis Ecaterina Isac.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Carmen ivona says:

  Mergeți în zona aceea tu nu vedeți acolo sunt foarte multe probleme și nimeni nu se sesizează mai ales că se va construi foarte mult acolo este și o fabrică unde mulți angajați nu au hârtiile la zi atenție păi ei păi ei

 2. UT Arad

  Laszlo Balint: „Sunt trei puncte extrem de importante”

  Mapamond

  Aeroportul din Amsterdam, păzit de o patrulă de porci
  O patrulă de porci a fost recrutată de unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa pentru a ține gâștele departe de terenurile agricole dintre piste, relatează BBC.

  UT Arad

  UTA, victorie după o secetă de patru etape
  Roger a marcat unicul gol al meciului, după o fază în care Negru a vrut să degajeze. Mingea s-a dus peste portarul Mogoșanu. 3

  ARADON Sport local

  Dragomir și Coman, pe patru la „naționalele” de cros
  Trei atleți legitimați la CSU Arad au luat startul la Campionatele Naționale de cros

  Local

  MA(R)FA de la Muzeul de Artă Arad
  Ediția cu numărul 8 a Media Art Festival, vernisată vineri la muzeu, te invită până pe 1 noiembrie să suprapui lumile. Pe verde. 1

  Local

  Restricții prelungite cu încă 14 zile, în municipiu și la Vladimirescu
  Alte două orașe și opt comune au parte de măsuri noi, în conformitate cu noua hotărâre a CJSU. 17

  Local

  Covid Arad: 11 decese și 274 de cazuri noi
  În municipiu, incidența de infectare cu noul coronavirus se apropie de 12 cazuri la mia de locuitori. 14

  Local

  Note între 4.40 și 9, la examenul pentru directori, în Arad. Peste 60 de respinși
  192 de candidați s-au înscris la examen, 191 fiind admiși la proba scrisă. Doi dintre candidați au fost amânați, fiind izolați din cauza Covid-19. Aceștia vor susține proba scrisă pe 28 octombrie. 2

  ARADON Sport local

  Campioană mondială de sambo!
  5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.